Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 31

Wątek: D700 obiektywy

Domyślnie D700 obiektywy

witam
    chcialabym kupic prezent dla kogos kto uzywa d700 (nowy nabytek)
    jedyny posiadany obiektyw to af s nikkor 24-120 mm 1:3.5- 5.6 G

chcialabym kupic jakis obiektyw, ale kompletnie sie na tym nie znam
    stad moje zapytanie pewnie jest smieszne dla fachowcow ...

chcialabym kupic cos co bedzie opozycja do posiadanego obiektywu...

serdecznie dziekuje za ewentualna pomoc

jojo79

Domyślnie

Ile pieniędzy chcesz na to przeznaczyć?

Aha, no i powiedz co lubi fotografować szczęśliwy przyszły posiadacz prezentu
    Ostatnio edytowane przez jarek76 ; 18-12-2008 o 10:20
    | N

Domyślnie

Af-s 50 1.4

Domyślnie

ejjj Chłopaki, ale szybcy jesteście...

no ok, nie przeznacze na to 4 tys pln, ale moze z 1500 gora 2000 .... ;/

przyszly posiadacz chyba jeszcze nie do konca odnalazl sie w tej pasjii, zarzucony gazetami szuka siebie chyba..

dzieki

Domyślnie

Jeśli komuś nie przeszkadza poziom zniekształceń wprowadzanych w obrazy przez ten obiektyw, a ceni sobie wygodę i zakres ogniskowych, to może być b.trudna sprawa. Są nawet tacy co chwalą sobie jakość obrazów z 28-300fx czy 18-200dx.
    PS
    Dobrze by było przynajmniej wiedzieć co, a przede wszystkim dla czego i po co chce fotografować.
    Ostatnio edytowane przez tasior3006 ; 09-12-2008 o 00:31

Domyślnie

wiem, ze jestem na forum, po ktorym przede wszytkim poruszaja sie profesjonalisci i pytania w stylu "ale o co chodzi" nie sa wskazane...
    moze jednak komus uda sie doradzic?
    wiem, ze tym obiektywem, o kt pislam wyzej nie mozna fotografowac z bliska malych szczegolow.. wiec moze w prezencie cos, czym mozna??

iceman.. just visited your gallery! i like it!

Domyślnie

poczytaj o obiektywach makro w takim razie
    pozdrawiam

Domyślnie

Postaram się coś pomóc.
    Jeśli mowa o budżecie do 2000zł to:

opcja 1)
    nikkor 50/1.4 jasny standard, świetny do portretów jak i fotek wykonywanych w trudnych warunkach oświetleniowych
    plus
    Tamron 90/2.8 - obiektyw macro. Służy do fotografowania robaczków, przedmiotów z bliska, ale również może posłużyć jako krótki jasny telezoom, powiedzmy do portretu.

opcja 2)
    nikkor 18-200. może nie za jasny, ale otrzymuje pochlebne opinie. Taki spacerowy zoomik do wszystkiego.

opcja 3)
    nikkor 70-300VR - teleobiektyw może się przyda do sportu jak i do fotografowania przyrody, ale trzeba zaznaczyć ze w dość dobrych warunkach oświetleniowych, ponieważ do jasnych obiektywów nie należy.

lub używany 80-200/2.8 - jaśniejszy od poprzednika czyli używany w warunkach gdzie 70-300 nie dałby sobie rady ale o 100mm krótszy, czyli zbliżenie mniejsze.

opcja 4)
    sigma 16/2.8 fisheye - tzw rybie oko. Kąt widzenia 180st, bardzo ładnie przerysowuje dzięki czemu można pokusić się o fotografowanie z tzw "jajem".

opcja 5)
    sigma 10-20 ultraszeroki kąt, do krajobrazów jak znalazł

Póki co chyba wystarczy

Oczywiście można zaproponować inne szkła, ciężko tak doradzać jak się nie wie co kto lubi, założyłem że jak ktoś zaczyna swoją przygodę z fotografią to może spróbować każdej z opcji i zobaczy co mu najbardziej odpowiada
    Ostatnio edytowane przez piwkoo ; 09-12-2008 o 01:05
    opis w fazie przygotowań ...

Domyślnie

Opcja 5 odpada dlatego że Sigma 10-20 jest DC czyli na platformę DX a D700 jest FX - jeśli już szeroka Sigma to 12-24 lub 15-30 z tych samych powodów odpada opcja 2... 18-200VR jest tak samo DX (nawet widnieje spora plakietka na obiektywie )
    Dawniej system N - obecnie L(M) + F

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mariusz888 Zobacz posta
    Opcja 5 odpada dlatego że Sigma 10-20 jest DC czyli na platformę DX a D700 jest FX - jeśli już szeroka Sigma to 12-24 lub 15-30 z tych samych powodów odpada opcja 2... 18-200VR jest tak samo DX (nawet widnieje spora plakietka na obiektywie )
    Z sigmą to faktycznie mi się pomyliło, miałem na myśli 12-24, ale 18-200 można używać pod FX
    opis w fazie przygotowań ...

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów