Zobacz pełną wersję : Problem z wyborem szkła
Witam, mam do Was pytanko.Które szkło byście wybrali:
1) Nikkor AF 18-35 mm f/3.5-4.5D IF-ED
2) Nikon 16-85mm f3.5-5.6 G AF-S ED VR DX
Mam nielada dylemat co wybrać.Zastanawiałem się również nad możliwością zakupu jakiegoś szkła Sigmy ze światłem 2,8 jednak nigdy nie korzystałem z konkurencji Nikkora więc jak możecie coś polecić to będę wdzięczny.Pozdro
Witam, mam do Was pytanko.Które szkło byście wybrali:
1) Nikkor AF 18-35 mm f/3.5-4.5D IF-ED
2) Nikon 16-85mm f3.5-5.6 G AF-S ED VR DX
Mam nielada dylemat co wybrać.Zastanawiałem się również nad możliwością zakupu jakiegoś szkła Sigmy ze światłem 2,8 jednak nigdy nie korzystałem z konkurencji Nikkora więc jak możecie coś polecić to będę wdzięczny.Pozdro
Nie wiedząc do czego to szkło ( rodzaj fotografii, rodzaj puszki ) to wybrałbym szerszy zakres czyli Nikon 16-85mm f3.5-5.6 G AF-S ED VR DX
Nie wiedząc do czego to szkło ( rodzaj fotografii, rodzaj puszki ) to wybrałbym szerszy zakres czyli Nikon 16-85mm f3.5-5.6 G AF-S ED VR DX
Przeznaczenie głównie do pejzaży oraz trochę do architektury.Wykorzystanie puki co amatorskie z celem osiągnięcia profesjonalizmu.Dzięki za opinie.
Przeznaczenie głównie do pejzaży oraz trochę do architektury.Wykorzystanie puki co amatorskie z celem osiągnięcia profesjonalizmu.Dzięki za opinie.
W takim razie zdecydowanie 16-85, mam to szkiełko i mogę polecić. Wpisz sobie w szukajce, gdzieś był fajny wątek z samplami o tym szkle, znalazłem:http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=70367
Też wybrałbym 16-85, no chyba że masz puszkę pełnoklatkową....
W takim razie pozostaje mi tylko Wam podziękować za komentarze.Jeszcze raz dzięki.
Można zamknąć wątek.Pozdro
pioter m
16-12-2008, 22:57
Na przyszlosc zaleca sie korzystanie z wyszukiwarki. Temat stary, jak wegiel. Kolejny szczesliwy, bo nieswiadomy. Ten obiektyw nie jest wart swojej ceny. Duzo lepszym rozwiazaniem jest nikkor 18-70 i sigma 10-20, ktora jest wysmienitym obiektywem do pejzazy.