PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Zimowy Bałtyk

Jakub Klimczak
30-12-2008, 19:05
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us)

borregaard
30-12-2008, 19:09
Jakbyś nie przesadził z chmurą,to byłoby całkiem fajnie...Zbyt cieżka,granatowa.Ja tam widzę tylko odcienie szarości ...mz ofc.
Śnieg ,na pierwszym planie, nie ma faktury...albo dawajcie większe foty.....:-D
Pzdr
Andrzej

Piotr_ek
30-12-2008, 19:11
Rozjaśnij wspomnianą przez Andrzeja chmurę. I daj nieco większe to zdjęcie. Tak 800px po dłuższym boku...
Ogólnie bardzo przyjemna fotografia...

morzon
30-12-2008, 19:12
j/w. przegiałeś z tą chmurą.
Pozdrawiam

-bob-
30-12-2008, 19:17
ale kadr niczego sobie.......... ogólnie może się podobać

telly
30-12-2008, 19:25
A ja będę na tak. Chmura kontrastuje z resztą, ciekawie rozcina kadr - a wydaje mi się, że o to Ci chodziło.

maddnes
30-12-2008, 19:59
Ja też jestem na tak.Mi ta chmura kompletnie nie przeszkadza.
A jeśli miałbym zostawic chmurę to początek zdjęcia troszkę ciemniej żeby nadac dramatyzmu.

kulten
30-12-2008, 23:06
A moim zdaniem dramatyczne niebo zbyt się gryzie z ultra spokojem na ziemi.

borregaard
30-12-2008, 23:11
A moim zdaniem dramatyczne niebo zbyt się gryzie z ultra spokojem na ziemi.
Toż to sugerowałem,ale nie chcą słuchać.....
Dać w środku kadru...zostawić trochę tego"jądra ciemności"...reszta chmury..w szarości...
Po tym zabiegu...lekka, jasna winietka i gustowna rameczka ....i ..gitarka...:mrgreen:
Pzdr
Andrzej

...w razie potrzeby.....mam....:-D

Calme
30-12-2008, 23:11
Jest w tym opowieść moim zdaniem - do dopracowania natomiast niebo i dół jeśli chodzi o rozkład świateł i cieni - tak czy siak mi się podoba sam kadr i scena - to co się dzieje na niebie i przestrzeń.

lechupe
30-12-2008, 23:28
To ja powiem po prostu, ze te zdjecie jest zupełnie nieudane.
Tu żaden element nie pasuje do drugiego. Ani kolorem, ani fakturą, ani czymkolwiek innym.

Calme
30-12-2008, 23:33
To ja powiem po prostu, ze te zdjecie jest zupełnie nieudane.
Tu żaden element nie pasuje do drugiego. Ani kolorem, ani fakturą, ani czymkolwiek innym.
Kompletnie się z tym nie zgodzę - oczywiście jeśli można ;) Kolory bieli i ultramaryny bardzo fajnie ze sobą tu kontrastując mz. Masz wzburzone falami może, "ryczące niebo" i jako przeciwieństwo - spokojny brzeg, "opokę" z drzewami jako obserwatorami tego spektaklu. Tak to widzę. Natomiast są braki w obróbce - bo niebo z chmurą jest zbyt pojechane a na śniegu na 1 planie w PD nie widać prawie faktury - ale bardzo daleki byłbym od tego aby nazywać to zdjęcie zupełnie nieudanym bo Autorowi udało się pokazać w całkiem zgrabnym kadrze piękno natury. Oczywiście nikt się nie musi ze mną zgadzać :mrgreen:

borregaard
30-12-2008, 23:36
Kompletnie się z tym nie zgodzę - oczywiście jeśli można ;) Kolory bieli i ultramaryny bardzo fajnie ze sobą tu kontrastując mz. Masz wzburzone falami może, "ryczące niebo" i jako przeciwieństwo - spokojny brzeg, "opokę" z drzewami jako obserwatorami tego spektaklu. Tak to widzę. Natomiast są braki w obróbce - bo niebo z chmurą jest zbyt pojechane a na śniegu na 1 planie w PD nie widać prawie faktury - ale bardzo daleki byłbym od tego aby nazywać to zdjęcie zupełnie nieudanym bo Autorowi udało się pokazać w całkiem zgrabnym kadrze piękno natury. Oczywiście nikt się nie musi ze mną zgadzać :mrgreen:

Tu się,wyjątkowo ,z Calme zgadzam...:mrgreen:
Nie można już pewnych błędów odrobić,ale nie znaczy to ,że jest żle....nie,to całkiem fajne zdjęcie...

To tylko kierunek...zastrzegam...
Niewiele wyjdzie z małego jotpega.

http://www.iv.pl/images/gy8lg29ej3ryij4pq9.jpg

lechupe
31-12-2008, 20:05
heh, nie zgadzacie sie ze mną, że elementy tak podane jak w oryginale nie pasują, ale sami ciężko myślicie nad poprawkami..

Nemeth
31-12-2008, 20:38
Marudzicie nad obróbką... a ja już nie takie niebo nad Bałtykiem zimą widziałem ...
Do mnie zdjęcie trafia i podoba mi się.

harb
31-12-2008, 21:01
niebo rzeczywiscie jest bardzo przesadzone i nie chodzi juz tutaj o to czy niebo takie było czy tez nie, ono po prostu nie harmonizuje z resztą ----- no własnie a reszta jest mz.bardzo ciekawa i fajna , wiele elementów i piasek i snieg i jeszcze inne atrybuty zimy łacznie z pieknie oszronionymi zaporami i drzewami na brzegu

tak wieć jezeli Jakub bedzie chciał poprawić tę fotkę i zejdzie trochę z tego nadmiernego granatu bedzie to udana fotografia a ze jest przemyslana swiadczy o tym staranny kadr

pozdrawiam :-D

borregaard
31-12-2008, 21:01
Marudzicie nad obróbką... a ja już nie takie niebo nad Bałtykiem zimą widziałem ...
Do mnie zdjęcie trafia i podoba mi się.

OK,ja przestaję marudzić...:mrgreen:

Jest czas na..... Wszystkiego Najlepszego w 2009 r.!

Pzdr
Andrzej