Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Wiejska droga
wojtek6308
07-12-2008, 00:20
1.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us)
Zapraszam do komentowania i pokazania gdzie popełmiłem błędy
pozdrawiam i z góry dziękuję za komentarze
Wszak Twoja konwersja też niczego sobie... Odnosząc się zaś do kadru, to czegoś mi tutaj brakuje... Może jakiego cyklisty, spacerowicza etc., by dopełnił całość... Sam nie wiem... :???:
T_P_
irek6311
07-12-2008, 00:38
Fotka ok ale brak życia na tej drodze ... furmanka li rowerzysta by się przydal ;)
wojtek6308
07-12-2008, 00:41
... Odnosząc się zaś do kadru, to czegoś mi tutaj brakuje... Może jakiego cyklisty, spacerowicza etc., by dopełnił całość... Sam nie wiem... :???:
T_P_
Przechodził pewien człowieczek ... ale nie chciał pozować :(
Przechodził pewien człowieczek ... ale nie chciał pozować :(
A jakby sprzęt na statyw i samemu pozować... :rolleyes:
T_P_
Podoba mi się to zdjęcie. I wręcz przeciwnie do przedmówców pociąga mnie ten spokój.
Zrobiłbym tylko trzy rzeczy (może się mylę :-D):
1. skrócił czas naświetlania, bo chyba bardzo wiało i niektóre elementy są lekko ruszone, co nie daje dobrego efektu.
2. usunąłbym z drzewa po lewej ten znaczek szlaku turystycznego
3. myslę, że użyłeś połówki, ale mam wrażenie że przejście jest zbyt ostre (moje domysły)
wojtek6308
07-12-2008, 01:00
Podoba mi się to zdjęcie. I wręcz przeciwnie do przedmówców pociąga mnie ten spokój.
Zrobiłbym tylko trzy rzeczy (może się mylę :-D):
1. skrócił czas naświetlania, bo chyba bardzo wiało i niektóre elementy są lekko ruszone, co nie daje dobrego efektu.
2. usunąłbym z drzewa po lewej ten znaczek szlaku turystycznego
3. myslę, że użyłeś połówki, ale mam wrażenie że przejście jest zbyt ostre (moje domysły)
przeoczyłem ten znaczek na drzewie, fotke robiłem z reki może dlatego być poruszona (f8/,1/50s)
co do filtra to Marumi GG
krokus66
06-01-2009, 00:30
Przydałby się sztafaż, ale ten wielki spokój mnie się podoba. A dlaczego usunąć z drzewa "szlak turystyczny", w czym przeszkadza, z czym się kłóci? Szlaki turystyczne są chyba ze 150 lat. Pozdrawiam.
Jest trochę szaro ale i tak przypada mi do gustu. Na pewno jest estetycznie wykonane.
autograf
06-01-2009, 00:48
Wojtku przeostrzasz i to mocno!
Spróbuj to zrobić punktowo.
mariobor
06-01-2009, 01:20
Brakuje mi tu czegoś. Jakiś sztafaż np. Pan na starym rozklekotanym rowerze, czy dziewczynka wracająca z plecakiem ze szkoły:) ale wtedy to by już była chyba inna kategoria zdjęcia - streetfoto ;)
autograf
17-01-2009, 17:29
Hej.
Zostałem poproszony przez Wojtka o przedstawienie swojej „wersji”.
Poniżej pokazuję obrazek i opis w dwóch słowach – co robiłem.
Założyłem sobie, że pokażę świt. Słoneczko a właściwie promienie z prawej wchodzą w kadr.
Więc czy musi być wszystko jasne? A może trochę ciemniej i ponuro?
No więc zmniejszyłem ekspozycje o jakieś 2EV. Zmieniłem sobie kolor nieba, na taki jak lubię. Czyli z oczojebnego na chłodniejszy. Dodatkowo zabawa poziomami na niebie, aby uzyskać większe kontrasty niebo/chmury. Oczywiście na maskach i gumkowałem dół kadru.
Później dolna część zdjęcia. Podciągnąłem saturacje żółtego i zielonego – widać zwłaszcza z prawej strony kadru aby dodać i wzmocnić efekt tych promieni wschodzącego słońca. Kilka przesunięć suwaczków w krzywych – znów na masce i na samej podłodze – gumkując niebo.
Na koniec dołożyłem delikatną winietę. Raz jeszcze wróciłem do kontrastów – ostatecznie, finalnie na całym obrazku. Zmniejszyłem, wyostrzyłem miejscowo dolne partie kadru.
Niestety korony drzew są ciemne. Nie umiem tego poprawić. Zdaję się, że użyto szarej połówki. Ja bym skorzystał z polara. Myślę, że wyszło by lepiej.
Może komuś się przyda:
http://iv.pl/images/qqtzjnthx7usdqr7z64.jpg (http://iv.pl/viewer.php?file=qqtzjnthx7usdqr7z64.jpg)
wojtek6308
17-01-2009, 20:56
[QUOTE=autograf;1073017]Hej.
Zostałem poproszony przez Wojtka o przedstawienie swojej „wersji”.
Poniżej pokazuję obrazek i opis w dwóch słowach – co robiłem.
Założyłem sobie, że pokażę świt. Słoneczko a właściwie promienie z prawej wchodzą w kadr.
Więc czy musi być wszystko jasne? A może trochę ciemniej i ponuro?
