PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Wiejska droga

wojtek6308
07-12-2008, 00:20
1.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us)

Zapraszam do komentowania i pokazania gdzie popełmiłem błędy

pozdrawiam i z góry dziękuję za komentarze

T_P_
07-12-2008, 00:36
Wszak Twoja konwersja też niczego sobie... Odnosząc się zaś do kadru, to czegoś mi tutaj brakuje... Może jakiego cyklisty, spacerowicza etc., by dopełnił całość... Sam nie wiem... :???:

T_P_

irek6311
07-12-2008, 00:38
Fotka ok ale brak życia na tej drodze ... furmanka li rowerzysta by się przydal ;)

wojtek6308
07-12-2008, 00:41
... Odnosząc się zaś do kadru, to czegoś mi tutaj brakuje... Może jakiego cyklisty, spacerowicza etc., by dopełnił całość... Sam nie wiem... :???:

T_P_

Przechodził pewien człowieczek ... ale nie chciał pozować :(

T_P_
07-12-2008, 00:45
Przechodził pewien człowieczek ... ale nie chciał pozować :(

A jakby sprzęt na statyw i samemu pozować... :rolleyes:

T_P_

Szuwar
07-12-2008, 00:48
Podoba mi się to zdjęcie. I wręcz przeciwnie do przedmówców pociąga mnie ten spokój.

Zrobiłbym tylko trzy rzeczy (może się mylę :-D):

1. skrócił czas naświetlania, bo chyba bardzo wiało i niektóre elementy są lekko ruszone, co nie daje dobrego efektu.
2. usunąłbym z drzewa po lewej ten znaczek szlaku turystycznego
3. myslę, że użyłeś połówki, ale mam wrażenie że przejście jest zbyt ostre (moje domysły)

wojtek6308
07-12-2008, 01:00
Podoba mi się to zdjęcie. I wręcz przeciwnie do przedmówców pociąga mnie ten spokój.

Zrobiłbym tylko trzy rzeczy (może się mylę :-D):

1. skrócił czas naświetlania, bo chyba bardzo wiało i niektóre elementy są lekko ruszone, co nie daje dobrego efektu.
2. usunąłbym z drzewa po lewej ten znaczek szlaku turystycznego
3. myslę, że użyłeś połówki, ale mam wrażenie że przejście jest zbyt ostre (moje domysły)

przeoczyłem ten znaczek na drzewie, fotke robiłem z reki może dlatego być poruszona (f8/,1/50s)
co do filtra to Marumi GG

krokus66
06-01-2009, 00:30
Przydałby się sztafaż, ale ten wielki spokój mnie się podoba. A dlaczego usunąć z drzewa "szlak turystyczny", w czym przeszkadza, z czym się kłóci? Szlaki turystyczne są chyba ze 150 lat. Pozdrawiam.

kulten
06-01-2009, 00:34
Jest trochę szaro ale i tak przypada mi do gustu. Na pewno jest estetycznie wykonane.

autograf
06-01-2009, 00:48
Wojtku przeostrzasz i to mocno!

Spróbuj to zrobić punktowo.

mariobor
06-01-2009, 01:20
Brakuje mi tu czegoś. Jakiś sztafaż np. Pan na starym rozklekotanym rowerze, czy dziewczynka wracająca z plecakiem ze szkoły:) ale wtedy to by już była chyba inna kategoria zdjęcia - streetfoto ;)

autograf
17-01-2009, 17:29
Hej.

Zostałem poproszony przez Wojtka o przedstawienie swojej „wersji”.
Poniżej pokazuję obrazek i opis w dwóch słowach – co robiłem.

Założyłem sobie, że pokażę świt. Słoneczko a właściwie promienie z prawej wchodzą w kadr.
Więc czy musi być wszystko jasne? A może trochę ciemniej i ponuro?

No więc zmniejszyłem ekspozycje o jakieś 2EV. Zmieniłem sobie kolor nieba, na taki jak lubię. Czyli z oczojebnego na chłodniejszy. Dodatkowo zabawa poziomami na niebie, aby uzyskać większe kontrasty niebo/chmury. Oczywiście na maskach i gumkowałem dół kadru.

Później dolna część zdjęcia. Podciągnąłem saturacje żółtego i zielonego – widać zwłaszcza z prawej strony kadru aby dodać i wzmocnić efekt tych promieni wschodzącego słońca. Kilka przesunięć suwaczków w krzywych – znów na masce i na samej podłodze – gumkując niebo.
Na koniec dołożyłem delikatną winietę. Raz jeszcze wróciłem do kontrastów – ostatecznie, finalnie na całym obrazku. Zmniejszyłem, wyostrzyłem miejscowo dolne partie kadru.

Niestety korony drzew są ciemne. Nie umiem tego poprawić. Zdaję się, że użyto szarej połówki. Ja bym skorzystał z polara. Myślę, że wyszło by lepiej.

Może komuś się przyda:

http://iv.pl/images/qqtzjnthx7usdqr7z64.jpg (http://iv.pl/viewer.php?file=qqtzjnthx7usdqr7z64.jpg)

wojtek6308
17-01-2009, 20:56
[QUOTE=autograf;1073017]Hej.

Zostałem poproszony przez Wojtka o przedstawienie swojej „wersji”.
Poniżej pokazuję obrazek i opis w dwóch słowach – co robiłem.

Założyłem sobie, że pokażę świt. Słoneczko a właściwie promienie z prawej wchodzą w kadr.
Więc czy musi być wszystko jasne? A może trochę ciemniej i ponuro?

