Zobacz pełną wersję : D700 obiektywy
witam
chcialabym kupic prezent dla kogos kto uzywa d700 (nowy nabytek)
jedyny posiadany obiektyw to af s nikkor 24-120 mm 1:3.5- 5.6 G
chcialabym kupic jakis obiektyw, ale kompletnie sie na tym nie znam
stad moje zapytanie pewnie jest smieszne dla fachowcow ... :(
chcialabym kupic cos co bedzie opozycja do posiadanego obiektywu...
serdecznie dziekuje za ewentualna pomoc :)
jojo79
Ile pieniędzy chcesz na to przeznaczyć?
Aha, no i powiedz co lubi fotografować szczęśliwy przyszły posiadacz prezentu ;-)
ejjj Chłopaki, ale szybcy jesteście...
no ok, nie przeznacze na to 4 tys pln, ale moze z 1500 gora 2000 .... ;/
przyszly posiadacz chyba jeszcze nie do konca odnalazl sie w tej pasjii, zarzucony gazetami szuka siebie chyba..
dzieki :)
tasior3006
09-12-2008, 00:27
Jeśli komuś nie przeszkadza poziom zniekształceń wprowadzanych w obrazy przez ten obiektyw, a ceni sobie wygodę i zakres ogniskowych, to może być b.trudna sprawa. Są nawet tacy co chwalą sobie jakość obrazów z 28-300fx czy 18-200dx.
PS
Dobrze by było przynajmniej wiedzieć co, a przede wszystkim dla czego i po co chce fotografować.
wiem, ze jestem na forum, po ktorym przede wszytkim poruszaja sie profesjonalisci i pytania w stylu "ale o co chodzi" nie sa wskazane...
moze jednak komus uda sie doradzic?
wiem, ze tym obiektywem, o kt pislam wyzej nie mozna fotografowac z bliska malych szczegolow.. wiec moze w prezencie cos, czym mozna??
iceman.. just visited your gallery! i like it!
TThousand
09-12-2008, 00:48
poczytaj o obiektywach makro w takim razie
pozdrawiam
Postaram się coś pomóc.
Jeśli mowa o budżecie do 2000zł to:
opcja 1)
nikkor 50/1.4 jasny standard, świetny do portretów jak i fotek wykonywanych w trudnych warunkach oświetleniowych
plus
Tamron 90/2.8 - obiektyw macro. Służy do fotografowania robaczków, przedmiotów z bliska, ale również może posłużyć jako krótki jasny telezoom, powiedzmy do portretu.
opcja 2)
nikkor 18-200. może nie za jasny, ale otrzymuje pochlebne opinie. Taki spacerowy zoomik do wszystkiego.
opcja 3)
nikkor 70-300VR - teleobiektyw może się przyda do sportu jak i do fotografowania przyrody, ale trzeba zaznaczyć ze w dość dobrych warunkach oświetleniowych, ponieważ do jasnych obiektywów nie należy.
lub używany 80-200/2.8 - jaśniejszy od poprzednika czyli używany w warunkach gdzie 70-300 nie dałby sobie rady ale o 100mm krótszy, czyli zbliżenie mniejsze.
opcja 4)
sigma 16/2.8 fisheye - tzw rybie oko. Kąt widzenia 180st, bardzo ładnie przerysowuje dzięki czemu można pokusić się o fotografowanie z tzw "jajem".
opcja 5)
sigma 10-20 ultraszeroki kąt, do krajobrazów jak znalazł ;)
Póki co chyba wystarczy :)
Oczywiście można zaproponować inne szkła, ciężko tak doradzać jak się nie wie co kto lubi, założyłem że jak ktoś zaczyna swoją przygodę z fotografią to może spróbować każdej z opcji i zobaczy co mu najbardziej odpowiada ;)
Mariusz888
09-12-2008, 01:21
Opcja 5 odpada dlatego że Sigma 10-20 jest DC czyli na platformę DX a D700 jest FX - jeśli już szeroka Sigma to 12-24 lub 15-30 ;) z tych samych powodów odpada opcja 2... 18-200VR jest tak samo DX (nawet widnieje spora plakietka na obiektywie ;) )
Opcja 5 odpada dlatego że Sigma 10-20 jest DC czyli na platformę DX a D700 jest FX - jeśli już szeroka Sigma to 12-24 lub 15-30 ;) z tych samych powodów odpada opcja 2... 18-200VR jest tak samo DX (nawet widnieje spora plakietka na obiektywie ;) )
Z sigmą to faktycznie mi się pomyliło, miałem na myśli 12-24, ale 18-200 można używać pod FX
W sumie doradzanie szkieł DX do D700 to nie jest najlepszy pomysł. Widać po posiadanym szkle, że przydałoby się coś bardziej przyszłościowego.
Polecałbym z wymienionych wcześniej Nikkor 70-300VR, Nikkor 50/1.4, Tamron 90/2.8, albo coś naprawdę szerokiego jak Sigma 10-20 ale pod FX, niestety nie znam takowego odpowiednika w podanym przedziale cenowym. Przy tych propozycjach nie zrujnujesz swojego budżetu, a myślę ze obdarowany będzie zadowolony :)
pozdrawiam
Mariusz888
09-12-2008, 01:29
Można ale po co z tym 18-200? ;)
Co do Sigmy to 12-14 jest droższa faktycznie (ok 1000zł różnicy) ale Sigma 15-30 jest za tyle samo złotówek co 10-20 a odpowiada dokładnie temu samemu zakresowi na FX co 10-20 na DX :)
tasior3006
09-12-2008, 02:42
N700 ma możliwość przełączania manualnie lub automatycznie na DX i odwrotnie. Można więc wykorzystać i takie i takie obiektywy. Nie wiem jak z jakością obrazu w trybie DX.
Z jakościa obrazu DX:FX jest jak 5:12 (mln pixeli) - sporo się traci.
Mariusz888
09-12-2008, 09:11
No więc właśnie dlatego napisałem że to mija się z celem ;) to już lepiej kupić komuś za te 2k jak się koniecznie chce pokryć cały taki zakres (a nawet więcej) N 18-70 + 70-300 VR :)
No gratulacje - jak zwykle rozpoczyna się 'fachowa' dyskusja na konkretne pytanie.
jojo79 - załóżmy, że trzymamy się obiektywów Nikona.
Gdyby trzeba było sięgnąć dalej - teleobiektyw Nikkor AF-S VR 70-300 (http://www.sklepfotograficzny.pl/obiektywy-akcesoria/obiektywy/Nikon/AFS-VR-70-300mm-f4.5-5.6-G-IF-ED/)
Gdyby trzeba zerkać wnikliwie w małe przedmioty - czyli makro:
- propozycja 1 - Nikkor AF-S Micro 60 (http://www.sklepfotograficzny.pl/obiektywy-akcesoria/obiektywy/Nikon/60mm-f2.8G/)
- propozycja 2 - Nikkor AF-S VR Micro 105 (http://www.sklepfotograficzny.pl/obiektywy-akcesoria/obiektywy/Nikon/105mm-VR-Micro/)
Jak widzisz z dyskusji powyżej można 'wtopić' w niezłe dylematy - bo faktycznie jest w czym wybierać. Wybór należy do Ciebie.
Edit:
Jednak zasugeruję. Weź 70-300 - na pewno 'uzupełnisz' już posiadany obiektyw. Myślę, że tele się sprawdzi - generalnie zazwyczaj jest ochota 'sięgnięcia' dalej. Jeśli chodzi o makro to pozostaw wybór fotografującemu - szczególnie, że za wydaną kasę można nie trafić w gusta, a prawdopodobieństwo trafienia z 70-300 jest wysokie i do tego za rozsądną kasę. Jakość 70-300 jest absolutnie wystarczająca.
Przychylam się do 70-300 : jest najbardziej "uniwersalny" z proponowanych.
OT. Kup SB-900 zamiast szkła ;)
OT. Kup SB-900 zamiast szkła ;)
Jak dotąd to jest chyba najlepsza rada w tym wątku.
To i 50/1.8, na FX w końcu z powrotem jest to użyteczne szkło. :)
siedemczwartych
09-12-2008, 11:16
- propozycja 1 - Nikkor AF-S Micro 60 (http://www.sklepfotograficzny.pl/obiektywy-akcesoria/obiektywy/Nikon/60mm-f2.8G/)
Uważam, że to najlepsza propozycja.
Właśnie do fotografowania "małych przemiotów z bliska".
Ile ludziów tyle opinii ;) wiadomo tak było jest i będzie, a że wybór duuuży to i różne propozycję padają.
Co do lampy, też nad nią myślałem jednak do D700 lampa? :D:D a po co :p
jojo - myślę, że najlepszą propozycją będzie coś z tej listy (inni również to pisali):
Nikkor AF 60mm f/2.8 D MICRO - http://www.ceneo.pl/65385
Nikkor AF-S 50mm f/1.4 - http://www.e-fotojoker.pl/product/obiektywy/nikkor/obiektyw-nikkor-af-s-50mm-f-1-4-swm-dziala-z-d40-d60-pelna-dostepnosa/
Nikkor AF 85mm f/1.8 D - http://www.ceneo.pl/37537
Myślę, że będzie zadowolony z prezentu :)
hej, dzieki za dotychczasowe porady :)
piwko zgadzasz sie z Mariuszem888?
ice man.. doradzisz cos?.. bo tak ladnie zaczales..
pozdrawiam
dzieki Wam za podpowiedzi...
musze jeszcze raz /ze zrozumieniem/ poczytac :) hehehe
jojo79
hej, dzieki za dotychczasowe porady :)
piwko zgadzasz sie z Mariuszem888?
(...)
Tak :)
Ile ludziów tyle opinii ;) wiadomo tak było jest i będzie, a że wybór duuuży to i różne propozycję padają.
Co do lampy, też nad nią myślałem jednak do D700 lampa? :D:D a po co :p
Zamiast ADL - żeby doświetlić cienie ;)
Pomysł lampy przyszedł mi do głowy, bo nie podjąłbym się kupna komuś obiektywu nie znając dokładnie jego potrzeb i możliwości.
Witam-to moze ja sie podlacze do pytania.
Sprzedałem D200 i zastanawiam sie nad zestawem-biorac pod uwage to co posiadam (stopka) przy opcie FX zostawiam napewno 85 1.4 -reszte gdy sprzedam + to co chce dolozyc-bede mial na wydanie okolo 15 tys.
Połowa z tego to D700 + grip do tego mysle co by dokupic?
Zastanawim sie nad jednym ze szkiel N14-24, N24-70, N70-200VR + cos tanszego zeby uzupelnic brakujacy zakres.
Czy ktos z Was kochani uzywa pod FX tamrona 17-35 lub N 70-300 VR?
ps. sprzet do fotografii ślubnej.
lukaszwilanowski
17-12-2008, 18:46
Witam wszystkich...
... bo zasadniczo to mój pierwszy post na tym forum.
Osobiście stanąłem jakiś tydzień temu przed podobnym dylematem, gdyż topniejące ceny D3 skusiły mnie do przejścia na pełną klatkę.
Osobiście wybrałem:
Sigma 50/1,4 HSM - porządne szkło (obiektyw wyprzedza poważnie nikkorowską 50 - było gdzies na forum) Spodziewam się że z nowym AF-S też sobie w testach poradzi. Kupiłem, jest super...
Zasadniczo gdybym musiał wybrać tylko jeden obiektyw - wybrałbym właśnie S50/1,4
Długo myślałem nad względnie jasnym uniwersalnym 24-70 (czyli nowośc w ofercie nikona) ale taka ogniskowa to nic czego nie osiągnąłbym robiąc krok do przodu lub krok do tyłu - dlatego drugim obiektywem została Sigma 20/1,8...
Kupiłem jest nieprawdopodobna. (Oglądając zdjęcia z tego obiektywu nie załuję że nie kupiłem N 17-35/2,8 - subiektywna opinia)
Wreszcie w zakresie gdzie duży krok nie pomaga chciałem kupić N 70-200/2,8 VR ale ze względów czysto ekonomicznych rozmyślam nad sigmą 70-200/2,8 (Choć plastyka Sigmy 150/2,8 rozkłada zarówno Nikonowskiego jak i sigmowskiego zooma.)
W moich planach na przyszły rok jest własnie N lub S 70-200/2,8, N85/1,4 , Sigma 15/2,8 Fisheye
Kumpel wybrał tańszy wariant - Sigma 24-70/2,8 (pomimo że nie HSM - ostrzy szybko i dokładnie) i Sigma 70-200/2,8 - całość za 4000 zł.
Pzdr.
lukaszwilanowski
18-12-2008, 10:01
Na prezent - kup Sigmę 50/1,4
ale 18-200 można używać pod FX
To tak samo jak S10-20... nie polecam.
e tam. Z D3X wystarczy MPx :mrgreen:
No tak :D
Szczególnie na iso1600 i powyżej :D