Close

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 41

Domyślnie Nikon d200 czy d300..

Witam...

Chciałbym zapytać się czy warto kupić tańszego nikona d200 czy troszeczkę dopłacić do d300??
    i jaki obiektyw polecacie???? (robię z kumplami prezent na 18-tke i szukam czegoś konkretnego..)
    Sprzęt będzie sprowadzany z USA lub Niemiec....

Ponoć wadą d200 są silne szumy powyżej 400 ISO i jest "prądożerny"

Czy może lepiej kupić jakiegoś Canona, albo Petnaxa??
    Ostatnio edytowane przez feuerwehrmann ; 06-12-2008 o 21:54

Rozmowny Awatar Articool
    Miasto
    Tomaszów Mazowiecki/Radomsko

Domyślnie

Prowokujesz użytkowników niemiłosiernie ;]

Czy chociaż przez chwilę pomyślałeś żeby poszperać na tym forum może ktoś już zadawał podobne pytanie?

Temat rzeka... ;] a nawet nie sprecyzowałeś do czego ten aparat ma służyć (jaka fotografia) oraz najważniejsze: Jakie posiadacie fundusze?

Domyślnie

Polecam opcję szukania, była na ten temat już wielokrotnie toczona piana. Jeśli macie kasę to kupcie D300, inna sprawa to czy wasz kolega wykorzysta jego potencjał, żaden z wymienionych przez ciebie aparatów nie posiada funckji "auto" i aby robić nimi zdjęcia trzeba się trochę znać na fotografii. Może lepszym wyborem będzie zakup D90?

Rozmowny Awatar Articool
    Miasto

Domyślnie

Dokładnie. Zapomniałem wspomnieć o tym na jakim poziomie zaawansowania jest prezentobiorca

Domyślnie

Jeśli pieniążki nie grają roli, to oczywiście D300. Ja swego czasu zrobiłem taką zamianę i uważam ją za bardzo słuszną. Szkła, to temat bardziej indywidualny, każdy ma inne potrzeby.
    Ostatnio edytowane przez gtad ; 06-12-2008 o 22:10
    Pozdrawiam,
    Grzegorz Tadych

puchbeary
    Gość

Domyślnie

Miałem d80 - wiem że to nie to samo co d200 ale matryca dawała bardzo zbliżony obrazek - pod względem szumów można powiedzieć że identyczny. Zmieniłem na D300 - jestem zachwycony - działaniem AF-a, szumami, ergonomią i trzymaniem w łapie. Zakochałem się po prostu. Zastanawia mnie jednak co innego - piszesz że to prezent na 18stkę. Czy osoba którą chcecie obdarować jest na tyle wciągnięta w fotografię że tak kosztowny prezent będzie dla niej właściwy. Nie ubliżając osiemnastolatką - w tym wieku zainteresowania i gusta szybko się zmieniają.

Jeśli tak to D300 będzie dobrym wyjściem. D200 bym sobie już darował.

Domyślnie

Bonthyc-"zaden z wymienionych przez ciebie aparatow nie posiada funkcji auto"-????.D300-WB auto,iso auto,program P i walimy.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez puchbeary Zobacz posta
    Miałem d80 - wiem że to nie to samo co d200 ale matryca dawała bardzo zbliżony obrazek - pod względem szumów można powiedzieć że identyczny. Zmieniłem na D300 - jestem zachwycony - działaniem AF-a, szumami, ergonomią i trzymaniem w łapie. Zakochałem się po prostu. Zastanawia mnie jednak co innego - piszesz że to prezent na 18stkę. Czy osoba którą chcecie obdarować jest na tyle wciągnięta w fotografię że tak kosztowny prezent będzie dla niej właściwy. Nie ubliżając osiemnastolatką - w tym wieku zainteresowania i gusta szybko się zmieniają.

Jeśli tak to D300 będzie dobrym wyjściem. D200 bym sobie już darował.

Cytat Zamieszczone przez Articool Zobacz posta
    Prowokujesz użytkowników niemiłosiernie ;]

Czy chociaż przez chwilę pomyślałeś żeby poszperać na tym forum może ktoś już zadawał podobne pytanie?

Temat rzeka... ;] a nawet nie sprecyzowałeś do czego ten aparat ma służyć (jaka fotografia) oraz najważniejsze: Jakie posiadacie fundusze?

Cytat Zamieszczone przez gtad Zobacz posta
    Jeśli pieniążki nie grają roli, to oczywiście D300. Ja swego czasu zrobiłem taką zamianę i uważam ją za bardzo słuszną. Szkła, to temat bardziej indywidualny, każdy ma inne potrzeby.

Ma d80...masz racje, ale koleś trzyma się fotografii i dobrze mu z tym ( marzy o jednej z tych 2- chociaż dziwie mu się bo d80 to też dobry aparacik).
    Mamy 5 000 na prezent więc chyba wystarczy, skoro na aukcjach internetowych są zestawy z obiektywami np. w Sunshine shop. od 1000 $.....Fotografuje krajobrazy, portrety i czasem reporterka(ale tylko wątek Strażacki)

Wiem że są, ale lepiej ułatwiać sobie życie......

Domyślnie

Polecam Nikon D300 i Nikkor 17-55 f/2,8 feuerwehrmann

Rozmowny Awatar Articool
    Miasto

Domyślnie

feuerwehrmann: PS dobrze że poprawiłeś to zdanie w nawiasie ;]

Jeśli tak to zdecydowanie D300

Jeśli chodzi o obiektyw to będzie gorzej bo do krajobrazów to potrzebny szeroki typu Tokina 11-16 albo Sigma 10-20; reporterka to coś w granicach T17-50/2,8 a jeśli chodzi o portrety to okolice ogniskowej 80

Tak, że nie ma złotego środka, natomiast jeśli prezentobiorca posiada już D80 to zapewne jakieś obiektywy także... Jakie? Żeby nie kupować tego co już ma to warto wiedzieć ;]

Cytat Zamieszczone przez irek6311 Zobacz posta
    Polecam Nikon D300 i Nikkor 17-55 f/2,8
    Tylko że to grubo przekracza limit gotówkowy ;]
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 07-12-2008 o 13:26 Powód: pis.

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów