Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Domyślnie D80 przycisk AE-L/AF-L

Witam
    Po zaprogramowaniu przycisku AF-L/AE-L w D80, tak aby naciśnięcie uruchamiało autofokus,
    która to funkcja bardzo mi odpowiada, mam problemy ze spustem migawki.
    Raz jest wyzwalana, innym razem jakby zablokowana.
    Czy ktoś ma podobne doświadczenie?

Ps. poza tym aparat nie sprawia żadnych kłopotów.
    Pozdrawiam.

Domyślnie

Jak to...uruchamiało autofokus?! Możesz go zablokować, ale nie uruchamiać.
    "Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez velaskez Zobacz posta
    Jak to...uruchamiało autofokus?! Możesz go zablokować, ale nie uruchamiać.
    Owszem jest też wybór, aby blokować AF, ale można również ustawić aby ten przycisk inicjował AF,
    a nie spust migawki.
    vide insrukcja obsługi
    Pozdrawiam.

Domyślnie

A tak, sięgnąłem po swojego Nikosia i sprawdziłem, rzeczywiście jest. Zablokowana migawka może być dlatego, że nie ustawił ostrości. Jak nie ustawi AF to nie pozwala klapnąć lustru
    "Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez velaskez Zobacz posta
    A tak, sięgnąłem po swojego Nikosia i sprawdziłem, rzeczywiście jest. Zablokowana migawka może być dlatego, że nie ustawił ostrości. Jak nie ustawi AF to nie pozwala klapnąć lustru
    Oczywiście!
    Ale pomimo ustawienia ostrości, spust się blokuje ( choć nie zawsze)
    Pytam bo może ktoś się z tym spotkał, albo ma ochotę wypróbować.
    Jest to b. przydatna funkcja przy pewnych zdjęciach (szybkie przekadrowanie)
    Pozdrawiam.

Domyślnie

Czasem może uważać, że nie jest zupełnie ostro i blokuje...Sam się nigdy nie spotkałem, bo nie używam tej funkcji

Domyślnie

ja jednak wole przypisac blokade AE do tego przycisku, a AF miec w spuscie
    "...nie ma ludzi normalnych, sa tylko nieprzebadani..."

Domyślnie

A nie ustawiłeś czasem trybu AF-ON?
    Amatorszczyzna powered by D40X kit, N35/1.8G, N70-300VR, SB800 i Slik Pro 330 DX

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez FajaR Zobacz posta
    A nie ustawiłeś czasem trybu AF-ON?
    Przecież napisał o tym swoim poście:

Cytat Zamieszczone przez welury Zobacz posta
    (...)Po zaprogramowaniu przycisku AF-L/AE-L w D80, tak aby naciśnięcie uruchamiało autofokus,(...)
    A co do tego że spust się blokuje to prawdopodobnie jest tak jak napisał Velaskez aparat uważa że nie jest ostro i koniec
    Nikon d700+Mb-d10/D800 + MB-d12|Zenitar 16 2.8|N16-35 4 vr|Sigma 70-200 F2.8 II EX DG MACRO HSM|2xSB-800|YN 560|Samyang 85 1.4 AE UMC|Naneu Urban Gear u120

Domyślnie

Skoro to takie jasne to co jest niejasne? AF-ON to przecież pułapka ostrości. Spust jest zablokowany do momentu aż coś "wejdzie w ostrość" ustawioną klawiszem i dopiero wtedy następuje wyzwolenie. Tak to działa. Z zasady. Przydaje się np jak coś na ciebie biegnie/jedzie/leci i chcesz dostać ostre zdjęcie "przodu" tego obiektu.
    Amatorszczyzna powered by D40X kit, N35/1.8G, N70-300VR, SB800 i Slik Pro 330 DX

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów