Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22
    Oszczędny w słowach
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie Problem z obiektywem?

Witam forumowiczów. Ponieważ nie znalazłem podobnego tematu, więc piszę i proszę o pomoc.
    Swego czasu (2-3 lata temu) kupiłem D70s z ob. 18-70 średnica 68 w zestawie, dokupiłem sobie 70-300 G Nikorra średnica 62 (tego najtańszego) i byłem zadowolony, fotki nawet w złej pogodzie fajnie wychodziły. Jakieś miesiąc temu sprzedałem 2 obiektywy (jestem miłośnikiem komunikacji miejskiej i kolejowej, więc robię dużo fotek, a 2 obiektywy już mnie zmęczyły... w dodatku muszę dać aparat do czyszczenia, bo pokazały mi się plamki na matrycy) i kupiłem sobie upatrzoną Sigmę DC 18-200 HSM średnica 72mm (ze stabilizacją 1350 PLN) i szczerze mówiąc nie jestem zadowolony.
    Mój problem dotyczy wyostrzenia i teraz nie wiem, czy problem z obiektywem czy złe ustawienia aparatu. Gdzieś na forum wyczytałem, że właśnie ustawienia są podstawą dobrych zdjęć, tylko że ja mając te dwa obiektywy nie narzekałem na ostrość, wręcz bym powiedział jak to określacie że były jak "żyleta", a teraz ze Sigmą robię 3 fotki i tylko jedna mi wychodzi. Zrobiłem fotkę http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...9c4a0b6e8.html proszę o powiększenie aby było widoczne mydło, ustawienia f/5,6, czas naświetlania 3 s, wyostrzenie centralne (2 pozycja przy AF-S. Niestety menu mam po angielsku, więc jest mały problem. A przy robieniu fotek używam stabilizacji (przełącza się na obiektywie). Za wszelkie uwagi bardzo dziękuje.
    Pozdrowienia Wojciech Liberda
    cztram

Domyślnie

Jesli ta fotke robiles "z reki" to tu widze problem.
    1/3 sekundy ciezko (nie mowie ze nie jest to mozliwe ) utrzymac.
    Zrob taka fotke ze statywu i napewno bedzie lepiej.
    I'm a photographer, I make people immortal. What's Your superpower?

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sote Zobacz posta
    Jesli ta fotke robiles "z reki" to tu widze problem.
    1/3 sekundy ciezko (nie mowie ze nie jest to mozliwe ) utrzymac.
    Zrob taka fotke ze statywu i napewno bedzie lepiej.
    Nie dopisałem, że fotki w nocy robię na statywie, ale problem jest tego typu, że te robione w dzień nie mają takiego wyostrzenia!!!
    cztram

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cztram Zobacz posta
    Nie dopisałem, że fotki w nocy robię na statywie, ale problem jest tego typu, że te robione w dzień nie mają takiego wyostrzenia!!!
    no to w dzien nie bylo ktore pokazales
    I'm a photographer, I make people immortal. What's Your superpower?

Domyślnie

Wydaje mi się, że akurat to zdjęcie nie pomoże Ci w rozwiązaniu problemu: lokomotywa jest w ruchu (popatrz na koła), co przy 3s naświetlania w praktyce nie da się zsynchronizować, tym bardziej, że tło na fotce jest 'nieruchome'.

Pzdr.

P.S.
    Domyślna teza, że Sigma gorzej ostrzy od Nikkora jest skazana na niepowodzenie.
    Mam S10-20 (jest to co prawda zupełnie inna konstrukcja od Twojej) i jeszcze nigdy mnie nie zawiodła, ba nawet bez przełączenia w tryb DX działa świetnie na D700, podczas gdy Tamron nie chce...
    Ostatnio edytowane przez wasilewk ; 02-01-2009 o 23:06
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Domyślnie

Może to sprawa autofocusa , czytałem pare testów różnych tańszych Sigm i powtarzalnośc autofokusa nie jest ich mocna stroną. Sprawdź , czy nie ma FF albo BF. Podaj więcej fotek w lepszym świetle, może coś sie uda dokładniej powiedzieć.
    D90/D40/50mm 1.8/18-200VR

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Duser Zobacz posta
    Może to sprawa autofocusa , czytałem pare testów różnych tańszych Sigm i powtarzalnośc autofokusa nie jest ich mocna stroną. Sprawdź , czy nie ma FF albo BF. Podaj więcej fotek w lepszym świetle, może coś sie uda dokładniej powiedzieć.
    Lokomotywa stoi, a mnie bardziej chodzi o to, że robi się mydło, czy naświetlam1,5 czy 15 sekund i to mnie martwi. Jeśli możesz to powiedz mi coś o tym FF lub BF gdzie mogę go znaleźć i w jakich okolicznościach mogę go użyć?
    Przy ustawieniach nocnych mam ustawione AF-area mode (dynamic), Autofocus AF-S, Command dial (ON), AE-l/AF-L... nawet nie wiem co to znaczy... Focus area (ON)
    http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...17b1628a7.html
    http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...7b0960058.html
    Ostatnio edytowane przez cztram ; 03-01-2009 o 01:04
    cztram

autograf
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cztram Zobacz posta
    AE-l/AF-L... nawet nie wiem co to znaczy...
    Zacznij od przeczytania instrukcji. Serio.

Domyślnie

a jak juz doczytasz, to moze nastepnym razem, robiac zdjecia na statywie wylacz OS...
    Elektryczna klamka od Tippmana zasilona powietrzem o wysokim ciśnieniu, służąca do robienia siniaków w okolicach głowy. A do tego jakiśtam Nikon do dokumentowania dzieła zniszczenia.

Domyślnie

wlanie mialem pisac to co carl00s, wszyscy doszukuja sie FF, BF a kolega uzywa stabilizacji na statywie, w takiej sytuacji to i na N70-200/2.8 bedzie mydlo
    "...nie ma ludzi normalnych, sa tylko nieprzebadani..."

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów