Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Góral
jerezano
17-12-2008, 09:37
Warunki takie sobie: chmury (gęste), deszcz (rzadki) i zmęczenie (duże). No i model nie jest zawodowy, podobnie jak fotograf :mrgreen:
Proszę fachowców o cenne wskazówki
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us)
Kadr troche za centralny i za ciemno od kapelusza, jak masz NEFa to mysle ze mozesz to lepiej obrobic :)
W sumie to calosc (oprocz "nieba" ;) ) za ciemna troche.
jerezano
17-12-2008, 11:15
Niestety - karnacja modela daleko odbiega od polskiej normy fotograficznej :mrgreen: Po to na początku zarysowałem ogólne warunki pogodowe, żeby wyjaśnić taki, a nie inny wygląd modela.
Gołym okiem też taki cień pod kapeluszem widziałem, więc według mnie nie ma powodu, żeby fałszować rzeczywistość :mrgreen:
Acha, i u mnie nie jest za ciemno - to prawdopodobnie różnica monitorów :(
karol1302
17-12-2008, 11:38
według mnie nie ma powodu, żeby fałszować rzeczywistość (
czyli np korektę ekspozycji uważasz również za fałszowanie rzeczywistości ??
Acha, i u mnie nie jest za ciemno - to prawdopodobnie różnica monitorów :(
no to chyba najwyzszy czas zainwestowac w lepszy (albo chociaz poddac ten co masz kalibracji) ;)
uwagi j.w.
pozdr
Art.
motylanoga
17-12-2008, 13:33
Ech... Nie starczy mieć egzotycznego modela, by mieć od razu dobre zdjęcie.
jerezano
17-12-2008, 14:35
Ech... Nie starczy mieć egzotycznego modela, by mieć od razu dobre zdjęcie.
Jaki on egzotyczny? Zwykły góral :mrgreen:
Przepraszam, że bronię swojego zdjęcia :) U mnie jest ok.!
czyli np korektę ekspozycji uważasz również za fałszowanie rzeczywistości ??
Oczywiście, że nie. Tutaj jednak korekta się nie sprawdziła. Jest ciemno pod kapeluszem, twarz ma ciemną, trochę brudu i co?
Czy to, że nie widać mu zmarszczek na czole dyskwalifikuje zdjęcie? Do glamour się nie nadaje, to wiem:mrgreen:
To jest po prostu rzeczywistość.
motylanoga
17-12-2008, 15:19
jerezano, ok, mnie się nie podoba, ale to moje osobiste zdanie. Powiedz co Ci się w tej fotce tak podoba? Ja się wcale nie czepiam kolorów, ekspozycji czy innych technicznych problemów. Chodzi mi o kadr, i to co model sobą na nim pokazuje. I tu właśnie widzę niewiele.
I zajrzyj może w ten (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=81389) wątek. Też egzotyczne postaci, a zdjęcia świetne. I nie chodzi o to, że tam hassel ;-)
Pozdrawiam!
jerezano
17-12-2008, 16:34
motylanoga - rozumiem, że Ci się nie podoba. To dopuszczalne:-D
Wątek, który podlinkowałaś, znam, i jestem pełen podziwu - bardzo mi się podobają te zdjęcia.
Tyle, że w górach na 3600 m n.p.m. jest inaczej. Moim zdaniem tak, jak na zdjęciu. Pora sucha -wszystko brunatno-żółte, bieda, brud i niepewne oczekiwanie na chociażby jakiś grosik. Ten góral sprzedawał liście koki za tyle, za ile my kupujemy jedno tanie piwo. Nie znał hiszpańskiego, ja nie znam keczua - zapozował jak umiał i w obliczu mojej znajomości tamtych realiów - zdjęcie oddaje tą atmosferę.
Co mi się podoba w tym zdjęciu? Odpowiedź jest prosta - jego twarz!
Zamiast pisania: "nie podoba mi się kadr...." wolałbym, żebyś powiedziała dlaczego Ci się nie podoba i poradziła co ewentualnie poprawić - po to zamieszczam tu zdjęcia. Nie oczekuję nieokiełznanego zachwytu, a raczej wskazówek. W taki to sposób, chciałbym czerpać pełną garścią z doświadczeń innych, ode mnie bardziej doświadczonych forumowiczów :mrgreen:
pozdrawiam :mrgreen:
karol1302
17-12-2008, 17:47
Nie oczekuję nieokiełznanego zachwytu, a raczej wskazówek.
od czego bym zaczął to od tła, bo niestety w tym przypadku powoduje, że góral, który ma być tematem tej foty z tym własnie tłem sie zlewa i trza wzrok wytężyć by go z tego tła wypatrzyć... z tej samej przyczyny jego, jak piszesz, ciekawa twarz jest również niewidoczna.