PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon d200 czy d300..

feuerwehrmann
06-12-2008, 21:50
Witam...

Chciałbym zapytać się czy warto kupić tańszego nikona d200 czy troszeczkę dopłacić do d300??
i jaki obiektyw polecacie???? (robię z kumplami prezent na 18-tke i szukam czegoś konkretnego..)
Sprzęt będzie sprowadzany z USA lub Niemiec....

Ponoć wadą d200 są silne szumy powyżej 400 ISO i jest "prądożerny"

Czy może lepiej kupić jakiegoś Canona, albo Petnaxa??

Articool
06-12-2008, 22:02
Prowokujesz użytkowników niemiłosiernie ;]

Czy chociaż przez chwilę pomyślałeś żeby poszperać na tym forum może ktoś już zadawał podobne pytanie?

Temat rzeka... ;] a nawet nie sprecyzowałeś do czego ten aparat ma służyć (jaka fotografia) oraz najważniejsze: Jakie posiadacie fundusze?

Bonthyc
06-12-2008, 22:03
Polecam opcję szukania, była na ten temat już wielokrotnie toczona piana. Jeśli macie kasę to kupcie D300, inna sprawa to czy wasz kolega wykorzysta jego potencjał, żaden z wymienionych przez ciebie aparatów nie posiada funckji "auto" i aby robić nimi zdjęcia trzeba się trochę znać na fotografii. Może lepszym wyborem będzie zakup D90?

Articool
06-12-2008, 22:04
Dokładnie. Zapomniałem wspomnieć o tym na jakim poziomie zaawansowania jest prezentobiorca :D

gtad
06-12-2008, 22:05
Jeśli pieniążki nie grają roli, to oczywiście D300. Ja swego czasu zrobiłem taką zamianę i uważam ją za bardzo słuszną. Szkła, to temat bardziej indywidualny, każdy ma inne potrzeby.

puchbeary
06-12-2008, 22:09
Miałem d80 - wiem że to nie to samo co d200 ale matryca dawała bardzo zbliżony obrazek - pod względem szumów można powiedzieć że identyczny. Zmieniłem na D300 - jestem zachwycony - działaniem AF-a, szumami, ergonomią i trzymaniem w łapie. Zakochałem się po prostu. Zastanawia mnie jednak co innego - piszesz że to prezent na 18stkę. Czy osoba którą chcecie obdarować jest na tyle wciągnięta w fotografię że tak kosztowny prezent będzie dla niej właściwy. Nie ubliżając osiemnastolatką - w tym wieku zainteresowania i gusta szybko się zmieniają.

Jeśli tak to D300 będzie dobrym wyjściem. D200 bym sobie już darował.

chory
06-12-2008, 22:39
Bonthyc-"zaden z wymienionych przez ciebie aparatow nie posiada funkcji auto"-????.D300-WB auto,iso auto,program P i walimy.

feuerwehrmann
06-12-2008, 22:40
Miałem d80 - wiem że to nie to samo co d200 ale matryca dawała bardzo zbliżony obrazek - pod względem szumów można powiedzieć że identyczny. Zmieniłem na D300 - jestem zachwycony - działaniem AF-a, szumami, ergonomią i trzymaniem w łapie. Zakochałem się po prostu. Zastanawia mnie jednak co innego - piszesz że to prezent na 18stkę. Czy osoba którą chcecie obdarować jest na tyle wciągnięta w fotografię że tak kosztowny prezent będzie dla niej właściwy. Nie ubliżając osiemnastolatką - w tym wieku zainteresowania i gusta szybko się zmieniają.

Jeśli tak to D300 będzie dobrym wyjściem. D200 bym sobie już darował.

Czy chociaż przez chwilę pomyślałeś żeby poszperać na tym forum może ktoś już zadawał podobne pytanie?

Temat rzeka... ;] a nawet nie sprecyzowałeś do czego ten aparat ma służyć (jaka fotografia) oraz najważniejsze: Jakie posiadacie fundusze?

Jeśli pieniążki nie grają roli, to oczywiście D300. Ja swego czasu zrobiłem taką zamianę i uważam ją za bardzo słuszną. Szkła, to temat bardziej indywidualny, każdy ma inne potrzeby.

Ma d80...masz racje, ale koleś trzyma się fotografii i dobrze mu z tym ( marzy o jednej z tych 2- chociaż dziwie mu się bo d80 to też dobry aparacik).
Mamy 5 000 na prezent więc chyba wystarczy, skoro na aukcjach internetowych są zestawy z obiektywami np. w Sunshine shop. od 1000 $.....Fotografuje krajobrazy, portrety i czasem reporterka(ale tylko wątek Strażacki)

Wiem że są, ale lepiej ułatwiać sobie życie:)......

irek6311
06-12-2008, 22:44
Polecam Nikon D300 i Nikkor 17-55 f/2,8 feuerwehrmann ;) (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=23489)

(http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=23489)

Articool
06-12-2008, 22:48
feuerwehrmann: PS dobrze że poprawiłeś to zdanie w nawiasie ;]

Jeśli tak to zdecydowanie D300

Jeśli chodzi o obiektyw to będzie gorzej bo do krajobrazów to potrzebny szeroki typu Tokina 11-16 albo Sigma 10-20; reporterka to coś w granicach T17-50/2,8 a jeśli chodzi o portrety to okolice ogniskowej 80

Tak, że nie ma złotego środka, natomiast jeśli prezentobiorca posiada już D80 to zapewne jakieś obiektywy także... Jakie? Żeby nie kupować tego co już ma to warto wiedzieć ;]

Polecam Nikon D300 i Nikkor 17-55 f/2,8
Tylko że to grubo przekracza limit gotówkowy ;]

Bonthyc
06-12-2008, 22:50
Bonthyc-"zaden z wymienionych przez ciebie aparatow nie posiada funkcji auto"-????.D300-WB auto,iso auto,program P i walimy.
Aha... wytłumacz to laikowi dla którego pojęcia takie jak WB czy iso mówią tyle co błąd aliasingu humaniście. Ja miałem na myśli zielone auto na pokrętle trybów i dobrze o tym wiesz, więc nie rozumiem czemu się mnie czepiasz.

Wiem że są, ale lepiej ułatwiać sobie życie:)......
no comment... najlepiej jak inni odrobią pracę domową, a my ją bezproblemowo skopiujemy...

feuerwehrmann
06-12-2008, 22:51
feuerwehrmann: PS dobrze że poprawiłeś to zdanie w nawiasie ;]

Jeśli tak to zdecydowanie D300

Jeśli chodzi o obiektyw to będzie gorzej bo do krajobrazów to potrzebny szeroki typu Tokina 11-16 albo Sigma 10-20; reporterka to coś w granicach T17-50/2,8 a jeśli chodzi o portrety to okolice ogniskowej 80

Także nie ma złotego środka natomiast jeśli prezentobiorca posiada już D80 to zapewne jakieś obiektywy także... Jakie? Żeby nie kupować tego co już ma to warto wiedzieć ;]

Tylko że to grubo przekracza limit gotówkowy ;]

NIKKOR AF-S DX 18-135......a jak canon-y stoją???

Articool
06-12-2008, 22:56
Czyli nic specjalnego w zasadzie... Ciężka sprawa. Najlepiej chyba jak się kolegi podpytacie co by wolał chyba że to ma być totalna niespodzianka...

Ja nad zakupem dumam ponad miesiąc czytając to forum, a Ty nie czyniąc żadnego wysiłku chcesz wydać 5tys zł w ciągu 5 minut? Poza tym D300 kosztuje ok 4tys więc niewiele zostaje na szkło tak czy siak...

feuerwehrmann
06-12-2008, 22:58
Czyli nic specjalnego w zasadzie... Ciężka sprawa. Najlepiej chyba jak się kolegi podpytacie co by wolał chyba że to ma być totalna niespodzianka...

Ja nad zakupem dumam ponad miesiąc czytając to forum, a Ty nie czyniąc żadnego wysiłku chcesz wydać 5tys zł w ciągu 5 minut? Poza tym D300 kosztuje ok 4tys więc niewiele zostaje na szkło tak czy siak...

Rozglądamy się już od ponad roku..w każdym sklepie pytamy....
w fotojoke... koleś polecił nam d700 ale to za drogie....

moonrage
06-12-2008, 23:01
koleś polecił, koleś proponował, oni tak zawsze mają, wciskają głupim co chcą....

lodzermensch
06-12-2008, 23:16
Rozglądamy się już od ponad roku..w każdym sklepie pytamy....
w fotojoke... koleś polecił nam d700 ale to za drogie....

A dlaczego nie D3x? :mrgreen:

Nie rozmawiaj z marketingowcami i handlowcami, tylko kieruj się zdrowym rozsądkiem. Miej świadomość, że jeśli kupicie D300, na szkło już wam nic nie zostanie. To rozwiązanie ma plusy i minusy.
Powodzenia.

feuerwehrmann
06-12-2008, 23:24
A dlaczego nie D3x? :mrgreen:

Nie rozmawiaj z marketingowcami i handlowcami, tylko kieruj się zdrowym rozsądkiem. Miej świadomość, że jeśli kupicie D300, na szkło już wam nic nie zostanie. To rozwiązanie ma plusy i minusy.
Powodzenia.

D3x to już za duża technologia... a po za tym chyba może mieć stare szkoło.. no nie??:)
to za duży przeskok z d80 na d3x...lepiej d200 albo d300

maki
06-12-2008, 23:26
Strach cokolwiek pisać, ale albo d90 + kit (czyli 18-105), albo d300 i niech sobie przypnie 18-135.
I niech robi zdjęcia.

miodzik
06-12-2008, 23:28
jeśli to ma być prezent na 18-tkę to na prawdę szczerze proponuję zastanowić się bardzo poważnie nad D90. Po pierwsze nowość, po drugie to niemalże to samo co D300 tylko dla bardziej niezaawansowanego fotografa - czyli jak sądzę dla osiemnsatolatka będzie w sam raz.

irek6311
06-12-2008, 23:37
Tak na poważnie i by sensowny zakup byl > Nikon D90 + Nikkor 16-85 VR ( lub Nikkor 18-200 VR) ,
taki zestaw można śmialo polecić na 18 urodziny .

lodzermensch
06-12-2008, 23:42
D3x to już za duża technologia... a po za tym chyba może mieć stare szkoło.. no nie??:)
to za duży przeskok z d80 na d3x...lepiej d200 albo d300

Spokojnie, żartowałem...
A nie lepiej po prostu za tą kasę kupić na prezent fajny obiektyw?
Na pewno dłużej mu posłuży i dłużej będzie mile wspominany niż najnowszy dziś korpus.

Articool
06-12-2008, 23:49
A nie lepiej po prostu za tą kasę kupić na prezent fajny obiektyw?
Na pewno dłużej mu posłuży i dłużej będzie mile wspominany niż najnowszy dziś korpus.

Mając d80 to nie wiem czy bym wolał nowe body czy szkło pokroju N70-200/2,8 czy N17-55/2,8. Z drugiej strony czy D80 nie jest za delikatna pod takie szkła? Jeśli nie to obstawiałbym za takim rozwiązaniem, bo faktycznie kupując D300 na szkło już nie ma...

lodzermensch
07-12-2008, 00:04
Mając d80 to nie wiem czy bym wolał nowe body czy szkło pokroju N70-200/2,8 czy N17-55/2,8. Z drugiej strony czy D80 nie jest za delikatna pod takie szkła?