No więc zmniejszyłem ekspozycje o jakieś 2EV. Zmieniłem sobie kolor nieba, na taki jak lubię. Czyli z oczojebnego na chłodniejszy. Dodatkowo zabawa poziomami na niebie, aby uzyskać większe kontrasty niebo/chmury. Oczywiście na maskach i gumkowałem dół kadru.
Później dolna część zdjęcia. Podciągnąłem saturacje żółtego i zielonego – widać zwłaszcza z prawej strony kadru aby dodać i wzmocnić efekt tych promieni wschodzącego słońca. Kilka przesunięć suwaczków w krzywych – znów na masce i na samej podłodze – gumkując niebo.
Na koniec dołożyłem delikatną winietę. Raz jeszcze wróciłem do kontrastów – ostatecznie, finalnie na całym obrazku. Zmniejszyłem, wyostrzyłem miejscowo dolne partie kadru.
Niestety korony drzew są ciemne. Nie umiem tego poprawić. Zdaję się, że użyto szarej połówki. Ja bym skorzystał z polara. Myślę, że wyszło by lepiej.
Może komuś się przyda:
Dziekuje za pokazanie tej wersji i opis, co i jak zrobiłeś. Dla mnie jest to kilka przydatnych wskazówek na przyszłość do dalszej nauki. Moja wizja była zupełnie inna. Ta wersja pokazuje, że nie zawsze musi być kolorowo i bajkowo.
Dla mnie jest jednak troszke za mroczno, co nie znaczy, że mi się nie podoba.
Jeszcze raz dziekuję i pozdrawiam Wojtek
autograf
18-01-2009, 04:32
Tak sobie jeszcze posiedziałem nad tym obrazkiem - i jeszcze takie pokazuję:
http://iv.pl/images/i14djtrrm4mhog5w1w20.jpg (http://iv.pl/viewer.php?file=i14djtrrm4mhog5w1w20.jpg)
no Autograf zdjecie nabrało życia i to w obu wersjach - udało Ci sie ładnie ten motyw udramatyzować :-D
autorowi orginału nalezy sie pochwałe za kadr i znalezienie tej jak widzimy dajacej sie pokazać inaczej drogi :-D
Motorniczy
18-01-2009, 07:43
Autorze drogi :) gdzie tu widzisz tak zwany ( modnie lub i a lub i tak ) mocny punkt ? :) Pozdrawiam
borregaard
18-01-2009, 10:45
Autorze drogi :) gdzie tu widzisz tak zwany ( modnie lub i a lub i tak ) mocny punkt ? :) Pozdrawiam
A musi być....?
Motorniczy
18-01-2009, 11:13
A musi być....?
Jesli zdjecie nic nie wnosi , nie ukazuje s\czegos szczegolnego w mniejszym lub wiekszym stopniu to taka fotografia nie ma mocnego punktu , czyli glownego tematu . Edycja zdjecia , ktora zaprezentowal nam kolega jest bardzo ladna ale to nie o to chodzi . Na zdjeciu jest kawalek drogi , kilka drzewek i to wszystklo nic poza tym. Autora tej fotografii stac na wiecej :)
borregaard
18-01-2009, 11:36
To,że go stać,to już każdy wie...a tu mamy to co mamy...zdjęcie wnosi to co wnosi...wnosi kawałek drogi..ot co..:mrgreen:
Motorniczy
18-01-2009, 11:41
To,że go stać,to już każdy wie...a tu mamy to co mamy...zdjęcie wnosi to co wnosi...wnosi kawałek drogi..ot co..:mrgreen:
Hmm w sumie teraz mozna uruchomic wyobraznie i uknuc w glowie sytuacje , w ktorej to kiedys zapewne ta droga szly fajne dupy na wiejskie disko:) i w sumie mamy zawoalowany mocny punkt :)
borregaard
18-01-2009, 11:45
Hmm w sumie teraz mozna uruchomic wyobraznie i uknuc w glowie sytuacje , w ktorej to kiedys zapewne ta droga szly fajne dupy na wiejskie disko:) i w sumie mamy zawoalowany mocny punkt :)
No...! :mrgreen:
autograf
18-01-2009, 14:42
Autorze drogi
Autora tej fotografii stac na wiecej :)
Pisząc masz na myśli mnie czy Wojtka?
Dupa to jest od sr... ;)
Motorniczy
18-01-2009, 20:03
Pisząc masz na myśli mnie czy Wojtka?
Dupa to jest od sr... ;)
Autora zdjecia , przeciez to jego watek a odnosnie Twojej edycji zdjatka juz sie wypowiedzialem :) Pozdro
Wybaczcie dosadność ale moim zdaniem zdjęcie to "trup", a po poprawkach - "trup po liftingu". Fotografowanie krajobrazu jest chyba tak samo trudne jak alt. Pięknych widoczków bez liku, a zatrzymać to w kadrze dla wielu z nas nie sposób.
Nie mam sukcesów w krajobrazie, choć wykonałem setki prób. Prawie nigdy nie byłem zadowolony. A zwracam uwagę, że na zdjęcia specjalistów, patrzę z ogromnym uznaniem. Tak wiec to zdjęcie oceniam z pozycji: "co bym z nim zrobił, gdybym był jego autorem"? Mimo, jak sądzę, poprawnego i spokojnego kadru, to bym go nie wykazywał. Co głównie nie zadziałało? Chyba czarny pas lasu.