Zobacz pełną wersję : [ Hasselblad ] Hasselblad - pytanie o modele
Witam
Jestem napalony ostatnim czasem na średniaka - nie dysponuje akurat ani 40k ani 120k na najnowszego H3D
Chodzi mi ...
Jakie są różnice pomiędzy korpusami Hassela
500
503
203 oraz innymi
jak i ich oznaczeniami....
widzę po cenach na jEBAYu ze korpusu różnią się dość mocno cenami - a co za tym idzie bebechami
Szukam puszki pod portery, studio (praca z lampami) plus małe kwadratowe widoczki
Bardzo proszę o konstruktywne treściwe wypowiedzi
Dziękuje
Paweł
Jeśli ktoś ma do sprzedaży jakiego Hassela to proszę dać znać
Ja mam 500 CM. To najnizszy model warty zakupu - mozna wymienic matowke, co tez uczynilem na taka z klinem Acute matte D (gigantyczny wzrost zdjec ostrych, jednak za bodajze 140 euro) Kazdy wyzej niz 500 CM sie nada. 501 chyba ma juz matowke z klinem w zestawie. Do 501 (chyba) a na pewno do 503 mozna podpinac cyfrowe scianki.
Jesli planujesz zakup Hassela i nie myslisz o zakupie scianki kup 500 CM w dobrym stanie. Do tego obowiazkowo Acute Matte z klinem (choc nawet Acute Matte bez klina to wzrost jasnosci o 1,5 EV - a to naprawde duzo). Nie kupuj szkiel gorszych niz z oznaczeniem CF. te maja powloki, normalniejsze mocowanie filtra i sa duzo lepszej jakosci. W razie czego pisz na PM.
Pozdrawiam
Michał
piotr1027
27-12-2008, 17:10
Na tym forum kilka osób używa Hasselblady: www.korex.net.pl
Jest nawet oferta kupna 503 CX + 80mm CF planar.
Jesli ten 503 jest w takim zestawie po 3500 to bym go wzial bez zastaawiania nawet sekunde... Warto
MikeP - w tym co napisałeś chyba jest trochę nieścisłości. Specem od Hasa nie jestem, ale oznaczenia powłok to o ile się nie mylę to symbol T*, a ścianki cyfrowe niezależnych producentów można podpiąć do wszystkich hasiów, bo we wszystkich tak samo mocuje się kasetę.
dzieki jacku bo mnie ubiegles
scianki hassa sa produkowane w dwoch typach
typ c cos tam ( nie pamietam czy cf czy cm) mozna podpiac pod kazdego hassa.
linia 500 wcale nie jest taka jednoznaczna. ja na przyklad cenie sobie calkowita niezaleznosc od baterii a ta konczy sie na 501cm.
503cw zaczal serie aparatow z wbudowanymi pomiarowymi dupsami.
wszystkei z linni 500 dzialaja w oparciu o obiektywy c ( obojetnie z jakimi literkami dalej)
linia 200 to zupelnie inne hassele - dla jednych wspaniale, dla innych dupiate bo nafaszerowane elektronika, moga one uzywac obiektywowo bez migawek i tych z migawkami.
obie serie naleza do serii mocowania v ( tyle dupy cyfrowe.
najnowsza seria h to juz wiadomo przerost ksiegowosci i elektroniki. no i plastik:-)
w stanach za okolo 1500USD mozna kupic nowego 501cm w kicie ze szklem i kasetka - cena z przesylka.
pozdro
olo
linia 200 to zupelnie inne hassele - dla jednych wspaniale, dla innych dupiate bo nafaszerowane elektronika, moga one uzywac obiektywowo bez migawek i tych z migawkami.
dodam jeszcze, że w przypadku Polski, serie 200 można serwisować jedynie w Szwecji, w Goteborgu o ile dobrze pamiętam
w stanach za okolo 1500USD mozna kupic nowego 501cm w kicie ze szklem i kasetka - cena z przesylka.
jeśli piszesz o przesyłce, to rozumem, że aparat ma dojść oficjalnym kanałem do Polski, np pocztą. W takim razie dolicz do tego 22% vat i ok 4% cła (liczone od wartości z kosztami przesyłki). Wszystko razy 3 zł/1 USD...
501 to wersja budżetowa (tak samo jak kitowy obiektyw do niego: 80mm CB) trochę gorsze materiały, trochę gorsza jakość, o ile w ogóle można mowić o czymś takim w przypadku hasselblada. Aparat na pewno nie do zajeżdżenia przez amatora, ale generalnie ten model nie jest ceniony
zalezy jak patrzec
dla niektorych clo i VAT nie ma znaczenia a nawet jest plusem - mozna wciagnac wszystko w koszty w firme bez krzyku.
jednak haslo ze 501 nie jest cenionym modelem jest po prostu wyssane z palucha jak kazda ocenna wypowiedz.
moim zdaniem lepiej dac okolo 1500usd za sprzet nowy niz kupic uzywanca za podobna kwote i tyle. kazdy przeciez moze robic co chce:-)
olo
e no bez przesady. kupilem uzywany 20 letni egzemplarz. stan prawie idealny. Wszystko dziala jak nalezy. Poza tym co ma nie dzialac w Hasselu serii 500? Wszystko co wazne jest w obiektywie, a body to puszka z dziura po jednej i drugej stronie. Zero techniki
ale ja nie mowie ze nie bedzie dzialac - sam kupilem starego sinara bo niby co sie ma zepsuc skoro to dzira na wylot i kilka srubek:-)
napisalem tylko ze skoro moge kupic nowego za podobna cene ( w moim przypadku 1140usd) to chyba nie ma sensu starego;-)
olo
na korexie gosc sprzedaje zestaw 503 za 3500 :D to jest okazja zwlaszcza ze w polsce. ja swojego nabylem w niemczech, tam jest duzo ofert sprzedazy
tak ale uzywanego
ja juz mialem rolleiflexa uzywanego ktoremu kasety zaczely puszczac po doslownie chwili. nie zeby to byla powazna usterka, ale szit sie objawil na zleceniu i mialem sporo problemow.
powiem wprost - gdyby w haslu nie bylo systemu wymiennych kaset to problemu niet. moze mam paranoje ale na pewno oparta o wczesniejsze doswiadczenia.
dla mnie 3500 za uzywanca przy 3570 z przesylka za new biorac pod uwage ze hassel dla mnie to szkla i dziura a nie dodatki w stylu pomiar itd z ktorych nie korzystam to nie jest okazja.
olo
a ze sie tak zapytam.. dlaczego hassel?
czemu nie rollei na przyklad?
autora watku :D
biorac pod uwage ze chce kupowac na ebayu tym mocniej zastanowilbym sie nad rolleiem .. nie mowie ze od razu 6008af .. :D chociaz przy aktualnych cenach . czemu nie?
a optyka wcale nie gorsza jesli nie powiedziec ze lepsza ... i ergonomia w porownaniu do hasia jakby troche bardziej przyjazna
eeee
juz od dawna sie nie odzywa:-)
czytam Panowie, czytam.....
Hassel z przekonania - muszę mieć coś małego na wyjazdu a i takiego co w studio czy plenerze z lampami mogę wykorzystać
Myslalem na MamiYa - ale jakos mam wieksze przekonanie do 6x6 niz 645 a o RZ67 wogole nie mysle
Na wyjazdy rozważam stara Yashike M124G
zartujesz parawda? Hassel maly? nie no zartujesz nie?
mikep
stary nie wiesz jaki ma kolega punkt odniesienia:-)
moze taki ze kopara opada:-)))))))))
olo
a ze sie tak zapytam.. dlaczego hassel?
czemu nie rollei na przyklad?
za mną natomiast od jakiegoś czasu chodzi Mamiya RZ67. Powiem szczerze, że hassel zawsze wydawał mi się cholernie drogi, natomiast o rollei'u nigdy nie myślałem. Mógłbyś zaproponować coś podobnego do RZ67?
Z tego co zauważyłem to najbardziej ekonomiczny i podręczny jest format 6*4,5. A wszyscy producenci szkieł do tanich nie należą, w szczególności średni format...
nawiązując do tematu:
Różnice w modelach hasselblada są niewielkie, ale znaczące:
503CW - ruchome lustro (zapobiega winietowaniu obrazu na matówce przy używaniu dłuższych obiektywów) oraz możliwość stosowania motoru nawet ze zdalnym wyzwalaniem
503CW oraz 503CX - pomiar TTL do flesha (w 501 CM tego nie ma) oraz jaśniejsza matówka acute matte (najnowsza wersja matówki, to acute matte D)
500CM - wersja zmodyfikowana modelu C (C Modified) z możliwością wymiany matówki
jednak haslo ze 501 nie jest cenionym modelem jest po prostu wyssane z palucha jak kazda ocenna wypowiedz.
moim zdaniem lepiej dac okolo 1500usd za sprzet nowy niz kupic uzywanca za podobna kwote i tyle. kazdy przeciez moze robic co chce:-)
501CM nie jest cenionym modelem, skoro jest to najtańszy model :)
ruchome lustro ma i 503 i 501
accu mate - i 501 i 503
wymienna matowka - doslownie kazdy hassel
pomiar ma tylko 503
najtanszy bo najtanszy w produkcji - do 503 wklada sie elektronike do 501 nie
pozdro
olo
polecam
http://www.hasselbladhistorical.eu/HS/HSTable.aspx
no wlasnie, skad wiec miales dane do poprzedniego wpisu?
olo
Hassel z przekonania - muszę mieć coś małego na wyjazdu a i takiego co w studio czy plenerze z lampami mogę wykorzystać
Myslalem na MamiYa - ale jakos mam wieksze przekonanie do 6x6 niz 645 a o RZ67 wogole nie mysle
maly to zaden sredniak nei jest ..
