Zobacz pełną wersję : 17-35/2.8 - sayonara
Informacja z dpreview majaca swoje zrodlo w Nikon UK - Nikon oficjalnie zaprzestaje produkcji tego szkla.
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1030&message=29908638
Aż mi się na klawiaturę ciśnie ['].
Dla mnie to była i jest kwintesencja nikonowej optyki. Kawał solidnego szkła, wspaniały optycznie i mechanicznie oraz mający to "coś", czego nazwać nie potrafię, a czego znaleźć nie mogę w nowych konstrukcjach typu 14-24/2.8 czy 24-70/2.8.
Cóż, może w końcu czas pomyśleć o tym szkle.
robin102
04-11-2008, 20:10
Dokładnie, zanim nabierze wartości antykwaryczno-kolekcjonerskiej
Cholernie drogi już jest, ale nie droższy od 24-70 i wydaje sie użyteczniejszy. Ciekawi jak w temacie rozdzielczości w stosunku do 24-70 wypada. Może ktoś miał oba szkła w użyciu ? i skrobnie parę słów.
Paprycjusz
04-11-2008, 20:18
Może szykują następcę? :D
majac na uwadze obecnosc szkiel 14-24 i 24-70 wydaje mi sie to malo prawdopodobne
robin testy 17-35 jak i 14-24 oraz 24-70 masz na photozone.de, rozdzielczosciowo 24-70 wypada lepiej, rowniej w calym kadrze (centrum vs brzeg)
axer ja mysle, ze to cos to przede wszystkim mechanika czy tez wrazenia z uzytkowania na codzien wynikajace z takiej a nie innej budowy obiektywu, nowe mimo wszystko wydaja sie mniej takie jakbo to nazwac 'rugged'
spiritwood
04-11-2008, 20:38
Napisał Axer
Używane w stanie idealnym można kupić za 3200-3500 PLN. Wiele osób się ich pozbywało, bo wyszedł 14-24. Jak dla mnie zakres i obecność pierścienia przysłon - bezcenna. Za resztę... ;)
rewelacyjne szkło,cieszę się ,że je mam:)
Nikon Japan (http://www.nikon-image.com/jpn/products/lens/af/zoom/index.htm) maja nieco odmienne zdanie.
Tomas_ok
06-11-2008, 21:02
będe wdzięczny za poradę jak N17-35 2.8 spisuje się z D700 przy przysłonach pomiędzi 2,8 a 4.0 przy różnych przysłonach???
spiritwood
06-11-2008, 21:10
Spisuje się bardzo dobrze. Jest to zdecydowanie mój ulubiony obiektyw. Musiałbym tu wypisać same superlatywy, więc nie ma sensu. Z serokich kątów dostępnych do Nikona tylko 14-24 jest lepszy, no ale według wszelkich opinii 14-24 to jakieś arcydzieło optyczne. 17-35 ma za to pierścień przysłon (dla mnie istotne - nie samą cyfrą człowiek żyje) i lepszy zakres ogniskowych (subiektywnie). Polecam.
Spisuje się bardzo dobrze. Jest to zdecydowanie mój ulubiony obiektyw. Musiałbym tu wypisać same superlatywy, więc nie ma sensu. Z serokich kątów dostępnych do Nikona tylko 14-24 jest lepszy, no ale według wszelkich opinii 14-24 to jakieś arcydzieło optyczne. 17-35 ma za to pierścień przysłon (dla mnie istotne - nie samą cyfrą człowiek żyje) i lepszy zakres ogniskowych (subiektywnie). Polecam.
ma też mozliowść przykrecenia filtrów - bezcenne. Moim zdaniem bedzie następca. Z tym, że G - bez pierścienia przysłon.
spiritwood
06-11-2008, 21:30
Z filtrami - słuszna uwaga.
Odnośnie następcy: obawiam się, że nie będzie. Mając wiele zaległości w szkłach nie sądzę, że miast wypuszczać najbardziej pożądane przez oczekujących ogniskowe Nikon w dużej części pokryje zakres nowego 14-24 wypuszczając następcę 17-35.
