Zobacz pełną wersję : Serwis Nikkora
Mój Nikkor nabawił się pewnego niezamierzonego pokłonu i tak zastanawiam się, czy jest sens serwisowania go?
Ktoś może polecić jakiś dobry serwis (W-wa). Ewentualnie może jakieś inne pomysły/propozycje? Tylko prosze bez nabinania się ;)
Ja poproszę o rozjaśnienie określenia "nabawił się pewnego niezamierzonego pokłonu", bo chyba nie znam tego slangu ;p
Ja poproszę o rozjaśnienie określenia "nabawił się pewnego niezamierzonego pokłonu", bo chyba nie znam tego slangu ;p
Tia. A "shift" coś mówi :?:
IHMO nie warto serwisować, szkła z shiftem są wyceniane sporo wyżej niż bez :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
szymony, ale shift to nie pokłony chyba, nieeee? ;-)
Pokłony są w wielkim formacie. W lustrach nie da się ich zastosować, więc wymyślono protezę w postaci shifta i tilta. Na podobnej zasadzie zresztą działa DC.
1) IMHO tilt=pokłon
2) w lustrach da się zastosować pokłony a'la LF kupując VCC Horsemana.
szymony, pokłon to tilt (czyli 'przesunięcie' płaszczyzny obrazu). Shift to przesunięcie osi optycznej.
Nabawił się pokłonu bo wyleciał na chodnik :( W efekcie przednia płaszczyzna jest pod pewnym kątem do reszty szkła ("na oko" oczywiście nic nie widać). Co ciekawsze działa AF, zoom itd, tylko oczywiście prawa częśc obiektywu focusuje w innej odległości od lewej. (Nawet próbowałem tym architekturę fotografować ale niestety nie za bardzo da się nad tym zapanować).
Obiektyw zaniosłem już do serwisu ale to usługa niestandardowa trzeba czekać 3 tygodnie na samą wycenę :(
Najlepiej byłoby znaleść taki z uszkodzoną elektroniką/elektryką i zrobić z dwóch jeden. Jakie to szkło?
Najlepiej byłoby znaleść taki z uszkodzoną elektroniką/elektryką i zrobić z dwóch jeden. Jakie to szkło?
nikkor 18-70, więc raczej dość popularne.
Co do zrobienia z 2 1 to jestem sceptyczny, niestety nigdzie nie ma do tych szkieł schematów ani disassembly guide-ów :/
Najśmieszniejsze jest to, że polubiłem to szkło dopiero jak odczułem jego brak...
Nikt nie każe Ci go samemu składać, są przecież serwisy od tego. Podejżewam, że krzykną sobie za taką operację 100-200zł.
No więc tak...
Jeżeli chodzi o standardowe usługi to serwis jest OK, czwyszczenie matrycy robią w ciągu jednego dnia.
Niestety, jeżeli w grę wchodzi usługa niestandardowa to czas trwana... uhuhuhu...
Najpierw 3 tygodnie miałem czekać na wycenę. Oczywiście po 3 tygodniach nikt się nie odezwał, więc próbowalem zadzwonić. Niestety dzwonienie do serwisu przypomina dzwonienie do Benedykta XVI. Mimo kilkudziesięciu prób pod kilka róznych numerów nic z tego nie wyszło. Wysłałem więc maila i jeszcze chyba tego samego dnia ktoś do mnie oddzwonił z wyceną: 350zł. Ani mało ani dużo, więc przystałem. Obiektyw miał być gotowy w ciągu tygodnia.
Po tygodniu wysłałem maila z zapytaniem o obiektyw. Tym razem chyba miałem mniej szczęścia bi nikt nie raczył odpisać. Wysłałem więc kolejnego ale nadal nic.
