Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Domyślnie Prosta edycja NEF

Może to trywialne ale zauważyłem, że zwykły darmowy "FastStone Image Viewer" błyskawicznie otwiera, znakomicie wyświetla i umożliwia niezłą i prostą edycję NEF. Najlepsza jest błyskawiczna prędkość i jakość wyświetlania - o wiele lepiej niż pod domyślnymi przeglądarkami windows. Wg mnie jest to rewelacyjna propozycja dla osób bez NX i etc. Przypadkiem to zauważyłem i szczerze w wielu przypadkach (dobrze wykonane zdjęcia) można sobie darować inne softy.

Piotr
    D750_N17-35/2.8_N24-70/2.8_S35/1.4_N70-180micro_N80-200AFS

Domyślnie

Otwiera błyskawicznie, ale nie tyle NEFa, co zaszyty w jego wnętrzu, wygenerowany przez aparat jpg, przeznaczony do podglądu i przy okazji takiego otwierania właśnie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ajt Zobacz posta
    Otwiera błyskawicznie, ale nie tyle NEFa, co zaszyty w jego wnętrzu, wygenerowany przez aparat jpg, przeznaczony do podglądu i przy okazji takiego otwierania właśnie
    To ten JPG musi być duży, bo robi z niego 35MB TIFF ale może tak jest. Jakośc jest na prawdę b. dobra porównując do JPG po wypluciu z NX nawet w najlepszej jakosci. Za to jako szybki podgląd (pokaz slajdów) NEF, to chyba najlepszy soft.

Piotr

Domyślnie

To samo zapewne osiągniesz z Picasy... XnView... czy IrfanView...
    Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maras Zobacz posta
    Nie filozuj, tylko spróbuj FastStone, bo to naprawdę dobry soft.
    NIKON

לא תרצה - VI - Nie będziesz mordował

Domyślnie

Ja używam FastStone od dawna i bardzo go polecam, świetny, prosty w obsłudze soft.
    D300 \ D70s \ Zenit 11 \ MB-D10 \ N17-55 f2,8 \ N50 f1.8 \ Takumar 50 f1.4 \ SB-800 \

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maras Zobacz posta
    IrfanView miałem i szbko wywaliłem, do FASTSTONE to nawet nie ma co porównywać. Pozostałych jw. nie znam. FastStone ma doskonały interfejs, intuicyjnosć, przegląd slajdów i na dodatek obróbka oraz jakość zdjęć niewiele pozostawia do życzenia. Jak by NX można było tak obsługiwać, to byłby to dla mnie najlepszy soft - dla mnie.

Piotr

Domyślnie

no ale zaraz... to w koncu przegladarka jest czy edytor/konwerter RAW? bo to roznica - nawet janlepsza przegladarka, jesli edytuje wylacznie jpg'a wyciagnietego z rawa, to nie zastapi konwertera takiego jak nx czy c1...(czy jakiegokolwiek innego)
    D300, D200, S5 PRO, Mamiya RZ67 PRO i 645 PROTL, SB600, S24-70, S70-200, S120-400, N50/1.8, Metz 45CL4, Vivi285

Domyślnie

To dobry prosty edytor i przeglądarka wielu formatów ale można otworzyć i przejrzeć tym również szybko NEF z puszki i zapisać jako JPG lub TIFF i inne formaty. Ponoć otwiera to tylko zaszytego w NEF JPG-a ale jakość i tak super (do TIFF 35MB). Konwerter RAW/NEF to nie jest - tutaj niezbędny jednak NX itp. ale spróbuj Sam i zobaczysz, że to super programik.

Piotr

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nikomisiaki Zobacz posta
    Ponoć otwiera to tylko zaszytego w NEF JPG-a ...
    Otwiera NEFa, a nie jotpega i można z nim wyczyniać naprawdę sporo jak na taki dość prosty soft.
    NIKON

לא תרצה - VI - Nie będziesz mordował

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów