PDA

Zobacz pełną wersję : d40 czy olimpus 410

Pablo1_2004
08-12-2008, 13:15
Witam
Nie pytam tym razem, który kupić. Tak się stało, że jestem akurat posiadaczem obu. D40 jest całkiem nowy, w pudełku. Nigdy nie robiłem żadnym Nikonem zdjęć. Wygrałem go w konkursie fotograficznym i nie był to World Press Foto tylko o puchar prezesa jakiejś tam firmy. Zwracam się do osób, które akurat miały do czynienia z olimpusem i nikonem. Jeśli ktoś potrafi przekonać mnie do nikona, będę wdzięczny. jednego zwyczajnie muszę się pozbyć.
pozdarwaim serdecznie

Articool
08-12-2008, 13:26
Osobiście nie miałem żadnych z powyższych, ale jeśli byłbym na Twoim miejscu to zostawiłbym Nikona i nie dlatego że to jest forum tej firmy tylko według mnie jest lepszy mimo wszystko...

Pozdrawiam

tomek s
08-12-2008, 13:49
Nie ma jak rzeczowa i konkretna argumentacja :)

sote
08-12-2008, 13:55
Zastanow sie czy wogole lustrzanka jest Ci potrzebna;)
Jesli stwierdzisz ze tak zastanow sie co bedziesz fotografowal.
Jak juz przejdziesz2 powyzsze kroki poczyta o obu systemach, o ich wadach i zaletach,
policz co jeszcze (i za ile) bedziesz musial/chcial dokupic i podejmij decyzje.
To jest forum Nikona wiec musisz sie spodziewac ze wiekszosc ludzi zaproponuje Ci zostawienie Nikosia
pewno na forum OlYmpusa tez zadales to pytanie i tam zapewne beda polecac Olka ;)

Articool
08-12-2008, 13:55
Nie ma jak rzeczowa i konkretna argumentacja :)

Za to Twoim celem było co? Spam?

Aparaty różnią się niewiele i napisałem co ja bym zrobił na miejscu autora i tyle... co w tym złego? Bynajmniej mój post był na temat w przeciwieństwie do Twojego... a takie zachowanie sprzyja tylko spamowaniu i zaśmiecaniu właściwego tematu... Jeśli masz coś do napisania to napisz i użyj swoich argumentów, a nie nabijasz sobie posty głupimi docinkami

emgieb
08-12-2008, 14:10
Ja bym zostawil D40. Chociazby z tego wzgledy, ze E410 ma BARDZO niewygodny uchwyt. Chyba ze sie jest kransoludkiem :)

Pablo1_2004
08-12-2008, 14:16
Dodam, że znane mi są zasady posługiwania się lustrzanką. Robię nimi zdjęcia od przeszło 30 lat. Zaczynałem od smieny, Zenita, Praktici. Bawiłem się w domowego fotolaba - łązienka na czerwono, wywoływacz w butelce po winie, utrwalacz w misce do prania. Kto z Was przez to przeszedł, wie jak wiele wspomnień pozostało.
W cyfrówkach nie jestem zwyczajnie mówiąc najmocniejszy. Znane mi są róznice systemów, w Olku mam dwa szkła kitowe - 14-42 i 40-150, podgląd na żywo(przydaje się w makro), silnik w obudowie (co bardzo upraszcza obiektywy i zarazem obniża ich cenę. A co mam w d40? co sądzicie o kicie 18-55
Raz jeszcze pozdrawiam i z góry dziękuję za porady

Psychotrop
08-12-2008, 14:30
zasiadłem do lektury na temat tych dwóch aparatów.
cóż - jeśli chodzi o "parametry techniczne" to są to bardzo zbliżone aparaty. jeśli chodzi o jakość zdjęć - tu już sam musisz się zagłębić w fora i testy na stronach www.
body to body - na twoim miejscu prześledziłbym rynek osprzętu, czyli przede wszystkim obiektywy, ich ceny, dostępność używek, jakość (optyczna) i wtedy zadecydował.
nikona, jako że nowy w pudełku, możesz dobrze sprzedać, a za te pieniądze zainwestować w jakieś szkiełko, czy baterypack .....

osobiście pozostałbym przy olku, bo:
-masz już dwa szkła
-po sprzedaniu nikusia, będziesz miał na kolejne.

to tak moim skromnym zdaniem (i nieobiektywnym, bo mam sentyment do olków:) )

GeparD
08-12-2008, 14:33
masz dwa aparaty w domu a o decyzje prosisz nasz? wez jeden w reke idz na spacer, wroc ze zdjeciami i z wrazeniami z obslugi sprzetu, nastepnie wez drugi i zrob dokladnie to samo, odpowiedz ci sama sie nasunie, co do obiektywu kitowego 18-55 nie wiem ktora wersje masz bo byly ich chyba dwie, ja mam z VR kupiony z d80 i nie narzekam, ale to kit i wykonaniem nie grzeszy (plastik fantastic), ma rotujacy gwint co niestety czyni go trudnym w korzystaniu z filtrow polowkowych, polaryzacyjnych itp. Na poczatek moze byc.

Articool
08-12-2008, 14:37
Jeśli mógłbym coś zaproponować od siebie, to weź tego nikosia w rękę zajrzyj w wizjer (niby jest troszkę lepszy) zobacz jak Ci leży w ręce, czy jest lepiej czy gorzej w porównaniu do Olympusa. Mimo wszystko komfort pracy też się liczy...

Odnośnie N18-55 to nie jest to jakaś rewelacja, od taki typowy najprostszy kit w stajni Nikona, ale też robi dobre zdjęcia, żeby nie było :)

ooo GeparD mnie wyprzedził :)

Pablo1_2004
08-12-2008, 14:40
no właśnie, rzecz w tym, że jeśli mam sprzedać Nikona, to pewnie wolelibyście kupić nówkę w pudełku, a nie po testach. Nie chcę formatować komuś baterii....

Pablo1_2004
08-12-2008, 14:44
?

Articool
08-12-2008, 14:49
To masz jeszcze opcję wizyty w jakimś sklepie i tam dokładny test...

Tak jak już pisałem aparaty się dużo nie różnią więc wydaje mi się ergonomia i komfort pracy będzie tu decydujące, a poza tym wybierasz System więc jak już wcześniej koledzy zauważyli musisz być tego świadomy... rozejrzyj się za obiektywami w jednym i drugim systemie. Porównaj je, poczytaj opinie o nich jakieś sample i podejmij decyzję.... :)
....a potem zapraszamy do prezentacji zdjęć z tej d40 ;):D

velaskez
08-12-2008, 16:23
A ja na Twoim miejscu sprzedałbym to D40 w cholerę, został przy olku i skoro masz już 2 szkła pokrywające zakres 14-150, kup sobie fajną i dobrą lampę. Akurat za kasę z D40 będzie na takową.

...a potem zapraszam do prezentacji zdjęć z E410:-P

piotr_74
08-12-2008, 18:36
A może pomyśl o tym aby sprzedać oba?
I kupić np. D80 + 18-70 + 50 1/8.

Articool
08-12-2008, 18:41
A może pomyśl o tym aby sprzedać oba?
I kupić np. D80 + 18-70 + 50 1/8.

Że ja na to nie wpadłem hehe Brawo za pomysł. Chyba najlepsza opcja, pod warunkiem że Kolega chce się wciągną w fotografię cyfrową ;]

irek6311
08-12-2008, 20:24
Ja proponuję sprzedać obydwa aparaty i kupić Nikon D80 + Nikkor 18-70 !

zaza67
08-12-2008, 20:50
to i ja ci doradze zostaw D-czterdziestke i dokup 18-70 lub co uważasz za stosowne / zależy co focisz / i bedzie dobry zestaw dla amatora

Pablo1_2004
08-12-2008, 23:37
Dzięki za porady, pomysł zaczął dojrzewać dzięki Wam
Z pozdrowieniami - częściowo wciągnięty fotoamator paweł

Psychotrop
09-12-2008, 09:20
to jak dojrzeje ten pomysł, to się pochwal :)