Zobacz pełną wersję : Jak to ugryzc?
Stanalem przed koniecznoscia zalozenia watku, jakich duzo sie tu pojawia... Dostalem propozycje fotografowania na castingach oraz tworzenia portfolio i mam tam korzystac z oswietlenia studyjnego. Jesli bedzie to oswietlenie stale, to jeszcze ok, dam sobie rade (mam nadzieje ;) ), ale jesli beda to lampy blyskowe, to nie mam bladego pojecia jak sie to tego zabrac. W zwiazku z tym prosze o taki mini-tutorial, bo nie wiem nawet, jak sie takie lampy wyzwala, czy potrzebuje jakiego specjalnego wejscia w aparacie i czy D70 ma takie wejscie. Generalnie prosze o kilka wskazowek, uwag itd...
Druga sprawa jest korzystanie z lampy. Mam SB-600 i zapewne bede musial doswietlac w niektorych momentach modela. Jakie tryby lampy sie do tego najlepiej nadaja, jak ustawic aparat a jak lampe, w zaleznosci od tego, gdzie bede robil, na dworzu (cztam watek Al'a o doswietlaniu zdjec pod slonce) czy tez w pomieszczeniu.
Samo zalozenie tego watku jest troche absurdalne, ale wierzcie mi, ze nie mam niestety czasu, zeby dochodzic do wszystkiego samemu, bo pierwszy casting ma sie odbyc juz w sobote. Jak widac mam spore braki w warsztacie, ale jest to okazja, ktora grzechem byloby przepuscic.
Dlatego prosze o szybka i mozliwie jak najobfitsza w informacje odpowiedz. Z gory dzieki,
Pozdrawiam
tumiwisizm
20-07-2006, 18:23
mierz sily na zamiary.
puszke trzeba znac poprostu.
wpierw zobacz co tam jest i jaki bedziesz mial z tym problem. jakie swiatlo itd.
ciezko zeby wszyscy pracowali nad tutkiem idacym we wszystkie strony jednoczesnie ..
jesli sa to castingi - to imo wystarczaja zdjecia z jedna lampa na wybranym tle ..
mam nadzieje ze nie bedziesz pracowal w firmie wyludzajacej pieniadze - w stylu bank twarzy - gdzie od kazdego z ulicy bierze sie troche kaski, w zamian za umieszczenie w bazie ..
zastanów się czy warto dać d... za pierwszym razem ?
nie masz czasu na naukę i szukasz ratunku na forum ?
pomoc owszem czasem jest potrzebna ale w nie których sprawach
warto doświadczenie zdobyć samemu
Jak myślisz ludzie którzy umieją pracować z lampami w studio nauczyli się tego
czytając fora ?
ucz się i pracuj a pieniądze zarabiaj na czymś co naprawdę umiesz 8)
sinner, bylem wiecej niz pewny, ze post w stylu Twojego znajdzie sie w tym watku. Castingi to tylko czesc wiekszego zlecenia, z ktorego nie mam zamiaru rezygnowac, tylko dlatego, ze nie umiem wszystkiego. Moi pracodawcy zdaja sobie sprawe z moich umiejetnosci i ograniczen, a tego posta napisalem, bo chce swoja robote wykonac jak najlepiej. Ciekaw jestem tylko, czy Ty bys sie zachowal tak honorowo jak piszesz, gdybys sam mial taka szanse jaka dla mnie jest to zlecenie. Ale przede wszystkim....wogole nie powinienem Ci sie tlumaczyc.
Ok, moze faktycznie troche zbyt "wielokierunkowy" jest ten moj post. To zapytam jasniej: jak dzialaja (sposob wyzwalania) studyjne lampy blyskowe, i jak najlepiej je ustawic, zeby uzyskiwac powtarzalny efekt na kolejnych zdjeciach - castingi, jednolite tlo, jednolite swiatlo, zmieniaja sie kadry i modele.