szczerze mowiac od kiedy mialem okazje pofocic modelami 6002 6006 i 6008af rolleia to ciezko mi patrzec na haselka jesl mysle o rozsadnym rozwiazaniu w stosunku jakosc/wygoda/cena ..
fakt seria 6000 jest pikna ale jak cos siadzie to naprawa tylko w cywilizacji i z mocna karta kredytowa.
olo
no wlasnie, skad wiec miales dane do poprzedniego wpisu?
olo
z pamięci
Mógłbyś zaproponować coś podobnego do RZ67?
w formacie czy w wielkosci??? alternatyw raczej nie ma .. pentax67 jest rownei wielki i ciezki, fuji jest 6x8 ale cena cie zabije i z optyka rownie ciezko jak ze swietym graalem.
pozostaje albo 6x6 albo 6x4,5 ale to drugie to prawie maly obrazek :D
w formacie czy w wielkosci??? alternatyw raczej nie ma .. pentax67 jest rownei wielki i ciezki, fuji jest 6x8 ale cena cie zabije i z optyka rownie ciezko jak ze swietym graalem.
pozostaje albo 6x6 albo 6x4,5 ale to drugie to prawie maly obrazek :D
chodziło mi o wielkość obrazka :) - celuję w okolice 6x6, 6x7
mógłbyś coś zaproponować coś ciekawego z rollei'a?
Sailor poleca, ale w naszych warunkach pakowanie sie w Rolleja to tak jak w tego fuji gx680. Dostępność optyki malutka, ceny wysokie. Do mamiyi RZ podepniesz szkła od RB, idzie to dość tanio kupić, a i wybór duży.
Z 6x7 pozostało do wyboru: Mamiya 7 - celownikowa (Czornyj ma), Pentax 6x7 - o ile nie potrzebujesz pracowac na kilku filmach równolegle, bo nie ma wymiennych kaset. No i Bronica GS1 - też jak pentax musisz skończyc 10 klatkowy film. Wszystkie te aparaty są naprawde dobre, z bardzo dobrą optyką. Mamiye RB i RZ sa bardzo ciężkie i nieporęczne w stosunku do podanych wcześniej body, ale z optyką do nich najłatwiej i najtaniej.
dzięki Jacek_Z. Wychodzi z tego, że zostaje mi RZ67:)
501 najtanszy bo najtanszy w produkcji - do 503 wklada sie elektronike do 501 nie
pozdro
gwoli ścisłości: kitowy obiektyw w wersji CB do 501 różni się od wersji CF nie mówiąc o CFi, czy CFE
"The 80/2.8 CB has one less element than its CF and 501C counterparts (six
elements instead of seven) and the MTF charts by Hasselblad show that this
lens is not optically identical to them. However, whether a difference
between this lens and its counterparts is noticeable will depend on the
nature of the subject and the degree of enlargement."
źródło:
http://www.rob168.com/camera/Hasselblad.txt
czyli CB ma sześć elementów, a CF siedem, wykresy MTF obydwu obiektywów różnią się
jeszcze małą uwaga dla nie będących w temacie, którzy po raz pierwszy będą oglądać obiektywy do hasselblada. Niech was nie zdziwi, że koniuszek jednej lamelki migawki jest zagięty. Nie jest to wada, ani uszkodzenie obiektywu, tak właśnie ma być.
No i Bronica GS1 - też jak pentax musisz skończyc 10 klatkowy film.
bronica GS-1 ma wymienne magazynki
oczywiście, nie wiem co mi strzeliło tak napisać. Rozpatrywałem te body wiele lat temu, przed zakupem RZ.
Sailor poleca, ale w naszych warunkach pakowanie sie w Rolleja to tak jak w tego fuji gx680. Dostępność optyki malutka, ceny wysokie. Do mamiyi RZ podepniesz szkła od RB, idzie to dość tanio kupić, a i wybór duży.
Jacku - roznica w przyjemnsoci pracy rz67 a rolleiem jakimkolwiek z serii 600x ne mowiac jzu o 6008af jest niesamowita. dostepnosc optyki - biorac pod uwage zakupy na ebayu - cale usa kanada i australia :) tak zarowno rolei jak i bronica byly i sa bardzo popularne.
zamiast pakowac sie w system hassela jakbym mial kase kupilbym hy6 - i czekal na tansze scianki :) albo 6008af
Z 6x7 pozostało do wyboru: Mamiya 7 - celownikowa (Czornyj ma), Pentax 6x7 - o ile nie potrzebujesz pracowac na kilku filmach równolegle, bo nie ma wymiennych kaset. No i Bronica GS1 - też jak pentax musisz skończyc 10 klatkowy film. Wszystkie te aparaty są naprawde dobre, z bardzo dobrą optyką. Mamiye RB i RZ sa bardzo ciężkie i nieporęczne w stosunku do podanych wcześniej body, ale z optyką do nich najłatwiej i najtaniej.
wezmy pod uwag wiek tych maszyn ja wiem ze RZty sa nie do zajechania ale nawet najtrwalsza lopata czasem sie psuje :)