Zobacz pełną wersję : Konfiguracja D60 i D80
Witam
Mam zamiar kupic lustrzanke Nikona (to juz postanowione). Wybralem 2 modele: D60 i D80 tylko te wchodza w gre w zwiazku z tym, ze chce nabyc sprzet nowy i mam ograniczony budzet. Naczytalem sie o tych obu lustrzankach i mam juz metlik w glowie. W sumie sa opinie pozytywne i o tym i o tym. Tak samo z negatywnymi. Wiec badzcie tak dobrzy i doradzcie mi, co mam wybrac biorac pod uwage moje wymagania.
Aparat kupuje w zwiazku z wyjazdem zagranicznym, chce porobic duzo ladnych zdjec. Dodatkowo troche chce pofocic samoloty na lotnisku, na podejsciu na pas (raczej z bliskiej odleglosci). Samoloty to dodatek, w pierwszej kolejnosci zalezy mi na: fotografowaniu osob w bliskim otoczeniu (ale zeby krajobraz z tylu tez jako tako wygladal), budynkow, morza.
Planuje zakup nastepujacych zestawow:
- D60 z obiektywem 18-55 VR
- D60 z obiektywem 18-70
- D80 z obiektywem 18-55 VR
- D80 z obiektywem 18-70
- D80 z obiektywem 18-135
Powiedzcie prosze, ktory z tych zestawow najlepiej spelni moje oczekiwania. To jest moja pierwsza lustrzanka, troche bede musial sie nauczyc. W rece lepiej lezy mi D80 i wlasnie ku niemu bym sie bardziej sklanial, chociaz D60 jest tanszy. D80 to maksymalna kwota, wolalbym troche zaoszczedzic znowu na D60... Trudny wybor.
Prosze o wasze opinie. Pozdrawiam
D80 + 18-70.
a jeśli chcesz mieć fajne zdjęcia z wyjazdu, polecam trochę przed nim poczytać i porobić zdjęć aparatem. więc do zestawu, obowiązkowa dobra książka o podstawach fotografii
tak wg mnie oczywiście
i zastanów się jednak nad jakąś używką. naprawdę, na giełdzie forumowej okazja goni okazje. czasem sam jestem w szoku
Też bym wziął D80 + 18-17. Tu raczej nie ma wątpliwości...
Ale aparat i obiektyw dobrych zdjęć nie zrobią dopóki to Ty nie będziesz umiał robić zdjęć. Jak nie masz czasu i chcesz kupić aparat 2 dni przed wyjazdem to kup lepiej kompakt. Mnóstwo wiedzy musisz wcześniej przyswoić i bardzo dużo się nauczyć o robieniu zdjęć, o lustrzance....
...
i zastanów się jednak nad jakąś używką. naprawdę, na giełdzie forumowej okazja goni okazje. czasem sam jestem w szoku
Szczególnie od momentu keidy giełda zdechła:)
jak przedmówca
d80 + 18-70 + 'Tajemnica ekspozycji':)
Articool
28-11-2008, 17:57
D80 + 18-70 bądź 18-105VR
Dzieki wielkie za odpowiedz. Czytam czytam, ucze sie ale narazie nie mam na czym testowac. Kupie lustrzanke i do czasu wyjazdu mi jeszcze troche zostanie na nauke, dlatego zaczalem o niej myslec troche wczesniej :) Pozdrawiam i dziekuje za odpowiedzi
Popieram kolegów, d80 + 18-70. W D60 największym problemem nie są wymiary, ale brak śrubokręta, który dość znacznie ograniczy ci wybór obiektywów (szególnie tych dobrych i tańszych).
Body kup nowe jeśli musisz, ale obiektyw spokojnie możesz nabyć używany, a za różnicę dokup sobie jakieś tanie tele(na samoloty), choćby taniego jak barszcz tamrona 55-200.
a jeśli chcesz mieć fajne zdjęcia z wyjazdu, polecam trochę przed nim poczytać i porobić zdjęć aparatem. więc do zestawu, obowiązkowa dobra książka o podstawach fotografii
Nawet jak nie książka to warto będzie zajrzeć na szerokikadr.pl (http://www.szerokikadr.pl/), znajdziesz tam trochę podstawowej wiedzy :)
dominicus
28-11-2008, 18:50
W D60 największym problemem nie są wymiary, ale brak śrubokręta, który dość znacznie ograniczy ci wybór obiektywów (szególnie tych dobrych i tańszych).
A najlepsze w tym wszystkim jest to, że w podanych przez nikooo konfiguracjach nie ma żadnego obiektywy bez silniczka ;)
velaskez
28-11-2008, 18:53
A później mogą być dzięki temu:-P a szerokikadr to wg mnie trochę takie do bani jest. Szczególnie tamto forum.
dominicus
28-11-2008, 18:58
Jakie później? Nikon powinien wprowadzić na rynek jak najszybciej i jak najwięcej szkieł z wbudowanym bezszmerowym silnikiem (SWM). Zakończyć wreszcie erę śrubokręta! Rozumiem jednak, że w magazynach trochę tego zalega więc opóźniają to, co i tak nieuniknione.
velaskez
28-11-2008, 19:03
Pier***** głupoty. A może powinien zrobić jak Kwakon, wyciąć wszystkie śrubki na raz i zostawić użytkowników na lodzie. A tak jak chcę sobie poużywać starych, dobrych szkieł, które nie mają swoich odpowiedników - używam. A jak masz Dxxx to jeszcze pomiar światła, czyli miodzio po prostu. Najbliżej zmieniam na D400:) (a może 300 jak stanieje...) Spróbuj zastąpić Nikkora 50/1.2...
dominicus
28-11-2008, 19:14
Spodziewałem się wypowiedzi w tym tonie ;) To jest moje zdanie i nie zmienię go. Nie sądzę by szefostwo Nikona przejmowało się zostawianiem na lodzie użytkowników. To wszystko ma podłoże ekonomiczne, dla mnie to oczywiste.
velaskez
28-11-2008, 19:35
Wiadomo:mrgreen: Wystarczy poczytać forum i już wiadomo jaki będzie odzew. Dopóki nie zadbają o bardziej zaawansowanych użytkowników karmiąc ich 35,50,85,135 AF-S (50 w drodze)to nie ma co liczyć na kompletną rezygnację ze śrubki:)...
Tutaj mamy przypadek amatora który za pół roku zapragnia czegoś nowego i będzie bardziej świadomy tego czego potrzebuje. Nie każdy może w związku z hobby wydawać po kilka tys na obiektywy, a na fajne szkiełka po 300/400 zł można już sobie uskładać np. 50/1.8, 70-210 czy choćby kiepski, ale długi 70-300g jest w zasięgu amatora. Jeśli amator uzna że go jednak ptaszki/sąsiadki nie rajcują to go bardzo nie zaboli, a jak się wciągnie to będzie zbierał na super zoom 2.8.
Tylko co nam po tym jak mamy d60...
velaskez
28-11-2008, 20:20
Dzięki kemot:)
Dzieki wszystkim za odpowiedzi. Umocniliscie mnie w przekonaniu, ze warto zainwestowac w D80. Mysle, ze jak sie wciagne bardziej w fotografie to jeszcze sporo uda mi sie zdzialac na tym body zanim zmienie puszke na inna. Na poczatek 18-70 zakupie i zobaczymy jak sie bedzie sprawowal. Pozdrawiam