PDA

Zobacz pełną wersję : D90... Zwiecha ERR CHA ;P

tommyfp
26-12-2008, 14:26
Może coś w tym jest że zaczynam narzekać na swój aparat.
3 raz odmówił posłuszeństwa.....błąd karty?? Sandisk Ultra II 2GB.
Wyjąłem baterie i włożyłem i działa dobrze.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img380.imageshack.us/my.php?image=img0510nd7.jpg)

lysyx87
26-12-2008, 14:29
Mam to samo przy karcie PQI 16GB, Przy 2GB dziala super.

matteo_
26-12-2008, 14:35
tez mi sie to zdarzylo. wyłączyłem aparat wyjąłem karte i włożyłem ponownie i narazie jest OK. sądze że przyczyn może byc dużo np. coś ze stykami albo nie taka karta:)

tommyfp
26-12-2008, 21:11
Smieszne jest ze aparat byl OFF. Dlatego wyjalem baterie. Dwa pierwsze razy to wystarczylo ze wylaczylem aparat i bylo ok. Ale nie tym razem. Moja lustrzanka zaczyna sie buntowac mimo ze bardzo o nia dbam?? :/

BES
26-12-2008, 21:41
Następnym razem kup dobrą kartę. Od Extream III w górę :)

shaddixx
26-12-2008, 22:29

To nie jest wyznacznik jakosci karty...

tommyfp
26-12-2008, 22:56

teraz juz wiem ze przynajmniej że chodzi tutaj o karte. Ale czy problem wynika z tego ze karta jest uszkodzona czy że aparat wywoluje jakis blad w polączeniu akurat z tym modelem kart??
Wydaje mi sie że na sprzecie za ponad 3000zl kazda karta powinna dzialac. Nawet taka za 10 czy 15zl. A nikon chyba od pewnego czasu zaczal jechac na ilosc a nie na jakosc. Zreszta podobnie jest z innymi firmami.

PS. a jesli to wina softu to najwyzszy czas na jakas aktualizacje.

SlaWasII
27-12-2008, 01:45
Wydaje mi sie że na sprzecie za ponad 3000zl kazda karta powinna dzialac.
Nie każda. Zepsuta nie będzie działać nawet na sprzęcie za 10kzł... :)
Masz jakieś inne karty? Sprawdź jak z nimi działa.

nikond90
27-12-2008, 02:37
Witam.
Myślę, że to nie jest wina karty. Na różnych kartach (extreme III, Kingston, Transcend) zdarzył mi się już brak reakcji migawki i zawieszenie sprzętu (mam D90 ponad miesiąc). Może Nikon powinien poprawić soft? Zrobiłem ok 2500 fotek i ok 10 razy miałem taką sytuację, pomagało wyjęcie baterii. Trochę to wkurzające bo gdy sytuacja będzie wymagała szybkiej fotki, to ma się świadomość, że na aparat nie do końca można liczyć, a w końcu mało nie kosztował:(

SlaWasII
27-12-2008, 02:57
No to jest problem. Ja zrobiłem kilka tysięcy zdjęć swoim D60 i ani razu nie zauważyłem żadnego błędu... Trzeba to gdzieś zgłosić by nie psuło marki. Mam nadzieję, że procedura z manuala pomagająca rozwiązać problem została wykonana!

brodnica
27-12-2008, 03:23
No, no, koleżanki i koledzy... widzę, że nie tylko ja mam taki problem. Sądzę, że nie jest to wina karty a zacina się migawka! Zdarzyło mi się to już na kilku różnych kartach. Najczęściej używam ScanDisk'a Extreme III. Wcześniej te same karty śmigały w Canonie i NIGDY nie miałem z nimi problemów!
Zauważyłem, że ruskim sposobem - kilka strzałów z pięści w korpus pomaga Nikosiowi zrozumieć "kto tu rządzi" :-D
Niedawno robiłem zdjęcia na rozdaniu dyplomów na uczelni, fotografów było sporo, jednak tylko jeden miał D90 i musiał w niego naparzać aby się nie zacinał!
Stare góralskie przysłowie mówi "Nie miała baba problemów, więc kupiła D90"...
A poważnie, po nowym roku aparat jedzie do serwisu. Nie po to kupuje się aparat za kilka kilo, żeby się delikatnie mówiąc wqrzać i narażać na wytykanie palcami :?

tommyfp
27-12-2008, 14:32
....A poważnie, po nowym roku aparat jedzie do serwisu. Nie po to kupuje się aparat za kilka kilo, żeby się delikatnie mówiąc wqrzać i narażać na wytykanie palcami :?

zrobie chyba to samo

Blasius.G
27-12-2008, 19:21
Witam.
Myślę, że to nie jest wina karty. Na różnych kartach (extreme III, Kingston, Transcend) zdarzył mi się już brak reakcji migawki i zawieszenie sprzętu (mam D90 ponad miesiąc). Może Nikon powinien poprawić soft? Zrobiłem ok 2500 fotek i ok 10 razy miałem taką sytuację, pomagało wyjęcie baterii. Trochę to wkurzające bo gdy sytuacja będzie wymagała szybkiej fotki, to ma się świadomość, że na aparat nie do końca można liczyć, a w końcu mało nie kosztował:(Mam D90 od wrzesnia i stosuje w nim dwie karty 4gigowe: sandisk extreme III oraz toshiba sdhc klasy 4 (czarna). Zadnych bledow nie mialem ani razu. Dlaczego zatem mialby nikon soft poprawiac skoro te problemy, to nie sa nagminne przypadki wszystkich body?

nikond90
27-12-2008, 22:10
dla mnie Nikon nie musi wydawać nowego softu, wystarczy mi na przykład jak opublikuje na ten feler czarodziejskie zaklęcie:) byleby aparat nie szwankował.

tommyfp
28-12-2008, 00:57
dla mnie Nikon nie musi wydawać nowego softu, wystarczy mi na przykład jak opublikuje na ten feler czarodziejskie zaklęcie:) byleby aparat nie szwankował.

dokladnie tak. pytanie czy to cos powaznego. bo niektorzy z forumowiczow nie mieli zadnych bledów na tym body. i czy tak naprawde warto z tym bledem odsylac aparat do serwisu.

kasus
30-12-2008, 00:59
Mam ten sam błąd na D90. Karty Extreme III 8gb. w szczytowych momentach wieszał się co 3 klapnięcia. na razie przestał, ale to jest irytujące, jak co chwilę musisz wyciągac baterię, a każdy uzytkownik kompaktu pyta mnie co ja robię :)))))).

Władca Pixeli
30-12-2008, 01:23
Wygląda na to, że taki sam problem
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=81378

piotr w
31-12-2008, 13:30
Nikon chyba coś nakombinował z czytnikiem w D90. Miałem wczoraj taki przypadek:
Wkładm kartę Kingston 2 GB, aparat OFF cały czas miga dioda danych (ta mała zielona z tyłu), włączam aparat, przestaje migać, wyłączam, znowu miga, ciągle. Wymieniłem kartę na innego Kingstona, to samo, włożyłem Lexara, to samo, załadowałem inną baterię, to samo. Aparat robi zdjęcia, nie wyświetlają się błędy. Zabrałem go wieczorem na mróz, zrobiłem kartę zdjęć i ... problem minął. Ciekawostka.
Konsultant w serwisie zapewnia, że D90 nie ma błędów z czytnikiem, w razie powtórzenia problemu zaleca reset aparatu.

tommyfp
31-12-2008, 13:59
zastanawia mnie, dlaczego taka firma jak nikon ma 1 autoryzowany serwis na całą Polskę. przecież to jest chore. Serwis powinien być w co najmniej 5 największych miastach.

Kundzior
31-12-2008, 22:05
I w Białymstoku:)

tasior3006
01-01-2009, 08:18
zastanawia mnie, dlaczego taka firma jak nikon ma 1 autoryzowany serwis na całą Polskę. przecież to jest chore. Serwis powinien być w co najmniej 5 największych miastach.

Ha ha ha! Pewnie ci w NIKONIE, którzy o tym decydują, starają się wmówić szarym użytkownikom że jest to tak dobra marka jak WESTFROST(lodówki), czy Rolls-Royce Motor Cars(samochody). Wyroby ich są doskonałe, nie miewają niedoróbek ani awarii i serwisu nie potrzebują !!!

ray_knox
04-01-2009, 12:53
I w Białymstoku:)
przede wszystkim :)

To nie jest wyznacznik jakosci karty...
a mógłbyś to rozwinąć? co - wg Ciebie - jest wyznacznikiem jakości karty?

wojtas29
28-01-2009, 13:43
U mnie to samo.
Początkowo myślałem że ja robie cos nie tak, ze brak mi obycia z nikonem (dopiero co zmienilem system Pantax na Nikon).
Nagminnie wywalało 2 błędy: err cha, w tym wypadku tylko i wylącznie wyjęcie baterii.
Bywało też że aparat poprostu wieszał się z f-- na górnym wyświetlaczu i nic nie szlo zrobić, nie działal af nie wyskakiwala lampa, za to można dyło zmieniać punk pomiaru czy iso.

Szczęściem w Vobiś nie robili problemów i wymienili mi sztukę na nową.
Ta narazie dziala, choć przy włączaniu ma czknięcia i trochę boję się brać ją do łapy (boję się że znów będzie to samo)

Przez 3 lata z Pentax nigdy nie spotkalem sie z czymś takim, lub błędem tego kalibru.
Gdybym wiedzial to co wiem dziś, w życiu nie sprzedałbym swojej k20.

Szadzik
28-01-2009, 15:11
U mnie to samo.
Przez 3 lata z Pentax nigdy nie spotkalem sie z czymś takim, lub błędem tego kalibru.
Gdybym wiedzial to co wiem dziś, w życiu nie sprzedałbym swojej k20.

A mozna wiedziec czego takiego sie dowiedziales w miedzyczasie?

Przeczytaj caly watek i jemu podobne (jest co najmnie jeszcze jeden), wtedy dowiesz sie, ze to nie aparat powoduje te problemy a karta. W ktoryms z watkow opisalem cala procedure eksperymentu jaki wykonalem, i wychodzi na to, ze to karta ma problem a nie aparat (w kazdym razie karta, z ktora byly problemy w D90 miala dokladnie takie same objawy przy wspolpracy z komputerem jak z D90 - read only).

Szadzik

wojtas29
28-01-2009, 16:11
Wychodzę z zalożenia że jezeli 3 kolejne karty (kingston 4GB sdhc, sandisk 2gb sdhc3 i sandisk 4GB sdhc3) nie współpracują z puszką to jest to raczej wina puszki.
Poza tym wyżej wymienione karty współpracuja bezproblemowo z innymi korpusami i komputerem.
A tak już calkiem na koniec, wystarczyło doczytać mój post w którym piszę że po wymianie korpusu, bład ten już sie nie powtarza - oczywiście karty te same które na poprzednim nie dzialały.
Więc jakie eksperymenty miales na myśli?
Bo ja to widzę jako beta testy na konsumentach. Prawdopodobnie następna rewizja puszki będzie poprawiona.
I nie ma co się obrażać, w końcu k20 to aparat semi pro.

Szadzik
28-01-2009, 16:31
Wychodzę z zalożenia że jezeli 3 kolejne karty (kingston 4GB sdhc, sandisk 2gb sdhc3 i sandisk 4GB sdhc3) nie współpracują z puszką to jest to raczej wina puszki.
Poza tym wyżej wymienione karty współpracuja bezproblemowo z innymi korpusami i komputerem.
A tak już calkiem na koniec, wystarczyło doczytać mój post w którym piszę że po wymianie korpusu, bład ten już sie nie powtarza - oczywiście karty te same które na poprzednim nie dzialały.
Więc jakie eksperymenty miales na myśli?
Bo ja to widzę jako beta testy na konsumentach. Prawdopodobnie następna rewizja puszki będzie poprawiona.
I nie ma co się obrażać, w końcu k20 to aparat semi pro.

Hehe, nikt sie nie obraza.

Jak pisalem wyzej, u mnie to karta miala problemy. Zarowno w D90 jaki komputerze pokazywala sie jako Read-only. W komputerze mozna ja bylo na sile docisnac i wtedy problem sie rozwiazywal, w D90 takiej mozliwosci nie ma. Daltego wlasnie stwierdzilem, ze to wina karty. Dwie inne dzialaly w kompie i D90 bez problemow.

Pozdrawiam i zycze milego pstrykania.

Tomaj_90
28-01-2009, 16:56
Wychodzisz z dobrego założenia, ale weź też pod uwagę, że nikon na www podaje listę zaakceptowanych do współpracy z danym modelem, kart. Kierując się przy zakupie tymi wskazówkami można uniknąć niepotrzebnych problemów. Szkoda tylko, że producenci kart i aparatów zrzucają winę jeden na drugiego.

Szadzik
28-01-2009, 17:02
Wychodzisz z dobrego założenia, ale weź też pod uwagę, że nikon na www podaje listę zaakceptowanych do współpracy z danym modelem, kart. Kierując się przy zakupie tymi wskazówkami można uniknąć niepotrzebnych problemów. Szkoda tylko, że producenci kart i aparatów zrzucają winę jeden na drugiego.

Problematyczna karta to Sandisk Extreme III SDHC 8GB. Nie sadze, aby nie byla ona na liscie zaaprobowanych, mimo ze nie sprawdzalem.

Władca Pixeli
28-01-2009, 20:20
Problematyczna karta to Sandisk Extreme III SDHC 8GB. Nie sadze, aby nie byla ona na liscie zaaprobowanych, mimo ze nie sprawdzalem.
Jeszcze pozostaje pytanie czy karta jest oryginalna czy podrabiana?

SlaWasII
28-01-2009, 20:54
To sprawdź. :mrgreen:
Na liście z manuala do D60 nie ma żadnej karty powyżej 4GB...
A nie... jest jedna: Panasonic.

Szadzik
28-01-2009, 21:07
Jeszcze pozostaje pytanie czy karta jest oryginalna czy podrabiana?

Wszystkie karty kupione na Amazon.com/ Amazon.co.uk (nie marketplace) w kartoniku i z numerem seryjnym.

Co do D60, to troszke inne czasy byly jak wychodzil i wtedy karty powyzej 4GB nie byly jeszcze tak popularne. Nikon D90 "Approved memory cards" strona 13:

http://chsvimg.nikon.com/products/imaging/lineup/digitalcamera/slr/d90/pdf/d90_16p.pdf

Sandisk jest 8GB. Toshiba i Panasonic 32GB. Czyli karta zaaprobowana, przez samego producenta aparatu.

Machnac
28-01-2009, 21:09
Witam.
(ciach) "mam D90 ponad miesiąc. Może Nikon powinien poprawić soft? Zrobiłem ok 2500 fotek..." (ciach) :(

Gdzie te czasy analogowe, gdzie się robiło po 36, 72 klatki na jedno wyjście :twisted:

KOZI2000
28-01-2009, 21:13
od 2ch miesięcy mam D90 i karte Sandisk Extreme III SDHC 8GB, ponad 3000 fotek zrobionych i nie miałem żadnych błędów tego typu co piszecie. Może jakies nieliczne sztuki kart lub body są trefne, bo jakby byly niekompatybilne to problem zawsze przy tej konfiguracji by występował.

Machnac
28-01-2009, 21:24
Panowie i Panie
Jest jeszcze coś takiego, co kiedyś przy szumie przedpremierowym zwróciło moją uwagę, bo interesowałem się tym body. Otóż w D90 zastosowano nowa technologię zapisu opracowaną razem z sandiskiem i do tego systemu preferowane są najnowsze karty:
http://www.optyczne.pl/1209-nowo%C5%9B%C4%87-SanDisk_Extreme_III_SDHC_30MB_s_-_karty_pami%C4%99ci_do_Nikona_D90.html

Więc może najpierw trochę poszukać a później dopiero walić gromami :twisted:
Poza tym dochodzi jeszcze problem kart podrabianych jak i, jak to przy nowych produktach czy technologiach, zwykłych błędów nie zlikwidowanych przed rozpoczęciem produkcji (niezauważonych chochlików).

Dodam jeszcze, że na dużej wilgotności czy na mrozie w moim D70 przy karcie ExtremeIII 2GB też się to samo zdarzało.
Więc może to jedynie wina styków?

Machnac
28-01-2009, 21:25
Jeszcze tu:
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=7737

Pozdrawiam

SlaWasII
28-01-2009, 23:59
Co do D60, to troszke inne czasy byly jak wychodzil i wtedy karty powyzej 4GB nie byly jeszcze tak popularne.
Fakt. Kilka miesięcy w tej dziedzinie to epoka!
:mrgreen:
Osobiście kupuję Kingstony 4GB SDHC made in Japan. Miałem też jednego SanDiska UltraII made in China i też działał nieźle. 4G jak dla mnie to: ho, ho... filmów nie kręcę... ;)

Tomaj_90
29-01-2009, 00:10
Chodzi o to, że z kartami SanDisk SDHC Extreme III - 30MB/s Class 6, jest gwarantowane wyciągnięcie 4,5 kl.sek nic poza tym. Chcąc wycisnąć tyle z d90 kupiłem taką ale 4GB, bo pod koniec listopada 8GB była trudnodostępna i droga. Nie jest tak, że do tej karty body jest specjalnie skrojone, ot ta karta pozwala rozwinąć skrzydła. Wkrótce powinny pojawić się karty innych producentów z taką szybkością, tylko czy będą z d90 działać poprawnie to inna bajka.

SlaWasII
29-01-2009, 00:29
Rzadko robię serie. Ale jedną taką szybką 4GB do D90 za 150 zł warto chyba mieć.
Dziś przyszedł kurier i przyniósł mi kolejnego Kingstona kupionego za 37 zeta na alledrogo. Starczy na 317 pstryknięć.

Witusch
29-01-2009, 00:37
Gdzie te czasy analogowe, gdzie się robiło po 36, 72 klatki na jedno wyjście :twisted:

Jak wychodzi codziennie i robi po 72 zdjecia, to w 35 dni ma 2500 fotek ;)

SlaWasII
29-01-2009, 01:01
Ja wychodzę co drugi dzień i robię 144 ;) z tego wybieram jedno, może dwa...

Greg77
18-05-2009, 18:01
A czy wiecie jak czesto mozna kupic podrobiona, nie oryginalna karte nawet w pieknym opakowaniu Sandisk z roznymi Ultra i extreme!!! Karty nalezy kupowac w pewnych zrodlach.....!
Sam mam Sandiska 2gb ktorego nawet nie uzywam bo robi sobie jaja! Mam Kingstona z Allegro ktory na 100% jest podroba i dziala super, Sandisk z porzadnego sklepu Ultra II dziala super, Sandisk Extreme III 8gb dziala super.......
Wszystko zalezy od szczescia w przypadku podrobek.....najgorzej kupowac na bazarach, marketach lub allegro!
Mysle ze ta wada jest dosc powszechna bo w Polsce rynek podrabianych kart kwitnie....i nie wiedzialem nawet o tym do czasu gdy trafilem na karte Sony do PSP ktora okazala sie podroba.....mialem szczescie bo dziala bez problemu ale szybkosci gwarantowanej nie osiagnie.....wszystko wyglada super jak oryginal....ale softem mozna sprawdzic i okazuje sie ze jest nie oryginalna!
Nie wiem jak sprawdzic SD ale latwo sie naciac!

sokrates
18-05-2009, 21:55
Rzadko robię serie. Ale jedną taką szybką 4GB do D90 za 150 zł warto chyba mieć.
Dziś przyszedł kurier i przyniósł mi kolejnego Kingstona kupionego za 37 zeta na alledrogo. Starczy na 317 pstryknięć.

sorry za OT ale zabrzmiało to jakbyś używał tych kart jednorazowo ;-) 317 i do kosza - a Pan kurier przyniesie nowego kingstona :-)

SlaWasII
19-05-2009, 08:40
He, he... może nie do kosza ale za 37zł można pokusić się o schowanie do lamusa... 317/36=8,8 czyli prawie 9 klisz... a jak uwzględnić te co skasowałem, bo nie wyszły, to ho, ho... ;)
Nie jest to dobry magazyn na archiwa ale zawsze jakaś "kopia" jest. Piszę w cudzysłowie, boć to oryginał!

KajaS
11-11-2009, 01:38
Przeczytałam wszystkie posty w tym wątku i nie wiem, co zrobić...
Mam D90 od sierpnia i częste problemy z jego wieszaniem się.
Czasem pojawia się "error' i faktycznie wtedy pomaga mu otwarcie klapki baterii, a częściej wyświetla się "F---". Według tego, co piszą w instrukcji jest to błąd połączenia z obiektywem, ale nie wiem skąd i dlaczego. Wtedy pomaga mu tylko ponowne zamontowanie obiektywu...
Kartę mam SanDisc ultra II. Taką zwykłą, nie sdhc...

Aparat na gwarancji, więc poważnie rozważam wysłanie go do serwisu.

Duder
11-11-2009, 02:13
Już o tym pisałem w podobnym wątku,że w moim D90 często pojawia się "F--" i wtedy naciskam na obiektyw jedną ręką,a drugą trzymam mocno puchę.I problem znika.Takie czary mary - polecam wypróbować.
Błędu karty nigdy nie miałem - używam tylko Nikonowskiej karty 4GB.Jest szybka i niedroga(70 zł).

burz
11-11-2009, 02:50
Panowie, a jakie obiektywy?

blackside
11-11-2009, 16:37
A ja używam wielu kart z D60 ką i zero problemów więc wpływ karty nie powinien mieć większego znacsenia. Zwłaszcza że na stronie nikona jest napisane że karty są kopatybilne i sprawdzone... więc one muszą działac

wrocek
11-11-2009, 20:45
Karty nalezy kupowac w pewnych zrodlach.....!
Tylko co to są pewne źródła? Kupiłem kartę SanDisk z dystrybucji HAMA Polska, czyli taką jakie są w MM i mimo to mam wątpliwości. Szukając informacji na stronach producenta można dojść do wniosku, że oni sami nie wiedzą jak odróżnić oryginał od podróbki. Na dodatek ciągłe zmiany opakowań i wyglądu kart nie ułatwiają wykrycia fałszerstwa.

blackside
11-11-2009, 21:56
.... Ale panowie- pewne źródła?
Nie rozumiem tylko jednego dlaczego to dotyczy tylko D90? A jak nie tylko to głównie. Jak pisałem mam dwa aparaty i różne karty SD- wszystko działa od kilku lat....

edy22
12-11-2009, 17:03
Ja użytkuję D90 ok. 3 mce. Też miałem niestety podobną przygodę. Używałem Sandisk Extreme III 4 GB (z Vobisu)
i w ostatni dzień urlopu w Bieszadach, wykonując praktycznie ostatnie zdjęcie przed wyjazdem aparat się zawiesił. Jedyne wyjście - wyjęcie baterii. Po włożeniu baterii z powrotem wszystko OK - z jednym wyjątkiem - wyświetlił się komunikat o koniecznosci sformatowania karty. Próbowałem odzyskać zdjęcia w komputerze ale bez powodzenia. Karta była zapisana w ok. 75 %. Szlag mnie trafił. Gdyby nie program do odzyskiwania danych straciłbym wszystkie zdjęcia. A ciekawostą jest to, że karta po sformatowaniu działa jak na razie bez zarzutu. Czary jakie czy cóś?

edy22

blackside
12-11-2009, 17:10
A program taki to ?

gadzeciarz
12-11-2009, 20:59
Czy to czary to nie wiem ale u mnie po premierze Err, oraz częstym F przyszła kolej na CHA i cholera wie czemu,tak jak pisałem aparat kupiony w kwietniu 2009 i do września nic wszystko pięknie działało i nagle się zaczęło od F.
Używam san disc extreme III 8 GB.
Wczoraj i dziś nagle błąd CHA już cztery razy,nic nie rozumiem :-(
W D 40 żadnych jak na razie kłopotów z czym kol wiek a swoje w korpus dostał ;-)

tommyfp
13-11-2009, 15:47
Trzeba by zadzwonić do nikona i zapytać skąd te problemy się biorą.
Ciekawe czy nikon nadal nic nie słyszał o problemach Err CHA i F-- z D90tka.

blackside
13-11-2009, 16:12
:-)- A jak myślisz jak na sprzedaż wpłynąłby fakt kolejnego wadliwego produktu/serii... ?
Myślę że sprawa jest dość poważna a całkowicie olewana przez użytkowników. Gdy mi się to zdarzało to po kilku takich "kwiatkach" słałbym na serwis a nie zciemniał że wina karty/ że wystarczy dotknąć obiektywu- takie jaja to mogą być w podróbkach za "naście złotych" a nie w sprzęcie niby semi.
Ja osobiście zrezygnowałem z D90'ki a szkoda bo chciałem w końcu kupić coś w miarę porządnego- a tu taki zonk- cóż poczekamy zobaczymy- jak nie zawsze w obwodzie pozostaje D5000.
Co więcej nie wiem czy widzicie ale mam wrażenie że d90 tanieje natomiast D5000 nie .

Duder
14-11-2009, 03:00
O podobnych problemach wspominają użytkownicy również innych modeli,nie tylko D90,chociaż wyraźnie rzadziej.D5k też ma swoje.Generalnie pogoń za udoskonalaniem urządzeń często skutkuje różnymi głupimi wpadkami.Zwłaszcza oprogramowanie często nawala.Poza tym - czy 10 lat temu wiedzielibyśmy,że nie tylko nam coś nawala?Taka jest cena wszechdostępności informacji.

gadzeciarz
14-11-2009, 11:21
O i to jest bardzo dobra koncepcja. Wyłączyć internet i wszystko wróci do normy a tak ludziom we łbach się powywracało i wymyślają pierdoły bo im się napis nikon nie podoba :-)
A tak bardziej poważnie to jestem za opcją że mimo wszystko sprzęt za wcale nie małe pieniądze z takimi defektami bo na forum jest jeszcze parę innych wątków o przypadłościach tego korpusu nie powinien w takiej skali chorować na te same choroby.
A z drugiej strony na tabeli widać wyraźnie ilu jest użytkowników D90 więc może i problem bardziej dostrzegalny.

brunnerius
14-11-2009, 12:59
Co więcej nie wiem czy widzicie ale mam wrażenie że d90 tanieje natomiast D5000 nie .
Bo D5000 jest tańszy i jest na niego większy popyt to i dlaczego cena miałaby spadać?

XXL
14-11-2009, 14:10
Takie różne errory jak D90 mają i inne puszki. Kolega w kwietniu kupił nowego C 50D i co? po kilku tygodniach wylądował w serwisie bo nie dało się nim robić, ciągle wyskakiwał error... Po wyłączeniu i ponownym włączeniu było OK ale tak się powtarzało często. Wrócił z serwisu i po niedługim czasie to samo ... i tak jest do dzisiaj. Serwis, niby ma być dobrze i znowu to samo. Ma go już dość i chyba wyląduje na Allegro.
Swoją drogą u Nikona poważnych wpadek było już kilka, wadliwe matryce w C 5700 i podobnych (sam miałem wymienianą matrycę w C 5700) wadliwe D5000, errory w D90, co jeszcze? Czy na taką markę jak Nikon nie za wiele? Do tego jeszcze ten ...serwis. Może wreszcie ktoś z Nikona otworzy oczy i weźmie się za porządki w tej firmie.

blackside
14-11-2009, 14:26
O i to jest bardzo dobra koncepcja. Wyłączyć internet i wszystko wróci do normy a tak ludziom we łbach się powywracało i wymyślają pierdoły bo im się napis nikon nie podoba :-)
A tak bardziej poważnie to jestem za opcją że mimo wszystko sprzęt za wcale nie małe pieniądze z takimi defektami bo na forum jest jeszcze parę innych wątków o przypadłościach tego korpusu nie powinien w takiej skali chorować na te same choroby.
A z drugiej strony na tabeli widać wyraźnie ilu jest użytkowników D90 więc może i problem bardziej dostrzegalny.
Tak tylko coś mi się wydaje że tabela nie jest już zbyt aktualna... :P
Jeżeli nawet to na 200 korpusów ponad 70 jest z wadami to ciut dziwne. Może nie wadami ale errorami. I z tego co czytam nie jest to jednostkowe zachowanie tylko nagminie się powtarzające. Jeżeli to jest normalne to ja dziękuje . Rynek jest spory i mam w czym wybrać :-)
A co do innych modeli nie widzę podobnego ruch z innymi modelami w tle :-)

XXL
14-11-2009, 15:23
Nikt z tych co mieli-mają ERROR-y kart nie pisze czy zdjęcia robił w JPEGach czy RAWach. Może poprostu karty, te z niższą szybkością "nie wyrabiają" i przez to ERROR. Co prawda aparat powinien wolniej zapisywać a nie wywalać błąd, ale....

blackside
14-11-2009, 15:36
A co to ma do rzeczy...? Nie wyrabia to dlaczego opuścił fabrykę? :-)

XXL
14-11-2009, 19:12
A co to ma do rzeczy...? Nie wyrabia to dlaczego opuścił fabrykę? :-)
Nie aparat, tylko karta. Karty bywają różne, nawet te z napisem x133, super, PRO itp. Napisane może być, a faktycznie to daleko im do tego. Tym bardziej że na rynku aż roi się od wszelakiej maści podróbek. Taki szajs włożony nawet do najlepszego body może namieszać. Kiedyś też kupiłem takiego SanDiska z którym miałem problemy i dopiero po przeczytaniu tego http://reviews.ebay.ie/FAKE-SanDisk-Extreme-Compact-Flash-Cards-Exposed_W0QQugidZ10000000001456526
okazało się co to był za "SanDisk" Może część tych ERRORów ma w takich kartach początek?

gadzeciarz
14-11-2009, 22:34
JPG cały czas.

blackside
14-11-2009, 23:47
Dobrze a jeżeli te same karty działają z innymi body?

edy22
14-11-2009, 23:57
U mnie tez cały czas JPEG

blackside
15-11-2009, 00:05
XXL- to dlaczego mój D60 bez problemów zapisuje jpeg'i Rawy i serie na czterech kartach które posiadam. Jedna ma ok 5 lat <1GB> więc ma sporą brode...
Przykro mi że tak "nudzę" ale naprawe chciałem kupiś D90 a teraz mam spore wątpliwości.... dlatego drążę

gadzeciarz
15-11-2009, 01:12
To napiszę tak choć to zabrzmi co najmniej dwuznaczne a profitów od sprzedaży nie dostaję ;-)
Super aparacik z kapitalnymi możliwościami i kupił bym po raz kolejny ten model.
Czytając wątki na forum śmiem domniemywać że taki jest urok dzisiejszego sprzętu który uzbrojony jest w oprogramowanie elektroniczne.
Telefony komórkowe czy laptopy też mają tak zwane zawiechy i trzeba formatować brutalnie wyjmując baterie,podobnie i z D 90 bo jak na razie nikomu nie padło body na amen (chyba że nie doczytałem) a jedynie łapie zawiechy oprogramowania,tak mi się wydaję???

Duder
15-11-2009, 02:27
I dobrze Ci się wydaje.Czy Wasze komputery się nie "zawieszają"?Nie wywalają errorów,niebieskich ekranów itd.Taka jest specyfika tej branży.W żadnej innej dziedzinie takie rzeczy nie miałyby racji bytu.A przecież wspólczesne aparaty to analog + komputerek.
Również kupiłbym D90 ponownie.Te "atrakcje dodatkowe" to pryszcz.Co wcale nie znaczy ,że je akceptuję,ale po pierwszych wku....niach widzę,że problem nie jest poważny i da się z tym żyć.

SlaWasII
15-11-2009, 13:53
I dobrze Ci się wydaje.Czy Wasze komputery się nie "zawieszają"?Nie wywalają errorów,niebieskich ekranów itd.Taka jest specyfika tej branży.
Źle się wydaje. Moje komputery się nie zawieszają. Posiadam niemal wyłącznie markowe produkty - zarówno w domu jak i w pracy.
Wydaje się, że Nikon jest markowym sprzętem... tzn. zaczyna wydawać się, że był... ;)

Duder
15-11-2009, 14:05
To albo masz superfarta,albo krótką pamięć.Nie ma takich markowych produktów które się nie wywalają choćby czasami.To prawda,że ostatnio zdarza się to coraz rzadziej,ale nadal się zdarza.

blackside
15-11-2009, 15:57
Ostatni raz zawieche kompa miałem ok 10 lat temu<taką totalną :-)>... na win 95 a może 98 nie pamiętam.
Jedyne co mi się "zawiesza" do DVD- ale przez to nie tracę danych na karcie SDHC :P
A ten feler , to jedyne co definitywnie dyskwalifikuje sprzęt . Nie po to jadę na 2 tygodnie ma wakcje by wrucić ze sformatowaną katą- może to głupie ale tego się boję.
Zresztą zabawy z odwieszaniem ,resetami też mnie nie kręcą>>> wolę D5000- nikt na niego nie narzeka pod tym wzg.

Duder
15-11-2009, 17:19
A ja z kolei nigdy nie miałem najmniejszego problemu z kartami pamięci,ani SD ani CF,a kilka się przewinęło.
Czy z tego mam wysuwać wniosek,że są bezawaryjne?Chyba nie...
Swoją drogą też musiałeś mieć sporo szczęścia z kompami.Żeby przytoczyć inny przykład - mój dekoder TV kablowej(podobno najlepszy dostępny) w ciągu roku zaliczył już ze 3 czy 4 zwiechy,pomogły tylko twarde resety.Przykłady możnaby mnożyć.
Z obcowania z wieloma urządzeniami wysnuwam wniosek,że w 99% przypadków nawala soft.

blackside
15-11-2009, 17:39
Wszystko w porżadku tylko dlaczego użytkownicy innych body o tym nie wspominają. Zresztą na zagranicznych forach też widać podobny ruch...

Duder
15-11-2009, 18:09
Powodów pewnie jest kilka : proporcje ilościowe - 6 razy więcej użytkowniów D90 niż D5000(na naszym forum) + o połowę krótszy okres bycia na rynku tego drugiego,
proporcje jakościowe - podejrzewam dużo więcej bardziej zaawansowanych/wymagających użytkowników D90.
Warto pamiętać,że w D90 wprowadzono ulepszenia we współpracy z kartami pamięci,więc pewnie to choroby wieku dziecięcego nowej technologii.

blackside
15-11-2009, 18:27
A że tak zapytam Nikon to tylko D90 i D5000... A starsze konstrukcje D70/40/40X/60... itd.
Ich właściciele nic nie piszą o podobnych przypadłościach.

Duder
15-11-2009, 18:40
W tym wątku mówimy o errorach D90,a Ty mówiłeś że wolisz D5000 stąd moje porównania.A co do starszych modeli to o różnych drobnych przypadłościach też jest sporo sygnałów.Nie ma urządzeń idealnych.
Choćby tu: http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=119646

blackside
15-11-2009, 18:55
Tak ale to są pojedyńcze wpadki a tu jest tego troszkę więcej :-(
Biorąc pod uwagę to (http://http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=89866), to ok 25 użytkowników D60 powinno mieć te same problemy. ( err cha i F-- )
Albo ich to nie interesuje albo ich nie mają.

