PDA

Zobacz pełną wersję : Do D90 karta SD czy SDHC??

Hadler
13-11-2008, 09:52
Witam serdecznie, jestem od wczoraj szczęśliwym /mam nadzieje/ posiadaczem Nikona D90. Wcześniej byłem użytkownikiem systemu Sonolta jednak po wielu godzinach spędzonych między innymi na tym forum zdecydowałem na zmianę systemu. Do zakupionego wczoraj sprzętu chciałem kupić kartę Secure Digital 2GB SanDisk Extreme III. Miły pan w sklepie oświadczył mi ze aparat chodzi tylko z karta SDHC, a ta karta takową nie jest. Czy miał rację? Bo cos mi się nie wydaję, a że było to krótko przed zamknięciem sklepu nie kłóciłem się. Proszę o pomoc. Z góry dzięki

stachmuszel
13-11-2008, 10:00
Chyba było jednak przed zamknięciem sklepu :-)

http://www.sandisk.com/Compatibility/Device(8924)-Nikon-D90.aspx

Pozdr!

Darek_D80
13-11-2008, 12:15
Nie miał racji, w Twojej maszynie będzie pracowała karta zwykła SD (zapis danych FAT16) jak i SDHC (zapis danych FAT32).
Pozdrawiam
Darek

Kosti68
14-11-2008, 17:44
A w jakim sklepie opowiadaja takie bzduzy....chyba ze w EURO AGD, naprawde mozna sie tam niezle zabawic jak sie poslucha tego co oni gadaja, brakuje im obycia ze sprzetem i podstawowej wiedzy.

thorcik
14-11-2008, 22:19
SDHC i tylko extreme III, mialem ultre i nie wyrabia, za wolna jest - aparat zawiesza sie po serii zdjec, dodatkowo niezbyt dziala przegladanie zdjec z karty (tj. czasem daje sie ze 2 obejrzec, no, moze 3). dzis przesiadlem sie na szybsze i jest bosko ;o)

Hadler
14-11-2008, 22:47
To akurat było w Avansie, ale dobrze w sumie sie stało, bo przynajmniej zdecydowałem na zakup własnie SDHC Sandisk Extreme III 4GB i jest baaaaardzo miło.

majcool
15-11-2008, 16:59
SDHC i tylko extreme III, mialem ultre i nie wyrabia, za wolna jest - aparat zawiesza sie po serii zdjec, dodatkowo niezbyt dziala przegladanie zdjec z karty (tj. czasem daje sie ze 2 obejrzec, no, moze 3). dzis przesiadlem sie na szybsze i jest bosko ;o)

III rzeczywiście szybciej opróżnia bufor ale zwiechy i przeglądanie max. 2-3 zdjęć na Sandisk Ultra oznacza uszkodzoną kartę lub aparat. Używam III, II, kilku Kingstonów i oprócz szybszego odczytu/zapisu w aparacie i czytniku nie zauważyłem żadnych problemów z wolniejszymi kartami.

sinner
15-11-2008, 20:28
zgadza się na zwykłym kingstonie ciężko zapełnić bufor ale już jedzie do mnie SanDisk :)