Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Domyślnie problem z wgraniem profili i formatem karty?

Witam jak zapewnie widzicie jestem tu dosc nowy i dosc zielony.

Otoż od ok 2 miesiecy mam D300 i chciałem wgrać profile D2X (.NOP), zgodnie z tym co tu wyczytałem sciagnałem pliki z zapodanej ty na forum strony, rozpakowalem to na kompie, po czym otrzymałem folder Nikon z 3 plikami w srodku, skopiowałem je na karte (Lexar Professional UDMA 8GB), po czym wszedłem w menu fotografowania--dopasuj przetwarzanie obrazu i ccac dodac profile dostaje komunikat ze zadne pliki nie istnieja na karcie.
    Po podlaczeniu aparaty pod kompa widze ze folder nikon z plikami .NOP jest na karcie.

rodzi sie pytanie dlaczego ta "cholera" ich nie widzi?
    W menu nie grzebałem za mocno, tylko podstawowe ustawienia (godzina,data, jezyk, i parametry focenia, nic wiecej narazie), wiec raczej poprzestawiac nie mialem czego.
    doradzono mi zebym sprobowal z inna karta, choc sam nie wiem. ( jak dorwe gdzies druga karte to sprobuje).

Karte sformatowałem choc z poziomu menu, bo niestety przyciski nie daj zamierzonego efektu . ( probowalem na rozne sposoby je wciskac, czyli dwa naraz na 2 sek, puscilem i zaraz ponownie, tak wyczytalem tu na forum. Zekomo ma to sluzyc przypadkowemu sformatowaniu karty; probowalem tez tak jak jest zapisane w instrukcji, tez nic.)

Wczesniej focilem D50, wiec opcji tu jest znacznie wiecej i byc moze to moja niewiedza, albo cos z nim nie tak.

Nadmienie rozniwez ze nie jest to prezent pod choinke ani nic takiego.

Spotkał sie ktos z was z podobnymi problemami z 300ką??? kurcze sam juz nie wiem czy to moja nie wiedza, czy moze puszka jest wadliwa.

Za wszelka pomoc bede wdzieczny
    Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez diabel200 ; 08-01-2009 o 23:29

Domyślnie

Nie kopiuj plików na kartę tylko cały folder Nikon.
    --
    pk

Domyślnie

w jaki sposób zgrywałeś profile na kartę? Via USB z komputera na kartę umieszczoną w aparacie czy za pomocą jakiegoś zewnętrznego czytnika kart? Jeśli to drugie rozwiązanie jak zgaduję to spróbuj pierwszego i napisz czy pomogło.
    POZDRAWIAM
    myślę co piszę

Domyślnie

pkos- własnie próbowałem najpierw z calym foledrem, pozniej same pliki i zadnego pozdanego efektu, probowalem wielokrotnie.

romanzwroclawia- kopiuje przez kabel USB, w puszce mam ustawione na masstorage.

może jakis całkowity reset puszki? i wowczas sporobowac? nie wiem.

Cos jest nie tak bo ten format karty tez nie smiga po przez przyciski.

Domyślnie

Z profilami zrób tak: połóż na samym wierzchu karty jeden folder z profilami, a w katalogu DCIM taki sam skopiowany. Powinno któryś zobaczyć. Troche taka lamerska metoda, ale kiedyś jak nie byłem pewny to tak zrobiłem i działa. Nie wiem jekie masz menu, polskie? Dopasuj ustawienie obrazu>Ładuj/Zapisz.
    Pozdrawiam
    D800

Domyślnie

maki nie uwierzysz ale ta twoja lamerska metoda zadziałała.

teraz pozostało tylko to formatowanie, ale skoro formatuje z poziomu mneu to nie wiem czy zawracac sobie tym łepetynke

Domyślnie

Z formatem próbuj dalej, bo ciężko uwierzyć że nie działa. 2 na raz, widzisz For migające na pustym wyświetlaczu, puszczasz i od razu 2 na raz i miga już że formatuje.
    A widzisz migające pierwsze For?
    Pozdr
    D800

Domyślnie

Witam
    Ja formatowałem karte z poziomu kompa za 1 razem udało sie. Pozniej po zmianie firmware miałem problem z wgraniem prolili ale za któryms razem zaskoczyło. Taki mały error ;]
    Pozdr.
    Nikon Fx

Domyślnie

maki lipa

kurde nie wiem co z nim jest! to naprawde nie funcjonuje. Z poziomu menu jest ok, ale przyciski nawet przy dłuższym kilkusekundowym przytrzymaniu nie reaguja.
    nawet teraz próbowałem wielokrotnie i nic.
    madonion softu nie ruszałem.

Domyślnie

Bo trzeba jeszcze wcisnąć "OK", aby ruszyło formatowanie.
    Krzysztof Paszkiewicz

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów