Zobacz pełną wersję : Co doradzacie w kwestii PC i monitora do pracy z NEF`ami i CS4 ?
piotr_82
20-11-2008, 15:51
Witam,
Coś szukałem na forum ale bez specjalnego rezultatu, stąd moje pytanie.
Przymierzam sie niebawem do zakupu kompa do obróbki NEFów z D300 i pracy w CS4. Jako że obecnie używam starego lapa, najprawdopodobniej zdecyduje sie na stacjonarnego PCta z możliwie najlepszym monitorem na jaki będzie mnie stać.
No i znalazłem coś takiego np:
http://www.allegro.pl/item481910107_hp_pavilion_a6418_fr_quad_q6600_3gb_ 500gb_hd2400.html
i nad takowym monitorem sie zastanawiam:
http://www.allegro.pl/item479868873_eizo_flexscan_s1932_shb_19_nowy_skle p_5latgw_wwa.html
albo
http://www.allegro.pl/item477645220_eizo_flexscan_s1901_shb_19_nowy_skle p_wawa_fv.html
To powiedzmy jakiś punkt odniesienia dla mnie, nie jestem na bierząco w temacie monitorów i PCtów od ponad roku i nie wiem na co należy kłaśc właściwy nacisk przy wyborze sprzętu.
Całościowo chciałbym sie zmieścić w 3k (+- 500 max).
Jeśli możecie coś podpowiedzieć, będe wdzięczny za wszelkie info!
Pozdrawiam,
Piotr.
Eizo 1901 raczej nie do grafiki (przetwornik 8bit), 1932 (10 bit) to znacznie lepszy wybor tylko nie za ta cene. W sieci mozna go znalezc za 1500 - 1700 zł w zależnosci od wersji. Wersje generalnie różnia sie konstrukcja podstawki wiec nie ma to znaczenia jesli chodzi o jakosc obrazu. Co do kompa - za 1700 zł to calkiem przyzwoita skrzynka.
Co do kompa - za 1700 zł to calkiem przyzwoita skrzynka.Raczej taka "aby-aby"...
piotr_82
20-11-2008, 20:15
Raczej taka "aby-aby"...
Czyli co, da rade czy nie bardzo ? ;) Teraz mam P4 z 512 (o zgrozo ;) ) MB RAM i nawet sie nie zabieram za NEFy, NX sam kapituluje a PS ledwo dyszy ;)
Czyli co, da rade czy nie bardzo ? Da, ale w CS4 raczej milo nie bedzie. Licz dobra karte graficzna (taka, z CUDA NVidii), ze dwa dyski tez by sie przydaly, zeby nie miedlic wszystkiego z jednego (system, programy, zdjecia, cache, itd.), wydajny i stabilny zasilacz, oraz dobra plyte. Pamieci minimum 800 MHz (3, 4 GB), dobra skrzynka, etc. -- w 1700 raczej ciezko bedzie sie zmiescic... Chociaz -- bywaja magicy, co za grosze wyczarowuja komputery. Tyle, ze nie wiem jak to pozniej pracuje. ;)
piotr_82
20-11-2008, 21:08
Da, ale w CS4 raczej milo nie bedzie. Licz dobra karte graficzna (taka, z CUDA NVidii), ze dwa dyski tez by sie przydaly, zeby nie miedlic wszystkiego z jednego (system, programy, zdjecia, cache, itd.), wydajny i stabilny zasilacz, oraz dobra plyte. Pamieci minimum 800 MHz (3, 4 GB), dobra skrzynka, etc. -- w 1700 raczej ciezko bedzie sie zmiescic... Chociaz -- bywaja magicy, co za grosze wyczarowuja komputery. Tyle, ze nie wiem jak to pozniej pracuje. ;)
Stig, czyli wg Ciebie - pytam zupełnie subiektywnie - lepiej pokusić sie o samodzielny wybór komponentów niż firmowe pudełko ? Bo 2 dyski , wydajny zasilacz, dobra skrzynka ... chyba ciężko będzie znaleźć coś takiego, szczególnie w rozsądnej cenie ?
Ta konfiguracja na mój gust wydaje sie ok, przynajmniej na początek. Jeśli masz jakieś sugestie co do komponentów to podziel sie nimi prosze ;)
I jeszcze jedno, ogólnie: nie używam kompa do gier. Gdzieś znalazłem że do foto (ogólnie) lepiej spisują sie chipsety ATI niż NVidia. Prawda to czy nie ?
Moze ta skrzynka jest i aby-aby, nie przeczę...
Ale u mnie CS4 chodzi zupełnie normalnie na delu d620, t2300 1,66ghz z 1MB pamieci...
Fakt, ze nie obrabiam wsadowo po 200 nefów na raz
WiktorNN
21-11-2008, 01:25
Z tego co pamiętam temat był już na forum omawiany wielokrotnie.
Z tego co mówili mądrzejsi ode mnie to przy obróbce liczy się głównie procesor i RAM. Fakt nowe karty mają inną architekturę etc. W każdym razie
z tego co się orientuję: amatorowi (mi na przykład) w zupełności wystarcza do CS3 Core 2 Duo 2ghz na magistrali 800Mhz, 4 GB RAMu (system obsługuje tylko 3, chociaż na NF jest wątek jak to obejść) i najtańsza, zintegrowana karta graficzna Intela. Jak się ktoś nie zgadza to pewnie ma rację, ale niekoniecznie;)
[...] i najtańsza, zintegrowana karta graficzna Intela. Jak się ktoś nie zgadza to pewnie ma rację, ale niekoniecznie;)Troszke sie zmienilo w tym temacie od wersji CS4. ;)
Stig, czyli wg Ciebie - pytam zupełnie subiektywnie - lepiej pokusić sie o samodzielny wybór komponentów niż firmowe pudełko ?Oczywiscie... Zawsze skladak bedzie tanszy niz maszyna markowa. Czyli -- za te sama kase jest mozliwosc zlozenia wydajniejszej maszyny.
Ta konfiguracja na mój gust wydaje sie ok, przynajmniej na początek. Jeśli masz jakieś sugestie co do komponentów to podziel sie nimi prosze ;)Temat byl juz walkowany na tym forum wielokrotnie. Przejrzyj poprzednie dysputy na temat "komputerow do obrobki".
Monitorek 1901 jest na matrycy TN co raczej go wyklucza do fotek. Model 1932 jest na matrycy PVA i to już bardziej się nadaje. Te 8 czy 10 bitów w tej klasie nie ma aż takiego znaczenia.
Karty Ati też obsłużą PS CS4. Chodzi o Open GL 2.0 konkretnie. Ale nie przywiązywałbym do tego aż takiej wagi.
Przydatne tylko do skalowania obrazu itp. W obróbce bez większego znaczenia. Marketing. A może nawet być kłopot jak ktoś chce mieć podłączone np. 2 monitory (podaje to nawet Adobe). Także bez przesady ;)
Nie ma sensu za bardzo szaleć.