Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Polar Nikon czy B+W MRC

jabu66
19-11-2008, 21:12
Proszę o opinię . Zamierzam kupić filtr polaryzacyjny .
Który z nich polecacie?
Może w ten sposób uzyskam opinie , które pozwolą mi uniknąć podwójnego zakupu.

bublik
19-11-2008, 21:54
Witam!
Może podepnę się do tematu. Mam zamiar zanabyć polara do Nikkora 17-35 f/2.8 na pełnej klatce (analog, może kiedyś D700?). Zastanawiałem się właśnie nad Nikonem oraz B+W MRC (ew. Heliopan). Mam tutaj pytanie: czy do tego szkła na pełnej klatce potrzebuję Slima? Czy przy zwykłym będzie winieta? Z góry dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam!

markB
21-11-2008, 19:25
Tutaj trochę napisałem i nie chcę powtarzać: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=78597&page=2.
Obecnie produkowane polary Nikona są tylko slim. Moim zdaniem może być winieta w zakresie poniżej 24 mm przy dużych otworach przysłony. Na 24-70 (przy 24 mm) winieta dość wyraźnie ulega zwiększeniu po założeniu normalnego filtra.

kulten
06-12-2008, 17:55
B+W to gwarancja jakości ale też i ceny. Ja używam Marumi takiego jak w stopce i efekty są gwarantowane. W plenerze momentalnie poczujesz różnicę. Możesz jeszcze zainteresować się Hoyą ale wiele osób narzeka na tendencję do zbyt łatwego brudzenia się przy jednoczesnej dużej trudności czyszczenia.

GrzesiekH
13-12-2008, 19:25
HOYA HMC miałem, nie polecam, bardzo słabe powłoki: łatwo rysujące, po Woodstocku do wyrzucenia, drobne pyłki piasku podziurawiły powłoki nie jest szczelny czyli np; w B+W MRC szkło jest zakręcone zakrętką w samym gwincie filtra, HOYA natomiast stosuje "sprężynkę" która trzyma filtr w zakrętce ale nie daje szczelności - kiedyś o tym napiszę w dziale testy.