Zobacz pełną wersję : Do majacych D40-D60 robiacych jpegi
przy jakich ustawieniach optymalizacji zdjecia wychodza wam najladniejsze jpgi , chodzi mi o ustawienia w korpusie .Do tej pory robilem wszystko w NEF-ach ale robiac duzo zdjec to z obrobka dlugo schodzi wiec chce znalesc / dowiedziec sie / o najladniejsze jpgi prosto z puszki .
TristisAnima
04-11-2008, 20:07
Wyostrzenie na +2, tryb kolorów IIIa, nasycenie i korekta odcieni na 0, kompensacja tonalna - ustawienia osobiste - wgrany profil DavidFmidtoneBoostA
a mozesz blizej wytlumaczyc co to za profil /wgrany profil DavidFmidtoneBoostA /??
TristisAnima
04-11-2008, 21:07
Profil kolorów inaczej krzywa tonalna. Ściągnąłem to jak dobrze pamiętam ze strony użytkownika Wojteh. W stopce ma link z którego można je pobrać. Do wgrania profilu potrzebny jest program Camera Control Pro. Ustawiasz aparacik w tryb MTP/PTP, podłączasz kabalekiem do kompa, odpalasz programik i wgrywasz ten który najbardziej Ci odpowiada.
Jednak rób w Nefach i bez obrabiania konwertuj do jpega np.PhotoScape3.2 http://www.zoom.idg.pl/ftp/pc_18941/Photoscape3.2.htmlProgram szybko do pewnego stopnia sam ''obrobi'' w czasie konwersji nefa.Jeżeli będzie ci odpowiadała jakość to ok. Jeżeli nie to sam poprawisz poszczególne zdjęcia.Program prosty do podstawowej obróbki b.dobry. Lepiej mieć dobry materiał wyjściowy bo nie wiadomo jak kiedyś być może wykorzystasz zdjęcia.Pewnych sytuacji nie da się powtórzyć i lepiej jak jest z czego coś poprawić.Zaletą tej metody jest to,że zawsze masz oryginał nefa a z aparatu już tylko jpega.Co do ustawień polecam przeczytaj to http://www.dfv.pl/poradniki_jak_dziala.html?id=117
Też radzę zostawić sobie nefy, nigdy nie wiadomo, które zdjęcie będzie potrzebowało "ratowania". Jak chcesz mieć szybko ładne jpegi z nefów, używaj NX 2. Program widzi parametry, jakie aparat z automatu ustawia dla zdjęcia...w większości wypadków nie trzeba będzie niczego poprawiać, następnie szybka konwersja do jpeg i po sprawie. Profile kolorów podane przez TristisAnima też będą działać ;)
avallardi
10-11-2008, 18:50
Mnie osobiście szlag trafia jak muszę pracować tylko w JPEG'ach (z racji dużej ilości zdjęć, które w NEF'ach mogłyby się nie zmieścić na moich kartach - raptem 7GB), ale zdarza się to bardzo rzadko. Dla mnie RAW to podstawa. JPEG'i Basic są w sam raz do szybkiego przeglądnięcia zdjęć na dysku. Do uzyskania ładnych TIFF'ów i ostatecznie JPEG'ów polecam ACR w Photoshop Elements 6 PL. No i podpisuję się pod tym co napisali moi poprzednicy w tym wątku: nigdy nie wiadomo kiedy dane zdjęcie będzie nam potrzebne, więc lepiej je mieć w możliwie najlepszej wersji pozwalającej na bardzo konkretną obróbkę i oferującej najlepszą jakość obrazu. A zatem RAW rządzi!!!
Też radzę zostawić sobie nefy, nigdy nie wiadomo, które zdjęcie będzie potrzebowało "ratowania". Jak chcesz mieć szybko ładne jpegi z nefów, używaj NX 2. Program widzi parametry, jakie aparat z automatu ustawia dla zdjęcia...w większości wypadków nie trzeba będzie niczego poprawiać, następnie szybka konwersja do jpeg i po sprawie. Profile kolorów podane przez TristisAnima też będą działać ;)
mam triala NX2 i jak otwieram w nim nef-a to on odrazu ustawia tak jaki by wyszedl jpg z aparatu ? i wystarczy go tylko zapisac do jpg, czy trzeba gdzies to kliknac ? nieznam angielskiego i jakos ciezko mi sie w nim poruszac . ale czytalem ze odtwarza konfiguracje z puszki moze ktos mi to jasniej wytlumaczy
Triale mogą mieć,i pewnie mają jakieś ograniczenia co do możliwości,więc mogą być zawodne.Ostatnio korzystałem właśnie z odkrytego nidawno darmowego PhotoScape. Obrabiałem 90 NEFów do jpega i po kolei drobna i szybka korekta.Program ładnie koryguje balans bieli, wystarczy kliknąć na biały punkt,wyciąga niedoświetlone miejsca,ostrzy itp.Trzeba tylko odkryć jego możliwości i nauczyć się z nich korzystać.Najważniejsze jest szybki,prosty,po polsku i darmowy. Uważam, że jest rewelacyjny jak na darmowy, jeżeli ktoś nie potrzebuje kombajnu typu PS.Oczywiście wspomagam się i innymi programami np. PhotoFiltre czy NeatImage ale lubię pobawić się zdjęciami oczywiście w rozsądnych granicach bo staram się by z aparatu już wychodziły możliwie dobre.Jeżeli muszę obrobić NEFa to używam RawTherapee.Też darmowy po polsku.Trochę wolny ale co trzeba zrobi.W zasadzie wystarcza mi to co zrobię PhotoScapem.
Blasius.G
11-11-2008, 11:57
Triale mogą mieć,i pewnie mają jakieś ograniczenia co do możliwości,więc mogą być zawodne.Ostatnio korzystałem właśnie z odkrytego nidawno darmowego PhotoScape. Obrabiałem 90 NEFów do jpega i po kolei drobna i szybka korekta.Program ładnie koryguje balans bieli, wystarczy kliknąć na biały punkt,wyciąga niedoświetlone miejsca,ostrzy itp.Trzeba tylko odkryć jego możliwości i nauczyć się z nich korzystać.Najważniejsze jest szybki,prosty,po polsku i darmowy. Uważam, że jest rewelacyjny jak na darmowy, jeżeli ktoś nie potrzebuje kombajnu typu PS.Oczywiście wspomagam się i innymi programami np. PhotoFiltre czy NeatImage ale lubię pobawić się zdjęciami oczywiście w rozsądnych granicach bo staram się by z aparatu już wychodziły możliwie dobre.Jeżeli muszę obrobić NEFa to używam RawTherapee.Też darmowy po polsku.Trochę wolny ale co trzeba zrobi.W zasadzie wystarcza mi to co zrobię PhotoScapem.
Mam ostatnia wersje raw therapee, mialem tez poprzednia. Ta najnowsza jest juz zadowalajaco szybka. Niestety obie dodaja do zdjecia jednobarwny pasek przy lewej krawedzi i wkurza mnie to. Z kazdej fotki musialbym to obcinac. Do tego program jest malo intuicyjny w obsludze. Mam Gimp-a ale w nim nie wiem co zrobic zeby demozaikowal nef.
Mam ostatnia wersje raw therapee, mialem tez poprzednia. Ta najnowsza jest juz zadowalajaco szybka. Niestety obie dodaja do zdjecia jednobarwny pasek przy lewej krawedzi i wkurza mnie to. Z kazdej fotki musialbym to obcinac. Do tego program jest malo intuicyjny w obsludze. Mam Gimp-a ale w nim nie wiem co zrobic zeby demozaikowal nef.
Mam RawTerapee 2.3 i żadnego paska u mnie nie zostawia.Mimo,że jest w wersji PL to znaczenia czy zastosowania niektórych funkcji i owszem trudno się domyśleć po nazwie,ale można sprawdzić jakie zmiany powodują w zdjęciu.Takie pojęcia jak balans bieli,ekspozycja,światła,cienie,kontrast chyba nie stanowią problemu.Odpowiednie suwaki pod opcja regulują jej wartość.Uważam, że RT jest bardzo prosty.Co do Gimpa to istotnie to kombajn dla prawie profesjonalnych grafików którzy "robią zdjęcia bez aparatu" Jeżeli chcesz pozostać przy GIMPIE to poszukaj na forach bo pewni brak Ci jakiejś wtyczki do Nefa o ile taka wogóle jest.Dla amatora do korekcji i prostych i nikoniecznie obróbek powinny wystarczyć np.PhotoFiltre+PhotoScape+NeatImage i coś do Nef-ów np.RT.Według mnie wszystkie są bardzo proste a polega to na tym,że jedno kliknięcie to jedna funkcja,bez grzebania w obcojęzycznej terminologii.Niestety nawet z tymi programami trzeba posiedzieć troszkę.Jeszcze raz polecam te programy tym, którzy w miarę szybko chcą coś poprawiać
bez skomplikowanej ingerencji w zdjęcie.Zapewniam, że efekty będą zadowalające.Czasem łatwiej użyć trzech prostych programów jak jednego skomplikowanego.Uważam, że istotą fotografii jest zdjęcie z aparatu a nie programu graficznego.Tu masz coś o RT i chyba wtyczce do GIMPA http://www.searchengines.pl/Oprogramowanie-RAW-t39088.htmlSłuże jakąś ew. pomocą w miarę potrzeby i swoich skromnych możliwosci.