Duder
16-11-2009, 01:48
No dobrze przyjmijmy,że D90 ma więcej błędów "CHA" i "F--" niż inne Nikony.
W pierwszym przypadku można podejrzewać drobne niedoskonałości nowych rozwiązań technicznych współpracy z kartami pamięci.
W drugim jakieś również drobne niedoskonałości współpracy z obiektywami.
Ale przecież nie są to żadne poważne awarie tylko chwilowe ,przejściowe wyskoki.Że wkurzające to zgoda.
Jakoś te komunikaty o błędach kojarzą mi się nieodparcie z Windowsami,zwłaszcza Vistą.Jakby programiści przedobrzyli z ostrzeżeniami nie o samych błędach nawet ,
tylko o możliwości ich wystąpienia.Takie niepotrzebne nikomu superasekuranctwo.
To chyba efekt ogólnego dążenia do kontrolowania wszystkiego za użytkownika.Przecież już w wielu samochodach nie pojedziesz,jeśli nie zapniesz pasów.To chyba coś takiego.

PeeJott
01-02-2010, 15:07
Mnie d90 ostatnio tak wyprowadziła z równowagi ze aż sie zarejestrowalem na forum zeby sie podzielic moimi przypadkam! Zalaczam aparat ostrze wcoiskam spust nie robi foty badam glebie ostrosci wiesza sie na zamknietej przyslonie i ani w ta ani w ta trzeba wylaczyc aparat i wlaczyj i wtedy moze zadziala moze nie ostatnio nawet zauwazylem ze przy badaniu GO podnosi sie lustro i nic w wizjerze nie widac. a jak sie np zrobi kilka fotek i myslisz ze jest ok to nieda sie wejsc do menu ani podgladu fotek i w tym momencie spust tez nie dziala. Aparat kupiłem w lipcu 2009 działał bezproblemowo jakies 1,5 miesiaca temu zaczelo mu odbijac. I na bank nie jest to tak jak piszecie katra bo wystarczy karte wyjac i zaznaczyc w menu co w przypadku gdy nie ma karty ___>zeby migawka klapała i nie klapie tez:) Pozdrawiam

Fortaigne
01-02-2010, 15:21
warto chyba wspomnieć że ogromna ilość kart kupiona na allegro bądź w innych sklepikach to podróby...

sebwer
01-02-2010, 15:32
Wydaje mi sie że na sprzecie za ponad 3000zl kazda karta powinna dzialac.

A techniks mojego braciszka nie czytał piratów nie nagrywanych płyt, a do tej pory aż miło na nim posłuchać muzyki i jest lepszy niż to serwowane super muzyczne dziadostwo. Kosztował wtedy na prawdę dużo więcej niż d90.

Boobass84
02-02-2010, 23:15
miałem ten problem jak wyjąłem kartę na włączonym aparacie, ale sie wystraszyłem:)

neomave
03-02-2010, 14:04
No to i ja się wypowiem skoro mam D90 okolo 8 miesięcy
Przez ten okres ani razu nie wystapił u mnie żaden błąd
Raz miał zwieszkę z AF, ale zaznaczam że było to z mojej winy (róznica wilgotności pomieszczeń)
Wiec wg mnie trzeba spojrzeć na to bardziej krytycznie, nie szukać na siłe winy sprzętu, ale czasem spojrzeć szerzej
moze coś innego wpływa

szyper88
13-02-2010, 21:42
Moj D90 ma juz prawie 18 miesiecy kart mam od 1....do 8 G A-data roznych firm i jak narazie pracuje na 99,9 % bo mail raz problem z karta ale to z mojej winy bo wywalilem karte przy wlaczonyn aparacie :-D
i nie powiem zeby tam jakos specjalnie dmuchal i chuchal na aparat :-)
zdjecia robilem w najwieksze mrozy -30 i jedyna rzecz ktora mnie wq****a to klapka z gumoplastiku ktory sie skorczyl i latal (zaslepka po lewej stronie body )
przebieg tez juz ma okolo 7tys zdjec.
wiekszy problem to karty dlatego staram sie po zakonczeniu zdjec zgrac na dysk i kopia zapasowa na plycie :-))

PAMIETAJMY
NIKON to sprzet uzytkowy ...wiec trzeba Nikona uzywac :-D

sokrates
15-02-2010, 14:19
mój ma niecały rok - zero błędów, raz był problem z kartą, ale okazało się że to karta padła, a po dogłębnej analizie okazało się że to był podrobiony sandisk - więc miało prawo zastrajkować. Błędów ze szkłami również nie miałem nigdy, a żongluję na okrągło między N35 a N17-55, sporadycznie podpinam 55-200VR

photomaniac
18-02-2010, 16:16
A dlaczego jak wypnie się obiektyw w D90 z włączonym silnikiem AF to AF nie chce ostrzyć automatycznie? Tylko trzeba wypiąć obiektyw, wyłączyć ten silnik, aby ta śrubka się schowała i podłączyć obiektyw.

piotrox
08-04-2010, 20:05
Witam
Ponieważ jestem tu po raz pierwszy ślę pozdrowienia dla wszystkich forumowiczów
Przeczytałem ten wątek dwa razy a to za sprawą, że chce nabyć D90 Niestety coraz dalej jestem od podjęcia takiej decyzji
To co piszecie na temat zawieszania i dziwnych objawów tej puszki przeraża mnie coraz bardziej na stronie www.dpreview tez ten wątek zawieszania istnieje więc nie tylko w Polsce użytkownicy się z tym borykają
Wpisywałem w Google: Nikon D90 zawiesza się i jest dużo wątków na ten temat, następnie wpisywałem nikon D5000 wiesza się i znalazlem zaledwie jeden czy dwa (i to bardzo mało rozwinięte) wpisywałem pentaks k-x zawiesza się nie znalazłem nic, wpisywalem olympus E-620 zawiesza się i też nic nie znalazłem wpisywałem canon Eos550 zawiesza się i też nic nie znalazłem
Wg. mojej oceny sądząc po ilości wątków na temat D90 i jego niezawodności jest on niedopracowany albo nieudanym modelem
Szkoda bo przeglądając różne próbne i testowe zdjęcia wykonane tym modelem byłem już prawie pewien że będę szczęśliwym posiadaczem tej puszki. Teraz chyba moje ambicje sięgną niżej a mianowiciw w stronę Pentaksa k-x lub Nikona D5000

Kundzior
08-04-2010, 20:41
A może po prostu jest najpopularniejszą puszką.