Nie jest.
A body możesz wymieniać co pół roku i ciągle będziesz z tyłu... :sad:

feuerwehrmann
07-12-2008, 00:20
Ok...dzięki wielkie za rady...
D90 ma możliwość kręcenia filmów i właśnie ja osobiście nie jestem przekonany do tego modelu(choć to lustrzanka)..
Kiedyś miałem problem z matrycą w kompakcie i zraża mnie możliwość kręcenia filmów w aparatach fotograficznych..
Ale skoro Nikon d400 ma wysyłać sms i odtwarzać mp3, to chyba technologia poszła wysoko w górę(plotki mówią same za siebie...)

macie jakieś fotki pstrykane d90 ???

niezgod
07-12-2008, 00:34
Jesteś leniwy do potęgi, ale co tam, proszę : http://www.pixel-peeper.com/cameras/?camera=1039. Na tej stronie znajdziesz zdjęcia z każdej możliwej lustrzanki i obiektywu o jakim tylko możecie pomyśleć w ramach tego prezentu. Jeśli chłopak nie lata z wypiekami na twarzy po wertepach, w pyle i kurzu to kupcie mu D90 + Tamrona 17-50 i będzie zadowolony. Jeśli lubi przyszpanować to kupcie mu D300 i każcie przypiąć stary obiektyw, też będzie zadowolony.

feuerwehrmann
07-12-2008, 00:38
Jesteś leniwy do potęgi, ale co tam, proszę : http://www.pixel-peeper.com/cameras/?camera=1039. Na tej stronie znajdziesz zdjęcia z każdej możliwej lustrzanki i obiektywu o jakim tylko możecie pomyśleć w ramach tego prezentu. Jeśli chłopak nie lata z wypiekami na twarzy po wertepach, w pyle i kurzu to kupcie mu D90 + Tamrona 17-50 i będzie zadowolony. Jeśli lubi przyszpanować to kupcie mu D300 i każcie przypiąć stary obiektyw, też będzie zadowolony.

wielkie dzięki..co do lenistwa to mylisz się:P:)

niezgod
07-12-2008, 00:49
Tak generalnie to i skąd mam wiedzieć, ale tu bijesz rekordy, choć to nie takie proste:)

Sever
07-12-2008, 00:49

Dokładnie.

D90 i D300 mają tą samą matryce więc jakość zdjęć podobna.
Ale jak biega po wertepach to może mu się jednak "solidniejsza" obudowa D300 przydać. Warto się zorientować na co narzeka w D80? Jeżeli na "małą" i "plastikową" obudowę - to lepiej też D300.
A jak lubi się bawić gadgetami to D90 z możliwością kręcenia filmów. Fajna zabawa, a jak pisałem matryca ta sama.

robertG7
07-12-2008, 01:28

Autor wątku sprecyzował do czego ma służyć - na 18-stkę :):):)

juggler
07-12-2008, 01:37
Tak na poważnie i by sensowny zakup byl > Nikon D90 + Nikkor 16-85 VR ( lub Nikkor 18-200 VR) ,
taki zestaw można śmialo polecić na 18 urodziny .

I zakupy zrób w Polsce bo przy aktualnych kursach walut zakupy za granica się po prostu nie opłacają ,a do tego kolega będzie miał gwarancje .

Witusch
07-12-2008, 10:24
D90 i D300 mają tą samą matryce więc jakość zdjęć podobna.

D90 i D300 maja rozne matryce. Jakosc zdjec jest faktycznie podobna.

Fajna zabawa, a jak pisałem matryca ta sama.

Patrz wyzej ;)

puchbeary
07-12-2008, 13:08
D90 i D300 maja rozne matryce. Jakosc zdjec jest faktycznie podobna.

zgadza się. Różnica jest widoczna w szumach - D300 ma drobniejszy(nie mniejszy tylko drobniejszy) . Poza tym D90 leciutko traci na ostrości w stosunku do d300

feuerwehrmann
07-12-2008, 13:47
Dobrze wiedzieć...A jakiś dobry obiektyw do d90??
A czy ten model nie jest "przereklamowany" bo jeśli puścili reklamówkę w TV?(spowoduje to sytuacje w której przeciętny koleś, który nie ma żadnego pojęcia o fotografii kupi sobie ten model i będzie szpanował że ma Lustrzankę z możliwością kręcenia filmów- a fotki pstryka na Automatycznym....

Articool
07-12-2008, 14:16
Nowi nabywcy sobie chwalą tą puszkę, nawet spora ilość się przesiadła z D80 na D90 i też są zadowoleni... w ogóle jest cały wątek na ten temat więc możesz go prześledzić :)

Co do obiektywu do D90 to można by może pomyśleć o jakimś szerokim kącie skoro kolega lubi krajobrazy fotografować np N12-24/f4 albo coś pokroju Tokina 11-16/f2,8 bądź Sigma 10-20.Myślę że by się to uzupełniło z Jego N18-135 ewentualnie jakaś stałka do portretów N85

messer
07-12-2008, 14:16
Ten wątek jest od samego początku do samego końca bezsensowny i powinno się go zamknąć.
Nie wnosi nic.

puchbeary
07-12-2008, 14:19
spowoduje to sytuacje w której przeciętny koleś, który nie ma żadnego pojęcia o fotografii kupi sobie ten model i będzie szpanował że ma Lustrzankę z możliwością kręcenia filmów- a fotki pstryka na Automatycznym....Chodzi Ci o szpan czy o zdjęcia. Bo jak o to pierwsze to chyba cała ta dyskusja nie ma sensu.

feuerwehrmann
07-12-2008, 16:04
Chodzi Ci o szpan czy o zdjęcia. Bo jak o to pierwsze to chyba cała ta dyskusja nie ma sensu.

o zdjęcia i tylko...

Widziałem fotki pstrykane przez d90 i jestem pod wrażeniem....
więc tylko przekonać kumpli i kupić....

DZIĘKI ZA POMOC...

gtad
07-12-2008, 21:26
Widziałem fotki pstrykane przez d90 i jestem pod wrażeniem....

... tylko pytanie jeszcze, chyba najważniejsze: kto te fotki robił? Bo ja widziałem extra fotki czasami z "kompakta", tylko że osoba, która je robiła była w pełni świadoma sprzętu jak i kadru, który wykonała.

Ale faktycznie chyba już wszystko zostało powiedziane.
Pozdrawiam i życzę udanych zakupów, jubilat pewnie będzie zadowolony.

tzwola
24-12-2008, 01:01
... tylko pytanie jeszcze, chyba najważniejsze: kto te fotki robił? Bo ja widziałem extra fotki czasami z "kompakta", tylko że osoba, która je robiła była w pełni świadoma sprzętu jak i kadru, który wykonała.

kompakty też mają (czasem) dobre matryce i obiektywy, więc i zdjęcia są z nich dobre. A kto te fotki robił to chyba nie jest najważniejsze...;)

pkos
24-12-2008, 01:05
kompakty też mają (czasem) dobre matryce i obiektywy, więc i zdjęcia są z nich dobre. A kto te fotki robił to chyba nie jest najważniejsze...;)

Przecież wiadomo że oba aparaty zrobią dobre zdjęcia... ale postęp w konstrukcjach aparatów cyfrowych jest na tyle duży że każda konstrukcja nowszej generacji sprawia iż zrobienie tych dobrych zdjęć jest łatwiejsze i przyjemniejsze. Oczywiście żaden aparat nie zagwarantuje robienia dobrych zdjęć ale może to ułatwiać.

gtad
24-12-2008, 01:17
A kto te fotki robił to chyba nie jest najważniejsze...;)

w tym sęk, że często właśnie to jest najważniejsze. Wiadomo, że chodzi mi o osobę jak to się mówi "czującą blues'a". Bardzo często niestety jest tak, że są osoby, które myślą, że jeśli ma się kupę sprzętu za kupę kasy, to ten sprzęt to już sam robi zdjęcia. Oczywiście może on w znacznym stopniu ułatwić pracę, ale może być też tak, że lepszy sprzęt będzie wymagał większej wiedzy i doświadczenia.