Blasius.G
11-11-2008, 21:56
Przyznaje,ze w kwestii obrobki raw'ow jestem poczatkujacy i moja opinia nt. RawTherapee nie jest obiektywna. Niemniej ow jednobarwny pasek na prawej krawedzi zdjecia jest faktem w obu wersjach ktore posiadam 2.3 i najnowszej. Nie mialem za to problemow zwiazanych z ustawionym jezykiem polskim. Ogolnie probuje sie na tym programie nauczyc "wywolywania" raw ale rzadko osiagam zadowalajace efekty. Nie radze sobie. Niestety o ile do photoshopa itp. sa opisy i porady, do takich bezplatnych programow nie ma. Najgorzej idzie mi z mikserem kanalow. Otwarte zdjecie jest zawsze zabarwione na zielonozolto. Czasem nawet mi sie uda te kolory zblizyc do takich jak powinny byc ale bardzo rzadko.
Właśnie wgrałem wersje2.4 i u mnie działa prawidłowo.Spróbuj reinstalacji.Co do koloru to może masz zły balans bieli w aparacie.W programie ustaw profile kolorów na sRGB.Sprawdz czy w jpegach otwartych w RT też tak jest i spróbuj bez obrabiania przekonwertować do jpega.Zobaczysz czy jakość się poprawia.Nie każdy RAW wymaga obróbki jeżeli parametry w aparacie są dobrane prawidłowo,można od razu wyciągnąć jpega i jego ew.skorygować.Dziwne, że na wejściu masz zielono-żółte zdjęcia.
Blasius.G
12-11-2008, 00:17
O to chodzi, ze robie raw plus jpeg. Jpeg wychodzi dobrze, a raw jak juz opisalem. W aparacie mam ustawione sRGB i w R.Therapee takze. Do tego w RT jest wybrany domyslnie WB z aparatu. Natomiast gdy otworze rawa w quicktime player tez ma taki wyglad. Kiedy na zdjeciu jest duzo barw, to zabawa z mikserem kanalow by tego zoltego i zielonego nalotu sie pozbyc jest koszmarem:-/
mam triala NX2 i jak otwieram w nim nef-a to on odrazu ustawia tak jaki by wyszedl jpg z aparatu ? i wystarczy go tylko zapisac do jpg, czy trzeba gdzies to kliknac ? nieznam angielskiego i jakos ciezko mi sie w nim poruszac . ale czytalem ze odtwarza konfiguracje z puszki moze ktos mi to jasniej wytlumaczy
Tak, wystarczy najprościej w świecie zapisać takiego raw'a do jpeg'a...a jak ma się więcej zdjęć to opcja Batch
O to chodzi, ze robie raw plus jpeg. Jpeg wychodzi dobrze, a raw jak juz opisalem. W aparacie mam ustawione sRGB i w R.Therapee takze. Do tego w RT jest wybrany domyslnie WB z aparatu. Natomiast gdy otworze rawa w quicktime player tez ma taki wyglad. Kiedy na zdjeciu jest duzo barw, to zabawa z mikserem kanalow by tego zoltego i zielonego nalotu sie pozbyc jest koszmarem:-/
Czy masz ustawiony prawidłowy WB w aparacie?Wgraj sobie PhotoScape i przekonwertuj rawy do jpeg.Opcje znajdziesz bez problemu.Program robi to dosyć szybko a potem pobaw się obrabianiem jpega.Jeżeli możesz podeślij rawa na pw zobaczymy w czym problem.WB w RT z aparatu,bo w tej opcji ty je korygujesz nie program.W każdej innej RT zrobi to za ciebie.W PhotoScape masz wszystkie mozliwości korekcji barwy,WB itd.dostępne jednym kliknięciem i bardzo dobrze działające.Jpegi otwierasz w opcji EDYTOR i możesz zrobić wszystko.