Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Obiektyw 360 stopni

Bradley22
10-12-2008, 19:56
Czołem,
trafiłem w sieci na firmę EGG Solution i ich produkt jakim jest obiektyw, który na jednej klatce zrobi zdjęcie panoramiczne 360 stopni :) http://eggsolution.pl/technologia.php Dla mnie wypasem na chwilę obecną jest sigma 4,5mm z kątem 180 stopni. Zastanawiam się jak działa takie szkło? Bo na chłopski rozum stawiam aparat na statywie z podpiętym EGG Solution, naciskam spust migawki i proszę bardzo - jestem na tym zdjęciu :D:D:D Może mi to ktoś wyjaśnić? A może jest jakiś użytkownik owego dziwnego sprzętu??

Pozdrawiam :)
Paweł

madburn
10-12-2008, 20:20
przecież masz rysunek - przed obiektywem jest zwierciadło wypukle - zwykle jest to półsfera lustrzana - tutaj stożek wklęsły akurat - tak się im zachciało
kierujesz to cus prostopadle w gore (lub w dol) a to co dookoła odbija się w zwierciadle i rejestrowany jest na matrycy jako kolo - czyli sama fotka to jeszcze nie panorama - dopiero specjalny soft przekonwertuje to tak ze tworzy z tego panoramę 360 stopni (nie sferyczna ! - bo to ma kat widzenia w pionie 90stopni - wiec robiąc mały pokoik nie będzie widać ani sufitu ani podłogi - i trzeba będzie już klasycznie jechać

takie coś stosowała NASA na roverach marsjańskich - kamera umieszczona pod sfera wspomagała operatora przy sterowaniu dzięki technice VR - w goglach widać bylo obraz dookolny transmitowany na jednej fotce

wada jest masakryczny spadek jakości - bo pionowa linia ma na gorze 1pixel a na dole juz 100 - czyli jest trójkątem - przy przetwarzaniu dol jest zwężany a góra interpolowana do odpowiednich wymiarów - zresztą widać to w demkach - na www wystarczy żeby roomy hotelowe focić - ale do czegoś poważniejszego to słabo - póki co to lepsze panoramy statyczne mi wychodzą z SE k750 - 2mpix w komórce się nadaje lepiej ;)

Witusch
11-12-2008, 12:51
Dla mnie wypasem na chwilę obecną jest sigma 4,5mm z kątem 180 stopni.
Sigma 10/2.8 i Nikkor 10,5/2.8 i jeszcze kilka innych fiszooff tez maja 180 stopni.

adrian
11-12-2008, 13:18
Nikkor fisheye 6mm ma kąt widzenia 220 stopni :-)

gALL
12-12-2008, 00:14
Sigma 10/2.8 i Nikkor 10,5/2.8 i jeszcze kilka innych fiszooff tez maja 180 stopni.

Po przekatnej!!!!

Do sa "diagonal fish-eye"!!!

Witusch
12-12-2008, 08:45
Po przekatnej!!!!

Do sa "diagonal fish-eye"!!!

Po co krzyczysz? Gluchy nie jestem. ;)

Napisal przeciez jedynie:

Dla mnie wypasem na chwilę obecną jest sigma 4,5mm z kątem 180 stopni.

wiec stwierdzilem jedynie, ze sa tez inne fiseye ktore rowniez maja 180 stopni. Nie bylo mowy o tym ze ma byc nie tylko diagonalnie.

Bradley22
12-12-2008, 22:51
... i się wszyscy skupili na "innych fiszajach" zamiast na wynalazku EGG ;p

Pozdrawiam ;)
Paweł

Łopal
14-12-2008, 20:18
Offtopic- gdybym miał duuuużo pieniązka, to do jak najszerszych obrazów poużywałbym zestawu analogowy Linhof Technika i odpowiednie obiektywy Schneidera.

Ale nie mam.

tzwola
22-12-2008, 17:09
Tak...

EGG to raczej wynalazek niż obiektyw. ;)