Niestety w cenniku (http://www.nikon.co.uk/customer_services/brochure_request/pdfs/UKPriceListOctober08.pdf) Nikon UK już nie ma 17-35 i 80-200. A to potwierdzałoby przecieki na dpreview. Szkoda, że robią to tak po cichu nie pokazując jednocześnie następcy. Niestety ale 14-24 pomimo jego doskonałości optycznej ma wady w postaci rozmiarów, masy, braku możliwości używania filtrów i trochę ekstremalnego zakresu ogniskowych. Nic nie wskazuje też, że 17-35 doczeka się następcy :(
ŁUKASZ SZIN
09-11-2008, 01:29
Wydaje mi się że na na wszystkie szkła przyjdzie koniec. Nikon zaczął od 17-35 bardzo dobrego szkła. Nie wiadomo jakim teraz można go zastąpić. Technika idzie do przodu pełna klatka wchodzi bardzo na rynek i do niej trzeba szykować szkła.
Wydaje mi się że na na wszystkie szkła przyjdzie koniec. Nikon zaczął od 17-35 bardzo dobrego szkła. Nie wiadomo jakim teraz można go zastąpić. Technika idzie do przodu pełna klatka wchodzi bardzo na rynek i do niej trzeba szykować szkła.
Ale przecież 17-35 pasuje do FX i całkiem nieźle sobie radzi.
ŁUKASZ SZIN
09-11-2008, 14:11
Ale przecież 17-35 pasuje do FX i całkiem nieźle sobie radzi.
JA o tym osobiście doskonale wiem że on pasuje. Tylko cena nie jest za ciekawa i mało go się sprzedawało temu producent postanowił go wycofać z oferty.
Może jak będzie spore parcie na szkło to spowrotem zaczną je Produkować.
Następcą tego może być 24-70 .
spiritwood
09-11-2008, 14:35
JA o tym osobiście doskonale wiem że on pasuje. Tylko cena nie jest za ciekawa i mało go się sprzedawało temu producent postanowił go wycofać z oferty.
Może jak będzie spore parcie na szkło to spowrotem zaczną je Produkować.
Następcą tego może być 24-70 .
Następcą nie może być 24-70 bo to jest zupełnie inne szkło. Zoom standardowy z założenia nie może zastępować zooma szerokokątnego. Jeśli już koniecznie trzeba mówić o następcy, to jet to Nikkor 14-24.
Odnośnie ceny to jest ona dokładnie taka, jak innych pro-zoomów FX z oferty Nikona.
Szczurowaty
09-11-2008, 16:06
No i się zaczęło.W Fotoit ten obiektyw kosztował trzy dni temu coś ok 4600.Dziś już 5200...a cena choćby w BHphotovideo nadal taka sama i będzie pewnie taka sama.Polska to dziwna kraj.
Inkognito
09-11-2008, 17:26
No i się zaczęło.W Fotoit ten obiektyw kosztował trzy dni temu coś ok 4600.Dziś już 5200...a cena choćby w BHphotovideo nadal taka sama i będzie pewnie taka sama.Polska to dziwna kraj.
Bez paniki, może starczy po prostu uwzględnić, że dostawa którą teraz sprzedają w Fotoit została sprowadzona po innym kursie waluty zagranicznej (jaka by ona nie była) :)
Ostatnio byłem na kupnie Tokiny 12-24 i w EuroRTV z dnia na dzień obiektyw też podrożał 50zł - na szczęście nie jesteśmy ograniczeni do jednego źródła dystrybucji :)
ŁUKASZ SZIN
09-11-2008, 22:25
Można ten obiektyw kupić w USA, sklepy przysyłają też do Polski. Tylko trzeba dokładnie je sprawdzić, wiem że po tranzakcji wystawia się takiemu sklepowi komentarz coś takiego jak na Allegro. Znajomy zakupił tak L do Canona . Sklepy nie starają się rolować klientów bo jeśli złapie 2-3negatywy może się zwijać z rynku.