PDA

Zobacz pełną wersję : problem z wgraniem profili i formatem karty?

diabel200
08-01-2009, 23:24
Witam jak zapewnie widzicie jestem tu dosc nowy i dosc zielony.

Otoż od ok 2 miesiecy mam D300 i chciałem wgrać profile D2X (.NOP), zgodnie z tym co tu wyczytałem sciagnałem pliki z zapodanej ty na forum strony, rozpakowalem to na kompie, po czym otrzymałem folder Nikon z 3 plikami w srodku, skopiowałem je na karte (Lexar Professional UDMA 8GB), po czym wszedłem w menu fotografowania--dopasuj przetwarzanie obrazu i ccac dodac profile dostaje komunikat ze zadne pliki nie istnieja na karcie.
Po podlaczeniu aparaty pod kompa widze ze folder nikon z plikami .NOP jest na karcie.

rodzi sie pytanie dlaczego ta "cholera" ich nie widzi?
W menu nie grzebałem za mocno, tylko podstawowe ustawienia (godzina,data, jezyk, i parametry focenia, nic wiecej narazie), wiec raczej poprzestawiac nie mialem czego.
doradzono mi zebym sprobowal z inna karta, choc sam nie wiem. ( jak dorwe gdzies druga karte to sprobuje).

Karte sformatowałem choc z poziomu menu, bo niestety przyciski nie daj zamierzonego efektu . ( probowalem na rozne sposoby je wciskac, czyli dwa naraz na 2 sek, puscilem i zaraz ponownie, tak wyczytalem tu na forum. Zekomo ma to sluzyc przypadkowemu sformatowaniu karty; probowalem tez tak jak jest zapisane w instrukcji, tez nic.)

Wczesniej focilem D50, wiec opcji tu jest znacznie wiecej i byc moze to moja niewiedza, albo cos z nim nie tak.

Nadmienie rozniwez ze nie jest to prezent pod choinke:) ani nic takiego.

Spotkał sie ktos z was z podobnymi problemami z 300ką??? kurcze sam juz nie wiem czy to moja nie wiedza, czy moze puszka jest wadliwa.

Za wszelka pomoc bede wdzieczny:)
Pozdrawiam

pkos
08-01-2009, 23:39
Nie kopiuj plików na kartę tylko cały folder Nikon.

RomanZWrocławia
08-01-2009, 23:40
w jaki sposób zgrywałeś profile na kartę? Via USB z komputera na kartę umieszczoną w aparacie czy za pomocą jakiegoś zewnętrznego czytnika kart? Jeśli to drugie rozwiązanie jak zgaduję to spróbuj pierwszego i napisz czy pomogło.
POZDRAWIAM

diabel200
09-01-2009, 22:10
pkos- własnie próbowałem najpierw z calym foledrem, pozniej same pliki i zadnego pozdanego efektu, probowalem wielokrotnie.

romanzwroclawia- kopiuje przez kabel USB, w puszce mam ustawione na masstorage.

może jakis całkowity reset puszki? i wowczas sporobowac? nie wiem.

Cos jest nie tak bo ten format karty tez nie smiga po przez przyciski.

maki
09-01-2009, 23:16
Z profilami zrób tak: połóż na samym wierzchu karty jeden folder z profilami, a w katalogu DCIM taki sam skopiowany. Powinno któryś zobaczyć. Troche taka lamerska metoda, ale kiedyś jak nie byłem pewny to tak zrobiłem i działa. Nie wiem jekie masz menu, polskie? Dopasuj ustawienie obrazu>Ładuj/Zapisz.
Pozdrawiam

diabel200
09-01-2009, 23:27
maki nie uwierzysz ale ta twoja lamerska metoda zadziałała:):).

teraz pozostało tylko to formatowanie, ale skoro formatuje z poziomu mneu to nie wiem czy zawracac sobie tym łepetynke:)

maki
09-01-2009, 23:42
Z formatem próbuj dalej, bo ciężko uwierzyć że nie działa. 2 na raz, widzisz For migające na pustym wyświetlaczu, puszczasz i od razu 2 na raz i miga już że formatuje.
A widzisz migające pierwsze For?
Pozdr

MadOnion
09-01-2009, 23:51
Witam
Ja formatowałem karte z poziomu kompa za 1 razem udało sie. Pozniej po zmianie firmware miałem problem z wgraniem prolili ale za któryms razem zaskoczyło. Taki mały error ;]
Pozdr.

diabel200
12-01-2009, 00:34
maki lipa:(

kurde nie wiem co z nim jest! to naprawde nie funcjonuje. Z poziomu menu jest ok, ale przyciski nawet przy dłuższym kilkusekundowym przytrzymaniu nie reaguja.
nawet teraz próbowałem wielokrotnie i nic.
madonion softu nie ruszałem.

ekonet
12-01-2009, 00:53
Bo trzeba jeszcze wcisnąć "OK", aby ruszyło formatowanie.

maki
12-01-2009, 18:27
Bo trzeba jeszcze wcisnąć "OK", aby ruszyło formatowanie.

?????

