Close

Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Domyślnie Obiektyw 360 stopni

Czołem,
    trafiłem w sieci na firmę EGG Solution i ich produkt jakim jest obiektyw, który na jednej klatce zrobi zdjęcie panoramiczne 360 stopni http://eggsolution.pl/technologia.php Dla mnie wypasem na chwilę obecną jest sigma 4,5mm z kątem 180 stopni. Zastanawiam się jak działa takie szkło? Bo na chłopski rozum stawiam aparat na statywie z podpiętym EGG Solution, naciskam spust migawki i proszę bardzo - jestem na tym zdjęciu Może mi to ktoś wyjaśnić? A może jest jakiś użytkownik owego dziwnego sprzętu??

Pozdrawiam
    Paweł
    "... ponieważ droga jest celem..."

Domyślnie

przecież masz rysunek - przed obiektywem jest zwierciadło wypukle - zwykle jest to półsfera lustrzana - tutaj stożek wklęsły akurat - tak się im zachciało
    kierujesz to cus prostopadle w gore (lub w dol) a to co dookoła odbija się w zwierciadle i rejestrowany jest na matrycy jako kolo - czyli sama fotka to jeszcze nie panorama - dopiero specjalny soft przekonwertuje to tak ze tworzy z tego panoramę 360 stopni (nie sferyczna ! - bo to ma kat widzenia w pionie 90stopni - wiec robiąc mały pokoik nie będzie widać ani sufitu ani podłogi - i trzeba będzie już klasycznie jechać

takie coś stosowała NASA na roverach marsjańskich - kamera umieszczona pod sfera wspomagała operatora przy sterowaniu dzięki technice VR - w goglach widać bylo obraz dookolny transmitowany na jednej fotce

wada jest masakryczny spadek jakości - bo pionowa linia ma na gorze 1pixel a na dole juz 100 - czyli jest trójkątem - przy przetwarzaniu dol jest zwężany a góra interpolowana do odpowiednich wymiarów - zresztą widać to w demkach - na www wystarczy żeby roomy hotelowe focić - ale do czegoś poważniejszego to słabo - póki co to lepsze panoramy statyczne mi wychodzą z SE k750 - 2mpix w komórce się nadaje lepiej
    Ostatnio edytowane przez madburn ; 10-12-2008 o 20:22

Witusch
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bradley22 Zobacz posta
    Dla mnie wypasem na chwilę obecną jest sigma 4,5mm z kątem 180 stopni.
    Sigma 10/2.8 i Nikkor 10,5/2.8 i jeszcze kilka innych fiszooff tez maja 180 stopni.

Domyślnie

Nikkor fisheye 6mm ma kąt widzenia 220 stopni
    I'm not normally a religious man, but if you're up there, save me, Superman!
    http://instagram.com/adrwoz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Witusch Zobacz posta
    Sigma 10/2.8 i Nikkor 10,5/2.8 i jeszcze kilka innych fiszooff tez maja 180 stopni.
    Po przekatnej!!!!

Do sa "diagonal fish-eye"!!!

Witusch
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gALL Zobacz posta
    Po przekatnej!!!!

Do sa "diagonal fish-eye"!!!
    Po co krzyczysz? Gluchy nie jestem.

Napisal przeciez jedynie:

Cytat Zamieszczone przez Bradley22 Zobacz posta
    Dla mnie wypasem na chwilę obecną jest sigma 4,5mm z kątem 180 stopni.
    wiec stwierdzilem jedynie, ze sa tez inne fiseye ktore rowniez maja 180 stopni. Nie bylo mowy o tym ze ma byc nie tylko diagonalnie.

Domyślnie

... i się wszyscy skupili na "innych fiszajach" zamiast na wynalazku EGG ;p

Pozdrawiam
    Paweł
    "... ponieważ droga jest celem..."

Domyślnie

Offtopic- gdybym miał duuuużo pieniązka, to do jak najszerszych obrazów poużywałbym zestawu analogowy Linhof Technika i odpowiednie obiektywy Schneidera.

Ale nie mam.
    Kiedyś Zenit, później Nikon i Canon, obecnie Leica wspierana Sony RX100 mk2 wraz z analogami.
    Prywatnie: http://lopal/blogspot.com

Domyślnie

Tak...

EGG to raczej wynalazek niż obiektyw.
    Nikon D200 i akcesoria, Sigma18-35 f/3,5-4,5 Tokina28-70/3,5-4,5 Macro i kilka innych.
    Galeria zdjęć - chylę czoła profesjonalistą.
    [email protected] - e-mail.

Uprawnienia umieszczania postów