Zobacz pełną wersję : Karta pamięci do D80
Witam
Czy moglibyście mi polecić kartę SD do Nikona D80 od 4-8GB, która będzie na tyle szybka, żeby nadążyła za aparatem z zapisem. Czy polecacie jakąś konkretną firmę i model. Dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam
stachmuszel
13-11-2008, 10:11
Secure Digital X GB SanDisk Extreme III
Ja używam SanDiska Ultra II (praktycznie nie używam trybu seryjnego) i dla Ciebie, gdy priorytetem są fotki seryjne, "moja" karta będzie zbyt wolna. Mój d80 pierwsze 6 kl robi w około 2 sek (bufor) by później prędkość spadła do około 1 kl/sek. Dla seryjnych, za poprzednikiem, weź Extreme.
truman20
13-11-2008, 10:46
Oczywiście koledzy wyżej mówią o kartach SDHC. W SD nie ma się już co pchać. Ja mam SDHC klasy 4 w D60 i nie narzekam.
Darek_D80
13-11-2008, 11:59
W D80-e miałem Sandisk SDHC 4GB Extreme III, żadnych problemów z zapisem i jej szybkością, choć możesz już kupić Extreme IV - uważam, że nie ma co przepłacać, "trójka" będzie dla Ciebie wystarczająco szybka w D80 nawet w NEF-ch.
Pozdrawiam
Darek
zapomniałem dodać, że podane przeze mnie prędkości zapisu dotyczą kombinacji RAW+jpg
arutrek2-
13-11-2008, 17:05
Skoro nie wiesz, jaką chcesz kupić kartę, to znaczy, że tak jak połowa z forumowiczów (np. ja;) ) jesteś fotoamatorem. Dlatego nawet jak kupisz sobie Extreme XXXII, to nie poczujesz wyraźnej różnicy. Przy jpg najwyższej jakości bufor w D80 starcza na 9 zdjęć. Czy robisz serie po więcej? Jeśli nie, lub rzadko, to styknie Ci nawet zwykła karta Sandisk 4 GB z Tesco.
Pozdrawiam
W D80 mam Sandisk SDHC 4GB Extreme III i jestem zadowolony, takze polecam.No ale ja uzywam amatorsko.
W D80 mam Sandisk SDHC 4GB Extreme III i jestem zadowolony, takze polecam.No ale ja uzywam amatorsko.
ta sama sytuacja.. karta świetnie się sprawdza.
tomekudla
13-11-2008, 18:08
Ja korzystam z Emteca class 4 o pojemności 4 GB. Mimo, że wszyscy mi wieszczyli szybki wybuch, zniszczenie, zawieszenie i ogólnie armagedon spowodowany "jakością" karty. To jednak sprawuje się dobrze, nigdy mnie nie zawiodła i polecam bo świetna cena za sporą pojemność;)
Dziękuję za posty. Pozdrawiam
KARLOS_vu
14-11-2008, 16:14
SanDisk Extreme III
równiez polecam
mam dwie 2 giga i jedną 4 giga
największe chyba 16 giga wyszły
wasilewk
14-11-2008, 16:21
SanDisk Extreme III
równiez polecam
mam dwie 2 giga i jedną 4 giga
największe chyba 16 giga wyszły
Pojawiły się 32GB 30Mb/s - coś koło 480zł. - Sandisk
Zamówiłem, zobaczymy.
Pzdr.
uwazam ze nie ma to przeplacac, do normalnego uzytku starczy w zupelnosci klasa 4 , ja posiadam 2 karty SDHC , 4 GB jedna jest firmy Panasonic a druga Toshiba...zdjecia seryjne czy zwykle...bez zadnej poczekalni. Wazne jest zeby nie kupowac , tanich chinsich "no name ". Bo te karty napewno nie spelniaja swoich wymagan.
Sloniacz
14-11-2008, 17:50
szybkość zapisywania na kartach w D80 (http://www.robgalbraith.com/bins/multi_page.asp?cid=6007-8531) warto poczytać. D80 nie zapisuje szybciej niż 9MB/sek a tyle to już masz na wszystkich kartach. Istotniejsze jest zgrywanie zdjęć z karty przy pomocy czytnika bo tu różnice sa istotne. Z ciekawostek kupiłem ostatnio SanDisk Ultra 12 (taki co to ma niby 15MB/s) i jest on zdecydowanie szybszy od SanDiska Extreme III (który niby ma 20MB/s) - obydwie 4GB. Używam też karty pqi i też polecam. W Saturnie Ultra II 4GB kupiłem ostatnio za 39zł
Pozdr.
wasilewk
14-11-2008, 18:32
szybkość zapisywania na kartach w D80 (http://www.robgalbraith.com/bins/multi_page.asp?cid=6007-8531) warto poczytać. D80 nie zapisuje szybciej niż 9MB/sek a tyle to już masz na wszystkich kartach. ...
Eeee tam !
1. Pokazana tabelka dotyczy starego firmware.
2. Praktyka pokazuje, że uzywając cały czas karty Ducati (SDHC 4GB 20/20 Mbps) nie odczułem żadnego czekania na zapis (ustawienia: zapis NEF i JPG Large, Bracketing 3x). Czyli: jedno naciśnięcie - 6szt. plików do zapisania.
Jeden jedyny raz założyłem SD Toshiba 2GB, 10/10 Mbps. Jakież było moje zdziwienie, gdy aparat 'nie chciał' się wyłączyć przełącznikiem: okazało się, że jeszcze zapisywał....
3. Komfort pracy z szybszą kartą jest bezsprzeczny i komuś, kto już to docenił, nie da się 'ciemnoty' wcisnąć (nawet nie wiem jaką tabelką).
...
Istotniejsze jest zgrywanie zdjęć z karty przy pomocy czytnika bo tu różnice sa istotne. Z ciekawostek kupiłem ostatnio SanDisk Ultra 12 (taki co to ma niby 15MB/s) i jest on zdecydowanie szybszy od SanDiska Extreme III (który niby ma 20MB/s) - obydwie 4GB. Używam też karty pqi i też polecam. W Saturnie Ultra II 4GB kupiłem ostatnio za 39zł
Pozdr.
Mnie wolniejsze zgrywanie do PC nie przeszkadza. Zamiast 5 minut - zgrywam je 8 minut (zawsze wyjmuję kartę i nigdy nie podłączam aparatu do PC!). Żaden problem! Choć, gdy da się w 3 minuty - czemu nie !
I tak przecież będę nad nimi siedział kilka godzin. Liczy się przede wszystkim komfort pracy z aparatem.
Pzdr.
velaskez
14-11-2008, 18:47
wasilewk a czemu nie podłączas aparatu do PC? zaciekawiło mnie to...
wasilewk
14-11-2008, 18:52
Za stary lis jestem, by się dać nabrać na plewy. Z PC-tami pracuję od 1986r. (XT) [zawodowo] i niejedno już mi się przytrafiło - a zwarcie lub 12V na USB - też już było! Szkoda mi mojego D80! Myślę, że to dobre podejście w kontekście stopki, gdzie ten drugi (z jakimkolwiek 'normalnym' szkłem) - to ponad "dycha"...
Pzdr.
velaskez
14-11-2008, 18:54
myślałem, że przez USB tylko 5V pójdzie...hmm chiba trzeba kupić czytnik kart:)
wasilewk
14-11-2008, 19:02
myślałem, że przez USB tylko 5V pójdzie...hmm chiba trzeba kupić czytnik kart:)
Wszystko jest dobrze, jak jest dobrze. Prawa Murphy'ego są wszak powszechnie obecne....
Producenci PC czasami tak zbijają ceny tanimi zasilaczami (choć obecnie co raz mniej), że 'głowa mała'.
Lepiej na zimne dmuchać a czytnik i tak się przyda - nawet ten Kingstona za 25zł (SDHC, wykonany z dobrego plastiku a nie z PVC) - mogący służyć też za pendrive'a.
Pzdr.
Lexar Professional SDHC 4 GB, dodają darmowo Paint Shop Pro 10, a cena podobna do Sandisk extreme III,parametry te same i lepsze programy do odzysku zdjęć
żółto-czarny
15-11-2008, 02:53
Mam Extreme III 2GB i Preteca Cheetah x133 też 2GB. Chociaż Preteca w instrukcji Nikona nie polecają, to ja na razie nie odczuwam podczas pstrykania żadnej różnicy :cool:
KARLOS_vu
16-11-2008, 19:01
Za stary lis jestem, by się dać nabrać na plewy. Z PC-tami pracuję od 1986r. (XT) [zawodowo] i niejedno już mi się przytrafiło - a zwarcie lub 12V na USB - też już było! Szkoda mi mojego D80! Myślę, że to dobre podejście w kontekście stopki, gdzie ten drugi (z jakimkolwiek 'normalnym' szkłem) - to ponad "dycha"...
Pzdr.
podpinam się do odpowiedzi
Wymieniając ostatnio lapkk
koniecznie szukałem z czytnikiem kart
(choć obecnie już staje sie to standardem)
Nigdy jeszcze nie podpiąłem aparatu pod kompa
Polecam czytnik - poprzednio miałem czytnik USB i tez
super sprawa.