Diabeł, sorry za pytanko, ale jesteś pewny że wciskasz właściwe przyciski? Przepraszam, aż głupio pytać...ale czasem tak bywa.
pozdr

ekonet
12-01-2009, 18:34
?????
Było już o tym na forum.

maki
12-01-2009, 18:37
Niby co było? Że po dwukrotnym wciśnięciu dwóch przycisków jeszcze OK trzeba wcisnąć?

diabel200
13-01-2009, 12:41
niestety:(
otóż czytałem to na forum żeby powtórnie wcisnąć obydwa przyciski celem potwierdzenia ( nie zatwierdzajac ok) .
dziś dorwałem w łapy D90 i sporóbowałem na nim sekwencje i smiga aż miło i robiłem to dokładnie tak jak na swoim D300.

U mnie to naprawde nie działa. nie pytajcie czy wciskam idealnie rowno te przyciski:), czy odpowiednio dlugo itp. aż tak ograniczony nie jestem:)
zrpbiłem wczoraj przywracanie ustawień (zielone kropeczki:):) ) i dalej nic.

czy jest możliwe że przed sprzedaża ktos w sklepie sie nim "bawil" i np. przypisał tym przyciskom inne funkcje ( w sekwencji dwuch naraz wcisnietych) ?? czy jest w nim taka funkcja dla konkretnie tych dwuch przyciskow?

maki
13-01-2009, 15:21
Raczej nie, tzn tak, ale to ktoś musiałby zmapować ustawienia w sofcie...nie wyobrażam sobie tego. Masz skaszaniony firmware (o ile same przyciski pojedyńczo wciskane spełniają swoją funkcję). Zrób update (jeżeli masz 1.10 to wrzuć 1.03 i zobacz co będzie, a potem znów 1.10)
Pzdr

postregiment
13-01-2009, 15:40
wczoraj wgrywałem wg schematu znalezionego na tym forum:

1 Mniemam że pobrałes te profile i masz je rozpakowane (masz mieć folder NIKON i nic z niego nieruszac bo jako cały będzie kopiowany na kartę pamięci)
2 Będzie łatwiej i szybciej jeżeli w menu aparatu w zakładce USTAWIENIA dla USB dokonasz wyboru na MASS STORAGE
3 Podłącz aparat do kompa lub przez czytnik kart skopiuj folder NIKON na kartę pamięci
4 Teraz w menu aparatu daj MENU FOTOGRAFOWANIA następnie DOPASUJ PRZETWARZANIE OBRAZU a tam ŁADUJ/ZAPISZ i następnie KOPIUJ DO APARATU iiiiiiiiiii wtedy to powinny się pokazać te dodatkowe profile a są trzy więc każdy z osobna wgrywasz do aparatu (o ile dobrze pamiętam bedą cztery wolne pozycje w pamięci aparatu na które zapisujesz) !!!!!!!! Teraz dodatkowe profile masz w USTAWIENIACH PRZETWARZANIA OBRAZU!!!!!!!!

i wgrało się wszystko idealnie, podjerzewam, że format karty wcześniej nie zaszkodzi.

diabel200
13-01-2009, 19:46
postregiment, dzieki za pomoc, ale chyba nie zauwazyles ze z tym to juz sobie poradziłem na szczęscie.

problem jest z formatem karty, gdyż z poziomu menu działa, ale w sekwencji przyciskow juz nie! same osobno spelaniaj swoje funkcje.

Maki- dzięki, jutro zadzwnonie jeszcze do serwisu zapytam czy zmiana firmware nie spowoduje utraty gwarancji, a wtedu pewnie do ciebie nepisze o przepis na wgranie firmware-u:):):) moge?

maki
13-01-2009, 22:14
Zmiana softu jest legalna, nikon sam go udostępnia. Ty lepiej spytaj w serwisie czy to możliwe żeby nie działał format z podwójnego wciśnięcia i co może być powodem (czy może właśnie soft???). Tylko pytaj technika, a nie panią która odbiera. Rozumiem że przyciski osobno działają zgodnie z przeznaczeniem?

diabel200
13-01-2009, 22:20
no wlasnie samodzielnie działaja poprawnie, tylko w sekwencji nie dają pożądanego efektu cholery jedne.
jutro zadzwonie i zapytam co to może być, bo jest to dość dziwne jak dla mnie.

ps. masz piekną galerie, i to samo piekne imię co ja:)

NBA
16-01-2009, 14:48
Mam D300 z USA i nie mogę ni cholery updatować tego nowego oprogramowania. Wrzucam plim z frimvare na karte nic, wrzucam do folderu DCM i nic... Robię - Dopasuj przetwarzanie obrazu - następnie "ładuj zapisz" - i wyświetla mi komunikat " na karcie nie ma pliku ładuj menu ustawień".... ????????;/ Czy to, że pucha jest z USA może mieć jakiś wpływ?

maki
16-01-2009, 16:27
Raczej nie. Te pliki muszą być w oryginalnym folderze który powstaje po rozpakowaniu ...o ile dobrze pamiętam.

Jacek_Z
17-01-2009, 13:25
NBA ty piszesz o ładowaniu nowszego oprogramowania, czy o wgraniu profili?
obie te rzeczy robi się nieco inaczej.