Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: Serwis Nikkora

Domyślnie Serwis Nikkora

Mój Nikkor nabawił się pewnego niezamierzonego pokłonu i tak zastanawiam się, czy jest sens serwisowania go?
    Ktoś może polecić jakiś dobry serwis (W-wa). Ewentualnie może jakieś inne pomysły/propozycje? Tylko prosze bez nabinania się ;)

Domyślnie

Ja poproszę o rozjaśnienie określenia "nabawił się pewnego niezamierzonego pokłonu", bo chyba nie znam tego slangu ;p
    www.mojefoty.com
    Jest: D200|SB-600|T17-50|N18-70|N70-300VR|N50 1.8D|Samyang 8mm|U-AX|K3|3xKenko
    Było: D50|D70s|N18-70|N70-210D|S17-70|S70-210/3.5-4.5|N300/4|Tair-3S|Panagor 2x|3xSoligor

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sadki
    Ja poproszę o rozjaśnienie określenia "nabawił się pewnego niezamierzonego pokłonu", bo chyba nie znam tego slangu ;p
    Tia. A "shift" coś mówi
    IHMO nie warto serwisować, szkła z shiftem są wyceniane sporo wyżej niż bez
    pozdrawiam Krzysiaczek

pebees
    Gość

Domyślnie

szymony, ale shift to nie pokłony chyba, nieeee?

Domyślnie

Pokłony są w wielkim formacie. W lustrach nie da się ich zastosować, więc wymyślono protezę w postaci shifta i tilta. Na podobnej zasadzie zresztą działa DC.
    pozdrawiam Krzysiaczek

Domyślnie

1) IMHO tilt=pokłon
    2) w lustrach da się zastosować pokłony a'la LF kupując VCC Horsemana.

pebees
    Gość

Domyślnie

szymony, pokłon to tilt (czyli 'przesunięcie' płaszczyzny obrazu). Shift to przesunięcie osi optycznej.

Domyślnie

Nabawił się pokłonu bo wyleciał na chodnik W efekcie przednia płaszczyzna jest pod pewnym kątem do reszty szkła ("na oko" oczywiście nic nie widać). Co ciekawsze działa AF, zoom itd, tylko oczywiście prawa częśc obiektywu focusuje w innej odległości od lewej. (Nawet próbowałem tym architekturę fotografować ale niestety nie za bardzo da się nad tym zapanować).
    Obiektyw zaniosłem już do serwisu ale to usługa niestandardowa trzeba czekać 3 tygodnie na samą wycenę

Domyślnie

Najlepiej byłoby znaleść taki z uszkodzoną elektroniką/elektryką i zrobić z dwóch jeden. Jakie to szkło?
    www.mojefoty.com
    Jest: D200|SB-600|T17-50|N18-70|N70-300VR|N50 1.8D|Samyang 8mm|U-AX|K3|3xKenko
    Było: D50|D70s|N18-70|N70-210D|S17-70|S70-210/3.5-4.5|N300/4|Tair-3S|Panagor 2x|3xSoligor

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sadki
    Najlepiej byłoby znaleść taki z uszkodzoną elektroniką/elektryką i zrobić z dwóch jeden. Jakie to szkło?
    nikkor 18-70, więc raczej dość popularne.

Co do zrobienia z 2 1 to jestem sceptyczny, niestety nigdzie nie ma do tych szkieł schematów ani disassembly guide-ów :/

Najśmieszniejsze jest to, że polubiłem to szkło dopiero jak odczułem jego brak...
    --
    D200 (samo body)

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów