PDA

Zobacz pełną wersję : D80 przycisk AE-L/AF-L

welury
29-11-2008, 19:57
Witam
Po zaprogramowaniu przycisku AF-L/AE-L w D80, tak aby naciśnięcie uruchamiało autofokus,
która to funkcja bardzo mi odpowiada, mam problemy ze spustem migawki.
Raz jest wyzwalana, innym razem jakby zablokowana.
Czy ktoś ma podobne doświadczenie?

Ps. poza tym aparat nie sprawia żadnych kłopotów.

velaskez
29-11-2008, 20:17
Jak to...uruchamiało autofokus?! Możesz go zablokować, ale nie uruchamiać.

welury
29-11-2008, 20:23
Jak to...uruchamiało autofokus?! Możesz go zablokować, ale nie uruchamiać.

Owszem jest też wybór, aby blokować AF, ale można również ustawić aby ten przycisk inicjował AF,
a nie spust migawki.
vide insrukcja obsługi

velaskez
29-11-2008, 20:28
A tak, sięgnąłem po swojego Nikosia i sprawdziłem, rzeczywiście jest. Zablokowana migawka może być dlatego, że nie ustawił ostrości. Jak nie ustawi AF to nie pozwala klapnąć lustru:)

welury
29-11-2008, 20:44
A tak, sięgnąłem po swojego Nikosia i sprawdziłem, rzeczywiście jest. Zablokowana migawka może być dlatego, że nie ustawił ostrości. Jak nie ustawi AF to nie pozwala klapnąć lustru:)

Oczywiście!
Ale pomimo ustawienia ostrości, spust się blokuje ( choć nie zawsze)
Pytam bo może ktoś się z tym spotkał, albo ma ochotę wypróbować.
Jest to b. przydatna funkcja przy pewnych zdjęciach (szybkie przekadrowanie)

velaskez
29-11-2008, 20:51
Czasem może uważać, że nie jest zupełnie ostro i blokuje...Sam się nigdy nie spotkałem, bo nie używam tej funkcji:)

GeparD
29-11-2008, 22:12
ja jednak wole przypisac blokade AE do tego przycisku, a AF miec w spuscie

FajaR
29-11-2008, 23:33
A nie ustawiłeś czasem trybu AF-ON?

mateo912
30-11-2008, 00:16
A nie ustawiłeś czasem trybu AF-ON?

Przecież napisał o tym swoim poście:

(...)Po zaprogramowaniu przycisku AF-L/AE-L w D80, tak aby naciśnięcie uruchamiało autofokus,(...)

A co do tego że spust się blokuje to prawdopodobnie jest tak jak napisał Velaskez aparat uważa że nie jest ostro i koniec :D

FajaR
30-11-2008, 10:20
Skoro to takie jasne to co jest niejasne? AF-ON to przecież pułapka ostrości. Spust jest zablokowany do momentu aż coś "wejdzie w ostrość" ustawioną klawiszem i dopiero wtedy następuje wyzwolenie. Tak to działa. Z zasady. Przydaje się np jak coś na ciebie biegnie/jedzie/leci i chcesz dostać ostre zdjęcie "przodu" tego obiektu.

Riddle
30-11-2008, 10:40
A jeżeli nie chcesz by czekał na potwierdzenie ostrości, zmień AF-A lub AF-S na AF-C

JK
30-11-2008, 10:47
Skoro to takie jasne to co jest niejasne? AF-ON to przecież pułapka ostrości. Spust jest zablokowany do momentu aż coś "wejdzie w ostrość" ustawioną klawiszem i dopiero wtedy następuje wyzwolenie. Tak to działa. Z zasady. Przydaje się np jak coś na ciebie biegnie/jedzie/leci i chcesz dostać ostre zdjęcie "przodu" tego obiektu.
AF-ON to nie jest żadna pułapka ostrości. Można to wszystko tak ustawić w puszce, żeby AF-ON był elementem pułapki ostrości, ale mozna też uzywać go inaczej. AF-ON aktywuje działanie układu AF równolegle lub zamiast wciskania spustu do połowy. I tylko tyle.

