Zobacz pełną wersję : Problem z obiektywem?
Witam forumowiczów. Ponieważ nie znalazłem podobnego tematu, więc piszę i proszę o pomoc.
Swego czasu (2-3 lata temu) kupiłem D70s z ob. 18-70 średnica 68 w zestawie, dokupiłem sobie 70-300 G Nikorra średnica 62 (tego najtańszego) i byłem zadowolony, fotki nawet w złej pogodzie fajnie wychodziły. Jakieś miesiąc temu sprzedałem 2 obiektywy (jestem miłośnikiem komunikacji miejskiej i kolejowej, więc robię dużo fotek, a 2 obiektywy już mnie zmęczyły... w dodatku muszę dać aparat do czyszczenia, bo pokazały mi się plamki na matrycy) i kupiłem sobie upatrzoną Sigmę DC 18-200 HSM średnica 72mm (ze stabilizacją 1350 PLN) i szczerze mówiąc nie jestem zadowolony.
Mój problem dotyczy wyostrzenia i teraz nie wiem, czy problem z obiektywem czy złe ustawienia aparatu. Gdzieś na forum wyczytałem, że właśnie ustawienia są podstawą dobrych zdjęć, tylko że ja mając te dwa obiektywy nie narzekałem na ostrość, wręcz bym powiedział jak to określacie że były jak "żyleta", a teraz ze Sigmą robię 3 fotki i tylko jedna mi wychodzi. Zrobiłem fotkę http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/fcef1d99c4a0b6e8.html proszę o powiększenie aby było widoczne mydło, ustawienia f/5,6, czas naświetlania 3 s, wyostrzenie centralne (2 pozycja przy AF-S. Niestety menu mam po angielsku, więc jest mały problem. A przy robieniu fotek używam stabilizacji (przełącza się na obiektywie). Za wszelkie uwagi bardzo dziękuje.
Pozdrowienia Wojciech Liberda
Jesli ta fotke robiles "z reki" to tu widze problem.
1/3 sekundy ciezko (nie mowie ze nie jest to mozliwe;) ) utrzymac.
Zrob taka fotke ze statywu i napewno bedzie lepiej.
Jesli ta fotke robiles "z reki" to tu widze problem.
1/3 sekundy ciezko (nie mowie ze nie jest to mozliwe;) ) utrzymac.
Zrob taka fotke ze statywu i napewno bedzie lepiej.
Nie dopisałem, że fotki w nocy robię na statywie, ale problem jest tego typu, że te robione w dzień nie mają takiego wyostrzenia!!!
Nie dopisałem, że fotki w nocy robię na statywie, ale problem jest tego typu, że te robione w dzień nie mają takiego wyostrzenia!!!
no to w dzien nie bylo ktore pokazales ;)
wasilewk
02-01-2009, 23:00
Wydaje mi się, że akurat to zdjęcie nie pomoże Ci w rozwiązaniu problemu: lokomotywa jest w ruchu (popatrz na koła), co przy 3s naświetlania w praktyce nie da się zsynchronizować, tym bardziej, że tło na fotce jest 'nieruchome'.
Pzdr.
P.S.
Domyślna teza, że Sigma gorzej ostrzy od Nikkora jest skazana na niepowodzenie.
Mam S10-20 (jest to co prawda zupełnie inna konstrukcja od Twojej) i jeszcze nigdy mnie nie zawiodła, ba nawet bez przełączenia w tryb DX działa świetnie na D700, podczas gdy Tamron nie chce...
Może to sprawa autofocusa , czytałem pare testów różnych tańszych Sigm i powtarzalnośc autofokusa nie jest ich mocna stroną. Sprawdź , czy nie ma FF albo BF. Podaj więcej fotek w lepszym świetle, może coś sie uda dokładniej powiedzieć.
Może to sprawa autofocusa , czytałem pare testów różnych tańszych Sigm i powtarzalnośc autofokusa nie jest ich mocna stroną. Sprawdź , czy nie ma FF albo BF. Podaj więcej fotek w lepszym świetle, może coś sie uda dokładniej powiedzieć.
Lokomotywa stoi, a mnie bardziej chodzi o to, że robi się mydło, czy naświetlam1,5 czy 15 sekund i to mnie martwi. Jeśli możesz to powiedz mi coś o tym FF lub BF gdzie mogę go znaleźć i w jakich okolicznościach mogę go użyć?
Przy ustawieniach nocnych mam ustawione AF-area mode (dynamic), Autofocus AF-S, Command dial (ON), AE-l/AF-L... nawet nie wiem co to znaczy... Focus area (ON)
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/644b35d17b1628a7.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9460f467b0960058.html
autograf
03-01-2009, 02:45
AE-l/AF-L... nawet nie wiem co to znaczy...
Zacznij od przeczytania instrukcji. Serio.
a jak juz doczytasz, to moze nastepnym razem, robiac zdjecia na statywie wylacz OS...
wlanie mialem pisac to co carl00s, wszyscy doszukuja sie FF, BF a kolega uzywa stabilizacji na statywie, w takiej sytuacji to i na N70-200/2.8 bedzie mydlo
wlanie mialem pisac to co carl00s, wszyscy doszukuja sie FF, BF a kolega uzywa stabilizacji na statywie, w takiej sytuacji to i na N70-200/2.8 bedzie mydlo
Powiedzmy, że wyłącze OS, tylko co z wyostrzeniem w dzień? I po co robią OS skoro to takie wielkie g...?
Instrukcje przeczytałem ze 100 razy... tylko, że ja potrzebuje akurat przykładów, które pomogłyby mi w doskonaleniu fachu amatora... oczywiście jestem wam bardzo wdzięczny i czekam na następne wskazówki ;)))
Powiedzmy, że wyłącze OS, tylko co z wyostrzeniem w dzień? I po co robią OS skoro to takie wielkie g...?
No proszę Cię...
Po co jest OS? Jak myślisz? Do eliminowania czego?
A na statywie po co włączać OS?
szczerze mówiąc nie byłem świadomy tego, że włączona stabilizacja przy zdjęciach ze statywu pogarsza ostrość . Czy aby na pewno? Muszę sprawdzić u siebie jak to wygląda.
Dla nielubiących czytać instrukcji obiektywów:
UWAGI O STOSOWANIU REDUKCJI DRGAŃ
Zanim całkowicie wciśniesz spust by zrobić zdjęcie, poczekaj, aż obraz w wizjerze całkowicie się ustabilizuje. Jeśli prowadzisz aparat za ruchomym celem, upewnij się, że przełącznik trybu redukcji znajduje się w pozycji NORMAL. Podczas ruchu aparatu w kierunku poziomym redukcja drgań aktywna jest tylko w kierunku pionowym.
Ze względu na specyfikę pracy układu VR, obraz w wizjerze po zwolnieniu migawki może być rozmyty.
Nie wyłączaj aparatu, gdy układ redukcji drgań pracuje. W takiej sytuacji obiektyw może wydawać dziwny dźwięk podczas drgań korpusu. Nie jest to objawem uszkodzenia. Ponownie włącz aparat i układ VR pracować będzie normalnie.
Nie wyjmuj obiektywu z korpusu, gdy układ redukcji drgań pracuje, gdyż mogą nastąpić objawy opisane powyżej. Aby usunąć nieprawidłowości, załóż obiektyw do korpusu i lekko wciśnij spust migawki.
Jeśli fotografujesz ze statywu, wyłącz redukcję drgań. Wyjątek stanowi stosowanie statywu z luźną głowicą lub monopodu.
W korpusach wyposażonych w przycisk AF-ON, jego wciśnięcie nie uaktywnia układu redukcji drgań.
o uzywaniu OS na statywie na forum bylo wiele razy, wystarczy uzyc szukajki
A teraz, Kolego cztram (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=24552) - pod stół i... - hau, hau. "Odszczekać" to, co się złego powiedziało na temat systemów OS/VR. ;)
zotornik
03-01-2009, 23:40
cztram - dodam tylko, że ta zasada dotyczy nie tylko szkieł Sigmy z wbudowaną stabilizacją, ale również innych w tym Nikona.
Sam ostatnio wklejałem info ze strony producenta, gdzie w instrukcji szkła jest wyraźnie napisane jak postępować w przypadku zdjęć wykonywanych na statywie.
p.s.
- informacja o średnicy filtra jest zbędna, jest ona cechą danego szkła, ale zazwyczaj nie ma znaczenia w takich dyskusjach
- przesłona F/5,6 przy tej odległości od fotografowanego obiektu, raczej nie zapewni Ci odpowiedniej głębi, ale rozumiem że chciałeś maksymalnie rozmyć tło
- program do podglądu zdjęć, pokazuje że wybrane /centralne/ pole ostrości, wypadło na "krawędzi" lokomotywy
w tej sytuacji, wyostrzenie mogło spokojnie "nie trafić" w ciufę ;)
lepiej jest ustawić ostrość manualnie, na coś co powinno być ostre/czytelne np. na ten biały numer ewidencyjny i wtedy przekadrować ujęcie - piszę tu o sytuacji gdy masz czas na te wszystkie ustawienia.
p.s. 2
powyższe nie zmienia faktu, że na 98 %, Twój główny problem był wynikiem włączonej stabilizacji, przy zdjęciach ze statywu
cztram - dodam tylko, że ta zasada dotyczy nie tylko szkieł Sigmy z wbudowaną stabilizacją, ale również innych w tym Nikona.
Sam ostatnio wklejałem info ze strony producenta, gdzie w instrukcji szkła jest wyraźnie napisane jak postępować w przypadku zdjęć wykonywanych na statywie.
p.s.
- informacja o średnicy filtra jest zbędna, jest ona cechą danego szkła, ale zazwyczaj nie ma znaczenia w takich dyskusjach
- przesłona F/5,6 przy tej odległości od fotografowanego obiektu, raczej nie zapewni Ci odpowiedniej głębi, ale rozumiem że chciałeś maksymalnie rozmyć tło
- program do podglądu zdjęć, pokazuje że wybrane /centralne/ pole ostrości, wypadło na "krawędzi" lokomotywy
w tej sytuacji, wyostrzenie mogło spokojnie "nie trafić" w ciufę ;)
lepiej jest ustawić ostrość manualnie, na coś co powinno być ostre/czytelne np. na ten biały numer ewidencyjny i wtedy przekadrować ujęcie - piszę tu o sytuacji gdy masz czas na te wszystkie ustawienia.
p.s. 2
powyższe nie zmienia faktu, że na 98 %, Twój główny problem był wynikiem włączonej stabilizacji, przy zdjęciach ze statywu
Bardzo wam dziękuje za te wszystkie rady, jestem laikiem, więc pytam fachowców. Wszystkie te wskazówki postaram się wprowadzić w życie...
Pozdrawiam Wojciech Liberda
Bardzo wam dziękuje za te wszystkie rady, jestem laikiem, więc pytam fachowców. Wszystkie te wskazówki postaram się wprowadzić w życie...
Pozdrawiam Wojciech Liberda
A więc... dalej będę drążył temat, który nie dawał mi spokoju... oddałem aparat do czyszczenia i poprosiłem aby sprawdził co jest nie tak... więc zrobił próbę i stwierdził, że nie jest tak jak powinno... więc zamiast się zamartwiając zadzwoniłem do sklepu w Chorzowie (autoryzowany dystrybutor Sigmy) tam gdzie kupowałem obiektyw i poprosiłem o radę... pan kazał mi zrobić fotki w trzech odległościach (fotka robiona na linijce, 18mm, 70 i 200). Wysłałem i okazało się, że autofokus łapie ostrość przed lub za obiektem lub wybiera sobie dowolny punkt. Więc zgodnie z instrukcjami wysłałem aparat (body+obiektyw) do Gdyni na kalibrację obiektywu. Oczywiście na koszt Sigmy (1,5 miesiąca minęło od zakupu). Aparat już dostałem z powrotem i jestem tylko po części zadowolony... "robi" lepsze fotki lecz teraz mam problemy z wybraniem pola ostrości, a dokładnie wyostrza mi środek, a rozmywa boki... Co teraz mam zrobić? Może coś w ustawieniach?
sampel Bracie, oto czego nam trzeba jako pozywki, coby pieknie jakas teorie skonstruowac. Opis slowny spoko - cos mniej wiecej jak sluchanie meczu bilardowego w radio...
sampel Bracie, oto czego nam trzeba jako pozywki, coby pieknie jakas teorie skonstruowac. Opis slowny spoko - cos mniej wiecej jak sluchanie meczu bilardowego w radio...
No dobra... już wszystko jasne... Wysłałem meila do Gdyni w sprawie obiektywu i wyszło... nic... korekcja obiektywu i aparatu... czytaj dalej nic nie można zrobić... Pogadałem z gościem z M1 i wysłałem do Gdyni na reklamację (I to była kalibracja, aparat wysłałem z obiektywem... ustawili, ale rozmazywało boki...) no i wreszcie przyszedł 8 czerwca... wymiana na nowy... Szkoda tylko, że nie zdecydowałem się go wczesniej reklamować... no cóż teraz jestem mądrzejszy. Obiektyw juz sprzedałem za taką samą cenę jaką kupiłem w grudniu (cena 1350... teraz stoją po 1700-1800) i mam już z głowy... dostałem nauczkę, że najpierw czyta się forum, a dopiero kupuje obiektyw... Teraz poluje na 70-300 VR, mam nadzieję, że się nie roczaruję. Niech to będzie przestroga na amatorów ;))) Pozdrawiam.
Witam
Postanowiłem się podkleić pod ten wątek żeby nie zakładać nowego.
Mam problem z obiektywem Tamron 55-200 podpiętym do D80. Jest praktycznie nowy ma z pół roku i może 100 klapnięć na swoim koncie. Do tej pory wszystko było ok (no oprócz wolniutkiego af i generalnie konstrukcji typowej dla chin) ale nagle pojawił się problem podczas podpinania. Otóż po podpięciu aparat nie rozpoznaje w nim elektroniki co sygnalizuje literką F na wyświetlaczu. AF nie działa. Z kitowym 18-70 aparat nie ma żadnego problemu i wszystko działa dobrze. Zdziwił mnie ten fakt bo nic takiego się nie wydarzyło żebym go uszkodził. Nie spadł nie został uderzony zazwyczaj leżał w worku na obiektyw. Jak się zaparłem i nie dałem za wygraną i go odpinałem i podpinałem kilka razy na zmianę z nikkorem to za którymś razem puszka go odczytała. Styki sa czyściutkie więc nie wiem już co mu dolega. Jeśli mieliście coś podobnego proszę o jakieś konstruktywne uwagi.