Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Przed burzą
Lindau, nad jeziorem bodeńskim.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://elvis.net.autocom.pl/DSC_3268.jpg)
A mnie i owszem. Ładny moment uchwycony tylko albo brakuje w kadrze jakiegoś mocnego punktu - wtedy zostawiłbym to zdjęcie tak jak jest, albo - wziął je do porządnej postprodukcji i wyciągnął z niego wszystko co się da. Tutaj jest zbyt mało wyraziście.
Ale atmosfera zdjęcia jest świetna.
malasana
21-11-2008, 10:19
Mi rowniez sie podoba. Zgadzam sie, ze warto by wyciagnac z tego kadru wiecej, byc moze sie uda. Ale i tak jak jest, tez sie podoba.
borregaard
21-11-2008, 10:50
Ładnie,ładnie....może być i bez większych PSot...
Pzdr
Andrzej
Sorry, jak dla mnie to kompletnie nieudane zdjęcie. Nie widzę nic, co mogłoby mnie zatrzymać, poza piekielną nierównowagą - ale to zaliczam do minusów. Cała reszta (poza nierównowagą) jest po prostu nijaka.
borregaard
21-11-2008, 11:45
Bombel,jesteś niewyspany.....może :mrgreen:
Pzdr
Andrzej
A mnie i owszem. Ładny moment uchwycony tylko albo brakuje w kadrze jakiegoś mocnego punktu
Zgadzam sie. Problem w tym, ze takie oświetlenie nie czeka - to trwalo kilka sekund. Akurat nie bylo zadnego przewracajacego sie stateczku na horyzoncie. Nie ma czasu na myslenie :)
Bombel,jesteś niewyspany.....może :mrgreen:
Jestem niewyspany od tygodnia, niestety... Masz rację, to wkurzające, wpół do jedenastej, a ja już na nogach. Ale mimo to jakieś inne zdjęcia mi się podobają raz na czas. :)
borregaard
21-11-2008, 12:14
Kurcze,to taki okres.Ja mam od tygodnia,też,deficyt snu..spałbym jak niedżwiedż 24/24,ale jak położę się o 22-23.00,to 4.00-na nogi,5.30 ponownie spać,a potem nie mogę się dobudzić o takiej porze by choć raz być na czas w pracy... i wiecznie niedospany jestem...i nie w humorze...:mrgreen:
Pzdr
Andrzej
Hm, po pewnym namyśle, musze powiedziec, ze jest to dobry materiał wyjściowy do finalnej fotografii.
Bo to co tumamy to nawet nie jest półprodukt - to surówka.
Tutaj trzeba przysiąsc nad warstwami, popracować nad kolorami i odcieniami wody, nad niebem. Ozywic te zdjecie, wyakcentować światło, drugi plan - odkryć miejsca, gdzie padaja promienie, itp
Mysle, ze mozna zrobic z tego przemawiający obraz.
Natromiast nie rozumiem zarzutu o piekielnej nierównowadze. Wrecz przeciwnie, uwazam ze jest to prosta, klasyczna kompozycja.
tylko dla pewnego zilustrowania kierunku (to nie jest absolutnie skonczone...)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img153.imageshack.us/img153/6861/dsc3268newee7.jpg)
borregaard
21-11-2008, 13:58
No nie....było przedburzowo,jakoś tak blisko,a zrobiłeś chabrowo....Tak zielona woda,to tylko w pasie światła...
Nawet jeśli to kierunek ,to chyba nie tak.....Sprawdzę jeszcze póżnym wieczorem ,na lepszym sprzęcie...
Pzdr
Andrzej
Natromiast nie rozumiem zarzutu o piekielnej nierównowadze. Wrecz przeciwnie, uwazam ze jest to prosta, klasyczna kompozycja.
Kwestia podejścia. Ja nie widzę prostej kompozycji - choć może istotnie coś się wyłania na Twojej przeróbce, a już na pewno po manipulacji jasnościami nierównowaga jest dla mnie mniej bolesna. Na oryginale za to widzę ciemną lewą i jasną prawą (a obie bez śladu jakiegoś blasku czy życia) - co odbieram jako mało ciekawe i właśnie niezrównoważone.
Jasności poszły do przodu, ale kolory poszły do tyłu... Wydaje mi się, że trzeba się wziąć za jakieś inne zdjęcie po prostu...
Edit -
widzę, że te 'chabrowości' już ktoś zauważył jak pisałem swojego posta... :)
No nie....było przedburzowo,jakoś tak blisko,a zrobiłeś chabrowo....Tak zielona woda,to tylko w pasie światła...
Nawet jeśli to kierunek ,to chyba nie tak.....Sprawdzę jeszcze póżnym wieczorem ,na lepszym sprzęcie...
Pzdr
Andrzej
przede wszystkim to było buro i nijako. Mozna robic chabry, mozna i róze - byle by to sie jakoś kleiło do siebie i miało odrobinę pazura ;-)
Kwestia podejścia. Ja nie widzę prostej kompozycji - choć może istotnie coś się wyłania na Twojej przeróbce, a już na pewno po manipulacji jasnościami nierównowaga jest dla mnie mniej bolesna
co do kolorów, jasne
Ja mialem na mysli kompozycję jako układ zdjecia - tu uwazam ze jest zupełnie harmonijnie