PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Drugi brzeg

fushiro
26-12-2008, 18:39
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2008/12/29coya0-1.jpg
źródło (http://i42.tinypic.com/29coya0.jpg)

Sowulus12
26-12-2008, 18:49
Aż trudno uwierzyć że to zdjęcie z 26 grudnia - fajne i przyjemnie się ogląda ;)

fushiro
26-12-2008, 20:20
Aż trudno uwierzyć że to zdjęcie z 26 grudnia - fajne i przyjemnie się ogląda ;)

Ano, na wyspach zima zagląda w jedno popołudnie w jedną godzinę w roku. Spada 2mm śniegu i szybko znika. Szkocja to inna historia... Od czterech dni nie mogłem zrobić przyzwoitego zdjęcia w trakcie spacerów (to też jest takie sobie), ale dzisiaj uparłem się, że sprawdzę jak Nikkor 12-24 radzi sobie pod światło. No i wydaje mi się, że sobie radzi ;) Słońce znajduje się za drzewem.

BSKraków
26-12-2008, 21:24
Fajne światełko i kolorki fotka ok:)

kulten
26-12-2008, 22:01
Jest ciekawie. Szkoda, że nie wykadrowałeś z niższego pułapu, może by było lepiej jeszcze.

fushiro
26-12-2008, 22:10
Jest ciekawie. Szkoda, że nie wykadrowałeś z niższego pułapu, może by było lepiej jeszcze.

Wedle życzenia :)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2008/12/2eoingw-1.jpg
źródło (http://i44.tinypic.com/2eoingw.jpg)

kulten
26-12-2008, 22:17
:mrgreen: A jeszcze niżej?

fushiro
26-12-2008, 22:34
:mrgreen: A jeszcze niżej?

Miej litość! Przy tym kadrze klęczałem, było mi już zimno w łapy i powiedziałem sobie, że się nie położę! No widać błąd i dla sztuki trzeba się poświęcać. Może innym razem wezmę kocyk i pójdę obfotografować to inne drzewa z tego brzegu.

Szuwar
27-12-2008, 00:28
bardzo dobra fota. Podoba mi się.

Cień drzewa rewelacyjny

kulten
27-12-2008, 21:43
Miej litość! Przy tym kadrze klęczałem, było mi już zimno w łapy i powiedziałem sobie, że się nie położę! No widać błąd i dla sztuki trzeba się poświęcać. Może innym razem wezmę kocyk i pójdę obfotografować to inne drzewa z tego brzegu.

Nie przejmuj się. Ale wiem z autopsji bo sam zamieszkuję uk, że zima tu, to bajka w porównaniu do sybiru gdzieś tam w pl :mrgreen: (Tych z pl proszę o nie obrażenie się hehe).

fushiro
27-12-2008, 22:02
Nie przejmuj się. Ale wiem z autopsji bo sam zamieszkuję uk, że zima tu, to bajka w porównaniu do sybiru gdzieś tam w pl :mrgreen: (Tych z pl proszę o nie obrażenie się hehe).

No właśnie. Zima to bajka, jeżeli chodzi o słoneczną pogodę i brak opadów. Jednak chodzi mi o to, że tak na prawdę wolałbym mróz i śnieg, bo przynajmniej ciepło jest (jak się człowiek ubierze i przygotuje). A tak, nie wiadomo jak się ubrać a jak zawieje, to łeb urywa i ma się wrażenie, że jest o 20 stopni mniej. Wolałem zimę w Polsce jak padał śnieg! Ogólnie jest przyjemnie jak świeci słońce i nie ma wiatru, ale ręce marzną niemiłosiernie. Już zacząłem szukać porządnych rękawiczek. Mogę biegać z aparatem w samym swetrze, ale jak jest mi zimno w ręce, to nie mogę za nic skupić się na zdjęciach.

Pisałem już w innym wątku, ale chyba nie doczytałeś. Czy w tej Twojej nadmorskiej miejscowości jest jakieś ciekawe wybrzeże? Klify, wrzosowiska i tym podobne rzeczy? Wybrałbym się na ciekawy plener, bo mieszkam niedaleko.

borregaard
28-12-2008, 10:41
Fushiro,jest zbyt kontrastowo i ostro....poleciały szczegóły w cieniu...drugi plan poległ/

fushiro
28-12-2008, 11:54
Fushiro,jest zbyt kontrastowo i ostro....poleciały szczegóły w cieniu...drugi plan poległ/

Wszystko, co napisałeś zrobiłem krok po kroku dla osiągnięcia takiego efektu. Dodałem kontrastu, żeby pokazać ładny obrazek a nie wierną przyrodę i wytłumiłem drugi plan, bo zlewał się z drzewem i odciągał uwagę. Wyostrzanie jest minimalne, tak rysuje domknięty nikkor. Dopiero się uczę i sam nie zawsze wiem jaki kierunek obrać. Mam też inne wersje, ale wcale nie wydają mi się ciekawsze.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2008/12/30mmjgz-1.jpg
źródło (http://i40.tinypic.com/30mmjgz.jpg)

borregaard
28-12-2008, 12:06
No i to jest niezłe...
Jeszcze trochę drugiego planu i ....hit.....:mrgreen:

kulten
28-12-2008, 22:45
A tak, nie wiadomo jak się ubrać a jak zawieje, to łeb urywa i ma się wrażenie, że jest o 20 stopni mniej.

Pisałem już w innym wątku, ale chyba nie doczytałeś. Czy w tej Twojej nadmorskiej miejscowości jest jakieś ciekawe wybrzeże? Klify, wrzosowiska i tym podobne rzeczy? Wybrałbym się na ciekawy plener, bo mieszkam niedaleko.

Byłem raz w Cheltenham i masz u siebie znacznie wietrzniej niż u mnie więc Ci się trochę nie dziwię :-D

A co do Twojego pytania to nie zauważyłem, że już o to pytałeś, sorki. Zatem odpowiadam teraz i odpowiedź brzmi twierdząco. Np w bliskiej odległości ode mnie czyli Bournemouth znajduje się Durdle Door, Corfe Castle, Lulworth, Stonehange, Poole, Old Harry (sorki za błędy jeśli takowe się pojawiły ale pisałem z pamięci) czyli same wypasy dla fotografa choć nierzadko wiąże się to z bardzo już oklepanymi motywami, których ja staram się unikać. I w efekcie np rozglądam się za piłkami :mrgreen:. Ponadto jest New Forrest gdzie udało mi się pstryknąć kilka dla mnie przynajmniej ciekawych zdjęć. Może bez szału ale jednak coś, co cieszy już moje oko. Jeśli masz czas to możesz spjrzeć na mojego photobloga (jest w podpisie) gdzie znajdziesz same zdjęcia z moich okolic, sądzę, żę w pełni dadzą Ci 100% pogląd na miejscówki z okolic mojego miejsca zamieszkania. Pozdrawiam :mrgreen:

fushiro
28-12-2008, 23:39
Bardzo fajne zdjęcia. Gratulacje! No to nie pozostaje mi nic innego jak wybrać się w tamte rejony. Ja dopiero zaczynam eksperymenty z szarymi połówkami i filtrami ND, więc dla mnie takie miejsca jak znalazł! Jak wpadnę pozwiedzać wybrzeże, koniecznie musimy umówić się na piwo!

Pozdrawiam!

kulten
29-12-2008, 00:03
Bardzo fajne zdjęcia. Gratulacje! No to nie pozostaje mi nic innego jak wybrać się w tamte rejony. Ja dopiero zaczynam eksperymenty z szarymi połówkami i filtrami ND, więc dla mnie takie miejsca jak znalazł! Jak wpadnę pozwiedzać wybrzeże, koniecznie musimy umówić się na piwo!

Pozdrawiam!

A dziękuję.
A jesteś zmotoryzowany? Bo to znacznie by ułatwiło sprawę :-D.

fushiro
29-12-2008, 00:30
A dziękuję.
A jesteś zmotoryzowany? Bo to znacznie by ułatwiło sprawę :-D.

No jasne! Nic innego nie wchodzi w grę. Tłuczenie się autobusami ze sprzętem foto jest za karę. Dlatego też myślę o wypadzie na jeden dzień. Na podróż samochodem akurat. Mam co prawda sporo rzeczy na głowie ostatnio, ale jak tyko się da rzucam wszystko, żeby porobić ciekawe zdjęcia. Moje gg to: 4625839 (w razie czego) :D

downunder
29-12-2008, 00:34
Druga wersja, w drugim podejściu podoba mi się najbardziej. :D

kulten
29-12-2008, 00:39
4625839

Za kilka minut się odezwę :mrgreen:.

cialat
29-12-2008, 00:52
dla mnie i 1 i 2 to ten sam cyk :-) tylko inaczej wycięte. Co za tym idzie zdjęcie mi totalnie nie leży! Prawdą jest żeby łamać zasady i fota pod słońce jest git, ale brakuje tu "jaja" ... duuuuuuuuużego jaja :-D pozdrawiam

fushiro
29-12-2008, 02:50
dla mnie i 1 i 2 to ten sam cyk :-) tylko inaczej wycięte. Co za tym idzie zdjęcie mi totalnie nie leży! Prawdą jest żeby łamać zasady i fota pod słońce jest git, ale brakuje tu "jaja" ... duuuuuuuuużego jaja :-D pozdrawiam

Fotografia inaczej wycięta, bo tak prosił jeden z użytkowników. O jakie jaja chodzi, bo przyznam, że nie rozumiem? Można jaśniej?

Seeker
29-12-2008, 04:26
"Przy tym kadrze klęczałem, było mi już zimno w łapy i powiedziałem sobie, że się nie położę!"

Jeszcze dwa plusy i.... ;) A mogles sobie polezec, pomyslec, odpoczac... i strzelic, jak nalezy.
To po co tam lazles?

fushiro
29-12-2008, 13:04
"Przy tym kadrze klęczałem, było mi już zimno w łapy i powiedziałem sobie, że się nie położę!"

Jeszcze dwa plusy i.... ;) A mogles sobie polezec, pomyslec, odpoczac... i strzelic, jak nalezy.
To po co tam lazles?

Żebym wiedział jakie rękawiczki sobie kupić :mrgreen: Ja wiem, że dla sztuki trzeba się poświęcać, ale wyznaczyłem sobie jasne granice.

Seeker
29-12-2008, 16:23
Za jasne ;)

W blocie tez bym sie nie kladl, ale na trawie...? (albo o czyms nie wiem)

P.S.
Rekawiczki, jak najbardziej zielone.