Zobacz pełną wersję : Nikon D200 - problem z obrazem
Starzy przesadzili z prezentem... Jako kompletny laik dostałam Nikona D200 (wcześniej miałam Coolpixa 4100...)
No i mam dość uciążliwy problem, z którym nijak nie potrafie sobie poradzić.
Nie moge 'pozbyć sie' przydymienia (dimming). W wizjerze mam normalny obraz tylko w prawym górnym rogu, równy kwadracik. Reszta ekranu wygląda tak jak przy wyciągniętej baterii.
Zdjęcia wychodzą całkiem normalnie.
Mam też problem z autofocusem, ale to już odrębny problem :oops:
Z góry dziękuje za pomoc.
Witaj,
rodzice pewnie chcieli dobrze.... Co do zadymienia, na pewno nie leżał sprzęt w chłodzie i po włączeniu nie zaparował? Wiem że to trochę długi strzał, ale lepsze to niż stwierdzić że śmierdzi serwisem.
Jak rozumiem, próbowałaś wyjęcia i włożenia baterii?
Przy okazji opisz problem AF, może to się jakoś jednak wiąże.
Pozdrawiam i głowa do góry. Mam nadzieję że Cię to chociaż trochę kręci, bo tachać ze sobą D200 dla radości rodziców to kiepski pomysł ;)
Przeczytaj instrukcję, to zmniejszy o jakieś 90% liczbę Twoich aktualnych oraz przyszłych pytań ;)
Lustrzanka to było moje marzenie od dawna ;) Nie spodziewałam sie tylko aż takiej... Do tego dochodzi angielskie menu, bo aparat przywieziony z UK i gubie sie kompletnie, choć dzisiaj i tak już sie do-edukowałam.
Nie chodzi o zaparowanie, tylko jedną z funkcji aparatu, której nie moge wyłączyć. W instrukcji pisze, że pokazuje sie przy rozładowanej baterii (jest naładowana na full). Obraz jest po prostu ciemny, szary, normalny tylko w górnym prawym rogu.
Baterie oczywiście wyciągałam.
Bardzo słabe zdjęcie (ze starego Nikona), identycznie wygląda to w aparacie, nawet po wyłączeniu go (nie jest to wina obiektywu, testowałam na dwóch):
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2008/12/112ae3eaaee26c93m-1.jpg
źródło (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=112ae3eaaee26c93)
AF nie działa w ogóle. Mi to specjalnie nie przeszkadza, ale ojcu już tak.
Przeczytaj instrukcję, to zmniejszy o jakieś 90% liczbę Twoich aktualnych oraz przyszłych pytań ;)
Pytań innych niż tego typu nie będzie na pewno. Tu chodzi o wade a nie moją nieumiejętność czytania.
sprocket
25-12-2008, 00:56
Jakiego przydymienia ?:) Ja czytam to co napisales 4-ty raz i nie łapie :). Zapoznaj sie z prezentem, poczytaj instrukcje tak jak Ci tu dobrze radzą, poczytaj cos niecos o sprzecie i wtedy ;)
Nie masz ustawionego manualnego ostrzenia na obiektywie, bądź w body (taki wybierak z przodu korpusu z literkami M, C, S)?
AF nie działa w ogóle. Mi to specjalnie nie przeszkadza, ale ojcu już tak.
czyli teoretycznie tatuś zrobił prezent także dla siebie... ;)
za poprzednikiem, prawdopodobnie masz przestawiony przełącznik na manual focus
JEst też drugi przełącznik na obiektywie (nie zawsze) M/A, M, powinien być na M/A.
vincent vega
25-12-2008, 11:34
o dżizas...zapowiada się dłuugi wątek..;)
czemu? to są takie rzeczy na które często nie zwraca się uwagi w nowym sprzęcie. Bo nie wydaje mi się żeby w nowym sprzęcie styki trzeba było czyścić ;)
vincent vega
25-12-2008, 11:59
czemu? to są takie rzeczy na które często nie zwraca się uwagi w nowym sprzęcie. Bo nie wydaje mi się żeby w nowym sprzęcie styki trzeba było czyścić ;)
"temu" że przepiszemy tu całą instrukcję obsługi..puszki i obiektywu..;P
EE zobaczymy, póki co jestem w stanie zrozumieć, że jak ktoś pierwszy raz dostał puszkę w łapę to może nie zauważyć tego "pstryczka". Ciekawe czy w instrukcji do D200 w dziale podstawowe pytania i problemy jest coś takiego :)
Gwarantuje, że gdyby to było tak proste, pytania by nie było. Aparat widział fotograf, robiący zdjęcia właśnie D200, nie wie o co chodzi, widział go też koleś ze sklepu ze sprzętem foto, również nie wie, co to takiego.
W instrukcji pisze tylko o tym, że 'maska' wyświetla sie przy rozładowanej baterii, ale już dwukrotnie ją ładowałam na full i nic sie nie zmienia. Na wyświetlaczu pisze, że bateria jest naładowana, w obiektywie, że rozładowana. Może to przez to, ale co z tym zrobić...
Proponuję przeczyścić styki baterii lub jeśli masz możliwość sprawdzić na innej baterii, jeszcze ewentualnie walnąć pięścią jak stary telewizor :D
To ostatnie to nie żart, przed wyjazdem na urlop przy pakowaniu i sprawdzaniu sprzętu d200 po wciśnięciu migawki do połowy raportował wyczerpaną baterię, na drugiej to samo mimo że obie świeżo naładowane, po wyłączeniu aparatu w menu bateria naładowana na 100%, wciskam spust i to samo... Po zmianie baterii zmieniłem obiektyw - nie pomogło, nawet na manualnym ostrzeniu nie był w stanie zrobić zdjęcia. Czyszczenie styków, niby nic ale dodatkowe solidne puknięcie w korpus i zadziałał. Od tej pory minęło jakieś pół roku i aparat działa bez zarzutu - gdzieś po prostu był słaby styk.
Jeśli Twój prezent nawet zadziała po takich zabiegach to i tak proponowałbym wymianę na inny egzemplarz w końcu nowy ma działać a nie sprawiać problemy. Mój na wymianę się już nie kwalifikował, a serwis odwiedzi jeśli już nie uda się reanimować.
O ile dobrze zrozumiałem problem to: przy naładowanej w pełni baterii obraz w wizjerze (nie wyświetlaczu) jest przydymiony z wyjątkiem regularnego małego kwadratu w górnym prawym rogu wizjera. AF nie działa w ogóle. Górny wyświetlacz pokazuje stan naładowania baterii jako pełny, w wizjerze jako rozładowany. Czy tak właśnie jest?
Jeśli tak, to aparat jest uszkodzony.
Ale spróbuj jeszcze sprawdzić jakość baterii w menu: Set Up Menu i zakładka Battery Info. Będzie tam podany nie tylko stan naładowania akumulatora ale także jego stopień zużycia. Bo od zasilania należy zacząć. Jeśli możliwe proponuję aparat sprawdzić z nowym (sprawnym) zasilaniem. Ale skoro aparat oglądał fotograf posługujący się takim samym modelem...i nie wie o co chodzi. To już raczej sprawa serwisu. A przy okazji, czy aparat jest nowy?
O ile dobrze zrozumiałem problem to: przy naładowanej w pełni baterii obraz w wizjerze (nie wyświetlaczu) jest przydymiony z wyjątkiem regularnego małego kwadratu w górnym prawym rogu wizjera. AF nie działa w ogóle. Górny wyświetlacz pokazuje stan naładowania baterii jako pełny, w wizjerze jako rozładowany. Czy tak właśnie jest?
Tak właśnie jest.
Aparat jest nowy, ale przywieziony z UK. Nie mam więc możliwości wymiany go.
A czy linie pomocnicze w wizjerze i punkty AF podświetlają się na całej matówce czy tylko w jaśnie oświeconym kwadracie? Jeśli tylko tam, to wskazuje to na niekontaktowanie matówki.
..jeśli jest nowy, to masz szczęście, że przywieziony z UK (nie z USA). Jeśli dokumentacja zakupowa jest ok. to gwarancja powinna obowiązywać również u nas, dzwoń do serwisu zaraz po świętach ....zamiast uderzeć pięścią.. ;)
Walnąć pięścią radziłem bo gdyby taka reanimacja pomogła koleżanka mogłaby się cieszyć aparatem przez święta, potem serwis/sklep :)
Przede wszystkim linie pomocnicze, czyli jak rozumiem Grid, w momencie ustawienia go na On znika, na off pojawia się i wyświetla się równomiernie, ale podświetlony jest tylko jeden górny kwadracik (1/16), reszta jest matowa, tak jak przy wyciągniętej baterii, ale linie pomocnicze są widoczne.
EDIT
Przy lekkim przyciśnięciu migawki, ekran podświetla się na czerwono. Z tego co wiem, nie powinno tak być.
EDIT
Przy lekkim przyciśnięciu migawki, ekran podświetla się na czerwono. Z tego co wiem, nie powinno tak być.
Cały ekran świeci się na czerwono czy tylko linie siatki/punkt z którego pobierana jest ostrość? Bo jeśli tak to tak właśnie powinno być. A co do tego punktu z którego pobiera ostrość to możesz go zmienić za pomocą wybieraka pod prawym kciukiem, pewnie zablokowałaś pokrętło w pozycji "L-Lock" i dlatego nie można tego zmienić.
Mam nadzieję, że gdy mowa tu o "ekranie", to chodzi o matówkę, a gdy naciska się "migawkę", to chodzi o spust migawki?
Naciskanie migawki zazwyczaj kończy się serwisem ;)