PDA

Zobacz pełną wersję : Co doradzacie w kwestii PC i monitora do pracy z NEF`ami i CS4 ?

piotr_82
20-11-2008, 15:51
Witam,

Coś szukałem na forum ale bez specjalnego rezultatu, stąd moje pytanie.

Przymierzam sie niebawem do zakupu kompa do obróbki NEFów z D300 i pracy w CS4. Jako że obecnie używam starego lapa, najprawdopodobniej zdecyduje sie na stacjonarnego PCta z możliwie najlepszym monitorem na jaki będzie mnie stać.

No i znalazłem coś takiego np:

http://www.allegro.pl/item481910107_hp_pavilion_a6418_fr_quad_q6600_3gb_ 500gb_hd2400.html

i nad takowym monitorem sie zastanawiam:

http://www.allegro.pl/item479868873_eizo_flexscan_s1932_shb_19_nowy_skle p_5latgw_wwa.html

albo

http://www.allegro.pl/item477645220_eizo_flexscan_s1901_shb_19_nowy_skle p_wawa_fv.html

To powiedzmy jakiś punkt odniesienia dla mnie, nie jestem na bierząco w temacie monitorów i PCtów od ponad roku i nie wiem na co należy kłaśc właściwy nacisk przy wyborze sprzętu.

Całościowo chciałbym sie zmieścić w 3k (+- 500 max).

Jeśli możecie coś podpowiedzieć, będe wdzięczny za wszelkie info!

Pozdrawiam,
Piotr.

tojo
20-11-2008, 19:04
Eizo 1901 raczej nie do grafiki (przetwornik 8bit), 1932 (10 bit) to znacznie lepszy wybor tylko nie za ta cene. W sieci mozna go znalezc za 1500 - 1700 zł w zależnosci od wersji. Wersje generalnie różnia sie konstrukcja podstawki wiec nie ma to znaczenia jesli chodzi o jakosc obrazu. Co do kompa - za 1700 zł to calkiem przyzwoita skrzynka.

stig
20-11-2008, 19:41
Co do kompa - za 1700 zł to calkiem przyzwoita skrzynka.Raczej taka "aby-aby"...

piotr_82
20-11-2008, 20:15
Raczej taka "aby-aby"...

Czyli co, da rade czy nie bardzo ? ;) Teraz mam P4 z 512 (o zgrozo ;) ) MB RAM i nawet sie nie zabieram za NEFy, NX sam kapituluje a PS ledwo dyszy ;)

stig
20-11-2008, 20:40
Czyli co, da rade czy nie bardzo ? Da, ale w CS4 raczej milo nie bedzie. Licz dobra karte graficzna (taka, z CUDA NVidii), ze dwa dyski tez by sie przydaly, zeby nie miedlic wszystkiego z jednego (system, programy, zdjecia, cache, itd.), wydajny i stabilny zasilacz, oraz dobra plyte. Pamieci minimum 800 MHz (3, 4 GB), dobra skrzynka, etc. -- w 1700 raczej ciezko bedzie sie zmiescic... Chociaz -- bywaja magicy, co za grosze wyczarowuja komputery. Tyle, ze nie wiem jak to pozniej pracuje. ;)

piotr_82
20-11-2008, 21:08
Da, ale w CS4 raczej milo nie bedzie. Licz dobra karte graficzna (taka, z CUDA NVidii), ze dwa dyski tez by sie przydaly, zeby nie miedlic wszystkiego z jednego (system, programy, zdjecia, cache, itd.), wydajny i stabilny zasilacz, oraz dobra plyte. Pamieci minimum 800 MHz (3, 4 GB), dobra skrzynka, etc. -- w 1700 raczej ciezko bedzie sie zmiescic... Chociaz -- bywaja magicy, co za grosze wyczarowuja komputery. Tyle, ze nie wiem jak to pozniej pracuje. ;)

Stig, czyli wg Ciebie - pytam zupełnie subiektywnie - lepiej pokusić sie o samodzielny wybór komponentów niż firmowe pudełko ? Bo 2 dyski , wydajny zasilacz, dobra skrzynka ... chyba ciężko będzie znaleźć coś takiego, szczególnie w rozsądnej cenie ?

Ta konfiguracja na mój gust wydaje sie ok, przynajmniej na początek. Jeśli masz jakieś sugestie co do komponentów to podziel sie nimi prosze ;)

I jeszcze jedno, ogólnie: nie używam kompa do gier. Gdzieś znalazłem że do foto (ogólnie) lepiej spisują sie chipsety ATI niż NVidia. Prawda to czy nie ?

lechupe
20-11-2008, 21:15
Moze ta skrzynka jest i aby-aby, nie przeczę...
Ale u mnie CS4 chodzi zupełnie normalnie na delu d620, t2300 1,66ghz z 1MB pamieci...

Fakt, ze nie obrabiam wsadowo po 200 nefów na raz

WiktorNN
21-11-2008, 01:25
Z tego co pamiętam temat był już na forum omawiany wielokrotnie.
Z tego co mówili mądrzejsi ode mnie to przy obróbce liczy się głównie procesor i RAM. Fakt nowe karty mają inną architekturę etc. W każdym razie
z tego co się orientuję: amatorowi (mi na przykład) w zupełności wystarcza do CS3 Core 2 Duo 2ghz na magistrali 800Mhz, 4 GB RAMu (system obsługuje tylko 3, chociaż na NF jest wątek jak to obejść) i najtańsza, zintegrowana karta graficzna Intela. Jak się ktoś nie zgadza to pewnie ma rację, ale niekoniecznie;)

stig
21-11-2008, 01:39
[...] i najtańsza, zintegrowana karta graficzna Intela. Jak się ktoś nie zgadza to pewnie ma rację, ale niekoniecznie;)Troszke sie zmienilo w tym temacie od wersji CS4. ;)

stig
21-11-2008, 01:42
Stig, czyli wg Ciebie - pytam zupełnie subiektywnie - lepiej pokusić sie o samodzielny wybór komponentów niż firmowe pudełko ?Oczywiscie... Zawsze skladak bedzie tanszy niz maszyna markowa. Czyli -- za te sama kase jest mozliwosc zlozenia wydajniejszej maszyny.

Ta konfiguracja na mój gust wydaje sie ok, przynajmniej na początek. Jeśli masz jakieś sugestie co do komponentów to podziel sie nimi prosze ;)Temat byl juz walkowany na tym forum wielokrotnie. Przejrzyj poprzednie dysputy na temat "komputerow do obrobki".

Peter
21-11-2008, 10:37
Monitorek 1901 jest na matrycy TN co raczej go wyklucza do fotek. Model 1932 jest na matrycy PVA i to już bardziej się nadaje. Te 8 czy 10 bitów w tej klasie nie ma aż takiego znaczenia.
Karty Ati też obsłużą PS CS4. Chodzi o Open GL 2.0 konkretnie. Ale nie przywiązywałbym do tego aż takiej wagi.
Przydatne tylko do skalowania obrazu itp. W obróbce bez większego znaczenia. Marketing. A może nawet być kłopot jak ktoś chce mieć podłączone np. 2 monitory (podaje to nawet Adobe). Także bez przesady ;)
Nie ma sensu za bardzo szaleć.