Mój Nikkor nabawił się pewnego niezamierzonego pokłonu i tak zastanawiam się, czy jest sens serwisowania go?
Ktoś może polecić jakiś dobry serwis (W-wa). Ewentualnie może jakieś inne pomysły/propozycje? Tylko prosze bez nabinania się ;)
Szukaj
Mój Nikkor nabawił się pewnego niezamierzonego pokłonu i tak zastanawiam się, czy jest sens serwisowania go?
Ktoś może polecić jakiś dobry serwis (W-wa). Ewentualnie może jakieś inne pomysły/propozycje? Tylko prosze bez nabinania się ;)
Ja poproszę o rozjaśnienie określenia "nabawił się pewnego niezamierzonego pokłonu", bo chyba nie znam tego slangu ;p
www.mojefoty.com
Jest: D200|SB-600|T17-50|N18-70|N70-300VR|N50 1.8D|Samyang 8mm|U-AX|K3|3xKenko
Było: D50|D70s|N18-70|N70-210D|S17-70|S70-210/3.5-4.5|N300/4|Tair-3S|Panagor 2x|3xSoligor
Tia. A "shift" coś mówiZamieszczone przez sadki
![]()
IHMO nie warto serwisować, szkła z shiftem są wyceniane sporo wyżej niż bez![]()
![]()
![]()
pozdrawiam Krzysiaczek
pozdrawiam Krzysiaczek
szymony, pokłon to tilt (czyli 'przesunięcie' płaszczyzny obrazu). Shift to przesunięcie osi optycznej.
Nabawił się pokłonu bo wyleciał na chodnikW efekcie przednia płaszczyzna jest pod pewnym kątem do reszty szkła ("na oko" oczywiście nic nie widać). Co ciekawsze działa AF, zoom itd, tylko oczywiście prawa częśc obiektywu focusuje w innej odległości od lewej. (Nawet próbowałem tym architekturę fotografować ale niestety nie za bardzo da się nad tym zapanować).
Obiektyw zaniosłem już do serwisu ale to usługa niestandardowa trzeba czekać 3 tygodnie na samą wycenę![]()
Najlepiej byłoby znaleść taki z uszkodzoną elektroniką/elektryką i zrobić z dwóch jeden. Jakie to szkło?
www.mojefoty.com
Jest: D200|SB-600|T17-50|N18-70|N70-300VR|N50 1.8D|Samyang 8mm|U-AX|K3|3xKenko
Było: D50|D70s|N18-70|N70-210D|S17-70|S70-210/3.5-4.5|N300/4|Tair-3S|Panagor 2x|3xSoligor
nikkor 18-70, więc raczej dość popularne.Zamieszczone przez sadki
Co do zrobienia z 2 1 to jestem sceptyczny, niestety nigdzie nie ma do tych szkieł schematów ani disassembly guide-ów :/
Najśmieszniejsze jest to, że polubiłem to szkło dopiero jak odczułem jego brak...
--
D200 (samo body)
Skontaktuj się z nami