Zobacz pełną wersję : DataBank - co z czym pracuje?
Witam.
Bardzo proszę o krótkie wymienienie banków pamięci, na jakich pracujecie. Najlepiej w kolejności:
[databank] [dysk twardy] [zasilanie]
oraz czy taki zestaw działa, czy są problemy.
Bardzo proszę o nie rozwiązywanie tutaj problemów, chciałbym, żeby to była tylko treściwa lista sprzętu, gorąca dyskusja toczy się w wątku "Databank Digi Mate II".
Dzięki.
ITEC XDRIVE II z dyskiem Hitachi 40GB. Zasilanie z zasilacza, lub akumulatorka (wymiennego). Działa bez problemów.
Digi Mate II+ dysk Samsung 40GB zasilanie: zasilacz sieciowy lub akumulatorek (przy odrobinie chęci można wymienić :-) .
Też działa bez problemów.
Digimate III, dysk Hitachi 80 GB, zasilanie sieciowe lub wymienny aku. działa
DigiMate III + dysk Toshiba 40GB, wymienny akku, wszystko działa oprócz kopiowania z niego poprzez USB do kompa :twisted:
Pozdrawiam
Moshica
digi mate II z samsungiem 40G i macintoshami.
od ponad roku non stop i bez najmniejszych problemow
Welland 940 OTG + Seagate 40 GB + 4xAA/prąd z USB - sporo problemów; z wykrywaniem dysku przez kompy, przerwane transmisje po poruszeniu kabelkiem od zasilacza, wykonanie obudowy tandetne nie mówiąc o zasilaczu i futerale. NIE POLECAM
Welland ME-600U2 OTG z dyskiem Toshiba 40GB. Działa bardzo dobrze już od prawie roku.
Al Bundy
07-07-2006, 09:16
Miałem Apacera 210 i z Samsungiem działał jak chciał - samo kpiowanie działało bez problemów - problem pojawiał się podczas połączania do kompa samej 210-tki - często znikała...
Tak mnie to wpieniało że kupiłem laptoka ;)
Antonina
07-07-2006, 09:37
DigiMate II-Plus dysk Fujitsu 60GB model MHT2060AT zero problemów przenoszone były pliki ponad dwudziesto GB nigdy nie zerwał połączenia zasilanie tylko przez USB
Digimate III i wszytko bryka jak instrukcja pisze. Dysk 40 Doskonale wspołpracuje z kompe w te i nazat.
Digi Mate II+ dysk Samsung 40GB zasilanie: zasilacz sieciowy lub akumulatorek
ja też używam zestaw jak powyżej - póki co bez problemów
DigiMate III + Samsung 40GB + wymienne aku = najmniejszych problemów.
E-Tank, dysk 20 GB Seagate, zasilanie akumulator wbudowany , zasilacz sieciowy + zasilacz 12 V.
Jak do tej pory pracuje bezproblemowo, zgrywanie danych z kart i współpraca z kompem.
1. Zalety:
- Dobrze wykonany, złącza do kart dobrej jakości
( Porównywałem z Digimate III - e-tank ma zdecydowanie lepszą jakość wykonania, stwierdził to nawet serwisant w firmie sprzedającej Digimate III)
- Czytelny ekran, wskaźniki pokazują podstawowe informacje, dokładna informacja o ilości wolnego miejsca na dysku.
- Bezproblemowe kopiowanie kart i dobra współpraca z kompem.
- Win. 2000, XP wykrywają e-tanka i czytniki kart bezproiblemowo.
2. Wady jak dla mnie
- Zbyt krótki czas ciągłej pracy na baterii - ok 2 godz, przy pracy z kompem musi pracować na dodatkowym zasilaniu.
- W stanie czuwania - okres podtrzymania baterii - ok 5-6 dni
3. Inne:
- Wolniejszy czas zgrywania danych z karty
350 MB - E-tank 11 min, Digimate 7 min
miąlem go wymienić na DM III ale ze względu na lepszą jakość wykonania złącz kart i praktycznie podobne warunki pracy - jednak zostaje przy e-tanku.
DigiMate II + Samsung 80GB
raz wymieniany po przegrzaniu chipsetu
komp i obudowa czasami nie widzą dysku, trzeba włączać kilka razy
podświetlenie przygasło
a teraz się sam naprawił, ale pewności działania nie ma :evil:
Dopisując się do wątku, proszę użytkowników DIGIMATE III o rozszerzenie informacji:
1. Czy istnieje możliwość upgrade oprogramowania dla DIGIMATE III?
2. Jak zachowuje się obudowa po dłuższym okresie pracy z komputerem jako databank, czy mocno się nagrzewa? Jak wiadomo przy podłączeniu do komutera akumulator Digimate III jest poprzez USB doładowywany.
Dopisując się do wątku
prosiłem... Tu już jest dyskusja nt digimate wszelkiej maści. (http://forum.nikon.org.pl/viewtopic.php?t=19804&highlight=databank+digi)
chyba jednak digimate III nie jest doładowywany przez USB, a rozładowywany.
miałem naładowanego do pełna, potem pracowałem ze 2 godz na laptopie z podłączonym włączonym Digimate (choc mało go uzywałem, ale sądziłem, że aku się nie rozładowuje)
włozyłem do torby, nastepnego dnia poszedłem na zdjęcia i padł pod koniec zgrywania piewszej karty (2GB co prawda)
co do nagrzewania - jak podłączony jest do laptopa ale uzywany niezbyt intensywnie nagrzewania nie zauważyłem (nadmiernego)
jak zgrywałem w terenie jedna za drugą dwie karty po 2 GB kazda to nagrzał się bardzo.