Zobacz pełną wersję : Problem z zapisem D70 + PRETEC. Pomocy
Witam,
Zakupilem se kurna Preteka 1GB (x40), bo Kingstony be... (a mam dwa i problemow nie mialem) i zapelnilem karte, zgralem i niespodziewajka, niektore jpg nie chca sie otwierac w Windzie, a w shopie dostaje komunikat :
This document may be damaged (the file may be truncated or incomplete)
Dalej plik sie otwiera i na samym brzegu jest jakas kaszana:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img112.imageshack.us/img112/6180/dsc0278crop8pw.jpg)
Pytanie mial ktos podobny problem??? Czy to wina tej konkretnej karty, czy wspolpracy PRETEC-a z D70, czy moze sam D70 szwankuje (ale zapelnilem jeszcze dwa Kingstony i tam nic zlego nie bylo), a w NEF-ach wszystko OK, tylko w niktorych jpg-ach.
Teraz mam obawy nad robieniem zdjec na ta krte, a kasy mi pewnie nie oddadza, bo elektroniki sie chyba nie oddaje bez powodu, wymiana na inna to chyba tez nie rozwiazanie.
Help
Kasę spokojnie powinni Ci oddać miałem takie przypadki z Kingstonami i bez problemu raz oddali kasę a drugi raz wymienili na droższą San Diska.
Jeżeli nie miałeś problemów z Kingstonami to trzeba było brać Kingstona a jak nie to tylko San Disk
Wiem, wiem trza bylo, ale sie spieszylem i tam gdzie zajechalem nie mieli Kingstonow to kupilem PRETEC-a przecie to lepsza firma (no chyba ze nie), a na pewno drozsza a San Disk jeszcze drozsze to se oszczedzilem.... :(
[ Dodano: Pon 03 Lip, 2006 ]
czyli stawiasz na karte....
pietrucha
03-07-2006, 12:43
ja mam dwie kart PRETECA 512x80 i 2Gx80. Smigaja az milo. Problemow nie bylo.
Al Bundy
03-07-2006, 12:59
Mam i Preteca i Kingstona i Pretec mi się lepiej podoba... Oczywiście obie śmigają...
kurna moze to kwestia ze z ta x40 cos nie teges... Al a Ty jakie masz x40, czy x80???
a czy przypadkiem nie zrobiło Ci się to przy robieniu fotek seryjnych
bo raz tak miałem na Kingstonie
nie, w zasadzie nie robie nigdy seryjnych, robione dosc szybko po sobie ale z wyraznymi odstepami (kilku sekund), tak ze raczej nie podejrzewam braku czasu na zapis, zreszta jpg, a nef- ok a pewnie tez robione dosc szybko po sobie sie zdazaly - slub. W aparacie sie wyswietlaja bez problemow, dopiero po zgraniu na kompa :(
pretec to rzeczywiscie dobra firma ale:
kiedys na coolpixie 5400 mialem przypadki ze wywalaly mi sie cale zdjecia wlasnie na pretecu. po prostu ich nie zapisywal.
zmienilem karte i sie problem skonczyl.
co do wymiany - mysle ze bez problemu ci wymienia na inna lub zwroca kase
ta tylko to byl zakup w pospiechu, bo jechalem na slub i sie balem ze mi zbraknie pamieci to skoczylem do Elektro Word - bo nic sensownego czynne nie było i nie wiem jak oni na to... nie lubie marketow nie wiem co mnie podkusilo kupic tam karte...
[ Dodano: Pon 03 Lip, 2006 ]
a zmieniles na co? innego Preteca czy na inna firme???
Al Bundy
03-07-2006, 14:35
Mam tego x80...
Nabutada
03-07-2006, 15:33
Mam rowniez X80 i dziala ok
PRETEC 1 GB X 80 , zadnych kłopotów
Mam Kingstona 1 Gb 50x ponad pol roku - w pierwszym tygodniu cos mi wariowalo - kiedy robilem NEF + jpg lub nawet same jpg-i zdjecia w jpg byly "uszkodzone" - PS je otwieral, ale czasami wygladalo tak ze od polowy zdjecia w gore jakby brakowalo jakiegos koloru - najczesciej wszystko bylo w kolorze zielonym, lub wyskakiwaly jakies poziome czerwone paski...
