Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Znerwicowane Krety
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img252.imageshack.us/img252/4076/mosznaja2bwduotonelj0.jpg)
Aż mi dech zaparło. Naprawdę jestem pod wrażeniem. Świetne foto.
Kwadrat, kwadrat!!! Mniam.
Dziękuję za ucztę dla oczu.
Dzięki Nemeth. Tyle, że dokładnego kwadratu nie zrobiłem bo musiałbym przyciąć ten kreci kopiec na dole i niebo i jakoś tak nie mogłem się w końcu zdecydować :(
Tomasz Dudrak
22-11-2008, 21:32
Kadr piękny. Ale gdyby tak czyste B/W utworzyć zamiast tego "tonizowania"?
Może byłoby bardziej dramatycznie i mistycznie...
Kadr piękny. Ale gdyby tak czyste B/W utworzyć zamiast tego "tonizowania"?
Może byłoby bardziej dramatycznie i mistycznie...
To taka moja maniera ;) wbrew pozorom "czysta " wersja bw bardzo niewiele się różni.
Tomasz Dudrak
22-11-2008, 21:48
To taka moja maniera ;) wbrew pozorom "czysta " wersja bw bardzo niewiele się różni.
Ja rozumiem, ale wydaje mi się, że przez ten odcień zdjęcie trochę traci kontrast.
To wszystko subiektywne odczucia...
a ja mam mieszane uczucia.
Po pierwsze do kadru - bardzo statyczny układ w kształcie "U" wykorzystujacy jedynie górna połowe zdjęcia. Dolna połowa, czyli łąka jest słabo skojarzona z tematem głównym.
Widać tu wprawdzie jakies ukształtowanie terenu, które mozna by było wykorzystać jako l;inie prowadzącą, nie mniej nie jest to nalezycie wyeksponowane ani kątem ujęcia, ani swiatłem, ani obróbka.
Druga uwaga, do konwersji - tonizowanie, czy nie tonizowanie, ale dlaczego takie czarne plamy w potencjalnie ciekawych punktach zamku, czy drzew dookoła.
Lechupe - z całym szacunkiem ale ja mam wrażenie, że co bym nie dał to i tak Ci się nie podoba ;) Więc nie bardzo chce mi się tłumaczyć.
Lechupe - z całym szacunkiem ale ja mam wrażenie, że co bym nie dał to i tak Ci się nie podoba ;) Więc nie bardzo chce mi się tłumaczyć.
Masz mylne wrażenie. Wiele twoich zdjęc bardzo mi sie podoba. No i nie wiem dlaczego masz sie tłumaczyć.
Po prostu staram sie przedstwic moj punkt widzenia. Jezeli sobie nie zyczysz - nie ma problemu.
Dzięki Nemeth. Tyle, że dokładnego kwadratu nie zrobiłem bo musiałbym przyciąć ten kreci kopiec na dole i niebo i jakoś tak nie mogłem się w końcu zdecydować :(
Wiem! :)
Dlatego wołam "kwadrat, kwadrat!!!" :D
Bez cienia uśmieszku - to zdjęcie podoba mi się nawet bardziej niż to jezioro - nie pomnę nazwy - na Słowacji.
Widzę tu zamysł, widzę tu wykonanie. Słowem - rewelacja.
Wróciłem dać *****
Masz mylne wrażenie. Wiele twoich zdjęc bardzo mi sie podoba. No i nie wiem dlaczego masz sie tłumaczyć.
Po prostu staram sie przedstwic moj punkt widzenia. Jezeli sobie nie zyczysz - nie ma problemu.
Lechupe nie podchodz do tego emocjonalnie, nigdzie nie napisalem, ze nie zycze sobie czyjegos komentarza - w ogole mi sie to nie zdarzylo na tym forum o ile pamietam i raczej nie zdarzy. Po prostu piszac, ze nie bardzo mi sie chce tlumaczyc - mam na mysli np to dlaczego w pewnych miejscach sa ciemne plamy, czy tez wybor kadru taki a nie inny. Sprawa wyglada tak, ze mam na ogol swiadomosc pewnych "celow" przyjetych w prezentacji danego miejsca i nie koniecznie kieruje sie przy tym ogolnie pojetymi prawidlowymi zasadami obrobki czy np prezentacji. Robie to na ogol w przewazajacej czesci swiadomie i jestem swiadom, ze pojawia sie wlasnie komentarze w podobnym tonie jak Twoj. Czyli o poprawnosci kadru, naswietlenia, itp. Ja to rozumiem ale po prostu nie chce sie do tego odnosic bo to troche tak jak bym np zrobil zdjecie z przepalem czy innym dla pewnych ludzi pojetym ogolnie bledem fotograficznym, ale zrobionym swiadomie w celu podkreslenia w zdjeciu tego czy innego aspektu. Nie wiem jak to mam wytlumaczyc zeby mnie zle nie zrozumiano i nie powiedziano zaraz - o Calme madrala nic mu juz nie wolno napisac bo wie wszystko najlepiej . Po prostu ja czasami "widze" dane miejsce tak nie inaczej i nie odnosze sie do niego w kategoriach poprawnosci foto. Chyba jakos w miare jasno to ujalem - przynajmniej mam taka nadzieje ;)
Pozdrawiam wieczornie - zawsze wpadaj - kazda krytyka warta jest rozwazenia - tak to widze.
bartolinik
22-11-2008, 23:23
Marny ze mnie krytyk ale zdziwiłem się, że pięć gwiazdek widze obok tego zdjecia. W swoich galeriach masz wiele pięknych zdjęć- to akurat nie rzuca na kolana. Wydaje mi się, ze w jesiennej kolorystyce byłoby lepsze no i ten pusty dół zdjęcia mi nie pasuje.
Marny ze mnie krytyk ale zdziwiłem się, że pięć gwiazdek widze obok tego zdjecia. W swoich galeriach masz wiele pięknych zdjęć- to akurat nie rzuca na kolana. Wydaje mi się, ze w jesiennej kolorystyce byłoby lepsze no i ten pusty dół zdjęcia mi nie pasuje.
Widzisz i tu lezy pies pogrzebany ;) Po pierwsze dawno juz pisalem, ze kompletnie nie zalezy mi na tych gwiazdkach, gwiazdeczkach i innych tego typu ocenach/wycenach - jak w szkole. Sam sobie ich nie wstawilem wiec nic nie poradze, ze Nemeth mi je dal - nie zmuszalem go do tego. ;)
Piszesz, ze nie rzuca na kolana - ok. Tylko pytanie czy musi ? Czy kazde zdjecie danego autora zawsze musi rzucac na kolana ? :) Zreszta jak to mowia kazdy ma inna wizje i gust. Takze jak ktos przyjdzie i da 1 gwiazdke czy za przeproszeniem o...... mnie bedzie ok - ja to zrozumiem bo kazdy inaczej widzis swiat i fotografie.
Napisales tez, ze w jesiennej kolorystyce wydaje Ci sie, ze bedzie lepsze. Byc moze - ale ja w architekturze na ogol stawiam na mroczne bw a nie na kolor. Takze i tu ze wzgledu na pore dnia i pogode taka tonacja pasowala mi bardziej.
Co do dolu zdjecia zupelnie sie nie zgodze. Dol nie jest pusty ;) Powiem wiecej, dol gra tu glowne skrzypce - dlatego jak widac jest mocno podkreslony kontrastem jesiennych lisci, kopczyka i trawy. Jako taki "wprowadza ogladajacego w kadr. Oczywiscie Ty tez kompletnie sie z tym nie musisz zgadzac bo to moja wizja.
pozdr
Dałem gwiazdki bo sam bym chciał zrobić podobne zdjęcie. Trafiło do mnie. W mój gust i postrzeganie rzeczywistości.
Gusta bywają różne. Jak się komuś nie podoba to ... ;)
Calme - sorki za OT ale wróciłem tu trzeci już raz.
:)
bartolinik
22-11-2008, 23:34
Bardzo dziekuję za te wyjaśnienia. Napiszę tylko tyle, że przemawia do mnie twoja argumentacja, wyważona i spokojna. Jestem mile zaskoczony. Zmuszasz mnie do dokładniejszej analizy zdjecia.
Dałem gwiazdki bo sam bym chciał zrobić podobne zdjęcie. Trafiło do mnie. W mój gust i postrzeganie rzeczywistości.
Gusta bywają różne. Jak się komuś nie podoba to ... ;)
Calme - sorki za OT ale wróciłem tu trzeci już raz.
:)
Jak to mówią do trzech razy sztuka ;)
Jak to mówią do trzech razy sztuka ;)
No dobra.
Za duże dałeś i mi się na monitorze nie mieści :twisted:
Bardzo dziekuję za te wyjaśnienia. Napiszę tylko tyle, że przemawia do mnie twoja argumentacja, wyważona i spokojna. Jestem mile zaskoczony. Zmuszasz mnie do dokładniejszej analizy zdjecia.
Tak jeszcze wracajac do kadru - nie wiem czy kazdy rozpoznal ale w srodku tak mniej wiecej kadru stoi sobie samotna laweczka. Jak widz popatrzy sobie pod stopy ;)) widzie ten kopczyk na pierwszym planie, suche liscie jesienne, pusty plac i w oddali ta wlasnie lawke, pusta lawke nieopodal drzewa...Tak to widzialem komponujac kadr. Bylo nieco trudno bo tak naprawde ten kadr, ktory tu ogladacie to sa trzy zlozone pionowe kadry na dosc szerokim kacie. Inaczej sie nie dalo objac tego z pierwszym planem tak jak chcialem.
Miejsce to chcialem pokazac raczej w dosc mrocznym, ponurym klimacie. Jesienna pustka, przemyslenia, itp. Nie wiem tylko czy sie udalo :)
bartolinik
22-11-2008, 23:51
Cóż, mogę powiedzieć tyle, że ławeczkę zauważylem, ba !- kiedyś nawet na niej siedziałem.
Weekend majowy, mnóstwo ludzi a ławeczek niewiele. Długo czekaliśmy w pobliżu z rodzinką, w koncu się zwolniła i przypuścilismy atak. Pamiętam to miejsce zupełnie inaczej niz przedstawiłeś je na fotografii. Hałas, upał, tłumy ludzi i choc byłem tam już kilkakrotnie wcześniej nie zawsze w tak komercyjnej otoczce, nie ciągnie mnie tam ponownie.
Lechupe nie podchodz do tego emocjonalnie, ...
No właśnie w tym przypadku absolutnie nie podchodze...;-)
ale po prostu nie chce sie do tego odnosic bo to troche tak jak bym np zrobil zdjecie z przepalem czy innym dla pewnych ludzi pojetym ogolnie bledem fotograficznym, ale zrobionym swiadomie w celu podkreslenia w zdjeciu tego czy innego aspektu.
Nic nie mam przeciwko łamaniu reguł, popełnieniu (świadomych, czy przypadkowych) błędów, takim czy innym zabiegom, pod warunkiem, ze słuzy to całosci fotografii, gdy ja istotnie wzbogaca, uzupełnie, gdy sie harmonijnie komponuje.
Nie napisze przeciez o zdjęciu z sensownie zastosowana winieta, ze w rogach jest za ciemno...
Podobnie mało mnie z reguły interesuja zapewnienia autora, ...ze miał taki zamiar....
Mnie - w odróznieniu od prawa karnego - nie interesuje sam zamiar, tylko efekt czynu, czyli dzieło ostateczne, jako urzeczywistnienie zamiaru.
Zatem jezeli piekny efekt uzyskałes przypadkiem - backstage guzik mnie obchodzi - interesuje mnie fotografia.
Odwrotnie, nawet jezeli poswiecisz 2 tygodnie na przygotowanie zdjecia, a wyjdzie gniot, guzik mnie obchodzi scenariusz...
W tym przypadku, wierzę, ze te zdjecie jest 100% realizacja twojego zamiaru, nie ma tu przypadkowosci w postaci ujecia, czy obróbki.
Ale w dalszym ciagu nie widzę w jaki sposób np brak szczegółów na wieży zamku ma sie do całosci ? W jaki sposob 50% kadru z łąką przyczynia sie do naturalnego wyeksponowania tematu głównego ?
A juz w ogóle nie bede pisał - bo zaraz bedzie, o lechupe to mądrala... :-) - o jakiejs teoriii kompozycji, czy czyms takim jak np reguła bolącego kciuka...
Ale w dalszym ciagu nie widzę w jaki sposób np brak szczegółów na wieży zamku ma sie do całosci ?
Naprawdę sądzisz, że to przyciemnienie lekkie wieży zamku od połówki jest tu najważniejsze, w sensie, że gdyby wieża była nieco jaśniej w jakiś znaczący sposób wpłynęło by to na odbiór tego czy jego przekaz ? :) Nie wierzę.
Ja na przykład oglądając foto skupiam się na całości w odbiorze, nie rozbijam od razu ze startu na czynniki pierwsze jak miejscowe zaciemnienie ;)
robson38
23-11-2008, 10:50
szkoda że tylko dałeś jedno zdięcie ,to takie bajeczne zdięcie,uwielbiam stare zamki kiedyś tam pojadę ,zdięcie bardzo dobre
borregaard
23-11-2008, 11:20
Już do końca nie chciało mi się czytać tego słodkiego pi...........tolenia na 3 str..:mrgreen:
I jeszcze ten tytuł....
Mnie ,akurat,średnio pasuje i ...tyle...Oczywiście poruszamy się w sferze fot do których tylko "na upartego" można się do czegoś przyczepić....
Serdecznie pzdr
Andrzej
Fakt - dobry tytuł to podstawa ehehe :mrgreen:
Mnie się podoba
Mi tez :mrgreen::mrgreen::mrgreen: - budowla znaczy mi się podoba.
Na OPH podsunęli mi pomysł na tytuł :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Znerwicowane Krety
Mi tez :mrgreen::mrgreen::mrgreen: - budowla znaczy mi się podoba.
Budowla to bardzo a zdjęcie też jest niezłe :)
A co do tytułu to sam zobacz :mrgreen:
Fajne spojrzenie.
Jest klimat na tej fotce więc się podoba.