Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Domyślnie Do majacych D40-D60 robiacych jpegi

przy jakich ustawieniach optymalizacji zdjecia wychodza wam najladniejsze jpgi , chodzi mi o ustawienia w korpusie .Do tej pory robilem wszystko w NEF-ach ale robiac duzo zdjec to z obrobka dlugo schodzi wiec chce znalesc / dowiedziec sie / o najladniejsze jpgi prosto z puszki .
    Ostatnio edytowane przez zaza67 ; 04-11-2008 o 19:55

Domyślnie

Wyostrzenie na +2, tryb kolorów IIIa, nasycenie i korekta odcieni na 0, kompensacja tonalna - ustawienia osobiste - wgrany profil DavidFmidtoneBoostA
    D90|N35 1.8|N50 1.8|N18-70|N55-200|Pentacon 135 2.8|SB-600|MB-D80|dwa statywy i parasolka

Domyślnie

a mozesz blizej wytlumaczyc co to za profil /wgrany profil DavidFmidtoneBoostA /??

Domyślnie

Profil kolorów inaczej krzywa tonalna. Ściągnąłem to jak dobrze pamiętam ze strony użytkownika Wojteh. W stopce ma link z którego można je pobrać. Do wgrania profilu potrzebny jest program Camera Control Pro. Ustawiasz aparacik w tryb MTP/PTP, podłączasz kabalekiem do kompa, odpalasz programik i wgrywasz ten który najbardziej Ci odpowiada.
    D90|N35 1.8|N50 1.8|N18-70|N55-200|Pentacon 135 2.8|SB-600|MB-D80|dwa statywy i parasolka

Domyślnie

Jednak rób w Nefach i bez obrabiania konwertuj do jpega np.PhotoScape3.2 http://www.zoom.idg.pl/ftp/pc_18941/Photoscape3.2.htmlProgram szybko do pewnego stopnia sam ''obrobi'' w czasie konwersji nefa.Jeżeli będzie ci odpowiadała jakość to ok. Jeżeli nie to sam poprawisz poszczególne zdjęcia.Program prosty do podstawowej obróbki b.dobry. Lepiej mieć dobry materiał wyjściowy bo nie wiadomo jak kiedyś być może wykorzystasz zdjęcia.Pewnych sytuacji nie da się powtórzyć i lepiej jak jest z czego coś poprawić.Zaletą tej metody jest to,że zawsze masz oryginał nefa a z aparatu już tylko jpega.Co do ustawień polecam przeczytaj to http://www.dfv.pl/poradniki_jak_dziala.html?id=117
    Ostatnio edytowane przez pixel-x ; 05-11-2008 o 21:14

Domyślnie

Też radzę zostawić sobie nefy, nigdy nie wiadomo, które zdjęcie będzie potrzebowało "ratowania". Jak chcesz mieć szybko ładne jpegi z nefów, używaj NX 2. Program widzi parametry, jakie aparat z automatu ustawia dla zdjęcia...w większości wypadków nie trzeba będzie niczego poprawiać, następnie szybka konwersja do jpeg i po sprawie. Profile kolorów podane przez TristisAnima też będą działać
    D40, N18-70, SB400
    Psix, CZJ 80, CZJ 180, Opemus 6, Rodagon 80

Oszczędny w słowach Awatar avallardi
    Miasto
    bardzo duże miasto w centralnej Polsce

Domyślnie

Mnie osobiście szlag trafia jak muszę pracować tylko w JPEG'ach (z racji dużej ilości zdjęć, które w NEF'ach mogłyby się nie zmieścić na moich kartach - raptem 7GB), ale zdarza się to bardzo rzadko. Dla mnie RAW to podstawa. JPEG'i Basic są w sam raz do szybkiego przeglądnięcia zdjęć na dysku. Do uzyskania ładnych TIFF'ów i ostatecznie JPEG'ów polecam ACR w Photoshop Elements 6 PL. No i podpisuję się pod tym co napisali moi poprzednicy w tym wątku: nigdy nie wiadomo kiedy dane zdjęcie będzie nam potrzebne, więc lepiej je mieć w możliwie najlepszej wersji pozwalającej na bardzo konkretną obróbkę i oferującej najlepszą jakość obrazu. A zatem RAW rządzi!!!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pank1 Zobacz posta
    Też radzę zostawić sobie nefy, nigdy nie wiadomo, które zdjęcie będzie potrzebowało "ratowania". Jak chcesz mieć szybko ładne jpegi z nefów, używaj NX 2. Program widzi parametry, jakie aparat z automatu ustawia dla zdjęcia...w większości wypadków nie trzeba będzie niczego poprawiać, następnie szybka konwersja do jpeg i po sprawie. Profile kolorów podane przez TristisAnima też będą działać
    mam triala NX2 i jak otwieram w nim nef-a to on odrazu ustawia tak jaki by wyszedl jpg z aparatu ? i wystarczy go tylko zapisac do jpg, czy trzeba gdzies to kliknac ? nieznam angielskiego i jakos ciezko mi sie w nim poruszac . ale czytalem ze odtwarza konfiguracje z puszki moze ktos mi to jasniej wytlumaczy

Domyślnie

Triale mogą mieć,i pewnie mają jakieś ograniczenia co do możliwości,więc mogą być zawodne.Ostatnio korzystałem właśnie z odkrytego nidawno darmowego PhotoScape. Obrabiałem 90 NEFów do jpega i po kolei drobna i szybka korekta.Program ładnie koryguje balans bieli, wystarczy kliknąć na biały punkt,wyciąga niedoświetlone miejsca,ostrzy itp.Trzeba tylko odkryć jego możliwości i nauczyć się z nich korzystać.Najważniejsze jest szybki,prosty,po polsku i darmowy. Uważam, że jest rewelacyjny jak na darmowy, jeżeli ktoś nie potrzebuje kombajnu typu PS.Oczywiście wspomagam się i innymi programami np. PhotoFiltre czy NeatImage ale lubię pobawić się zdjęciami oczywiście w rozsądnych granicach bo staram się by z aparatu już wychodziły możliwie dobre.Jeżeli muszę obrobić NEFa to używam RawTherapee.Też darmowy po polsku.Trochę wolny ale co trzeba zrobi.W zasadzie wystarcza mi to co zrobię PhotoScapem.

Blasius.G
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pixel-x Zobacz posta
    Triale mogą mieć,i pewnie mają jakieś ograniczenia co do możliwości,więc mogą być zawodne.Ostatnio korzystałem właśnie z odkrytego nidawno darmowego PhotoScape. Obrabiałem 90 NEFów do jpega i po kolei drobna i szybka korekta.Program ładnie koryguje balans bieli, wystarczy kliknąć na biały punkt,wyciąga niedoświetlone miejsca,ostrzy itp.Trzeba tylko odkryć jego możliwości i nauczyć się z nich korzystać.Najważniejsze jest szybki,prosty,po polsku i darmowy. Uważam, że jest rewelacyjny jak na darmowy, jeżeli ktoś nie potrzebuje kombajnu typu PS.Oczywiście wspomagam się i innymi programami np. PhotoFiltre czy NeatImage ale lubię pobawić się zdjęciami oczywiście w rozsądnych granicach bo staram się by z aparatu już wychodziły możliwie dobre.Jeżeli muszę obrobić NEFa to używam RawTherapee.Też darmowy po polsku.Trochę wolny ale co trzeba zrobi.W zasadzie wystarcza mi to co zrobię PhotoScapem.
    Mam ostatnia wersje raw therapee, mialem tez poprzednia. Ta najnowsza jest juz zadowalajaco szybka. Niestety obie dodaja do zdjecia jednobarwny pasek przy lewej krawedzi i wkurza mnie to. Z kazdej fotki musialbym to obcinac. Do tego program jest malo intuicyjny w obsludze. Mam Gimp-a ale w nim nie wiem co zrobic zeby demozaikowal nef.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów