Zobacz pełną wersję : Precz z kitem.
Witam!
Mam obiektyw kitowy 18- 55 i mam go już serdecznie dosyć. chce go zmienić i mam 2 pretendentów choć zupełnie odmiennych.
1. Nikon AF-S Nikkor 18-135/3.5-5.6G ED
2. Nikkor AF 50mm / 1.8D
Mam body D40. Ta 50-tka to klasa sama w sobie, ale muszę zadać sobie pytanie.Ile będę jej używać i w jakim stopniu będę w stanie wykorzystać jej możliwości. A teraz 18-135. W sumie to też jest kitowy obiektyw tyle że ma większą ogniskową i stała przednią soczewkę, osobny pierścień ostrości, lecz z kolei z tego co przeczytałem to jakoś jego wykonania pozostawia więcej niż wiele do życzenia. Proszę o pomoc.
witaj,
wiesz oczywiście, ze 50 będziesz działał tylko na manualu?
Ja bym wziął zamiast 18-135 18-105vr
Jacek Wrzesińsk
21-12-2008, 18:32
Witam!
Mam obiektyw kitowy 18- 55 i mam go już serdecznie dosyć. chce go zmienić i mam 2 pretendentów choć zupełnie odmiennych.
1. Nikon AF-S Nikkor 18-135/3.5-5.6G ED
2. Nikkor AF 50mm / 1.8D
Mam body D40. Ta 50-tka to klasa sama w sobie, ale muszę zadać sobie pytanie.Ile będę jej używać i w jakim stopniu będę w stanie wykorzystać jej możliwości. A teraz 18-135. W sumie to też jest kitowy obiektyw tyle że ma większą ogniskową i stała przednią soczewkę, osobny pierścień ostrości, lecz z kolei z tego co przeczytałem to jakoś jego wykonania pozostawia więcej niż wiele do życzenia. Proszę o pomoc. Jest "od groma" zamienników kitowych,a wątków na ten temat bez liku.Zadaj sobie pytanie co chcesz fotografować i czego oczekujesz od obiektywu.Potem zastanów się ile masz kasy i jakie ograniczenia są w body (brak silnika dyskwalifikuje część szkieł).Na koniec na spokojnie przeczytaj kilka podobnych wątków i jakieś wnioski na pewno Ci się nasuną!:-D Pozdr.!
Articool
21-12-2008, 18:35
Dokładnie 50'tka tylko manualne ostrzenie
N18-135 bym sobie darował na pewno...
Jeśli kręcimy się w tym przedziale cenowym to masz dwie dobre propozycje:
1) N18-70
2) N18-105VR
Pierwszy legenda, sprawdzony i zachwalany, drugi nowy i również mocno chwalony za ostrość szczególnie
Gdzieś był temat porównujący te dwa obiektywy poszukaj dowiesz się więcej....
Pozdrawiam
velaskez
21-12-2008, 18:35
lecz z kolei z tego co przeczytałem to jakoś jego wykonania pozostawia więcej niż wiele do życzenia
Mam go rok i nie mam nic do jakości wykonania. Plastik i tyle, mnie nie przeszkadza. Mam oba wymienione i ostatnio zakochałem się w 50 i w sumie to jej nie odpinam.
irek6311
21-12-2008, 18:38
Doskladaj kasy i kup Tamron AF SP 17-50mm F/2,8 XR Di II LD ,
N18-135 to też KIT i ciemny > jak zmieniać to na coś jasnego ze stalym światlem f/2,8 ,
ekonomicznie polecam Nikkor AF-S DX 18-70mm f/3.5-4.5G IF-ED .
Zamiana 18-55 na 18-135 to trochę jak zamiana malucha na malucha bis ;)
Ja bym brał Sigmę 30/1.4 na Twoim miejscu :D
Właśnie przedział cenowy to w okolicach 500- 600 zł. a 18-105 to już raczej droga impreza niestety. A co do tego jakie zdjęcia chce robić? To chyba portrety mnie najbardziej rajcują. Ale lubie też robić zdjęcia samochodów. Tak naprawdę mam lustro od kilku miesięcy i jeszcze się nie ukierunkowałem do końca.
Może odnośnie tej 135 to chce sprzedać tego kita i kupić zamiast niego ten większy obiektyw. Ktoś pisał że ostrzy on szybciej niż 18-70, i celniej. A co z pyłkami w środku? czytałem że lubią tam wchodzić.
Witam!
...Mam body D40. Ta 50-tka to klasa sama w sobie, ale muszę zadać sobie pytanie.Ile będę jej używać i w jakim stopniu będę w stanie wykorzystać jej możliwości....
Ta 50-tka to zwykły standardowy obiektyw do klatki 24X35 mm, klasy co najwyżej średniej i nie ma żadnych magicznych właściwości. Możesz być rozczarowany po zakupie. Choć przyznać trzeba, że przy DX'sie możliwie jasne obiektywy są często potrzebne.
Valdek_Tychy
21-12-2008, 19:07
A to może niech od razu sobie D700 kupi ;) a jak wystarczy to 24-120 do kompletu.
Tamrona sobie odpuść - nie będę tłumaczył dlaczego bo to trzeba go trochę poznać żeby zrozumieć,kup 18-70 lub 18-105 a będziesz zadowolony
Ta 50-tka to zwykły standardowy obiektyw do klatki 24X35 mm, klasy co najwyżej średniej i nie ma żadnych magicznych właściwości. Możesz być rozczarowany po zakupie.
Bardzo osobista ocena 50. Bo ja mam zupełnie inne zdanie o niej. Jedyne, z czym się zgodzę to to, że kolega może się rozczarować. Ale to dlatego, że D40 "wykastrowano" z paru rzeczy, czego efektem jest brak działania AF w połączeniu z N50/1.8 i D40.
A tak poza tym to według mnie szkło rewelacyjne. Według mnie...
velaskez
21-12-2008, 19:13
Stoję murem za mpwt:mregreen: A ten tamron to ponoć świetne szkiełko. Sam się zastanawiam nad przejściem na niego w niedalekiej przyszłości. Światło 5,6 na długim końcu zaczyna mnie wkurzać.
Valdek_Tychy
21-12-2008, 19:19
A ten tamron to ponoć świetne szkiełko. Sam się zastanawiam nad przejściem na niego w niedalekiej przyszłości. Światło 5,6 na długim końcu zaczyna mnie wkurzać.
Dopiero co się go pozbyłem z jedną konkluzją nigdy więcej :D
Czemu wszyscy mówią że 18-135 nie ma porównania z 18-70 i że t 18-70 jest lepszy. Dlaczego? Bo ma metalowy bagnet? Pozatym jeśli juz kupował bym obiektyw zmiennoogniskowy to zależałoby mi na dużym końcu a w połączeniu z D40 koniec w 70 wynosi 105 mm, a w 135 ponad 200. W jednym z tematów znalazłem wypowiedź jednego użytkownika, który chwalił ten obiektyw. To ja juz sam nie wiem :(
Valdek_Tychy
21-12-2008, 19:48
Bo to bardzo dobry amatorski zoom jest ale w środowisku sprzętowych ortodoksyjnych purystów jest godzien pogardy z powodu plastikowego bagnetu.
W 18- 70 przekonuje mnie odległościomierz (tak to się nazywa?) i M/A focus. Jednak to jest dobra rzecz. (tak mi się wydaje) A w sumie to 105 mm bo taką ogniskową bym osiągnął, przekonuje mnie. Jednak więcej fotografów chwali 18-70 niż 18- 135 czyli coś w tym musi być.
Bardzo osobista ocena 50. Bo ja mam zupełnie inne zdanie o niej. Jedyne, z czym się zgodzę to to, że kolega może się rozczarować. Ale to dlatego, że D40 "wykastrowano" z paru rzeczy, czego efektem jest brak działania AF w połączeniu z N50/1.8 i D40.
A tak poza tym to według mnie szkło rewelacyjne. Według mnie...
Oczywiście ocena jest bardzo osobista. Nie twierdzę, że obiektyw jest zły, za tę cenę dostajemy dosyć dużo. Niemniej jednak jest zdecydowanie przereklamowany, na pełnej klatce na pewno będzie dość uniwersalny, ale na DX'e? Mam jasnego zooma z tą ogniskową, i bardzo rzadko muszę swoją 50 zakładać. Używam, gdy zależy mi na małych geometrycznych błędach odwzorowania, a i wówczas wolę 50 macro Sigmy.
autograf
21-12-2008, 20:25
Jak Ci zależy na długim końcu w obiektywie zmiennoogniskowych, rozważ jeszcze Nikkora 18-200 VR. Miałem to szkło, chwaliłem i polecam.
Ten 18-135 również odradzam.
18 - 200 VR jest poza moim zasięgiem finansowym. więc tak 18- 135 odradzacie. Jest w tym sens bo skoro tylu ludzi mówi źle o nim to coś w tym jest. 18-105- nie stać mnie. Najlepszy wydaję się 18- 70. Tylko teraz jestem amatorem :O Chyba mimo wszystko to 18 - 70 będzie najlepszy. Jeszcze wezmę go na testy od koleżanki i zobaczę. Póki co muszę się pozbyć kita. KTOŚ CHĘTNY? :D
sprocket
21-12-2008, 20:51
Lepiej sobie zostaw tego kita i dokup 50-200 nikkora, myslisz ze jak zamienisz na 18-70 to bedziesz lepsze zdjecia robil? :)
autograf
21-12-2008, 20:52
Lepiej sobie zostaw tego kita i dokup 50-200 nikkora, myslisz ze jak zamienisz na 18-70 to bedziesz lepsze zdjecia robil? :)
I to jest alternatywa. A może Tamron? :)
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=79359
55-200 wykluczam bo to już za duże tele :P Wiem ze nie będę robił od razu lepszych zdjęć, ale rozwijać się trza. Kurde już się tak zgubiłem że sam już nie wiem. Za dużo informacji mi daliście. Boje się że te 200 zł, które będę musiał dołożyć do 18-70 będą wyrzucone w błoto w stosunku do 18- 55
sprocket
21-12-2008, 21:32
No wlasnie - chcesz sie rozwijac ale nie wiesz w ktorym kierunku, wstrzymaj sie, fotografuj dalej tym kitem bo to wcale nie takie wielkie zlo :), czytaj forum, ucz sie i kiedy bedziesz juz gotow, zmieniaj ;)
Chyba ten post mnie przekonał. Musze sie pouczyć tego trudnego fachu. Pozdrawiam i dzięki wszystkim którzy się wypowiedzieli.
Tomek Konopka
21-12-2008, 21:52
No wlasnie - chcesz sie rozwijac ale nie wiesz w ktorym kierunku, wstrzymaj sie, fotografuj dalej tym kitem bo to wcale nie takie wielkie zlo :), czytaj forum, ucz sie i kiedy bedziesz juz gotow, zmieniaj ;)
prawda prawda :-D
Sztolcman
21-12-2008, 22:27
Ja bym się kita nie pozbywał, optycznie jest bardzo dobry, ostry od pełnej dziury (ostrzejszy od 18-200), właściwie jedyną jego wadą (poza ciemnością) jest to, że jest potwornie brzydki - jak mawia moja dziewczyna wygląda jak gruby pisior;) 50kę polecam ale tylko do body ze śrubokrętem. Moja rada: Rób spokojnie zdjęcia tym co masz i zbieraj powoli na nowego Nikkora af-s 50mm f1.4. Poczujesz wtedy zalety jasnych obiektywów (mała głębia, brak problemów ze światłem itd.)
Póki co to pozbieram na D80 :D hehehe i do tego jakies przystępne szkło. Ale to w wakacje. Myślę że Kitowe szkło to temat rzeka. A Twoja dziewczyna ładnie to ujęła.