No więc zmniejszyłem ekspozycje o jakieś 2EV. Zmieniłem sobie kolor nieba, na taki jak lubię. Czyli z oczojebnego na chłodniejszy. Dodatkowo zabawa poziomami na niebie, aby uzyskać większe kontrasty niebo/chmury. Oczywiście na maskach i gumkowałem dół kadru.

Później dolna część zdjęcia. Podciągnąłem saturacje żółtego i zielonego – widać zwłaszcza z prawej strony kadru aby dodać i wzmocnić efekt tych promieni wschodzącego słońca. Kilka przesunięć suwaczków w krzywych – znów na masce i na samej podłodze – gumkując niebo.
Na koniec dołożyłem delikatną winietę. Raz jeszcze wróciłem do kontrastów – ostatecznie, finalnie na całym obrazku. Zmniejszyłem, wyostrzyłem miejscowo dolne partie kadru.

Niestety korony drzew są ciemne. Nie umiem tego poprawić. Zdaję się, że użyto szarej połówki. Ja bym skorzystał z polara. Myślę, że wyszło by lepiej.

Może komuś się przyda:

Dziekuje za pokazanie tej wersji i opis, co i jak zrobiłeś. Dla mnie jest to kilka przydatnych wskazówek na przyszłość do dalszej nauki. Moja wizja była zupełnie inna. Ta wersja pokazuje, że nie zawsze musi być kolorowo i bajkowo.
Dla mnie jest jednak troszke za mroczno, co nie znaczy, że mi się nie podoba.

Jeszcze raz dziekuję i pozdrawiam Wojtek

autograf
18-01-2009, 04:32
Tak sobie jeszcze posiedziałem nad tym obrazkiem - i jeszcze takie pokazuję:

http://iv.pl/images/i14djtrrm4mhog5w1w20.jpg (http://iv.pl/viewer.php?file=i14djtrrm4mhog5w1w20.jpg)

harb
18-01-2009, 06:31
no Autograf zdjecie nabrało życia i to w obu wersjach - udało Ci sie ładnie ten motyw udramatyzować :-D

autorowi orginału nalezy sie pochwałe za kadr i znalezienie tej jak widzimy dajacej sie pokazać inaczej drogi :-D

Motorniczy
18-01-2009, 07:43
Autorze drogi :) gdzie tu widzisz tak zwany ( modnie lub i a lub i tak ) mocny punkt ? :) Pozdrawiam

borregaard
18-01-2009, 10:45
Autorze drogi :) gdzie tu widzisz tak zwany ( modnie lub i a lub i tak ) mocny punkt ? :) Pozdrawiam
A musi być....?

Motorniczy
18-01-2009, 11:13
A musi być....?

Jesli zdjecie nic nie wnosi , nie ukazuje s\czegos szczegolnego w mniejszym lub wiekszym stopniu to taka fotografia nie ma mocnego punktu , czyli glownego tematu . Edycja zdjecia , ktora zaprezentowal nam kolega jest bardzo ladna ale to nie o to chodzi . Na zdjeciu jest kawalek drogi , kilka drzewek i to wszystklo nic poza tym. Autora tej fotografii stac na wiecej :)

borregaard
18-01-2009, 11:36
To,że go stać,to już każdy wie...a tu mamy to co mamy...zdjęcie wnosi to co wnosi...wnosi kawałek drogi..ot co..:mrgreen:

Motorniczy
18-01-2009, 11:41
To,że go stać,to już każdy wie...a tu mamy to co mamy...zdjęcie wnosi to co wnosi...wnosi kawałek drogi..ot co..:mrgreen:

Hmm w sumie teraz mozna uruchomic wyobraznie i uknuc w glowie sytuacje , w ktorej to kiedys zapewne ta droga szly fajne dupy na wiejskie disko:) i w sumie mamy zawoalowany mocny punkt :)

borregaard
18-01-2009, 11:45
Hmm w sumie teraz mozna uruchomic wyobraznie i uknuc w glowie sytuacje , w ktorej to kiedys zapewne ta droga szly fajne dupy na wiejskie disko:) i w sumie mamy zawoalowany mocny punkt :)
No...! :mrgreen:

autograf
18-01-2009, 14:42
Autorze drogi

Autora tej fotografii stac na wiecej :)
Pisząc masz na myśli mnie czy Wojtka?

Dupa to jest od sr... ;)

Motorniczy
18-01-2009, 20:03
Pisząc masz na myśli mnie czy Wojtka?

Dupa to jest od sr... ;)

Autora zdjecia , przeciez to jego watek a odnosnie Twojej edycji zdjatka juz sie wypowiedzialem :) Pozdro

fjerzy
18-01-2009, 20:38
Wybaczcie dosadność ale moim zdaniem zdjęcie to "trup", a po poprawkach - "trup po liftingu". Fotografowanie krajobrazu jest chyba tak samo trudne jak alt. Pięknych widoczków bez liku, a zatrzymać to w kadrze dla wielu z nas nie sposób.

Nie mam sukcesów w krajobrazie, choć wykonałem setki prób. Prawie nigdy nie byłem zadowolony. A zwracam uwagę, że na zdjęcia specjalistów, patrzę z ogromnym uznaniem. Tak wiec to zdjęcie oceniam z pozycji: "co bym z nim zrobił, gdybym był jego autorem"? Mimo, jak sądzę, poprawnego i spokojnego kadru, to bym go nie wykazywał. Co głównie nie zadziałało? Chyba czarny pas lasu.