Witam forumowiczów. Ponieważ nie znalazłem podobnego tematu, więc piszę i proszę o pomoc.
Swego czasu (2-3 lata temu) kupiłem D70s z ob. 18-70 średnica 68 w zestawie, dokupiłem sobie 70-300 G Nikorra średnica 62 (tego najtańszego) i byłem zadowolony, fotki nawet w złej pogodzie fajnie wychodziły. Jakieś miesiąc temu sprzedałem 2 obiektywy (jestem miłośnikiem komunikacji miejskiej i kolejowej, więc robię dużo fotek, a 2 obiektywy już mnie zmęczyły... w dodatku muszę dać aparat do czyszczenia, bo pokazały mi się plamki na matrycy) i kupiłem sobie upatrzoną Sigmę DC 18-200 HSM średnica 72mm (ze stabilizacją 1350 PLN) i szczerze mówiąc nie jestem zadowolony.
Mój problem dotyczy wyostrzenia i teraz nie wiem, czy problem z obiektywem czy złe ustawienia aparatu. Gdzieś na forum wyczytałem, że właśnie ustawienia są podstawą dobrych zdjęć, tylko że ja mając te dwa obiektywy nie narzekałem na ostrość, wręcz bym powiedział jak to określacie że były jak "żyleta", a teraz ze Sigmą robię 3 fotki i tylko jedna mi wychodzi. Zrobiłem fotkę http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...9c4a0b6e8.html proszę o powiększenie aby było widoczne mydło, ustawienia f/5,6, czas naświetlania 3 s, wyostrzenie centralne (2 pozycja przy AF-S. Niestety menu mam po angielsku, więc jest mały problem. A przy robieniu fotek używam stabilizacji (przełącza się na obiektywie). Za wszelkie uwagi bardzo dziękuje.
Pozdrowienia Wojciech Liberda
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami