PDA

Zobacz pełną wersję : Panorama aut

fotoMichal
19-11-2008, 20:10
Mam zadanie zrobić zdjęcie panoramiczne aut ustawionych koło siebie...
problem w tym że tych aut jest ok 30 :D
Jak to zrobić? :)

jendryn
19-11-2008, 20:19
zamontuj statyw na wózku do przewozu mebli , i jedz po linii prostej wzdłuż stojących aut :)

shaolin
19-11-2008, 20:35
Stan gdzies daleko, odpal 70-300@300, ustaw sobie punkt wezlowy i jazda [czyt. zrob normalna panorame ;)] ;)

fotoMichal
19-11-2008, 21:02
Stan gdzies daleko, odpal 70-300@300, ustaw sobie punkt wezlowy i jazda [czyt. zrob normalna panorame ;)] ;)

to jest jakaś metoda

Piotr_ek
19-11-2008, 21:53
Normalnie tak samo jak panoramę krajobrazu...
I poskłądać jakimś softem...

jendryn
19-11-2008, 21:58
Normalnie tak samo jak panoramę krajobrazu...
I poskłądać jakimś softem...

Przy 30-stu autach wydaje mi się to nieosiągalne, chyba zbyt duża rozpiętośc, żeby auta wyglądały "jako tako"

Calme
19-11-2008, 22:09
Najlepiej byłoby faktycznie poruszać się wzdłuż linii poziomej na przeciwko aut - pytanie tylko czy warunki pogodowe dopiszą i przy łączeniach nie będziesz miał potem rożnego rodzaju rozkładu światła na autach...Pozostaje jeszcze ogniskowa - a to już będzie zależało od tego ile miejsca będzie na cofnięcie się od aut. W zasadzie na szerokim kącie to by w 2 kadrach zrobił - tylko zniekształcenia mogą wyjść...

fotoMichal
19-11-2008, 23:02
Robiłem tak, na szerokim kącie jechałem wzdłuż aut.. ale tego się potem nie da poskładać :D

trud
19-11-2008, 23:03
Najlepiej byłoby faktycznie poruszać się wzdłuż linii poziomej na przeciwko aut...

...i nic by z tego nie wyszło. Panoramę robi się z jednego punktu. Aparat obraca się według jednej osi w tym przypadku najlepiej pionowej.

rabijki
19-11-2008, 23:14
jesli bedziesz jezdzil ni cholery nie poskladasz dobrze
jesli prosto ustawione auta zrobisz jak zwyczjna obracana panorame bedziesz mial krzywizny, chyba ze chcesz miec vra czyli obracana a nie plaska fote.

tak se mysle czy nie lepiej by bylo ustawic te 30 aut rowno po okregu. w srodek ustawic aparat i pojechac obrotowea panorama z dobrze ustawionym nodal pointem? opieram sie tylko na wyobrazni i wydaje mi sie ze krzywizny powinny sie zniesc przy takim ustawieniu...nigdy czegos takiego nie robilem i tylko glosno rozmyslam

pozdro
olo

sote
19-11-2008, 23:32
jesli bedziesz jezdzil ni cholery nie poskladasz dobrze
jesli prosto ustawione auta zrobisz jak zwyczjna obracana panorame bedziesz mial krzywizny, chyba ze chcesz miec vra czyli obracana a nie plaska fote.

tak se mysle czy nie lepiej by bylo ustawic te 30 aut rowno po okregu. w srodek ustawic aparat i pojechac obrotowea panorama z dobrze ustawionym nodal pointem? opieram sie tylko na wyobrazni i wydaje mi sie ze krzywizny powinny sie zniesc przy takim ustawieniu...nigdy czegos takiego nie robilem i tylko glosno rozmyslam

pozdro
olo

O takim samym sposobie realizacji pomyslalem jak przeczytalem co jest do zrobienia.
Wydaje mi sie ze to bedzie najlepsza opcja.

fotoMichal
20-11-2008, 10:59
O takim samym sposobie realizacji pomyslalem jak przeczytalem co jest do zrobienia.
Wydaje mi sie ze to bedzie najlepsza opcja.

Tak też zrobię... tylko trzeba będzie ich równo ustawić.

shaolin
20-11-2008, 11:25
Kijek, sznurek, kreda/kijek [w zaleznosci na czym to bedziesz smarowal] i masz luk jak ta lala ;) A do kreski to juz chyba nie problem auta ustawiac ;)

sote
20-11-2008, 11:51
Inna rzecza jak mi przychodzi do glowy to ustawiac auta jedno po drugim w konkretnym miejscu
i aparat na statyw. Z tym ze tutaj musialbys wykombinowac cos zeby tlo bylo jakies neutralne
no i oswietlenie musialoby byc zawsze jednakowe.
Pozniej w kompie polaczyc wszystkie fotki w panoramke i gotowe ;)

rabijki
20-11-2008, 12:28
nie wyjdzie
nakladka minimum 30 procent, nawet jesli ustawisz osobno w studio na neutralnym tle czy bedziesz szparowal kazdy samochod bedzie mial identyczna perspektywe a to bedzie nierealistycznie wygladalo. przy panoramie zupelnie inna perwpektywe uzyskuje kazde auto.
efekt teoretycznie powinien przypominac jazde kamera wzdluz linii. wtedy perspektywa sie zmienia caly czas.

olo

Art Erie
20-11-2008, 13:02
Ciężki temat!
Do tego należy pamiętać o odbiciach ( polar ), inne na każdym aucie.
Myslę, że z autami ustawionymi po okręgu wyjdzie masakra ze względu na światło ( nigdy nie jest idealnie rozproszone ). Do tego jeszcze lakier, każdy kolor inaczej reaguje....
Pozostaje mi śledzić watek, bo temat bardzo interesujący.

Karl Johansson
20-11-2008, 13:23
a jakiś bardzo szeroki kąt i odejść?

sote
20-11-2008, 13:42
nie wyjdzie
nakladka minimum 30 procent, nawet jesli ustawisz osobno w studio na neutralnym tle czy bedziesz szparowal kazdy samochod bedzie mial identyczna perspektywe a to bedzie nierealistycznie wygladalo. przy panoramie zupelnie inna perwpektywe uzyskuje kazde auto.
efekt teoretycznie powinien przypominac jazde kamera wzdluz linii. wtedy perspektywa sie zmienia caly czas.
olo

Fakt... nie przemyslalem sprawy do konca.
Jestem ciekawy jak Michal to zrobi,
mam nadzieje ze pokaze jak to wyszlo.

rabijki
20-11-2008, 15:29
odbicia to *******y
polar na niewiele sie zda bo to metal
robi sie to w kompie za pomoca selekcji, warstw, rozmyc i fakturowania.
olo

Calme
20-11-2008, 15:36
Wpadłem na wspaniały pomysł - wypożycz dźwig i zrób im zdjęcie z góry na fiszce albo szerokim - efekt murowany :mrgreen::mrgreen::mrgreen:

samek
20-11-2008, 15:49
Jakie ma być zastosowanie tego zdjęcia?
Jaki teren?

marszull
20-11-2008, 15:56
a jakby zastosowac aparat do panoram? tak sobie tylko gdybam bo nigdy nie robilem czegos takiego ;-) ale moze ktos ma jakies doswiadczenia i by sie podzielil

rabijki
20-11-2008, 16:21
samek
wiem co knujesz ale juz na oko liczylem
nie wystarczy shift. za malo bedzie niestety, za duzo placu zostanie na gorze i dole.
aparat do panoram to samo - za duzo aut

olo

samek
20-11-2008, 17:33
samek
wiem co knujesz ale juz na oko liczylem
nie wystarczy shift. za malo bedzie niestety, za duzo placu zostanie na gorze i dole.
aparat do panoram to samo - za duzo aut

Olo - pierwsze co, to chciałbym się dowiedzieć czy to zdjęcie to przypadkiem nie do galerii w necie :) - edit: hehe - poczytaj niżej.
No nie zakładam, że aż tak - ale jeśli wydruk do B1, to też żaden problem. Niech no się autor wątku określi do czego to potrzebuje - bo może się okazać, że te narastające wpisy są niepotrzebne. Chyba, że teoretycznie warto nam to rozpatrzyć na tzw. 'zaś'.
Edit:
Przy okazji - oczywiście myślałem o tym:
http://www.forum.nikon.org.pl/showpost.php?p=671989&postcount=25 :)

fotoMichal
20-11-2008, 17:43
Olo - pierwsze co, to chciałbym się dowiedzieć czy to zdjęcie to przypadkiem nie do galerii w necie :)
No nie zakładam, że aż tak - ale jeśli wydruk do B1, to też żaden problem. Niech no się autor wątku określi do czego to potrzebuje - bo może się okazać, że te narastające wpisy są niepotrzebne. Chyba, że teoretycznie warto nam to rozpatrzyć na tzw. 'zaś'.

Zdjęcie potrzebne do baneru/logo/top na forum klubowym :)

samek
20-11-2008, 17:49
Zdjęcie potrzebne do baneru/logo/top na forum klubowym :)

No to w czym problem?

fotoMichal
20-11-2008, 18:49
No to skoro nie ma, to powiedz jak...

samek
21-11-2008, 12:04
No to skoro nie ma, to powiedz jak...

Poproszę wymiar w pikselach tego baneru/logo/top na forum klubowym.