Duder
09-04-2010, 02:30
Najpopularniejszą bo najlepszą.Dla amatora oczywiście.

tommyfp
09-04-2010, 15:32
Byłem ostatnio na Śląsku i cyknąłem jakieś 800 zdjęć na 2 różnych kartach...... zero błędów. Chociaż przez pierwsze 3 miesiące po zakupie zdarzały się.

piotrox
09-04-2010, 20:21
no własnie !! ciągle dziwne objawy i brak stabilności Raz jest wszystko Ok raz zwiechy. A czy największa ilość tej puszki? i najbardziej popularna wśród amatorów? Byłbym w tym bardziej ostrożny! przeglądałem od ponad pół roku różne fora takie jak olympusa canona pentaksa i nikona Moim zdaniem wśród amatorów dużym powodzeniem cieszy się canon np450 i 500 olympus 510 520 i pentax i tutaj modele 100, 200, k m, a ostatnio górą jest model k-x, który robi duże wrażenie i jest coraz więcej popularny i kupowany nie tylko w Polsce wymienione modele są w zakresie cenowym około 2000 zł i to one są moim zdaniem najbardziej popularne jeszcze dodam że dołączył do nich model nikona d 5000 Chciałbym jeszcze dodać że żaden z użytkowników w/w wymienionych modeli nie skarżył się i nie skaży że mu się coś zawiesza że musi wymieniać karty pamięci na inne albo że musi dociskać obiektyw lub ponownie go mocować lub wymieniać lub wyjmować i wkładać ponownie akumulator Panowie zastanówcie się na zdrowy rozsądek! Z tą puszką jest coś nie tak lub nikon wypuszcza buble lub raczej nie panuje i stracił kontrolę nad produkcją Po tych krytycznych moich uwagach i spostrzeżeniach nadal chciałbym zakupić ten model ze względu na jego jakość zdjęć i funkcjonalność oraz budowę gripa (pięknie leży w dłoni) ale cały czas się wacham i niewiem czy nie poczekać na nowszy model. Producenci w/w aparatów które wymieniłem przechodzą na miniaturyzację a to jest moim zdaniem duży błąd

Szadzik
09-04-2010, 20:48
ja nie muszę wyjmować baterii, ruszać obiektywem, wymieniać kart i działa. I tak już grubo ponad rok. A Ty czekaj i się zastanawiaj, a kadry uciekają.

kakersik
09-04-2010, 21:16
Ja swojego Nikona D90 używam od lipca 2009 razem z dwoma zwykłymi kartami SDHC Kingston 4GB (czas pomyśleć o szybszych). Do tej pory zrobiłem ok 12 tysięcy zdjęć w różnych warunkach i nigdy nie wyskoczył mi żaden błąd.

piotrox
09-04-2010, 21:21
ja nie muszę wyjmować baterii, ruszać obiektywem, wymieniać kart i działa. I tak już grubo ponad rok. A Ty czekaj i się zastanawiaj, a kadry uciekają.
no właśnie czekam i czekam a to za sprawą że mam zasranego pecha w kupnie czego kolwiek Stąd ta ostrożnośc.
Kadry tak nie uciekają bo mam starego olympusa c4000 z którego jeszcze mogę wydusić niezłe zdjęcia (drukuję w A4) głównie portrety i pejzaże Natomiast zawodzi mnie ten aparacik przy zdjęciach w wewnątrz muzeum, stare kościoły tam gdzie nie można używac flesha i jest ciemno chociaż tak prawdę mówiąc ze statywem przy iso 100, 200 jeżeli można tak cykać i nikt mnie nie przegoni to mój muzealny egzemplarz niekiedy jest lepszy od nie których nowych modeli Olympus c4000 to naprawdę był dobry model ale trzeba pomyśleć o zmianie bo to naprawdę muzealny model

Duder
10-04-2010, 00:58
Oj uciekają Ci ,uciekają.Uwierz ,że tracisz czas.Sam się przekonasz jak już się ze swoim D90 zaprzyjaźnisz,a trzeba na to te kilkaset zdjęć.
Co do narzekań to już kiedyś pisałem,że użytkownik D90 to jest użytkownik ,który już wie czego chce,ma wymagania,oczekiwania itd.Stąd kiedy jego wymarzony supersprzęt ma jakieś drobne dąsy to jest wkurzony i daje temu upust,chyba też trochę przyłączając się do innych narzekających(taka psychologia owczego pędu troszkę).
Ja miałem kilkanaście razy błąd F-- i nic poza tym!!!Sprzęcior jest wart każdej wydanej na niego złotówki.Wybierałem przez pół roku baaardzo skrupulatnie,czytałem,macałem,robiłem próbne zdjęcia itd.D90 wygrał bezapelacyjnie o jakieś trzy długości tzn. że jest ON a potem długo,długo nic.Oczywiście w swojej grupie cenowej/jakościowej.Zastanawiałem się dość długo nad półką wyżej (D300),ale doszedłem do wniosku,że nie potrzebuję kilku zaledwie ulepszeń za cenę drugiego D90.Oczywiście to moje zdanie,ktoś inny powie może co innego.Po 7 miesiącach użytkowania mam ogromną radochę i satysfakcję z dobrego wyboru.
P.S. Nie jestem sprzedawcą,ani pracownikiem Nikona he,he.

Kundzior
10-04-2010, 11:21
A ja jestem sprzedawcą, i to sprzętu foto. Wiem co najwięcej się sprzedaje. Też posiadam D90 i żadnych fochów mi nie robi. Na początku raz mi tylko zdarzyło CHA z kartą Emteca, która się mi w rękach rozpadła, i jeden raz F-- z Sigmą 10-20, którą używam nadal i wszystko gra, już od początku jesieni kiedy to zakupiłem dziewiędziesiątkę.

piotrox
10-04-2010, 16:29
A ja jestem sprzedawcą, i to sprzętu foto. Wiem co najwięcej się sprzedaje. Też posiadam D90 i żadnych fochów mi nie robi. Na początku raz mi tylko zdarzyło CHA z kartą Emteca, która się mi w rękach rozpadła, i jeden raz F-- z Sigmą 10-20, którą używam nadal i wszystko gra, już od początku jesieni kiedy to zakupiłem dziewiędziesiątkę.

A które lustra się najlepiej sprzedają? Chyba że to jest owiane tajemnicą to nie odpowiadaj

Kundzior
10-04-2010, 17:25
Od 2 miesięcy Nikony idą jak gorące bułeczki D5000/D90, Sony nieźle sie sprzedają, Canon od święta, tak jak Olympus.

piotrox
10-04-2010, 20:33
Nikony w/w przez Ciebie staniały w porównaniu z przed rokiem i cenowo są atrakcyjne Sony moim zdaniem to niech sie lepiej zajmie telewizorami chociaż z tego co czytam na forach to już nie te TV co kiedys były w Peweksach
A wracając do tematu co do zwiechów nikona to zastanawia mnie jedna sprawa a mianowicie : wszyscy producenci daja 2 letnią gwarancje a nikon 1 roczną wniosek nasuwa się sam Nikon nie jest pewny co do jakości swoich wyrobów przynajmniej tych z przedziale cenowym 2000-3500 zł Wypowiedzi użytkowników tego aparatu na różnych forach to potwierdzają I tu znowu mam hamulec co do kupna D90 Wiosna idzie a ja dalej będe bez lustra ze swym muzealnym olympusem

Magician
10-04-2010, 20:47
Jako użytkownik D90 od roku i 5 miesięcy mogę napisać, że miałem 0 (zero) problemów ze sprzętem. "Mieszam" trzema obiektywami.