Z gory dzieki za odpowiedzi. :D
no to chociaż napisz dokładnie jakim sprzętem będziesz dysponował ?
i żebyś wiedział parę razy odmówiłem bo wiedziałem że niepodołam sprzętowo
jak i wiedzowo :lol:
[ Dodano: Czw 20 Lip, 2006 10:37 pm ]
a i jeszcze jedno na Twoim miejscu poprosiłbym o pomoc jakiegoś człowieka z Trójmiasta a jest ich tu kilku nieźle pracujących w studio , może ktoś Ci pomoże i pokaże parę rzeczy za przysłowiowego browarka (najlepiej niektóre rzeczy zobaczyć na własne oczy)
tumiwisizm
20-07-2006, 22:42
w studiu albo dysponujesz lampami odpalanymi fotocela(wbudowanymi w lampe ) lub pooprzez standardowe wejscie .synchronizujace ..
mozesz z nim sie polaczyc kablem, lub radiowo .. 2 opcja lepsza choc ciutke drozsza.
nie mniej nie placzesz sie w kabelkach - a przy wiekszej ilosci lamp - jest to w zasadzie jedyne sensowne rozwiazanie z tych budzetowych.
to sa informacje na ktore mozna samemu wpasc czutajac specyfikacje lamp studyjnych.
poczytaj o nich - jak sa zbudowane, jak sie w nich reguluje moc, jaka maja regulacje..
co to jest swiatlo modelujace ..
powiem ci szczerze - ze gdybym byl na twoim miejscu - przeszukalbym forum, za wysmienitymi zdjeciami studyjnymi - a mamy takie - i wtedy juz na PM meczylbym konkretnych artystow :)
mam nadzieje ze ktos ustawi lampki za ciebie. albo beda juz ustawione - a ty tylko sie podepniesz. inaczej ciezko wszystko chwytac naraz .. i wykonywac bezblednie swoja robote.
Dzieki chlopaki za wskazowki.
sinner, D70, SB-600, N 50 f/1.8, N 35-70 f/2.8, S 18-50 f/3.5-5.6. Jesli chodzi Ci o lampy, to nie mam bladego pojecia. Na szczescie chyba nie bede sam, beda tez inni fotografowie, sprzet.. hmm, mam nadzieje, ze bedzie ustawiony. Ale na pewno przeczytam instrukcje / specyfikacje lamp. Ale i tak pojawie sie na miejscu mozliwie jak najwczesniej i bede organoleptycznie obczajal sprawe.
VaxBuster
21-07-2006, 01:31
Jestem ciekaw jak to bedzie zorganizowane skoro bedziecie sobie blyskac lampami studyjnymi i bedzie Was wiecej niz jeden fotografujacy.... Ja swojego czasu kupilem do firmy lampy do swiatelka studyjnego (blyskowe) i powiem szczerze, ze wszystkie tematy jakie rozpoczynam (fotografia reklamowa) fotografuje sie inaczej. Zawsze mam kilkanascie fotek na "rozbieg", ustawienie oswietlenia, sprawdzenie wszystkiego i dopiero zaczynam.
Mam to podlaczone tak, ze jedna lampa jest podlaczona do aparatu kabelkiem synchro, a reszta czeka na blysk i wyzwala sie z fotoceli.
Jakubas, wiem jak to jest jak masz propozycje "nowego" tematu ale pamietaj, ze kompromitacja nie tylko w oczach szefa jest gorsza niz powiedzenie sobie szczerze "nie dam rady" albo "nie czuje sie na silach".... Ja wiem AMBICJA, ale nie mozna sie zawsze nia kierowac (i kto to mowi ;)). Bede trzymal kciuki aby Ci wyszlo bo sam kiedys tak zaczynalem. Ostatnio powiedzialem swojemu szefowi, ze nie dam rady zrobic kilku fotek bo sie nie wyrobie z czasem i "biedaczek" musial kupic dwie fotki stockowe za ok. 1200-1500pln/szt. Zycie....
Władca Pixeli
21-07-2006, 02:09
A światłomierz do światła błyskowego masz? Czy wiesz jak się nim mierzy?
Najprawdopodobniej będziesz mieć problem z cieniami na tle.