Zobacz pełną wersję : problem z wgraniem profili i formatem karty?
diabel200
08-01-2009, 23:24
Witam jak zapewnie widzicie jestem tu dosc nowy i dosc zielony.
Otoż od ok 2 miesiecy mam D300 i chciałem wgrać profile D2X (.NOP), zgodnie z tym co tu wyczytałem sciagnałem pliki z zapodanej ty na forum strony, rozpakowalem to na kompie, po czym otrzymałem folder Nikon z 3 plikami w srodku, skopiowałem je na karte (Lexar Professional UDMA 8GB), po czym wszedłem w menu fotografowania--dopasuj przetwarzanie obrazu i ccac dodac profile dostaje komunikat ze zadne pliki nie istnieja na karcie.
Po podlaczeniu aparaty pod kompa widze ze folder nikon z plikami .NOP jest na karcie.
rodzi sie pytanie dlaczego ta "cholera" ich nie widzi?
W menu nie grzebałem za mocno, tylko podstawowe ustawienia (godzina,data, jezyk, i parametry focenia, nic wiecej narazie), wiec raczej poprzestawiac nie mialem czego.
doradzono mi zebym sprobowal z inna karta, choc sam nie wiem. ( jak dorwe gdzies druga karte to sprobuje).
Karte sformatowałem choc z poziomu menu, bo niestety przyciski nie daj zamierzonego efektu . ( probowalem na rozne sposoby je wciskac, czyli dwa naraz na 2 sek, puscilem i zaraz ponownie, tak wyczytalem tu na forum. Zekomo ma to sluzyc przypadkowemu sformatowaniu karty; probowalem tez tak jak jest zapisane w instrukcji, tez nic.)
Wczesniej focilem D50, wiec opcji tu jest znacznie wiecej i byc moze to moja niewiedza, albo cos z nim nie tak.
Nadmienie rozniwez ze nie jest to prezent pod choinke:) ani nic takiego.
Spotkał sie ktos z was z podobnymi problemami z 300ką??? kurcze sam juz nie wiem czy to moja nie wiedza, czy moze puszka jest wadliwa.
Za wszelka pomoc bede wdzieczny:)
Pozdrawiam
Nie kopiuj plików na kartę tylko cały folder Nikon.
RomanZWrocławia
08-01-2009, 23:40
w jaki sposób zgrywałeś profile na kartę? Via USB z komputera na kartę umieszczoną w aparacie czy za pomocą jakiegoś zewnętrznego czytnika kart? Jeśli to drugie rozwiązanie jak zgaduję to spróbuj pierwszego i napisz czy pomogło.
POZDRAWIAM
diabel200
09-01-2009, 22:10
pkos- własnie próbowałem najpierw z calym foledrem, pozniej same pliki i zadnego pozdanego efektu, probowalem wielokrotnie.
romanzwroclawia- kopiuje przez kabel USB, w puszce mam ustawione na masstorage.
może jakis całkowity reset puszki? i wowczas sporobowac? nie wiem.
Cos jest nie tak bo ten format karty tez nie smiga po przez przyciski.
Z profilami zrób tak: połóż na samym wierzchu karty jeden folder z profilami, a w katalogu DCIM taki sam skopiowany. Powinno któryś zobaczyć. Troche taka lamerska metoda, ale kiedyś jak nie byłem pewny to tak zrobiłem i działa. Nie wiem jekie masz menu, polskie? Dopasuj ustawienie obrazu>Ładuj/Zapisz.
Pozdrawiam
diabel200
09-01-2009, 23:27
maki nie uwierzysz ale ta twoja lamerska metoda zadziałała:):).
teraz pozostało tylko to formatowanie, ale skoro formatuje z poziomu mneu to nie wiem czy zawracac sobie tym łepetynke:)
Z formatem próbuj dalej, bo ciężko uwierzyć że nie działa. 2 na raz, widzisz For migające na pustym wyświetlaczu, puszczasz i od razu 2 na raz i miga już że formatuje.
A widzisz migające pierwsze For?
Pozdr
MadOnion
09-01-2009, 23:51
Witam
Ja formatowałem karte z poziomu kompa za 1 razem udało sie. Pozniej po zmianie firmware miałem problem z wgraniem prolili ale za któryms razem zaskoczyło. Taki mały error ;]
Pozdr.
diabel200
12-01-2009, 00:34
maki lipa:(
kurde nie wiem co z nim jest! to naprawde nie funcjonuje. Z poziomu menu jest ok, ale przyciski nawet przy dłuższym kilkusekundowym przytrzymaniu nie reaguja.
nawet teraz próbowałem wielokrotnie i nic.
madonion softu nie ruszałem.
Bo trzeba jeszcze wcisnąć "OK", aby ruszyło formatowanie.
Bo trzeba jeszcze wcisnąć "OK", aby ruszyło formatowanie.
?????
Diabeł, sorry za pytanko, ale jesteś pewny że wciskasz właściwe przyciski? Przepraszam, aż głupio pytać...ale czasem tak bywa.
pozdr
?????
Było już o tym na forum.
Niby co było? Że po dwukrotnym wciśnięciu dwóch przycisków jeszcze OK trzeba wcisnąć?
diabel200
13-01-2009, 12:41
niestety:(
otóż czytałem to na forum żeby powtórnie wcisnąć obydwa przyciski celem potwierdzenia ( nie zatwierdzajac ok) .
dziś dorwałem w łapy D90 i sporóbowałem na nim sekwencje i smiga aż miło i robiłem to dokładnie tak jak na swoim D300.
U mnie to naprawde nie działa. nie pytajcie czy wciskam idealnie rowno te przyciski:), czy odpowiednio dlugo itp. aż tak ograniczony nie jestem:)
zrpbiłem wczoraj przywracanie ustawień (zielone kropeczki:):) ) i dalej nic.
czy jest możliwe że przed sprzedaża ktos w sklepie sie nim "bawil" i np. przypisał tym przyciskom inne funkcje ( w sekwencji dwuch naraz wcisnietych) ?? czy jest w nim taka funkcja dla konkretnie tych dwuch przyciskow?
Raczej nie, tzn tak, ale to ktoś musiałby zmapować ustawienia w sofcie...nie wyobrażam sobie tego. Masz skaszaniony firmware (o ile same przyciski pojedyńczo wciskane spełniają swoją funkcję). Zrób update (jeżeli masz 1.10 to wrzuć 1.03 i zobacz co będzie, a potem znów 1.10)
Pzdr
postregiment
13-01-2009, 15:40
wczoraj wgrywałem wg schematu znalezionego na tym forum:
1 Mniemam że pobrałes te profile i masz je rozpakowane (masz mieć folder NIKON i nic z niego nieruszac bo jako cały będzie kopiowany na kartę pamięci)
2 Będzie łatwiej i szybciej jeżeli w menu aparatu w zakładce USTAWIENIA dla USB dokonasz wyboru na MASS STORAGE
3 Podłącz aparat do kompa lub przez czytnik kart skopiuj folder NIKON na kartę pamięci
4 Teraz w menu aparatu daj MENU FOTOGRAFOWANIA następnie DOPASUJ PRZETWARZANIE OBRAZU a tam ŁADUJ/ZAPISZ i następnie KOPIUJ DO APARATU iiiiiiiiiii wtedy to powinny się pokazać te dodatkowe profile a są trzy więc każdy z osobna wgrywasz do aparatu (o ile dobrze pamiętam bedą cztery wolne pozycje w pamięci aparatu na które zapisujesz) !!!!!!!! Teraz dodatkowe profile masz w USTAWIENIACH PRZETWARZANIA OBRAZU!!!!!!!!
i wgrało się wszystko idealnie, podjerzewam, że format karty wcześniej nie zaszkodzi.
diabel200
13-01-2009, 19:46
postregiment, dzieki za pomoc, ale chyba nie zauwazyles ze z tym to juz sobie poradziłem na szczęscie.
problem jest z formatem karty, gdyż z poziomu menu działa, ale w sekwencji przyciskow juz nie! same osobno spelaniaj swoje funkcje.
Maki- dzięki, jutro zadzwnonie jeszcze do serwisu zapytam czy zmiana firmware nie spowoduje utraty gwarancji, a wtedu pewnie do ciebie nepisze o przepis na wgranie firmware-u:):):) moge?
Zmiana softu jest legalna, nikon sam go udostępnia. Ty lepiej spytaj w serwisie czy to możliwe żeby nie działał format z podwójnego wciśnięcia i co może być powodem (czy może właśnie soft???). Tylko pytaj technika, a nie panią która odbiera. Rozumiem że przyciski osobno działają zgodnie z przeznaczeniem?
diabel200
13-01-2009, 22:20
no wlasnie samodzielnie działaja poprawnie, tylko w sekwencji nie dają pożądanego efektu cholery jedne.
jutro zadzwonie i zapytam co to może być, bo jest to dość dziwne jak dla mnie.
ps. masz piekną galerie, i to samo piekne imię co ja:)
Mam D300 z USA i nie mogę ni cholery updatować tego nowego oprogramowania. Wrzucam plim z frimvare na karte nic, wrzucam do folderu DCM i nic... Robię - Dopasuj przetwarzanie obrazu - następnie "ładuj zapisz" - i wyświetla mi komunikat " na karcie nie ma pliku ładuj menu ustawień".... ????????;/ Czy to, że pucha jest z USA może mieć jakiś wpływ?
Raczej nie. Te pliki muszą być w oryginalnym folderze który powstaje po rozpakowaniu ...o ile dobrze pamiętam.
NBA ty piszesz o ładowaniu nowszego oprogramowania, czy o wgraniu profili?
obie te rzeczy robi się nieco inaczej.