Myślę, że piszą Ci co mają jakieś problemy i wychodzi z tego efekt "sprzętu z problemami". Ci co nie mają problemów - nie piszą (bo i po co, jak działa ;-) )

piotrox
10-04-2010, 21:21
Otóż to!!! kilka osób zrobiło wielki szum co do tego modelu a dokładniej mówiąc co do zawieszania
Napewno ci co nie mają problemów nie odzywają się
Ja na miejscu tych bezproblemowców też bym milczał i nie szukal nawet forum o nikonie
Niemniej jednak cały czas mam jakieś ale? przed zakupem Przeprowadziłem kilka rozmów z róznymi sklepami co do zwrotu towaru w ciągu tygodnia i powiem tak szansze sa nikłe natomiast jeżeli zaoferowałem że chce wziąć dwa modele na próbe tygodniową i płacąc za te dwa lustra a nastepnie po tygodniu wybrać jeden a drugi oddac, to niektórzy sprzedawcy na taki uklad idą. Teraz pozostaje mi tylko poczekac na trochę cieplejsze dni i wziąć na probę i trzaskac zdjęcia na różnych kartach ( bo chyba tylko w tym jest główny problem). Chyba poczekam do maja może będzie cieplej a z pewnością ładniej w plenerze.

sokrates
10-04-2010, 21:37
używam D90 od roku i 0 błędów. Często zmieniam szkła N17-55 -> N35 -> N55-200. Karta Sandisk Extreme III (pierwsze 3 miesiące miałem podróbke, mimo ze padła to do tego czasu nie miałem z nią problemów)

brunnerius
10-04-2010, 22:56
Ja miałem err tylko przez jakieś 5-6 wymian szkieł, potem kuleczki się rozruszały i spokój ;)

Kundzior
10-04-2010, 23:19
Sony moim zdaniem to niech sie lepiej zajmie telewizorami chociaż z tego co czytam na forach to już nie te TV co kiedys były w Peweksach

Nie będę Cię wyprowadzał z błędu, co do aparatów.

Duder
11-04-2010, 00:41
piotrox - byłbym ostrożny z wyciąganiem takich pochopnych wniosków(w sprawie długości gwarancji).Taka jest polityka firmy,która może mieć różne przyczyny,albo nie mieć żadnych - może nikt z działu marketingu nie pomyślał,że trzeba gwarancję wydłużyć,bo tak zrobili inni.A może ważne jest zdanie księgowego,który dokładnie wyliczył,że to się nie opłaca.W takim gigancie decyzje biznesowe to nie jest 2+2=4.
Jako argument zupełnie przeciwny(i równie pochopny) można by uznać,że na taki duży rynek jak Polska jest tylko 1 serwis (w Wawie).Bo napraw jest tak mało,że więcej nie potrzeba?

piotrox
11-04-2010, 17:08
Na tym forum też jest wątek na temat servisu nikona Jak dobrze pamietam to nawet list otwarty do nikon europa bo nikon polska to podobno jak piszą użytkownicy nie odbierają nawet telefonów
Są narzekania na ten servis, długie terminy, ponadto domagaja sie o uruchomienie servisów w innych miastach

wredniak1
01-05-2010, 22:19
U mnie dopiero dzisiaj (od prawie roku) pojawił się błąd F-- po podpięciu kita 18-105VR... Po ponownym zapięciu szkła nie było tego problemu...Poza tym D90 działa bez zarzutu... Błędów typu ERR itp. nie miałem w ogóle (karta Sandisk SD 1GB i SDHC 4GB, chwilowo też Toshiba SDHC 4GB)...

rainbow
02-05-2010, 00:14
U mnie, od przeszło roku ani jednego błędu. A zdarzyło mi się nawet, ze dwa razy, przez przypadek zmienić obiektyw przy włączonym aparacie, fakt - zgłupiał - bo ustawienie ostrości nie działało póki się go nie wyłączyło i włączyło ponownie, ale żadnych ekscesów w nim nie miałem. A również zmieniam obiektywy dość często. Staram się jednak dbać o to by te styki były czyste, i w obiektywach i w puszcze. Może tu jest klucz.

Pozdrawiam.

darmozjad
03-05-2010, 19:31
mam puszkę d90 od około 3 miesięcy i niestety już kilka razy musiałem wyjmować baterię żeby aparat zaczął ponownie działać. z moich spostrzeżeń mogę dodać, iż problem nasilił się po podłączeniu gripa i lampy (może nie ma to wpływu, ale ja odniosłem takie wrażenie). mogliby w końcu coś pomyśleć bo jak czytam na forum, problem z d90 istnieje od samego początku jego sprzedaży, a nic się z nim nie robi ze strony producenta. aparat nie kosztuje 5 złoty, a tak się czasem zachowuje ;/

frostic
03-05-2010, 20:09
Mam drugie body D90, w sumie ponad 20k zdjęć - żadnych problemów!
No, może poza tym, że zoom nożny zacina się czasem i sapie za mocno.
Bo jakoś lubię stałki a przy nich nabiegać się nieco trzeba;)

darmozjad
03-05-2010, 22:02
Mam drugie body D90, w sumie ponad 20k zdjęć - żadnych problemów!

A moja pucha zaczęła szaleć już po zrobieniu 150 fotek:P Mam nadzieje, że jej minie, odbeknie sobie czy coś:D

rentier
04-05-2010, 23:14
Witam,może mi ktoś doradzić co zrobić, od pewnego czasu po wyłączeniu aparatu miga mi dioda zielona iż nie ma karty pamięci pomimo że ona jest w środku, gdy tak poleży to po 6 godzinach bateria jest wyładowana. Nie mam podbitej gwarancji bo bym go oddal do serwisu. Miał ktoś taki problem ? Jeśli tak to jak temu zaradził .
Pozdrawiam

Duder
05-05-2010, 01:45
Ktoś już tak miał - poszukaj na forum.

rentier
05-05-2010, 10:57
Ale oddał na gwarancji a ja nie mam jak tego zrobić.

rentier
12-05-2010, 23:36
Mam rozumieć że nikt nie wie co może być tego przyczyna ?

Duder
15-05-2010, 01:49
Normalnie po wyłączeniu aparatu i wyjęciu karty nic nie miga,więc nie o to chodzi,że aparat karty nie "widzi".Coś się popsuło i bez naprawy się chyba nie obędzie.Chyba,że będziesz za każdym razem wyjmował baterie.Bo rozładowując i ładując często prawdopodobnie ją wykończysz.Gwarancja nie musi być stemplowana,wystarczy dowód zakupu(paragon,faktura).

Kundzior
15-05-2010, 09:42
Włóż inną kartę, jak nie pomoże to go do serwisu.

robertw33
15-05-2010, 10:05
kolego obstawiam na 80% że to problem karty

Kundzior
15-05-2010, 10:25
no moja d90 nie widzi kart emteca i kingstona, próbowałem kilku kart tych producentów.

rentier
15-05-2010, 23:13
U mnie widzi każda kartę idealnie, problem pojawia się po wyłączeniu aparatu, zielona dioda karty miga co kilka sekund i po kilku godzinach bateria jest pusta. Nawet po wyjęciu karty pojawia się ten sam problem. Na gwarancje nie mam jak go oddać bo nie mam jej podbitej a paragonu brak.

Duder
16-05-2010, 02:02
No to zadzwoń do serwisu lub napisz maila z opisem zjawiska i prośbą o wstępne określenie kosztów naprawy.Może będziesz wiedział coś więcej,może to nie taka droga sprawa.

Kundzior
16-05-2010, 10:08
No to zadzwoń do serwisu lub napisz maila z opisem zjawiska i prośbą o wstępne określenie kosztów naprawy.Może będziesz wiedział coś więcej,może to nie taka droga sprawa.

hehe dobre :)