PDA

Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] Pierwsze w tym dziale

hddk
17-11-2008, 14:30
Nie wiem czy tu czy do albumowych :P
Kolegiata p.w. św. Marcina z Tours w Opatowie
by night and black&white

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img98.imageshack.us/img98/356/kolegiataforumkq9.jpg)

Proszę o konstruktywną krytykę.

bombel
17-11-2008, 15:02
Aaa, skoro by night and black&white, to niestety not good at all. Obróbka fatalna, znaczy się nietrafiona, czyli pudło (a box!).

hddk
17-11-2008, 15:06
Teraz już po polsku powiedz co nie tak z obróbką jest.

Sowulus12
17-11-2008, 15:08
czyli pudło (a box!).

raczej miss...

Ciemno, kiepski kadr, mało ciekawi i to nie jest kwestia obróbki tylko samego zdjęcia - niestety jestem za Bomblem, czekamy na lepszą pracę.

hddk
17-11-2008, 15:13
OK dziękuję za krytykę. Mam nadzieję że kolejne będą lepsze.

bombel
17-11-2008, 15:23
raczej miss...

Sowulus dwója! I siadać. Nie zrozumieliście dowcipu.

Teraz już po polsku powiedz co nie tak z obróbką jest.

OK, jak Ty zrozumiałeś dowcip, to dobrze. Nie żebym był jakimś oszalałym purystą językowym, ale takie angielskie wstawki naprawdę trącą pretensjonalnością... Ale do rzeczy.

Otóż to zdjęcie jest niezbyt dobrze, bo: a) ma kiepską ekspozycję i b) kiepską konwersję do czarnobiałego. Nawiasem mówiąc jest parę skrótów myślowo/palcowych, które mimo że angielskie, to się przyjęły i jednym z takich jest - trzeba trafu - b&w. :)

A wracając - zdjęcia nocne, wbrew pozorom nie mają przedstawiać ciemności nocnych... Mają pokazywać, że jest noc, ale ma być na nich coś widać, czyli de facto ma być w odpowiednich miejscach jasno - dziwne, nie? :) A na Twoim zdjęciu jest raczej mętnie. Jest szaro-buro i dość prawdę mówiąc nieciekawie, jak idzie o światło.

Gorzej natomiast, że konwertując to zdjęcie do postaci bezkolorowej zrobiłeś z tego obrazka jeszcze bardziej mętny i niekontrastowy widoczek. Zamiast spróbować skontrastować, uwypuklić pewne części, nadrobić ewentualnie te braki ekspozycyjne, które jeszcze się dało - zrobiłeś jeszcze bardziej mdło i jeszcze bardziej nijako.

Ale nie masz się co przejmować - dobra konwersja b&w jest dość trudną sprawą i ludzie na ten temat piszą całe opasłe tomy, a inni uczą się tego jeszcze dłużej. Poważnie. Zrobienie dobrego czarnobiałego obrazka i to nocnego jest - wbrew pozorom - trudną sprawą. Nie znaczy tro, żeby nie próbować, ale należy mieć tego świadomość.

hddk
17-11-2008, 15:30
Szok, bardzo Ci dziękuję bombel. Wiem obróbka u mnie leży bo bardzo ale to bardzo rzadko konwertuję zdjęcia do bezkolorowych. Moja obróbka przeważnie polega na podniesieniu kontrastu i wyostrzeniu zdjęcia. To ewidentnie dałem plamę - jest szaro to fakt.
Dziękuję jeszcze raz za krytykę i pozdrawiam.

Sowulus12
17-11-2008, 15:32
Sowulus dwója! I siadać. Nie zrozumieliście dowcipu.

Stanę w kącie tyłem do klasy...