PDA

Zobacz pełną wersję : FF i BF

faroni
29-11-2008, 00:19
Witam.
Szukałem, szukałem i nie znalazłem, więc zapytam, może mnie nie zlinczujecie jeśli było.
Czy w Tokinie 12-24 występuje FF i BF?
Pytam, bo kiedyś słyszałem, że problem ten nie dotyczy obiektywów szerokokątnych? I przyznam się, że nie mam pojęcia, czy to prawda -będzie to mój pierwszy obiektyw poniżej 28?

Dzięki za ewentualne odpowiedzi.

Tokina 12-24 ma współpracować z d50 i d300

irek6311
29-11-2008, 00:32
faroni (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=3447) w D300 problemu z BF i FF nie będzie bo regulacje masz ,
Tokina też wypuszcza obiektywy z FF i BF > test najlepiej zrobić w sklepie (D50 użyj do testu) .

ayem
29-11-2008, 00:35
faroni (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=3447) w D300 problemu z BF i FF nie będzie bo regulacje masz (...)

Nie do konca, regulacja w D300 nie pomoze zniwelowac wady ktora objawia sie innym bledem przy roznych ogniskowych lub odleglosciach ostrzenia - chyba najlepiej sprawdza sie w stalkach, a i tam istnieje problem mozliwej zmiennosci bledu z odlegloscia.

irek6311
29-11-2008, 00:45
Obiektyw do Architektury i Krajobrazu więc niewielki FF i BF nie ma takiego wplywu na jakość fotki ,
mialem Tokine 12-24 f/4 fotki na f4-8 przeważnie robilem (BF i FF nie zauważylem) .

Inkognito
29-11-2008, 11:58
Witam.
Szukałem, szukałem i nie znalazłem, więc zapytam, może mnie nie zlinczujecie jeśli było.
Czy w Tokinie 12-24 występuje FF i BF?
Pytam, bo kiedyś słyszałem, że problem ten nie dotyczy obiektywów szerokokątnych? I przyznam się, że nie mam pojęcia, czy to prawda -będzie to mój pierwszy obiektyw poniżej 28?

Dzięki za ewentualne odpowiedzi.

Tokina 12-24 ma współpracować z d50 i d300

Mam Tokine 12-24, kupiona wysyłkowo (czyli nie sprawdzana przed odbiorem) i na d300 śmiga bez korekty na f4 piekielnie ostra. To troche inna bajka z tym błędem AFu bo przy takiej sigmie 30 1.4 GO jest dużo mniejsza niż w Tokinie na jakiejkolwiek ogniskowej przy f4.0. Ja błędu nie zauważyłem :) Szkło bardzo zacne, ze swojej strony polecam :)

deep
29-11-2008, 12:10
Mimo że głębia jest duża przy ogniskowej 12mm i f/4 to mimo to celność AF ma znaczenie. Po pierwsze jak szkło ma FF to na odległości bliskie nieskończoności źle ustawia i jest nie ostro, po drugie jak robi się z bliskiej odległości to głębia już nie jest taka wielka i celność ponownie ma znaczenie. Miałem kilka tokin podpiętych i jedna miała właśnie FF i nie dało się tym robić zdjęć.

Inkognito
29-11-2008, 12:13
Mimo że głębia jest duża przy ogniskowej 12mm i f/4 to mimo to celność AF ma znaczenie. Po pierwsze jak szkło ma FF to na odległości bliskie nieskończoności źle ustawia i jest nie ostro, po drugie jak robi się z bliskiej odległości to głębia już nie jest taka wielka i celność ponownie ma znaczenie. Miałem kilka tokin podpiętych i jedna miała właśnie FF i nie dało się tym robić zdjęć.

No ja rozumiem :) ale przyznać trzeba, że błąd który na szkle 1.4 jest błędem rażącym na szkle f4 w tym szerokokątnym może nie byc zauważalny - inna sprawa że szkło może być tak rozjechane że na każdej ogniskowej będzie ostrzyć inaczej.

deep
29-11-2008, 12:23
Wniosek jest jeden, każde szkło trzeba przed zakupem sprawdzić, albo kupować z możliwością zwrotu

Inkognito
29-11-2008, 14:39
Wniosek jest jeden, każde szkło trzeba przed zakupem sprawdzić, albo kupować z możliwością zwrotu

No jasne. Ja nie miałem problemów ale przed zakupem zapytałem czy mam możliwość zwrotu pieniędzy lub wymiany na inny egzemplarz gdyby cos nie teges było - sklep nie robił żadnych problemów.

faroni
07-12-2008, 23:28
Problem BF i FF rozwiązany.
Tokina 12-24 zakupiona w imfoto.
Wszystko OK, jak zresztą zawsze przy zakupach w tym sklepie. Polecam oczywiście.
Wcześniej uzgodniłem, że jak by coś było nie tak, to mogę wymienić - ale nie było to potrzebne.