Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Zimowy Bałtyk
Jakub Klimczak
30-12-2008, 19:05
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us)
borregaard
30-12-2008, 19:09
Jakbyś nie przesadził z chmurą,to byłoby całkiem fajnie...Zbyt cieżka,granatowa.Ja tam widzę tylko odcienie szarości ...mz ofc.
Śnieg ,na pierwszym planie, nie ma faktury...albo dawajcie większe foty.....:-D
Pzdr
Andrzej
Piotr_ek
30-12-2008, 19:11
Rozjaśnij wspomnianą przez Andrzeja chmurę. I daj nieco większe to zdjęcie. Tak 800px po dłuższym boku...
Ogólnie bardzo przyjemna fotografia...
j/w. przegiałeś z tą chmurą.
Pozdrawiam
ale kadr niczego sobie.......... ogólnie może się podobać
A ja będę na tak. Chmura kontrastuje z resztą, ciekawie rozcina kadr - a wydaje mi się, że o to Ci chodziło.
Ja też jestem na tak.Mi ta chmura kompletnie nie przeszkadza.
A jeśli miałbym zostawic chmurę to początek zdjęcia troszkę ciemniej żeby nadac dramatyzmu.
A moim zdaniem dramatyczne niebo zbyt się gryzie z ultra spokojem na ziemi.
borregaard
30-12-2008, 23:11
A moim zdaniem dramatyczne niebo zbyt się gryzie z ultra spokojem na ziemi.
Toż to sugerowałem,ale nie chcą słuchać.....
Dać w środku kadru...zostawić trochę tego"jądra ciemności"...reszta chmury..w szarości...
Po tym zabiegu...lekka, jasna winietka i gustowna rameczka ....i ..gitarka...:mrgreen:
Pzdr
Andrzej
...w razie potrzeby.....mam....:-D
Jest w tym opowieść moim zdaniem - do dopracowania natomiast niebo i dół jeśli chodzi o rozkład świateł i cieni - tak czy siak mi się podoba sam kadr i scena - to co się dzieje na niebie i przestrzeń.
To ja powiem po prostu, ze te zdjecie jest zupełnie nieudane.
Tu żaden element nie pasuje do drugiego. Ani kolorem, ani fakturą, ani czymkolwiek innym.
To ja powiem po prostu, ze te zdjecie jest zupełnie nieudane.
Tu żaden element nie pasuje do drugiego. Ani kolorem, ani fakturą, ani czymkolwiek innym.
Kompletnie się z tym nie zgodzę - oczywiście jeśli można ;) Kolory bieli i ultramaryny bardzo fajnie ze sobą tu kontrastując mz. Masz wzburzone falami może, "ryczące niebo" i jako przeciwieństwo - spokojny brzeg, "opokę" z drzewami jako obserwatorami tego spektaklu. Tak to widzę. Natomiast są braki w obróbce - bo niebo z chmurą jest zbyt pojechane a na śniegu na 1 planie w PD nie widać prawie faktury - ale bardzo daleki byłbym od tego aby nazywać to zdjęcie zupełnie nieudanym bo Autorowi udało się pokazać w całkiem zgrabnym kadrze piękno natury. Oczywiście nikt się nie musi ze mną zgadzać :mrgreen:
borregaard
30-12-2008, 23:36
Kompletnie się z tym nie zgodzę - oczywiście jeśli można ;) Kolory bieli i ultramaryny bardzo fajnie ze sobą tu kontrastując mz. Masz wzburzone falami może, "ryczące niebo" i jako przeciwieństwo - spokojny brzeg, "opokę" z drzewami jako obserwatorami tego spektaklu. Tak to widzę. Natomiast są braki w obróbce - bo niebo z chmurą jest zbyt pojechane a na śniegu na 1 planie w PD nie widać prawie faktury - ale bardzo daleki byłbym od tego aby nazywać to zdjęcie zupełnie nieudanym bo Autorowi udało się pokazać w całkiem zgrabnym kadrze piękno natury. Oczywiście nikt się nie musi ze mną zgadzać :mrgreen:
Tu się,wyjątkowo ,z Calme zgadzam...:mrgreen:
Nie można już pewnych błędów odrobić,ale nie znaczy to ,że jest żle....nie,to całkiem fajne zdjęcie...
To tylko kierunek...zastrzegam...
Niewiele wyjdzie z małego jotpega.
http://www.iv.pl/images/gy8lg29ej3ryij4pq9.jpg
heh, nie zgadzacie sie ze mną, że elementy tak podane jak w oryginale nie pasują, ale sami ciężko myślicie nad poprawkami..
Marudzicie nad obróbką... a ja już nie takie niebo nad Bałtykiem zimą widziałem ...
Do mnie zdjęcie trafia i podoba mi się.
niebo rzeczywiscie jest bardzo przesadzone i nie chodzi juz tutaj o to czy niebo takie było czy tez nie, ono po prostu nie harmonizuje z resztą ----- no własnie a reszta jest mz.bardzo ciekawa i fajna , wiele elementów i piasek i snieg i jeszcze inne atrybuty zimy łacznie z pieknie oszronionymi zaporami i drzewami na brzegu
tak wieć jezeli Jakub bedzie chciał poprawić tę fotkę i zejdzie trochę z tego nadmiernego granatu bedzie to udana fotografia a ze jest przemyslana swiadczy o tym staranny kadr
pozdrawiam :-D
borregaard
31-12-2008, 21:01
Marudzicie nad obróbką... a ja już nie takie niebo nad Bałtykiem zimą widziałem ...
Do mnie zdjęcie trafia i podoba mi się.
OK,ja przestaję marudzić...:mrgreen:
Jest czas na..... Wszystkiego Najlepszego w 2009 r.!
Pzdr
Andrzej