Zobacz pełną wersję : Tamron 17-50 i problem ??
Witam, zakupiłem nowy obiektyw i mam problemik nie zawsze ostrzy mi po wciśnięciu spustu do połowy :/ czy one tak mają ??
.. nie zawsze ostrzy mi po wciśnięciu spustu do połowy ...
Sprecyzuj co znaczy nie zawsze ostrzy. Naciskasz spust i AF przelatuje czy naciskasz spust i nic się nie dzieje.
Wciskam spust do połowy i nic się nie dzieje.......
Występuje to czasami - myślałem że zbyt bliska odległość ale nie na dalszych obiektach tez tak ma :/
Nie minęło jeszcze 10 dni od zakupu więc mogę zwrócić i wymienić. Jeżeli chodzi o ostrość to bardzo celnie trafia w punkt.
Jacek Wrzesińsk
16-11-2008, 19:13
U mnie nic takiego się nie dzieje,mam go od prawie 2 lat i tylko kilka razy mu się zdarzyło ,że od razu nie trafił,ale to były kiepskie warunki,więc rzecz całkowicie dopuszczalna.A próbowałeś jak z innymi obiektywami?
jak masz możliwosć to wymieniaj. To nie jest normalne zachowanie obiektywu.
byTOMall
16-11-2008, 19:24
Witam, zakupiłem nowy obiektyw i mam problemik nie zawsze ostrzy mi po wciśnięciu spustu do połowy :/ czy one tak mają ??
Jeśli to nowa wersja z silnikiem to wystarczy przetrzeć styki w obiektywie/ aparacie. U mnie pomaga.
to prawda ze stykami, miałem to samo w kicie.
Właśnie tak zrobiłem , przeczyściłem styki i pomaga :) w starym kicie 18-135 nie było tego problemu.
Dzięki bardzo za informacje.
domelmel
20-11-2008, 04:15
tez tak mialem,to chyba jakies smary poprodukcyjne zanieczyszczaja styki
Czyściłem te styki ile się da ale problem ciągle występował więc wq... się i wysłałem do serwisu. :? Ogólnie rzecz biorąc jak ktoś chce kupić wersję z motorkiem to niech sobie odpuści... :?
Ogólnie rzecz biorąc jak ktoś chce kupić wersję z motorkiem to niech sobie odpuści...
Nie ma co tak generalizować. Ja mam z silniczkiem i nie marudzę.
domelmel
20-11-2008, 19:07
Czyściłem te styki ile się da ale problem ciągle występował więc wq... się i wysłałem do serwisu. :? Ogólnie rzecz biorąc jak ktoś chce kupić wersję z motorkiem to niech sobie odpuści... :?
EEE tam zbyt daleko idące wnioski. Ja jestem bardzo zadowolony z mojego Tamronika. Ostry, celny i po wyczyszczeniu styków nie zacina się już ani razu, wiec ja go polecam innym. Swietny stosunek cena/jakość.
Jesli sie zacina to tak na szybko pomaga właczenie i wyłączenie puszki, przynajmniej u mnie to pomagało.
EEE tam zbyt daleko idące wnioski. Ja jestem bardzo zadowolony z mojego Tamronika. Ostry, celny i po wyczyszczeniu styków nie zacina się już ani razu, wiec ja go polecam innym. Swietny stosunek cena/jakość.
Jesli sie zacina to tak na szybko pomaga właczenie i wyłączenie puszki, przynajmniej u mnie to pomagało.
U mnie też pomagało. Ale wyobraź sobie moje wq... gdy takie coś potrafiło mi się robić co kilka zdjęć w ciągu kilku minut. Zwłaszcza przy naprawdę ważnych zdjęciach. I to wszystko mimo naprawdę dokładnego czyszczenia styków w obiektywie i w aparacie. Jak tylko obiektyw wróci to będę myślał jak go opylić i zdobyć kasę na N17-55. Mój pierwszy zakup "kundla" i od razu się sparzyłem. :?
Oczywiście szkło daje bardzo fajny obraz więc w tej cenie się opłaca... no tyle że ktoś może mieć takiego pecha jak ja. :(
Co do tych styków to miałem to samo nie ostrzył lub pokazywał FF, ale po dokładnym wyczyszczeniu narazie przez 3 miesiące spokój. Moze z 2 razy nie chciał ostrzyć ale po wyłączeniu i włączeniu pomogło. Także nie powodu do narzekania, bo przez 3 sekundy nie traci sie aż tak wiele.
Także nie powodu do narzekania, bo przez 3 sekundy nie traci sie aż tak wiele.
Zdziwiłbyś się...
Są niepowtarzalne momenty które nie trwają więcej jak sekundę lub dwie. Dodatkowo... wyobraź sobie że widzisz jak np. piosenkarz robi genialną pozę/genialną minę/etc. i możesz uchwycić to tylko w tej chwili a tu pan autofokus się wypina.
byTOMall
21-11-2008, 09:56
U mnie problem występował głównie podczas zoomowania. Szybki zoom z 17 na 50 i problemy. Po dokładnym wyczyszczeniu styków obiektyw/ aparat problem znikł. Pojawia się nieraz przy zmianie szkła, czyszczenie pomaga ;)
Tamron powinien do każdej zakupionej sztuki dodawać ekstra zestaw do czyszcenia styków
U mnie problem występował głównie podczas zoomowania. Szybki zoom z 17 na 50 i problemy. Po dokładnym wyczyszczeniu styków obiektyw/ aparat problem znikł. Pojawia się nieraz przy zmianie szkła, czyszczenie pomaga ;)
Pozwala to wątpić w skuteczność czyszczenia styków, gdyż skoro w innych szkłach nie trzeba ciągle ich szorować, to musi być coś na rzeczy i MZ to zwykły zbieg okoliczności że po czyszczeniu problem znika... a właściwie to nie znika tylko pojawia się po jakimś czasie znowu... Z N50/1.8 albo N18-70 nigdy nie miałem takich jaj.