Tak się złożyło, że przez kolejne dwa dni byłem niedysponowany powróciłem więc do tematu po weekendzie, czyli w sumie 2 tygodnie od wyceny i 5 od oddania obiektywu do serwisu. Tym razem wysłałem chyba ze 4 maile (po jednym przez pierwsze dwa dni i jeden trzeciego). Mimo UŻYCIA WIELKICH LITER i sporej ilości ZNAKÓW ZAPYTANIA nadal nie uzyskałem żadnej odpowiedzi. Wykonywane symultanicznie kolejnych kilkadzieisąt telefonów nadal kończyło się sygnałem zajętości a na numerze z końcówką 15, który jako jedyny zdażał się z rzadka nie być zajęty nikt nie odbierał.
W końcu czwartego dnia, piątego tygodnia postanowiłem, że udam się osobiście. Miałem to zrobić po pracy. Z maili już zrezygnbowałem ale wykonałem jeszcze kilka prób telefonicznych i o dziwo już około piątego ktoś odebrał i powiedział, że obiektyw jest gotowy... HURRAAA!!! (czy aby nikt nie powinien wcześniej oddzwonić?)
Ponieważ tego dnia załątwiałęm na mieście wiele spraw i zakupów (w kilku róznych sklepach i instytucjach) i wszędzie posługiwałem się plastikiem wpadłem do serwisu Nikkona bez gotówki.... No i co się okazało? Oczywiście nie da rady zapłącić plastikiem w serwisie!!!
Arrgh...
Poprosiłem więc o wysłanie obiektywu kurierem nazajutrz, gdyż zaraz po pracy wybierałem się na plenerek i nie zdążyłbym go odebrać. Napisałem upowaznienie i wpisałem adres, na jaki miał został wysłąny obiektw. Adres wyglądał tak, że było podane Imię i Nazwisko, Nazwa firmy (bo w końcu do biura), ulica no i kod. No i paczka przyszła... tylko kilkadziesiąt minut dziewczyny na recepcji obdzwaniały cale biuro w poszukiwaniu odbiorcy, bo panowie w serwisie nie uznali za stosowne wpisać w adresie nazwiska....
Strasznie długi elaborat mi wyszedł. :)
A tak swoją droga to kilka razy widzałem jak rózne odsoby podsyłaly tu linki do takiej strony (w języku lengłidż) z testami i porównaniami obiektywów... tylko za cholerę nie pamiętam co to było i mimo iz byłem przekonany, że mam to już w bookmarkach to wszystko wskazuje na to iż się myliłem.
Byłbym bardzo wdzięczny za przypomnienie, jeżeli ktoś wie wogóle o co mi chodzi :)
Takich stron z testami jest milion. Poszukaj:
www.nikonlinks.com
silverfax
04-09-2006, 22:01
odnosze wrazenie (do tej pory nie korzystalem na szczescie) ze w serwisie Nikona chyba pracuje sie jeszcze jak za dawnych czasow PRL-u...na nieszczescie maja monopol na "autoryzowane i oficjalne" naprawy :evil:
ciekawa jeste stronka Kena (jedna z najbardziej popularnych in the Nikon World)....tylko nie bierz wszystkiego co jest tam napisane jako dogmaty, poniewaz sa to tylko subiektywne opinie Autora stronki, pozdrawiam! :wink:www.kenrockwell.com (http://www.kenrockwell.com)
dawno temu naprawiałem swoją sigmę w Krakowie, nie wiem czy ten serwis jeszce jest : Naprawa sprzetu foto Adam CZapski 0-12 429 10 28 ,
[email protected]. Nie wiem czy te dane są aktualne bo z przed 4lat
lalinea, troszkę pokręciłeś. Adam Kadeja, ul Czapskich 1, 012 429 10 28. Serwis jest i ma się dobrze, nawet matryce czyszczą ;)
Serwis Nikona ma od dłuższego czasu kłopoty kadrowe. Nie mają ludzi do roboty.
freefly, nigdy w życiu bym się nie domyślił :lol:
Może za mało płacą? Wszyscy chętni wyjechali do Irlandii? Nie sądzę...
A jak kłopoty są od dłuższego czasu to znaczy, że problem jest w zarządzaniu :(
p.s. dzięki za stronki ;) Rockwella oczywiście znam a w międzyczasie udało mi się znaleźć to czego szukałem, czyli: http://www.slrgear.com/reviews/index.php
jeszcze raz dzięki!