PDA

Zobacz pełną wersję : Gniazdo X ??

Adagio
22-11-2008, 19:23
Krótka piłka. Szukam kostki do wyzwalania lamp z mojego D80, z wielu na rynku bardzo mi się spodobała ta :P wygląda solidnie, ale, wg. opisu aukcji jest go gniazdo X. Wygląda jak PC ale mam wrażenie że średnica całego otworu gniazda jest jakby szersza. Nie miałem wcześniej do czynienia z przewodowym wyzwalaniem lamp więc pytam czy to aby nie jest jakieś inne gniazdo (czyt. wymysł jakiegoś producenta na swoje gniazdo sync) :) Poza tym jeżeli średnica otworu jest większa od średnicy wtyczki to nie będzie to przeszkadzało a konkretnie czy wtyczka nie będzie wypadać? :))

Z góry dzięki za pomoc.

:)

http://allegro.pl/item486023029_sm_601_kostka_synchronizacyjna.html

Prorok78
01-12-2008, 20:25
bedzie dobra :) W gniezdzie PC wtyczka trzyma sie najbardziej na tej wewnetrznej czesci :)

ahudy
03-12-2008, 20:32
jeśli ktoś tu jeszcze zajrzy;-)
to jeśli potrzebujecie czegoś takiego do zdjęć w pomieszczeniu to polecam kostki z fotocelą pod lampę, dzięki takiemu zabiegowi możemy wyzwalać nawet stare lampy o dużej mocy bez obawy uszkodzenia aparatu bo dodatkową lampę wyzwala błysk z naszego aparatu.
ale jeśli do zdjęć na dworze to niestety, słońce "zagluszy" błysk naszego aparatu w moim przypadku już w odległości 1,5m od aparatu fotocele przestały działać.

Prorok78
03-12-2008, 20:36
hmm .. a wiesz ile juz postow napisano na ten temat ?:)