Sformatowalem karte kilka razy (nie specjalnie - na pusto, tylko po kazdym zgraniu zdjec) i problem zniknal, nie pamietam nawet po ktorym formatowaniu... Od pol rou chodzi jak trzeba.
till, hmmm moze mi sie tez poprawi, ale chyba i tak sprobuje wymienic, bo o czym zapomnialem jeszcze ma ona mniejsza pojemnosc ... miesci o dwa NEFy mniej niz kingston
kurna moze to kwestia ze z ta x40 cos nie teges... Al a Ty jakie masz x40, czy x80???
Mam x40 i x80 od dość dawna i jest OK.
Fakt że z rok temu nazad x40 odmówił współpracy nie tylko z D70,ale z innym sprzętem także.
Wymieniono mi go bez problemu na x40 i działa.
Witam,
Jesli kogos zainteresuje to oddalem do reklamacji i dostalem karte zpowrotem (dosc szybko) z adnotacja ze karta jest sprawna :?
Niestety nie spisalem numeru i nie wiem czy to ta sama karta, bo problem zniknął. Nie ma bledow zapisu, ale niestety zauwazylem (tak sobie testujac), ze karta jest straaaaasznie wolna, normalnie tagedia w porownaniu do Kingstona x50 !
Nie robie raczej zdjec seryjnych, ale ta karta potrafi dokuczyc nawet przy normalnym dzialaniu, zapelniam bufor po 4- 5 fotach i musze chwile odczekac, podglad tez chwile trwa, kasowanie swiezo zrobionej foty to znow opoznienia - wyraznie odczuwalne.
Sam juz nie wiem czy to normalne, w koncu x40, a x50 to nie jest duza roznica, ale w tym przypadku jest roznica kolosalna...
Można reklamowac szybkość transferu karty? i jak to sprawdzic? zapewne nie w aparacie?
PS Nie kupujcie Pretec-a x40 do D70
Pozdr
Al Bundy
11-08-2006, 09:57
hajdar, a nie pszyszło Ci doi głowy że to wina czytnika lub USB u Ciebie w kompie? Miałem taki przypadek ale o dziwo zdjęcia w aparacie wyświetlane były poprawnie. Pomogła zwykła wymina czytnika kart na ciut droższy...
oddaj na podstawie niezgodnosci towaru z umowa zakupu
sprzedali szybka karte a jest wolna
wez aparat i pokaz jak dziala karta normalna a jak ta i tyle
zarzadaj kasy i nie zgadzaj sie na naprawe czy wymiane, chyba ze na inny model
pozdro
olo
Al: przyszlo wiec sprawdzilem zgrywajac zdjecia poprzez kabel bezposrednio z aparatu - to samo, ale tak jak pisze problem znikl, czytnik ten sam od 2 lat i zadnego problemu nie bylo i nie ma- oprocz tej karty. A jesli chodzi mi o szybkosc to o to sie dzieje w aparacie, a nie zczytywanie karty.
rabijki: gdyby to byl normalny sklep to pewnie mialbym juz nowa karte, zapewne doplacilbym za x80, ale to jest p... market i ma swoje procedury i panienka od reklamacji nie podejmie decyzji, wiec pozostaje mi tylko oddanie karty na reklamacje, opisanie problemu i czekanie 2 tygodnie na odpowiedz dystrybutora - ze zapewne wszystko jest OK...
Co mnie cholera podkusiło jechac do tego Elektro Shitu
"iksy" są dość orientacyjne, wszystko zależy od konkretnej karty i jej współpracy z aparatem czy też czytnikiem kart. Poza tym karty niektórych firm pochodzą jednocześnie od różnych producentów i jedna drugiej może być nierówna mimo takiej samej nalepki.
Niewielkimi różnicami pojemności nie należy się przejmować, niektóre firmy piszą wprost na opakowaniu, że pojemność jest podana orientacyjnie i w przybliżeniu. Też zauważyłem, że różne Kingstony przeważnie mają odrobinkę większą od innych.
SanDisk zaleca zawsze sformatowanie karty w aparacie przez użyciem, i chyba to dobra rada.
Zdjęcie na podglądzie w aparacie może wyglądać OK, ponieważ do podglądu całości zdjęcia wykorzystywana jest, o ile wiem, miniaturka (thumbnail) zapisana w pliku Jpg, która mogła się nie uszkodzić; jeśli zdjęcie źle zapisało się na karcie, będzie to widać przy podglądzie w powiększeniu.
Jak ktoś powiedział, sprawdź teź czytnik, on może być nie całkiem kompatybilny z daną kartą.