PDA

Zobacz pełną wersję : Gdzie popelniam blad?

S_Works
03-12-2008, 17:13
Chcialem swoj problem "zalatwic" porownujac dane z EXIF, ale chyba nie ma programu do porywnawania ich side-by-side wiec prosciej bedzie zapytac:
Robiac zdjecia modeli przy sztucznym swietle zdjecia okropnie zachodza na zolto, rozne manewry z nastawami niewiele mi daly.
Mam D80 z 18-200 VR, balans ustawialem na auto, na swiatlo zarowe,najsensowniejszy (najmniej zolty) efekt jaki udalo mi sie uzyskac w trybie manualnym, zadnej obrobki tylko zmnieszenie foty do wymogow forum.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img361.imageshack.us/img361/1645/dsc0643ne3.jpg)

ekonet
03-12-2008, 17:21
Ale gdzie pytanie? Bo żadne nie padło.

hallucinogen
03-12-2008, 17:21
pykasz RAWa i korygujesz WB do poziomu . nie licz na automat szczegolnie przy swiatlach zarowych bo najczesciej glupieje ...
ps- jakie to manewry niewiele daly rady?

ekonet
03-12-2008, 17:30
A najlepiej będzie na tych modelach położyć białą kartkę i ustawić balans na niej - wg instrukcji aparatu (WB PRE). Nie wspomnę już o właściwym naświetleniu, bo zaprezentowane zdjęcie wygląda na nieco niedoświetlone.

pukas
03-12-2008, 17:31
poczytaj w instrukcji na temat ustawienia Balansu bieli (WB) - w skrocie, musisz zrobic ustawienie przy oswietleniu którego uzywasz - o sposobie pomiaru doczytasz w instrucji (sam nie pamieta- ile sekund co sie wciska, mam zawsze instr. przy sobie albo koryguje po zrobienu zdjecia)- W sprzedaży są też takie smieszne dekieleki z białego plastiku i z takim dekielkiem robisz pomiar - na ebuy sa calkiem tanie (chyba niecały 1$), nie chce nic tu reklamowac bo sam nie uzywałem tego, moze w tym miesiacu wyprobuje. Oczywiscie sens uzywania takiego dekielka jest tylko wtedy kiedy nie masz czasu albo ochoty uzywac białej kartki

P.S.
no ladnie - ja sie tu produkuje 15min a ktos odpisal w dwuch zdaniach ....

S_Works
03-12-2008, 17:35
@ ekonet
Pytanie umiescilem w tytule - gdzie popelniam blad?

@ hallucinogen
Glownie mialem na mysli 'manewry' z balansem bieli: auto, swiatlo zarowe.
Jak dotad jestem raczej 'naturszczykiem' i staram sie uzyskac jak najlepszy efekt z samego aparatu, mozliwie bez obrobki.

Probowalem rowniez ustawiac balans bieli na szarym wzorcu ale efekt tez byl mizerny.

mmmak
03-12-2008, 21:20
po to masz raw-y aby z nich kozystac.

S_Works
03-12-2008, 23:48
po to masz raw-y aby z nich kozystac.
Wolalbym aby aparat rejestrowal to co oczy.

Szuwar
04-12-2008, 00:16

Tak właśnie robi w RAW'ie tylko w specyficzny sposób :-D

Fenek
04-12-2008, 00:45

Ważna lekcja: aparat nigdy nie zarejestruje sceny jak oczy, bo nie ma do dyspozycji przewypasionego EXPEED Deluxe aka Human Brain. Gdy masz problemy z balansem bieli - rób w rawach gdy pomiar PRE nie daje pożądanych rezultatów. W pracy studyjnej nie ma sensu zaprzątać sobie głowy auto balansem bieli.

sote
04-12-2008, 09:57
Probowalem rowniez ustawiac balans bieli na szarym wzorcu ale efekt tez byl mizerny.

o ile robiles w NEFach to wrzuc go gdzies i zaraz Ci ktos pokaze co z tm mozna zrobic :)

S_Works
04-12-2008, 17:16
Wszystkie proby mam w NEF-ach, jak przetestuje ustawienie balansu bieli na kartke to potem zaprezentuje co z tego wyniklo.

Borowa
04-12-2008, 17:33
z tego co widzę to Twoje ściany w pokoju sa NIE BIAŁE - raczej idące w ciemne ecru - wg mnie cześć światła odbitego od ścian(y) barwi resztę
Wiem to z doświadczenia - miałem sesję w czerwono-krwistym pokoju....

ArtX
04-12-2008, 17:43

a ja mysle, ze jednak bys nie wolal i mowie tu calkiem serio ;)