Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Domyślnie Gdzie popelniam blad?

Chcialem swoj problem "zalatwic" porownujac dane z EXIF, ale chyba nie ma programu do porywnawania ich side-by-side wiec prosciej bedzie zapytac:
    Robiac zdjecia modeli przy sztucznym swietle zdjecia okropnie zachodza na zolto, rozne manewry z nastawami niewiele mi daly.
    Mam D80 z 18-200 VR, balans ustawialem na auto, na swiatlo zarowe,najsensowniejszy (najmniej zolty) efekt jaki udalo mi sie uzyskac w trybie manualnym, zadnej obrobki tylko zmnieszenie foty do wymogow forum.
    Amateur with DSLR: D780 | D850 | N24-120 f/4 | N80-200 AF-D | N17-35 f/2.8 | N70-300VR | N70-200 f/2.8E FL | Ta 24-70G2 | SB-910 | and with mirrorless Z8+FTZ II
    Trochę fotek: https://www.flickr.com/photos/deepsouthphoto/albums

Domyślnie

Ale gdzie pytanie? Bo żadne nie padło.
    Krzysztof Paszkiewicz

Domyślnie

pykasz RAWa i korygujesz WB do poziomu . nie licz na automat szczegolnie przy swiatlach zarowych bo najczesciej glupieje ...
    ps- jakie to manewry niewiele daly rady?
    Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.

Domyślnie

A najlepiej będzie na tych modelach położyć białą kartkę i ustawić balans na niej - wg instrukcji aparatu (WB PRE). Nie wspomnę już o właściwym naświetleniu, bo zaprezentowane zdjęcie wygląda na nieco niedoświetlone.
    Krzysztof Paszkiewicz

Oszczędny w słowach Awatar pukas
    Miasto
    Małopolska

Domyślnie

poczytaj w instrukcji na temat ustawienia Balansu bieli (WB) - w skrocie, musisz zrobic ustawienie przy oswietleniu którego uzywasz - o sposobie pomiaru doczytasz w instrucji (sam nie pamieta- ile sekund co sie wciska, mam zawsze instr. przy sobie albo koryguje po zrobienu zdjecia)- W sprzedaży są też takie smieszne dekieleki z białego plastiku i z takim dekielkiem robisz pomiar - na ebuy sa calkiem tanie (chyba niecały 1$), nie chce nic tu reklamowac bo sam nie uzywałem tego, moze w tym miesiacu wyprobuje. Oczywiscie sens uzywania takiego dekielka jest tylko wtedy kiedy nie masz czasu albo ochoty uzywac białej kartki

P.S.
    no ladnie - ja sie tu produkuje 15min a ktos odpisal w dwuch zdaniach ....
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 03-12-2008 o 17:36 Powód: no ladnie - ja sie tu produkuje 15min a ktos odpisal w dwóch zdaniach
    nie trzeba wzywać doktora

Domyślnie

@ ekonet
    Pytanie umiescilem w tytule - gdzie popelniam blad?

@ hallucinogen
    Glownie mialem na mysli 'manewry' z balansem bieli: auto, swiatlo zarowe.
    Jak dotad jestem raczej 'naturszczykiem' i staram sie uzyskac jak najlepszy efekt z samego aparatu, mozliwie bez obrobki.

Probowalem rowniez ustawiac balans bieli na szarym wzorcu ale efekt tez byl mizerny.
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 03-12-2008 o 17:37 Powód: proszę nie mnożyć postów.
    Amateur with DSLR: D780 | D850 | N24-120 f/4 | N80-200 AF-D | N17-35 f/2.8 | N70-300VR | N70-200 f/2.8E FL | Ta 24-70G2 | SB-910 | and with mirrorless Z8+FTZ II

Domyślnie

po to masz raw-y aby z nich kozystac.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mmmak Zobacz posta
    po to masz raw-y aby z nich kozystac.
    Wolalbym aby aparat rejestrowal to co oczy.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez S_Works Zobacz posta
    Tak właśnie robi w RAW'ie tylko w specyficzny sposób

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez S_Works Zobacz posta
    Ważna lekcja: aparat nigdy nie zarejestruje sceny jak oczy, bo nie ma do dyspozycji przewypasionego EXPEED Deluxe aka Human Brain. Gdy masz problemy z balansem bieli - rób w rawach gdy pomiar PRE nie daje pożądanych rezultatów. W pracy studyjnej nie ma sensu zaprzątać sobie głowy auto balansem bieli.
    D300s ; F100 ; T 17-50/2.8 ; N 28-70/3.5-4.5 ; N AF 50/1.8D ; N AF 85/1.8D ; N AF-S 70-300/4.5-5.6 VR ; SB-800
    www.piotrnosek.pl <-- zapraszam!

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów