Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: FF i BF

Domyślnie FF i BF

Witam.
    Szukałem, szukałem i nie znalazłem, więc zapytam, może mnie nie zlinczujecie jeśli było.
    Czy w Tokinie 12-24 występuje FF i BF?
    Pytam, bo kiedyś słyszałem, że problem ten nie dotyczy obiektywów szerokokątnych? I przyznam się, że nie mam pojęcia, czy to prawda -będzie to mój pierwszy obiektyw poniżej 28?

Dzięki za ewentualne odpowiedzi.

Tokina 12-24 ma współpracować z d50 i d300

Domyślnie

faroni w D300 problemu z BF i FF nie będzie bo regulacje masz ,
    Tokina też wypuszcza obiektywy z FF i BF > test najlepiej zrobić w sklepie (D50 użyj do testu) .

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez irek6311 Zobacz posta
    faroni w D300 problemu z BF i FF nie będzie bo regulacje masz (...)
    Nie do konca, regulacja w D300 nie pomoze zniwelowac wady ktora objawia sie innym bledem przy roznych ogniskowych lub odleglosciach ostrzenia - chyba najlepiej sprawdza sie w stalkach, a i tam istnieje problem mozliwej zmiennosci bledu z odlegloscia.
    Pozdrawiam, Piotrek
    www.theonepic.com
    D800 | D300 | N17-55 | N24-120VR | N70-200VR | N35 | N50 | N85 | SB900 | pozostała graciarnia

Domyślnie

Obiektyw do Architektury i Krajobrazu więc niewielki FF i BF nie ma takiego wplywu na jakość fotki ,
    mialem Tokine 12-24 f/4 fotki na f4-8 przeważnie robilem (BF i FF nie zauważylem) .

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez faroni Zobacz posta
    Witam.
    Szukałem, szukałem i nie znalazłem, więc zapytam, może mnie nie zlinczujecie jeśli było.
    Czy w Tokinie 12-24 występuje FF i BF?
    Pytam, bo kiedyś słyszałem, że problem ten nie dotyczy obiektywów szerokokątnych? I przyznam się, że nie mam pojęcia, czy to prawda -będzie to mój pierwszy obiektyw poniżej 28?

Dzięki za ewentualne odpowiedzi.

Tokina 12-24 ma współpracować z d50 i d300
    Mam Tokine 12-24, kupiona wysyłkowo (czyli nie sprawdzana przed odbiorem) i na d300 śmiga bez korekty na f4 piekielnie ostra. To troche inna bajka z tym błędem AFu bo przy takiej sigmie 30 1.4 GO jest dużo mniejsza niż w Tokinie na jakiejkolwiek ogniskowej przy f4.0. Ja błędu nie zauważyłem Szkło bardzo zacne, ze swojej strony polecam
    Z pozdrowieniami,
    Ink.
    Instagram

Domyślnie

Mimo że głębia jest duża przy ogniskowej 12mm i f/4 to mimo to celność AF ma znaczenie. Po pierwsze jak szkło ma FF to na odległości bliskie nieskończoności źle ustawia i jest nie ostro, po drugie jak robi się z bliskiej odległości to głębia już nie jest taka wielka i celność ponownie ma znaczenie. Miałem kilka tokin podpiętych i jedna miała właśnie FF i nie dało się tym robić zdjęć.
    D700 | F5 | F4 | F3 | F2 | F | FM2n | NIKOMAT FTn | FUJIFILM X100
    AF16/2.8D |
    AF18/2.8D | AF28/1.4D |AF20-35/2.8D | AF85/1.4D | AF105/2D DC | AF135/2D DC | AF180/2.8D | AF70-180/4.5-5.6D ED Micro | AF80-200/2.8D ED
    MF16/3.5Ai | MF20/4Ai | MF28/2Ai | MF55/1.2Ai | MF105/2.5Ai

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez deep Zobacz posta
    Mimo że głębia jest duża przy ogniskowej 12mm i f/4 to mimo to celność AF ma znaczenie. Po pierwsze jak szkło ma FF to na odległości bliskie nieskończoności źle ustawia i jest nie ostro, po drugie jak robi się z bliskiej odległości to głębia już nie jest taka wielka i celność ponownie ma znaczenie. Miałem kilka tokin podpiętych i jedna miała właśnie FF i nie dało się tym robić zdjęć.
    No ja rozumiem ale przyznać trzeba, że błąd który na szkle 1.4 jest błędem rażącym na szkle f4 w tym szerokokątnym może nie byc zauważalny - inna sprawa że szkło może być tak rozjechane że na każdej ogniskowej będzie ostrzyć inaczej.
    Z pozdrowieniami,
    Ink.
    Instagram

Domyślnie

Wniosek jest jeden, każde szkło trzeba przed zakupem sprawdzić, albo kupować z możliwością zwrotu
    D700 | F5 | F4 | F3 | F2 | F | FM2n | NIKOMAT FTn | FUJIFILM X100
    AF16/2.8D |
    AF18/2.8D | AF28/1.4D |AF20-35/2.8D | AF85/1.4D | AF105/2D DC | AF135/2D DC | AF180/2.8D | AF70-180/4.5-5.6D ED Micro | AF80-200/2.8D ED
    MF16/3.5Ai | MF20/4Ai | MF28/2Ai | MF55/1.2Ai | MF105/2.5Ai

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez deep Zobacz posta
    Wniosek jest jeden, każde szkło trzeba przed zakupem sprawdzić, albo kupować z możliwością zwrotu
    No jasne. Ja nie miałem problemów ale przed zakupem zapytałem czy mam możliwość zwrotu pieniędzy lub wymiany na inny egzemplarz gdyby cos nie teges było - sklep nie robił żadnych problemów.
    Z pozdrowieniami,
    Ink.
    Instagram

Domyślnie

Problem BF i FF rozwiązany.
    Tokina 12-24 zakupiona w imfoto.
    Wszystko OK, jak zresztą zawsze przy zakupach w tym sklepie. Polecam oczywiście.
    Wcześniej uzgodniłem, że jak by coś było nie tak, to mogę wymienić - ale nie było to potrzebne.

Uprawnienia umieszczania postów