Proszę o opinię . Zamierzam kupić filtr polaryzacyjny .
Który z nich polecacie?
Może w ten sposób uzyskam opinie , które pozwolą mi uniknąć podwójnego zakupu.
Szukaj
Proszę o opinię . Zamierzam kupić filtr polaryzacyjny .
Który z nich polecacie?
Może w ten sposób uzyskam opinie , które pozwolą mi uniknąć podwójnego zakupu.
Witam!
Może podepnę się do tematu. Mam zamiar zanabyć polara do Nikkora 17-35 f/2.8 na pełnej klatce (analog, może kiedyś D700?). Zastanawiałem się właśnie nad Nikonem oraz B+W MRC (ew. Heliopan). Mam tutaj pytanie: czy do tego szkła na pełnej klatce potrzebuję Slima? Czy przy zwykłym będzie winieta? Z góry dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam!
Tutaj trochę napisałem i nie chcę powtarzać: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=78597&page=2.
Obecnie produkowane polary Nikona są tylko slim. Moim zdaniem może być winieta w zakresie poniżej 24 mm przy dużych otworach przysłony. Na 24-70 (przy 24 mm) winieta dość wyraźnie ulega zwiększeniu po założeniu normalnego filtra.
B+W to gwarancja jakości ale też i ceny. Ja używam Marumi takiego jak w stopce i efekty są gwarantowane. W plenerze momentalnie poczujesz różnicę. Możesz jeszcze zainteresować się Hoyą ale wiele osób narzeka na tendencję do zbyt łatwego brudzenia się przy jednoczesnej dużej trudności czyszczenia.
HOYA HMC miałem, nie polecam, bardzo słabe powłoki: łatwo rysujące, po Woodstocku do wyrzucenia, drobne pyłki piasku podziurawiły powłoki nie jest szczelny czyli np; w B+W MRC szkło jest zakręcone zakrętką w samym gwincie filtra, HOYA natomiast stosuje "sprężynkę" która trzyma filtr w zakrętce ale nie daje szczelności - kiedyś o tym napiszę w dziale testy.
Skontaktuj się z nami