Z ciekawostek kupiłem ostatnio SanDisk Ultra 12 (taki co to ma niby 15MB/s) i jest on zdecydowanie szybszy od SanDiska Extreme III (który niby ma 20MB/s) - obydwie 4GB. W Saturnie Ultra II 4GB kupiłem ostatnio za 39zł
Pozdr.
hmmm szykowałem się do kupna jeszcze jednej 4 Giga
kasa nimy śmieszna może przetestuję tą ULTRA
brzezior
17-11-2008, 08:33
A ja może z drugiej strony. Kupiłem PRETECa 4GB oznaczonego jako szybka (133x) i działa wolniej od zwykłego Kingstona. A więc zdecydowanie odradzam. Zamówiłem natomiast LEXARa 133x i mam nadzieję być zadowolony - również z oprogramowania. Pozdrawiam.
velaskez
19-11-2008, 16:56
skoro takie wypowiedzi widzę to kupię czytnik. a co mi tam:) wydatek niewielki, a bezpieczeństwo większe:)
moonrage
19-11-2008, 17:12
kup sobie sandiska extreme III to czytnik dostaniesz razem z kartą :)
velaskez
19-11-2008, 17:33
a na cóż mi kolejna karta?:)
moonrage
19-11-2008, 17:37
bo co dwie to nie jedna ;)
Według mnie jeśli komuś nie zależy na trybie seryjnym, to lepiej od extreme III kupić ultrę II, gdyż poza seryjnymi nie widać prawie różnicy. A jest takowa w cenie, i to spora - ponad dwukrotna.
domelmel
21-11-2008, 13:19
SanDiska Ultra II
Tylko na internetowe super okazje kart SD to nalezy uwazac bo mozna trafic na podrobki, miej to na uwadze.
domelmel
21-11-2008, 13:21
A ja może z drugiej strony. Kupiłem PRETECa 4GB oznaczonego jako szybka (133x) i działa wolniej od zwykłego Kingstona. A więc zdecydowanie odradzam. Zamówiłem natomiast LEXARa 133x i mam nadzieję być zadowolony - również z oprogramowania. Pozdrawiam.
pewnie jakaś podróba ci sie trafiła ...
afterall
23-11-2008, 14:17
SanDiska Ultra II
Tylko na internetowe super okazje kart SD to nalezy uwazac bo mozna trafic na podrobki, miej to na uwadze.
Używam i działają bardzo dobrze. Do D80 wystarczą spokojnie.
co do SanDisk ultra II potwierzdzam, sam uzywam wersje 15mBit/s 8GB i dziala wysmienicie
DarekD80
28-11-2008, 19:34
Co do firm mogę polecić głównie SANDISK (jak większość osób w wątku) oraz PQI, CORSAIR i TOSHIBA. Nienajgorsze są ponoć TRANSCEND (to duży producent pamięci RAM do PC).
Ja myślę, że lepiej kupić kartę lepszą (szybszą - większy komfort) niż zaoszczędzić parę złotych i być niezadowolonym. Tymbardziej, żę teraz karty są taniutkie. Ja za MemoryStick (SONY) 256 MB płaciłem ok. 430 zł :D :D (parę lat temu) Dziś są kilkadziesiąt razy tańsze!
velaskez
28-11-2008, 21:05
A ja mam w końcu czytnik kart:)
Mam pytanie z innej beczki - ale też związane z kartami...
Jakiej pojemności MAX - mogę podłączyć kartę do D80? - w instrukcji nie znalazłem info..
Sam używam SDHC sandisk extreme III 4GB - do której w komplecie był mały czytnik i pokrowiec.
velaskez
29-11-2008, 18:22
Max pojemność SDHC to jest 32GB...czyli pewnie 32GB:)
żółto-czarny
29-11-2008, 20:36
Jakiej pojemności MAX - mogę podłączyć kartę do D80? - w instrukcji nie znalazłem info..
Jak to nie znalazłeś? Na 122 stronie stoi jak byk: 4GB :mrgreen: Czyli kupiłeś idealnie ;-)
Ja mam Transcend'a 8GB i drugą 2GB Sandisc Extreme ileś tam, w sumie to nie robiłem jakichś testów, ale jak przyjdę do domu to z ciekawości sprawdzę czy jest jakaś róźnica między nimi.
Zazwyczaj z wygody siedzi Transcend w puszce i nie mam problemów z tym producentem.
KARLOS_vu
09-12-2008, 18:07
kupiłem więc SanDisk ultra II i faktycznie różnicy w zapisie nie widzę
w seriach tak samo jak EXTREME różnica między ULTRA a EXTREME
jest bardzo duża więc nie ma sensu przepłacać i kupować EX
ULTRA II w zupełności starcza