PawelR
30-11-2008, 10:59
A ja myślę, że problem tkwi w trybie AF jaki masz włączony - domyślam się, że jest ustawiony na dynamiczne śledzenie pola ostrości (nie mylić z AF-C). Przy przekadrowaniu, pomimo wcześniejszego aktywowania i potwierdzenia AF - puszka wyłapuje, że obiekt opuścił poprzednio ustawione pole ostrości i próbuje go "poszukać" w innym.

Ustaw pojedyncze pole, wybór statyczny - powinno być OK :)

pozdrawiam

FajaR
30-11-2008, 11:26
AF-ON to nie jest żadna pułapka ostrości. Można to wszystko tak ustawić w puszce, żeby AF-ON był elementem pułapki ostrości, ale mozna też uzywać go inaczej. AF-ON aktywuje działanie układu AF równolegle lub zamiast wciskania spustu do połowy. I tylko tyle.Uuuu... Czas temu jakiś kombinowałem z tym sporo (na APS-S i C) i nic ponad to co napisałem nie udało mi się uzyskać. W instrukcji w ogóle nic nie znalazłem sensownego w tym temacie. Jakaś mała, łopatologiczna podpowiedź?

JK
30-11-2008, 13:19
Ale o co chodzi? Jaka podpowiedź potrzebna?

Tak jak napisałem. AF-ON można stosować zamiast (lub równolegle) z wciskaniem spustu do połowy. Możemy więc rozdzielić w ten sposób ustawianie ostrości (działanie AF) od pomiaru ekspozycji i samego faktu zrobienia zdjęcia. Jeśli jest wciśnięty AF-ON, to układ AF działa (śledzi obiekt) nawet wtedy, gdy się do spustu nie dotykamy. A reszta? Reszta to już inwencja fotografującego. :wink:

FajaR
30-11-2008, 22:23
Myślałem o jakimś przykładzie innego sensownego zastosowania oprócz pułapki ostrości bo sam na nic takiego nie wpadłem. Że odkrywczy zbytnio nie jestem to insza-inszość... :mrgreen:

welury
01-12-2008, 11:34
Ale o co chodzi? Jaka podpowiedź potrzebna?

Tak jak napisałem. AF-ON można stosować zamiast (lub równolegle) z wciskaniem spustu do połowy. Możemy więc rozdzielić w ten sposób ustawianie ostrości (działanie AF) od pomiaru ekspozycji i samego faktu zrobienia zdjęcia. Jeśli jest wciśnięty AF-ON, to układ AF działa (śledzi obiekt) nawet wtedy, gdy się do spustu nie dotykamy. A reszta? Reszta to już inwencja fotografującego. :wink:

No właśnie dokładnie tak. Tylko, że ja o tym wszystkim wiem. A chciałem się dowiedzieć dlaczego blokuje
się spust migawki, czy to tylko u mnie występuje, czy też w każdym D80.

Valwit
01-12-2008, 11:55
No właśnie dokładnie tak. Tylko, że ja o tym wszystkim wiem. A chciałem się dowiedzieć dlaczego blokuje
się spust migawki, czy to tylko u mnie występuje, czy też w każdym D80.

bo nie masz AF pod spustem migawki. jesli nie ma ostrosci to aparat nie wyzwoli. musisz wiec wczesniej przez AF-ON ustawic ostrosc. manual to opisuje na stronie 94:

Przycisk AF-ON: Działanie autofokusa jest inicjowane przyciskiem AE-L/AF-L. Nie można użyć spustu
migawki do ustawienia ostrości

Seeker
02-12-2008, 19:48
Kiedys probowalem i mam wrazenie, ze ustawianie ostrosci przez AF-ON przebiega wolniej, niz spustem.

Gdyby sie zastanowic, moze to wplywac na pozorne blokowanie (bedace tylko opoznieniem dzialania) Spustu.