Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Polny kwadrat

morzon
30-12-2008, 18:07
Witam

Z zimowych nudów wygrzebałem coś z szuflandii... Tuż przed zachodem, okolice Miechowa, małopolska.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us)

Pozdrawiam :)

malasana
30-12-2008, 18:21
Dodalbym troche blasku na zbozu i minimalnie wyostrzyl. Podoba mi sie generalnie:)

BSKraków
30-12-2008, 18:54
Fajna focia :) może tylko troszkę jaśniej

Marcin T
30-12-2008, 19:15
Niegłupie to, życia tylko w fotkę byś dał. Po prawej było chyba cosik, co cień dawało?

maddnes
30-12-2008, 19:54
No ciekawe foto tylko jak wiekszośc troszeczkę jaśniej :)

morzon
30-12-2008, 20:33
Niełatwo to rozjaśnić, tak żeby te oświetlone kłosy na pierwszym planie nie zlewały się... tak lepiej ? :)

źródło (http://imageshack.us)

Calme
30-12-2008, 22:47
Tak jak na oph pisałem ;) Druga wersja lepsza mz.

kulten
30-12-2008, 23:12
Druga wersja faktycznie lepsza.

pawel.szczerba
30-12-2008, 23:23
Dodalbym troche blasku na zbozu i minimalnie wyostrzyl. (...)

I drzewko kapkę w prawo...
Fajne :-)

shaolin
30-12-2008, 23:24
Cos mi tu ten kwadrat nie pasuje, ale widoczek bardzo przyjemny ;)

borregaard
30-12-2008, 23:25
Niełatwo to rozjaśnić, tak żeby te oświetlone kłosy na pierwszym planie nie zlewały się... tak lepiej ? :smile:

Nie jest tak trudno.....:wink:

źródło (http://www.iv.pl/viewer.php?file=u2jrbfo0t0bz5oozjtwi.jpg)

Sorry...zawsze można wywalić..Rozumiem,że troszkę nie ten klimat,ale lepiej ,mz ofc,gdy na ładnej fotce coś widać.....:wink: :smile:

autograf
30-12-2008, 23:28
Andrzej znów oprawia...

Ale to dobrze ;)

I Twoja wersja mi pasi! O!

kulten
30-12-2008, 23:29
Po poprawce kolegi jest duuużo lepiej.

Calme
30-12-2008, 23:29
Oj Andrzej - zdecydowanie na nie ta obróbka ! Totalnie zabiłeś ciepłe światło zachodu na polu - kolorystyka wyszła odrealniona też. Jest za jasno nie ma półcieni. Przy zachodzie cały urok jest właśnie w tych subtelnie naświetlonych półcieniach a po tej obróbce to wyszło jak w południe prawie na crossie ;)

borregaard
30-12-2008, 23:32
Oj Andrzej - zdecydowanie na nie ta obróbka ! Totalnie zabiłeś ciepłe światło zachodu na polu - kolorystyka wyszła odrealniona też. Jest za jasno nie ma półcieni. Przy zachodzie cały urok jest właśnie w tych subtelnie naświetlonych półcieniach a po tej obróbce to wyszło jak w południe prawie na crossie ;)

Calme...Ty i Ja....to dwie różne galaktyki....:mrgreen:
Napisałem,że może nie ten klimat ,ale jaśniej można.....czyż nie...?...

Calme
30-12-2008, 23:35
Calme...Ty i Ja....to dwie różne galaktyki....:mrgreen:
Napisałem,że może nie ten klimat ,ale jaśniej można.....czyż nie...?...
Na to wygląda z tymi galaktykami :mrgreen: Jaśniej tak ale bez przesady - na kliszy nigdy byś nie miał tak naświetlonego zachodu w półcieniach - to już bardziej hdr przypomina mi.

borregaard
30-12-2008, 23:38
Na to wygląda z tymi galaktykami :mrgreen: Jaśniej tak ale bez przesady - na kliszy nigdy byś nie miał tak naświetlonego zachodu w półcieniach - to już bardziej hdr przypomina mi.
Przestań cudować,na jakiej kliszy....a już gadać mi o ...diabelskich pomiotach
....no nie...:mrgreen:
Z kliszy ....skan...tu mamy digital...czy chcesz,czy nie....

morzon
30-12-2008, 23:40
Borregard - Calme mnie ubiegl, a chciałem napisać prawie to samo ;) miał być klimat zachodu, a te kłosy w takim świetle, odcinając się od tła są praktycznie głównym elementem kompozycji. Na tej obróbce giną strasznie. Ale cieszę się, że ktoś się zainteresował moim zdjęciem i przedstawił swoją wizje, dzięki :)

Co do tego rozjaśniania - to jest trochę kłopotliwe, bo trzeba na warstwach oddzielnie rozjaśnić tło, ale na tyle żeby to światło na dalszym planie było zauważalnie odcinające się, a oddzielnie źdźbełka (dobrze to napisałem?:P) żeby się wyróżniały. Ale macie racje, ta druga wersja też mi się teraz bardziej podoba...

Dzięki za opinie i uwagi :)
Pozdrawiam

borregaard
30-12-2008, 23:43
Wiecie co...OBAJ....chcecie zachodu bardziej,to proszę zmniejszyć jasność....a klimat...rzecz gustu..Ja wolę czyste kolory...i tyle.
Pzdr
Andrzej

..zawsze możecie raportować ....zły klimat zachodu....można to zaraz wywalić...

Dpiero się doczytałem..

Totalnie zabiłeś ciepłe światło zachodu na polu - kolorystyka wyszła odrealniona też. Jest za jasno nie ma półcieni. Przy zachodzie cały urok jest właśnie w tych subtelnie naświetlonych półcieniach a po tej obróbce to wyszło jak w południe prawie na crossie

To nie jedna,to pare galaktyk.....:mrgreen: :mrgreen:

Calme
30-12-2008, 23:57
..zawsze możecie raportować ....zły klimat zachodu....można to zaraz wywalić...

Dopierosię doczytałem..
To nie jedna,to pare galaktyk.....:mrgreen: :mrgreen:

Andrzej nie marudź wiesz, że podchodzę na luzie do fot tu więc z mojej strony żadnego spinania nie będzie ;)
Co do galaktyk - postawmy sobie sprawę jasno - to jest droga mleczna cała :twisted:

morzon
31-12-2008, 00:00
Andrzej nie marudź wiesz, że podchodzę na luzie do fot tu więc z mojej strony żadnego spinania nie będzie ;)

No dokładnie! Ja też w jak najbardziej przyjacielskim tonie tu rozmawiam, żadnych "bee" dyskusji tu nie ma :)

shaolin
31-12-2008, 00:02
Sie podpisze pod Calmiastym ;) Endrju, Ty w wielu przypadkach zamiast pomagac tym fotom to je likwidujesz swoja inwencja tworcza ;)

borregaard
31-12-2008, 00:06
Co do galaktyk - postawmy sobie sprawę jasno - to jest droga mleczna cała :twisted:
Ja też tak podchodze,ale jak można zafarbu i cienia nie odróżniać od koloru...sorry.
Czerwień,ciepłą od ładnie żółtego zgaszonego słońca..rzecz gustu...może deko zbyt jasno było...ale każdy może sprawdzić....Ja monitorki ustawiam często,kazdy może.....jaśniej ,ciemniej..to był k i e r u n e k...
A poza tym ...

podchodzę na luzie do fot tu więc z mojej strony żadnego spinania nie będzie

..po co mi to mówisz.....czyżbym wątpił....dałeś powód...?....no ...?

Sie podpisze pod Calmiastym :smile: Endrju, Ty w wielu przypadkach zamiast pomagac tym fotom to je likwidujesz swoja inwencja tworcza :wink:
Jakbyś nie mógł zrozumieć,że komentarz to też robi....:smile:
Próbuję ,raz lepiej,raz gorzej,staram się,coś robię ..bawię się....niepotrzebny tekst,już Ci pisałem...:wink:
Gdzie foty...pytałem,serio.Czemu rzuciłeś ptaszyska...?...:smile:

Pzdr
Andrzej

morzon
31-12-2008, 00:10
Ja też tak podchodze,ale jak można zafarbu i cienia nie odróżniać od koloru...sorry.
Czerwień,ciepłą od ładnie żółtego zgaszonego słońca.

Widać za mało buszujesz po polach o zachodzie ;)

borregaard
31-12-2008, 00:16
Widać za mało buszujesz po polach o zachodzie ;)
Robię tylko przez szybę z jadalni,to prawda ....:-D

morzon
31-12-2008, 00:22
Robię tylko przez szybę z jadalni,to prawda ....:-D

Hehehe, już Cię lubię :mrgreen:

shaolin
31-12-2008, 00:33
Gdzie foty...pytałem,serio.Czemu rzuciłeś ptaszyska...?...:smile:

To nie jest temat o mnie ;) poza tym foty byly, tylko pewnie nie zagladales tam gdzie trzeba ;)

Pamietaj, ze ja Ci wypominam rozne rzeczy nie po to zeby Ci dokopac, tylko zeby sprobowac dac jakas wskazowke, ze nie tedy droga skoro nie tylko mi przeszkadza ta zabawa... czasem z zabawy warto wyciagnac jakis wniosek ;)
Pozdr i wszystkiego dobrego w nowym roku! :)

borregaard
31-12-2008, 00:34
Hehehe, już Cię lubię :mrgreen:
Tak się może ,jawnie,z tym nie deklaruj...:wink:

...po co masz żałować....?

Jest OK..:-D
Pzdr
Andrzej

morzon
31-12-2008, 00:39
Peace ewribady ! Dobrej nocy :)
Pozdrawiam

borregaard
31-12-2008, 00:40
Pozdr i wszystkiego dobrego w nowym roku! :smile:

Wszystkiego Najlepszego ...Szalonylinie....!!! :mrgreen:

Pzdr
Andrzej

BSKraków
31-12-2008, 02:21
Jak dla mnie to druga wersja jest ok , fajne światełko i pozostał klimat zachodzącego słońca

harb
31-12-2008, 09:28
oj widzę wymienili panowie poglady

ja wypowiem sie o orginale - dla mnie fotka kadrowo ok. kolorystycznie niestety przychylam sie do opinii ze jest zbyt mocno przygaszona - traci przez to swoj przekaz i nie pokazuje piekna grajacego swiatła w zbozu czy tez na kłosach jak chciał autor, gdyz tego swiatła jest po prostu zbyt mało - pare kłosów zaledwie musnietych słabym swiatełkiem reszta ginie w szarzyznie

pozdrawiam :-D

ps.ale poniewaz wielu akceptuje te fotke moje zdanie moze być w mniejszosci

Seeker
31-12-2008, 13:32
Prosta, ale ladna kompozycja. 2 lepsza.